Трите каи и Ханкрумовски скален манастир за 2 дни

Нова дата: 16.11.2024 - има свободни места

 

Нови туристически обекти и пътеки в програмите на Инфо Пойнт през 2024 година!

 

Ханкрумски скален манастир - резерват Абритус - Трите каи

 

Една екскурзия с пешеходен преход от общо 8 часа за два дни!

Малка група 20 човека + придружител. Трансферен бус с комфортни седалки + придружител по време на пътуването

Обща дължина на маршрута от Бургас 595км

 

От тази екскурзия може да съберете следния брой печати от 100-те Национални туристически обекта: 1бр

 

* Степен на трудност: 5 от 10  - Оценката е субективна и e на база натрупан при провеждане на екскурзията опит. Като пример: 10 е най-високата степен на трудност с най-голямо натоварване (като изкачването на връх Вихрен), 1 е без преход и допълнително физическо натоварване.

 

Цена от Бургас: 139лв ( печелиш 1390 точки-събираш точки за карта EliteClub )

Цена от Варна: 139лв ( печелиш 1390 точки-събираш точки за карта EliteClub )

Вземи тази екскурзия безплатно с карта Eliteclub на Инфо Пойнт.

Как може да се сдобиеш с карта Eliteclub може да разбереш тук: ТОЧКИТЕ

Виж повече за Картите Eliteclub тук: ELITECLUB

Поради специфика на терена това приключение има такса* „Труден терен“ в размер на: 4 лв

*Притежателите на диамантена карта Eliteclub са освободени от таксата.

*Притежателите на златна карта Eliteclub заплащат 50% от таксата.

Таксата се заплаща на място по време на събитието.

Описание на програмата:

 

I-ви ден

07:30 – 10:00 Отпътуване от Бургас в посока Варна

10:00 – 11:30 Отпътуване от Варна към Ханкрумовски скален манастир

11:30 – 13:30 Пешеходен преход до Ханкрумовски скален манастир

13:30 – 15:00 Отпътуване към Разград

15:00 – 17:00 Разглеждане на археологически резерват Абритус, част от 100-те национални туристически обекта

17:00 Настаняване в хотел в района на Разград

19:00 Възможност за групова вечеря (срещу допълнително заплащане)

 

II-ри ден

07:00 – 08:00 Закуска (при наличност) и освобождаване на стаите

08:00 – 10:00 Отпътуване към село Билка

10:00 – 17:00 Пешеходен преход до Трите каи

17:00 – 18:30 Отпътуване към Бургас

18:30 Ориентировъчен час на пристигане в Бургас

18:30 – 21:00 Отпътуване към Варна

21:00 Ориентировъчен час на пристигане във Варна

 

Преходите е възможно да се осъществят само при подходящи атмосферни условия.

Възможна отмяна на пътуването при неблагоприятно време  ( буря, обилен снеговалеж и други ).

При липса на основни елементи, от туристическата екипировка, е възможно да не бъдете допуснати до мероприятието.

 

Описание на посещаваните обекти:

 

Ханкрумски скален манастир

Ханкрумският манастир е скален манастир, разположен по ютоизточната част на скалния венец на Шуменското плато, в близост до село Хан Крум. Част е от комплекса скални манастири, църкви и монашески килии обитавани от монаси исихасти през XII – XIV век.

Разположен е в югоизточната част на Шуменското плато на надморска височина около 360 м. северно от село Хан Крум. Под него се намира Калугеровия боаз, който отделя източния склон върху, който се намира основната част от комплекса – „Калугерската пещера“. На западния склон на боаза се намира „Момина скала“, в която е вкопана скална обител известна като „Килията“. Двете образуват скалния комплекс.

 

Резерват Абритус

Ахеологически резерват е един от най-значителните културно – исторически обекти в Община Разград, отстоящ на 2 км. от град Разград. Същият е паметник на културата с национално значение, един от стоте национални туристически обекти на България.

Абритус възниква в края на I век от н. е. върху останките на заварено от римляните тракийско селище. Развива се като значим градски център на пътищата Одесос – Марцианополис – Никополис ад Иструм и Никополис ад Иструм – Сексагинта Приста. През лятото на 251 г. в голяма битка недалеч от Абритус римската армия търпи тежко поражение от готите, а в сражението загиват император Траян Деций и неговият по-голям син и съимператор Херений Етруск.

В началото на ІV век, при император Константин І Велики (306-337 г.) издига крепостна стена, обхващаща площ 15 хектара, с четири крепостни порти и тридесет и пет бойни кули. Крепостните стени имат обща дължина 1 400 м. и дебелина 2,10 -3 м., изградени са в техника opus implectum, обграждат селището от всички посоки, следвайки конфигурацията на терена. Височината на крепостните стени достига заедно с бойниците 12 м. След построяването си Абритус се превръща във важно място във военно, административно, политическо и религиозно отношение. През периода V – VI век Абритус е измежду седемте най-големи града на римската провинция Втора Мизия и седалище на епископ.

Абритус е нееднократно разрушаван при нападенията на варварски племена – готи (376-378 г.) и хуни (447 г.). Той е унищожен окончателно през 586 г. при аварското нашествие. В края на ІХ и началото на Х век, върху развалините на града е изградена българска крепост, просъществувала до XI век.

Абритус е град с международна известност. Резултатите от неговото проучване представляват съществен принос в развитието на българската историография и култура.

Съвременният облик на резервата се допълва от археологическата експозиция „Абритус“, Интерактивен музей, лапидарии на открито.

 

Маршрут Трите каи / върхове /

От руенското село Билка тръгва пешеходният маршрут. Нарича се Трите каи, в превод Трите скали. Маршрутът е кръгов и минава последователно през Уч (Малка) кая 377 м, Орта (Средна) кая – 465 м и Коджа (Голяма) кая – 568 м. Всеки един от върховете може да бъде изкачен или заобиколен в зависимост от времето и подготовката, която имате. Дължината на трасето е над 15 км, а нивото на трудност може да се определи като средно. Времетраене - 6 часа с почивките.  Достъпът до върха на първата и третата е лесен, но за втората е по-техничен. От трите върха се откриват прекрасни панорамни гледки към язовир Цонево и възвишенията в източния дял на Стара планина, със сгушените в близост селца Снежа, Струя, Добромир, Соколец, Каравельово, Трънак и Билка.

 

Офертата включва:

- Транспорт с лицензиран автобус;

- Водачи от туристическата агенцията по време на пътуването; 

- Туристическа застраховка с лимит на отговорност 1000лв за лица до 70 ненавършени години (лица над 70г не се застраховат);                                                                                                                

- Нощувка в хотел 2*;

- Закуска - при наличност.

 

Офертата не включва:

- Входни такси на посещаваните обекти;

- Разходи от личен характер.       

- Самостоятелно настаняване в хотел се доплаща към туроператора 35лв. /нощувка                                                           - Застраховка "Отмяна на пътуване" (Покриват се заплатените предварително разходи по договорза организирано пътуване, които не могат да бъдат възтановени от Туроператора, в случай на събития поради които Застрахованият не може да осъществи пътуването, в размер на договорения лимит.)

- планинска застраховка

 

Допълнителна информация:

*Възможност за отпътуване от - Варна,Обзор,Свети Влас, Слънчев Бряг, Несебър, Равда, Ахелой,Поморие и Сарафово

* Необходими документи – валидна лична карта;

* Записване и начин на плащане: 50 % депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване; доплащане – до 3 дни преди датата на отпътуване;
Минимален брой за осъществяване на пътуването – 15 пълноплащащи туристи;
Срок за уведомление при неосъществяване на пътуването от страна на агенцията поради недостатъчен брой записани туристи – 3 дни преди датата на отпътуване.
* Настаняването по седалки в автобуса става според последователността на записване;
* Забележка: Фирмата си запазва правото да промени цената при: промяна на транспортни разходи /горива/, летищни, пристанищни и други такси; промяна с повече от 5% на валутния курс в периода между сключване на договора и отпътуването;непредвидено покачване на цените от страна на партньорите ни, както и в други обективно наложителни случаи. При поскъпване на горивата,Фирмата си запазва правото да повиши цената на транспорта за предстоящи пътувания, независимо кога са резервирани и платени. Срок на уведомяване при настъпване на гореспоменатите обстоятелства - 7 дни.

За резервации +359889150480

139,00 BGN
The product is added to shopping cart
Price: 139,00 BGN
Please choose: