• Home »
  • БЪЛГАРИЯ »
  • Варна »
  • Четири светини - Богородична стъпка, Шипченска църква, потопените църкви до язовирите Жребчево и Копринка за 1 ден

Четири светини - Богородична стъпка, Шипченска църква, потопените църкви до язовирите Жребчево и Копринка за 1 ден

 

Малка група 20 човека + придружител. Трансферен бус с комфортни седалки + придружител по време на пътуването

От тази екскурзия може да съберете следния брой печати от 100-те Национални туристически обекта: 1

Обща дължина на маршрута от Бургас 500км, от Варна 760км

Обща степен на трудност 2* от 5* - подходяща за хора в добро физическо здраве

 

Еднодневна екскурзия

Цена от Бургас 45лв

Цена от Варна 61лв

 

 Описание на маршрута:

 

07:00 ранно отпътуване от Бургас - Младежки дом до Борисовата градина *(2 часа по-рано от Варна)

09:00 посещение и време за снимки на уникалната за България църква Свети Иван Рилски потопена в язовир Жребчево

10:00 отпътуване за църквата "Рождество Христово" край село Шипка - около 1 час

11:00 - 12:00 свободно време за рзглеждане на комплекса, печат и снимки

12:00 отпътуване за потопената църква край село Виден до язовир Копринка - около 0,5 часа

12:30 - 13:30 свободно време за разглеждане на невероятната църква и снимки

13:30 отпътуване за природния феномен "Богородична стъпка"  - около 1 час + кратък преход

14:30 свободно време за разглеждане на параклисчето, целебната стъпка на Богородица и снимки

16:00 отпътуване за Бургас с кратка пауза по време на пътуването

18:30 приблизително време на пристигане в град Бургас + 2 часа до Варна

 
 

Описание на посещаваните обекти:

 

Богородична стъпка

В околностите на Старозагорските минерални бани (на 1,5 км от центъра на селото в северна посока) се намира красивият природен феномен наречен "Богородична стъпка". Легендата говори, че това място е светилище, свързано с различни езически религиозни обреди отпреди хиляди години. 
След приемане на християнството по тези земи, местността става свято място. Митът за "Богородична стъпка" се ражда, заради изключително силното биоенергийно поле и причудливата вдлъбнатина горе на скалите, наподобяваща следа от човешки крак, в която водата никога не пресъхва.
Преди няколко години е изграден малък параклис, наречен "Рождество Богородично".
В района има и древна кариера за добив и обработка на различни материали, използвани в строителството на частни и обществени сгради в антична Августа Траяна. На мястото има останки от недовършен саркофаг, вероятно предназначен за гробница на знатен гражданин.
 

Храм-паметникът “Рождество Христово”

Храм-паметникът “Рождество Христово” е наричан още Шипченски манастир. Намира се в едноименното село Шипка, разположен на голям площад, а местността около него е заприличала на парк. Църквата представлява своеобразен паметник-костница на руските войници, дали живота си в Руско-турската освободителна война. С течение на времето посетителите се прекланят както на руснаците, така и на българите, загинали по време на сраженията.

Стоежът се извършва от 1885 г. до 1902 г., когато храмът е тържествено осветен. Изграждането трае толкова дълго поради скъсването на дипломатическите отношения между Княжество България и Царство Русия. Това се случва една година след началото на проекта, а дейностите са възстановени десет години по-късно. Светилището представлява красива постройка в стила на руските църкви от 17 в. Формата му е кръстокуполна с квадратен наос и три апсиди. Високият 42 м централен купол е ограден от четири по-малки, с височина 33 м, завършващи със златни кубета, с традиционната за Русия форма на луковици, с кръст на върха.

Когато се изправим пред църквата със сигурност във фасадата й виждаме един прекрасен шедьовър на църковното изкуство. 17 камбани огласяват местността по време на различни чествания. Общото им тегло е над 20 тона, като най-голямата от тях тежи около 12 тона, а само езикът й е 2 тона. За сравнение – най-малката тежи едва 20 кг. В отливането им са използвани гилзи, събирани от местата на боевете. В аркадните галерии отвън са поставени 34 мраморни плочи, на които са изписани имената на 8 491 офицери и опълченци, жертви от битките.

 

църква „Св. Атанасий“

Някога в центъра на село Виден е била най-красивата църква в района - „Св. Атанасий“, построена между 1851-1854 г., известна с най-кристалния камбанен звън. Казват, че удивителната й акустика можела да се мери с тази на Миланската скала, а тайната била в един строителен трик. Майсторите зазидали в дуварите празни глинени гърнета по сложна схема, така че кухините перфектно да отразяват църковните песнопения. Църквата си имала и балкон.  В празнични дни там се разполагал хорът. В средата на миналия век в България се развихря ударно строителство на язовири и ВЕЦ-ове. В изграждането на „Копринка“ се включват бригадири от цяла България. През 60-те години на миналия век каптираните от р. Тунджа водни маси заливат района и хората са изселени. Години по-късно, с дарения на местното население светата обител е възстановена. Днес насред голото поле могат да се видят само останките й и основите от стари зидове.

 

Потопената църква край язовир Жребчево

„Свети Иван Рилски“, също наричана и Потопената църква, е църква в село Запалня което е потопено през 1965 г. при изграждането на язовир Жребчево. Църквата е единствената останка от селото. Храмът е носил името на българския светия Иван Рилски.

 

Цената включва:
 
- Транспорт с лицензиран автобус;
 
- Водач от агенцията по време на пътуването;
 
- Туристическа застраховка с лимит 1000 лв. за лица на възраст до 69.99 г.; лица над 70 г. не се застраховат
 
 
Цената НЕ включва доплащания за:
 
- Входни такси на посещаваните обекти.
 
- Застраховка "Отмяна на пътуване" (Покриват се заплатените предварително разходи по договорза организирано пътуване, които не могат да бъдат възтановени от Туроператора, в случай на събития поради които Застрахованият не може да осъществи пътуването, в размер на договорения лимит.)
 
 
Допълнителна информация:
*Възможност за отпътуване от - Варна,Обзор,Свети Влас, Слънчев Бряг, Несебър, Равда, Ахелой,Поморие и Сарафово
* Необходими документи – валидна лична карта;
* Записване и начин на плащане: 50 % депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване; доплащане – до 3 дни преди датата на отпътуване;
Минимален брой за осъществяване на пътуването – 40 пълноплащащи туристи;
Срок за уведомление при неосъществяване на пътуването от страна на агенцията поради недостатъчен брой записани туристи – 3 дни преди датата на отпътуване.
* Настаняването по седалки в автобуса става според последователността на записване;
 
За повече информация на телефон 0889150480
45,00 BGN
The product is added to shopping cart
Price: 45,00 BGN
Please choose: