5 дни из Централен Балкан от Варна и Бургас

24.05.2023 - има свободни места

 

Ще изминем много километри до най-красивите водопади и хижи на Стара планина:

 

Красиви водопади: Сувчарско пръскало - водопад Сучурум - Карловско пръскало - Сопотски водопад 

Емблематични хижи: Хубавец - Балкански рози - Васил Левски - Добрила 

Черешката на тортата: връх Амбарица

 

***Само сега резервация срещу 30% сумата! Запази място за тази ТОП екскурзия срещу минимална сума!***

 

*над 50 км преходи за 5 дни

*над 2000 м положителна денивелация за 5 дни

* повече от 20 часа из най-красивото на Стара планина

 

* Степен на трудност: 7 от 10 - Оценката е субективна и e на база натрупан при провеждане на екскурзията опит. Като пример: 10 е най-високата степен на трудност с най-голямо натоварване (като изкачването на връх Вихрен), 1 е без преход и допълнително физическо натоварване.

Предимството да изкачите водопадите с нас: Опитен водач от страна на Инфо Пойнт. Малко и компактна група, съобразяваме темпото, без да бързаме.

Нужна ли е специална екипировка? Не, стандартна туристическа.

- Туристически обувки с грайфер, ветровка, дъждобран и полар, раница и щеки, слънчеви очила и слънцезащитен крем. Храна - протеинови барове, ядки, бързи въглехидрати (шоколад), вода 2 литра, аспирин

За кога е подходяща тази екскурзия?

Всеки в добро здравословно състояние и физическа подготовка. Денивелация средна на ден, дължина за еднодневен преход средно дълга. 

Искаме да подчертаем, че това не е състезание и съобразяваме темпото!

 

 Цена от Бургас: 365лв ( печелиш 3650 точки -събираш точки за карта EliteClub)

Цена от Варна: 385лв ( печелиш 3850 точки -събираш точки за карта EliteClub

Вземи тази екскурзия безплатно с карта Eliteclub на Инфо Пойнт.

Как може да се сдобиеш с карта Eliteclub може да разбереш тук: ТОЧКИТЕ

Виж повече за Картите Eliteclub тук: ELITECLUB

 

* С това пътешествие участвате в играта "ВЪРХОВЕ" - виж повече тук

 

Поради специфика на терена това приключение има такса* „Труден терен“ в размер на: 30лв

*Притежателите на диамантена карта Eliteclub са освободени от таксата.

*Притежателите на златна карта Eliteclub заплащат 50% от таксата.

*Повече за Картите и отстъпките с нея може да прочетете тук: КАРТИТЕ

Таксата се заплаща на място по време на събитието.

 

Описание на програмата:

 

1-ви ден

5:00 Отпътуване от Варна (Катедралата)

07:30 отпътуване от Бургас ( пред входа на Младежки дом ) посока град Сопот, Карловско ( 05:00 от Варна - пред входа на Катедралата ), кратка пауза по пътя

11:00 кратък преход до Сопотски водопад - 30 мин в посока, пълноводен по това време на годината

13:00 придвижване до долната лифт станция на град Сопот

13:30 изкачване с лифт - билет се заплаща допълнително

14:00 преход до хижа Добрила - 1,5 часа

15:00 настаняване в хижа Добрила и свободно време

19:30 възможност за организирана вечеря срещу заплащане

 

2-ри ден

08:00 - 09:00 закуска и преход до връх Амбарица - 1,5ч. в посока, 5/10 

12:00 достигане до изходна точка до хижа Добрила - възможност за обяд

13:00 отправяне посока горна лифт станция

15:30 отпътуване посока град Калофер

16:30 настаняване в хотела и свободно време

19:30 възможност за организирана вечеря срещу доплащане

 

3-ти ден

07:30 - 08:30 закуска и отпътуване към село Христо Даново

09:00 поемане пеша посока Сувчарско пръскало - 8км обща дължина, ниска денивелация, време за преход общо 3,5 часа - храна и вода в малки раници за прехода да бъдат подготвени

13:00 посещение на скрит елемент 

16:30 настаняване в хотела и време за отмора

19:30 възможност за организира вечеря срещу доплащане

 

4-ти ден

08:00 - 09:00 закуска и отправяне към начална точка за преход към Карловски водопад 

- пътят минава през емблематични хижи в Стара планина: хижа Хубавец, хижа Балкански рози, хижа Васил Левски. Преходът е дълъг 14 км и средна положителна денивелация около 970м. - около 5 часа в посокa спокойно темпо и нощувка в хижа Васил Левски. Препоръчително е да се носи храна и вода по време на прехода.

15:00 настаняване в хижата и поемане посока Карловско пръскало + 30 мин в посока

19:30 възможност за организирана вечеря срещу доплащане

 

5-ти ден

08:00 - 09:00 закуска и напускане на хижата

09:00 поемаме в посока Карлово, около 4,5 часа преход по поречието на Стара река, ще се отбием да разгледаме и водопади Казаните. Препоръчително е да си носите храна и вода по време на прехода.

15:00 Пристигане в Карлово и отпътуване за Бургас и Варна 

18:30 приблизително пристигане в Бургас, + 2,5 часа за Варна 

 

Преходите е възможно да се осъществят само при подходящи атмосферни условия.

Възможна отмяна на пътуването при неблагоприятно време  ( буря, обилен снеговалеж и други ).

При липса на основни елементи, от туристическата екипировка, е възможно да не бъдете допуснати до мероприятието. 

 

Описание на посещаваните обекти:

 

Сувчарско пръскало

Водопад "Сувчарско Пръскало" се намира близо до с. Христо Даново. Това е един от най-красивите и високи водопади в България с директен пад на водата. Неговата височина е 54м.Водопадът е мощен и пълноводен през пролетта, намира се в Средна стара планина. Водата пада директно от скален венец и се разбива с грохот в малко езерце в подножието на скалите. До водопада се стига пеша за около 1ч и 30 мин, като се върви по стар, разбит път, който тръгва над село Христо Даново. Пътят следва коритото на реката, на която е самият водопад. Малко след като преминете над стар бетонов мост, ще трябва да се отклоните и да следвате реката. Водопадът се намира на около 200м по-нагоре по течението.

 

Сопотски водопад

Сопотския водопад и местността около река Манастирска са много красиво място за разходка близо до град Сопот. Водопада е висок около 15м като образува два големи пада на водата. При водопада има изградена малка беседка с пейки и покрив, както и обособено място за огнище. 

 

Карловско пръскало

Карловското пръскало е сравнително малък, но изключително красив водопад в Стара планина. Разположен е на 1450 м. в резерват Стара река - част от Национален парк централен Балкан, в близост (15 мин.) до хижа Васил Левски. Височината на пада му е около 30 м.Очарованието на пръскалото се допълва от богатата наоколо растителност - обрасли с мъхове скали, папрати и вековна букова гора, пренасят посетителите в забравения свят на приказките.Най-прекият път до водопада е по маркираната туристическа пътека от гр. Карлово до х. Васил Левски. Маршрутът през цялото време се движи срещу течението на р. Стара река, сред буковите гори на резервата.

 

Връх Амбарица

Връх Амбарица е популярното старо име на вр. Левски. Това един от най-високите върхове в Централна стара планина – 2166м. Намира се по билния маршрут х . Добрила – вр. Ботев, който се движи по вододелното било на Троянска и Калоферска планина. Не се препоръчва за използване през зимата, защото е лавиноопасен.
За алпинистите представлява траверс от ІV б категория на трудност. При хубаво време и добра видимост предлага неповторими гледки към Северна и Южна България. Част е от прехода Ком-Емине. От Амбарица можеге са се наслаждавате и на стойната верига на главното Старопланинско било. През лятото има възможност и да подсечете върха от юг, но ще пропуснете впечатляващите гледки. Според легендата тук са се намирали хамбарите на Крали Марко, с преданията за който е свързана голямачаст от топонимията на района.

 

Водопад Сучурум

Водопадът Сучурум (в превод неговото име означава Хвърчаща вода) се смята за един от най-лесно достъпните в нашата страна. Причината за това е неговата изключително голяма близост до стария исторически център на българската култура – Карлово. Водопадът е очарователен и е едно същинско съкровище. Той придава несравним чар на малкия културен център в полите на Стара планина. Ограден е от пищна широколистна растителност, като най-красива е гледката през късния юни, когато растенията току що са приключили своето развитие.

 

Хижа Хубавец

Хубавец е планинска хижа в Стара Планина, която се намира в Национален парк Централен Балкан. Разположена е на 980 метра надморска височина и предлага 50 спални места. Намира се на границата между Троянска и Калоферска планина. Построена е през 1958 г., като първоначално е била заслон. През 1962 г. постройката е разширена и преобразувана на хижа.

 

Хижа Балкански рози

Балкански рози е планинска хижа в Стара Планина, която се намира в Национален парк Централен Балкан. Разположена е на 1156 метра надморска височина и предлага 30 спални места. Намира се на границата между Троянска и Калоферска планина. Построена е като хижа на Червения кръст през 1933 г., а през 1960 г. е построена втора сграда, която се ползва като хижа, а първата е изоставена.

 

Хижа Васил Левски

Хижа Васил Левски се намира в местността Голяма гюрля, на границата между Троянска и Калоферска планина, дялове на Средна Стара планина. Построена е през 1925 г. под името „Юмрукчал“, но по-късно изгаря. Възстановена и разширена е, а от 1954 г. носи името „Васил Левски“. Освен основната сграда с капацитет 70 места разполага и със сезонно бунгало с 12 легла. Захранва се от ВЕЦ. Хижата е резервен пункт от европейски маршрут E3 (Ком - Емине).

 

Хижа Добрила

Хижа Добрила е с категоризация три еделвайса и наградена с отличие за "Най-добра туристическа хижа в България за 2018 година". Хижата е разположена в Националният парк Централен Балкан на седловината между вр. Добрила и вр.Амбарица. Надморската височина на областа е 1804 м. Хижата граничи с два от най-красивите резервати в “Централен Балкан” – “Стенето” от северозапад и “Стара река” на югоизток. Построена е от туристите от град Сопот през 1928 год.

 

 

Офертата включва:

- Транспорт с лицензиран автобус;

- Водачи от туристическата агенцията по време на пътуването и прехода; 

- Туристическа застраховка с лимит на отговорност 1000лв за лица до 70 ненавършени години (лица над 70г не се застраховат).                                                                                                                 

- 2 нощувки със закуски хотел 2* 

- 2 нощувки в хижи: 1 в хижа Васил Левски и 1 в хижа Добрила в общи спални помещения за нашата група

 

Офертата не включва:

- Входни такси на посещаваните обекти;

- Вечери и хранене по време на преходи;

- Разходи от личен характер;                                                                                                                  

- Застраховка "Отмяна на пътуване" (Покриват се заплатените предварително разходи по договорза организирано пътуване, които не могат да бъдат възтановени от Туроператора, в случай на събития поради които Застрахованият не може да осъществи пътуването, в размер на договорения лимит.)

- планинска застраховка;

- Самостоятелно настаняване в хотел се доплаща към туроператора 35лв. /нощувка

- Билет за лифт в двете посоки;

 

Допълнителна информация:

*Възможност за отпътуване от - Варна,Обзор,Свети Влас, Слънчев Бряг, Несебър, Равда, Ахелой,Поморие и Сарафово

* Необходими документи – валидна лична карта;

* Записване и начин на плащане: 50 % депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване; доплащане – до 15 дни преди датата на отпътуване;
Минимален брой за осъществяване на пътуването – 8 пълноплащащи туристи;
Срок за уведомление при неосъществяване на пътуването от страна на агенцията поради недостатъчен брой записани туристи – 3 дни преди датата на отпътуване.
* Настаняването по седалки в автобуса става според последователността на записване;

*От тази екскурзия може да съберете следния брой печати от 100-те Национални туристически обекта: 1 бр.

* За Ваша по-голяма сигурност е задължително да си направите планинска застраховка!   

* Забележка: Фирмата си запазва правото да промени цената при: промяна на транспортни разходи /горива/, летищни, пристанищни и други такси; промяна с повече от 5% на валутния курс в периода между сключване на договора и отпътуването;непредвидено покачване на цените от страна на партньорите ни, както и в други обективно наложителни случаи. При поскъпване на горивата,Фирмата си запазва правото да повиши цената на транспорта за предстоящи пътувания, независимо кога са резервирани и платени. Срок на уведомяване при настъпване на гореспоменатите обстоятелства - 7 дни.

За резервации +359889150480

 

 

 

385,00 BGN 365,00 BGN
The product is added to shopping cart
Price: 365,00 BGN
Please choose: