Зимна приказка за 8-ми март в Родопите за 2 дни с празнична вечеря!

Два дни в сърцето на Родопите за празника на жената 8-ми март!

Програма изпълнена с много адреналин* и забавления!

 

Рибната църква - Широка лъка - Дяволско гърло - Борино - Орлово око - Ягодинска пещера

 

От Варна - 179лв

От Бургас - 165лв

 

Малка група 20 човека + придружител. Трансферен бус с комфортни седалки + придружител по време на пътуването

От тази екскурзия може да съберете следния брой печати от 100-те Национални туристически обекта: 3

Обща дължина на маршрута от Бургас 800км

Обща степен на трудност 3* от 5* - подходяща за хора в добро физическо здраве, нужни топли дрехи и здрави обувки за студените зимни вечери в планината.

 

Програма:

 

1-ви ден

05:00 отпътуване от Катедралата, Варна 

07:00 отпътуване от улица Булаир, Бургас посока магистрала Тракия с кратка пауза за отмора

10:00  - 11:00 достигане до известната Рибна църква и свободно време

11:00 отпътуване за село Широка Лъка

13:00 свободно време за разходка в село Широка Лъка и обяд ( не е включен в цената на пакета )

14:00 отправяне посока пещера Дяволско гърло

15:00 посещение на пещерата - вход срещу заплащане

16:00 отпътуване в село Борино, настаняване и подготовка за партито по случай 8-март

19:30 празнична вечеря с музика, песни и танци - вечеря включена в цената!

 

2-ри ден

08:00 - 10:00 удължена закуска и освобождаване на хотела

10:30 опционално възможност за изкачване с джип на Орлово око* - 10лв на човек

12:00 посещение на Ягодинска пещера и време за обяд

14:30 поемане в посока Бургас с пауза "изненада" по пътя за вкъщи

19:30 пристигане в Бургас, съответно 21:30 Варна

 

Часовете са ориентировачни, възможна промяна поради лошо време!

 

Описание на посещаваните обекти:

 

Широка лъка

Широка лъка е село в Южна България, близо до град Смолян.

Обявено е за архитектурен и фолклорен резерват. Селото е получило името си от старобългарската дума „лѫка“, означаваща „извивка, кривина, лъкатушене“.

Широка лъка е от селата, в които се е родила и се развива родопската песен. Много от най-известните певци и гайдари на родопския фолклор са родени там. През 1972 г. е открито Средно музикално училище за народни песни и инструменти.

 

Ягодинска пещера

Ягодинската пещера се намира в Буйновското ждрело, близо до родопското село Ягодина. Тя е една от най-известните и посещавани пещери в България. Със своите 8501 м дължина на галериите тя се нарежда на четвърто място сред най-дългите пещери у нас и на първо място в Родопите. Температурата е между 6 и 8 ° С целогодишно, а влажността над 90 % (като в повечето пещери)

 

Орлово око

Панорамната площадка „Орлово око“ е любима туристическа атракция в регион Западни Родопи. Съоръжението е изградено, за да могат туристите да се насладят на великолепните гледки към Буйновското ждрело, ридовете на Родопите и дори Рила и Пирин.

 

Рибната църква

Църквата “Св. Богородица – Благовещение” в Асеновград, наречена още „Рибната”, е най-забележителния православен храм в Асеновград. Намира се в Бахча махала и сякаш е закриляна от природния феномен, наречен Скалата.

Този храм е посветен на Света Богородица и на нейния най-голям празник – Благовещение – оттам и името му. В днешния си вид той е построен през 1834 година. Навремето на мястото на този храм е  съществувал малък параклис. Предполага се, че е носел същото име, бил построен някъде през от XII век. Смята се, че е издигнат заедно с църквата на Асеновата крепост. Днес от този параклис е останала единствено източната, абсидната стена.

Църквата  “Св. Богородица – Благовещение” има три входа – северен, източен и южен. Сградата е трикорабна, куполна, едноапсидна. Има две пристройки, които са изградени няколко години след нейното сътворяване. Сградата е потънала в двор с орехови дървета, липи, кипариси, чемшир, бръшлян и традиционния станимашки зокум. А до параклиса „Свети Йоан Кръстител” цъфти дори магнолия. В двора има две църковни сгради – едната е на Архиерейското наместничество на Асеновград. Другата е жилищна постройка, в която се помещава енорийският свещеник. Срещу нея е иконостасът на Светото Възкресение, където всяка година на Великден вярващите се събират, за да се поздравят с „Христос Воскресе”.

В основната сгада на църквата от стария параклис „Света Богородица” освен абсидата са останали няколко богослужебни книги, датирани от 1777 г., както и иконите -  "Иисус Христос", "Йоан Кръстител" и "Свети Никола". Те са дело на различни майстори.

Други икони са тази от Йерусалим, на Света Богородица Скоропослушница и на Свети Киприян. През 1966 г. се открива престолът на св. Елефтерий, а три години по-късно на св. св. Кирил и Методий.

Но Чудотворната икона на Божията майка е безспорно най-известната сред  тях. Очевидци твърдят, че рикът й помага на болни да се излекуват от тежки болести, изпълнява желания  и извършва чудеса. Всяка година на Преполовение - 25-тия ден след Великден - огромно множество от хора от цяла България участва в пищната процесия, която отнася иконата на Света Богородица в Бачковския манастир.

 

Пещера „Дяволското гърло“
Интересен факт е, че нищо, пуснато във водите на Дяволското гърло, не излиза от изхода на пещерата. Правени са множество експерименти с дървесни трупи и различни други предмети, които потъват безследно в подземната река и още повече разпалват любопитството и въображението. Опит с оцветители показва, че минава повече от час и половина, преди водата да измине краткото разстояние от единия до другия отвор, което поражда нови загадки за мащабите на системата от подземни реки.

 

Описание на "ПРАЗНИЧНАТА ВЕЧЕРЯ":

 

- овчарска салата

- пататник 

- плато сирена и колбаси - местно производство - едно плато за 4 човека

- Печена пуйка с ориз и кисело зеле

- марудник - родопски десет

- хляб, 1 бутилка вода, 1 бутилка безалкохолно 

Алкохол може да си донесете според предпочитанията!!!

- Музика за доброто настроение

 

 

 • Офертата включва:
  - Транспорт с лицензиран автобус;
  - Водач от туристическата агенцията по време на пътуването; 
  - Туристическа застраховка с лимит на отговорност 1000лв за лица до 70 ненавършени години (лица над 70г не се застраховат).
 •  Нощувка със закуска хотел 3* 
 • Празнична вечеря 

 

 • Офертата не включва:
  - Входни такси на посещаваните обекти;
  - Разходи от личен характер.

 

Допълнителна информация:

* Необходими документи – валидна лична карта;

* Записване и начин на плащане: 50 % депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване; доплащане – до 3 дни преди датата на отпътуване;
Минимален брой за осъществяване на пътуването – 15 пълноплащащи туристи;
Срок за уведомление при неосъществяване на пътуването от страна на агенцията поради недостатъчен брой записани туристи – 3 дни преди датата на отпътуване.
* Настаняването по седалки в автобуса става според последователността на записване;

 

За резервации +359889150480

 

165,00 BGN
The product is added to shopping cart
Price: 165,00 BGN
Please choose: