Празник на сланината и греяната ракия за един ден

Следваща дата: 02.2024 

 

Едно събитие от серията на Инфо Пойнт  - Български традиции!

 

Априлци - Троян - Троянски манастир

 

Обща дължина на маршрута от Бургас 640км

* Степен на трудност: 1 от 10 - Оценката е субективна и e на база натрупан при провеждане на екскурзията опит. Като пример: 10 е най-високата степен на трудност с най-голямо натоварване (като изкачването на връх Вихрен), 1 е без преход и допълнително физическо натоварване.

От тази екскурзия може да съберете следния брой печати от 100-те Национални туристически обекта: 2

 

Цена от Бургас: 76лв ( печелиш 760 точки-събираш точки за карта EliteClub )

Цена от Варна: 76лв ( печелиш 760 точки-събираш точки за карта EliteClub )

Вземи тази екскурзия безплатно с карта Eliteclub на Инфо Пойнт.

Как може да се сдобиеш с карта Eliteclub може да разбереш тук: ТОЧКИТЕ

Виж повече за Картите Eliteclub тук: ELITECLUB

 

Описание на програмата:

 

06:00 – 10:30 Отпътуване от Бургас/Варна* към Априлци с пауза кратка по пътя

10:30 – 14:00 Посещение на Празник на сланината и греяната ракия. Ще се потопим в пъстротата на селския бит и култура, превърнал се в традиция за този регион. Идеята на празника е опазване на старите български традиции чрез представяне на типичните за региона печена сланина и греяна ракия, на фона на народни песни, хора и хумор. Най-голямата атракция е приготвянето на така наречената „бабина гозба“, която се прави в огромен тиган от 20кг сланина, 500 яйца и 30кг праз. Ще видим още традиционна кулинарна изложба, конкурс за ястия със сланина, конкурс за най-дебела и най-шарена сланина и др.

14:00 – 14:40 Отпътуване от Априлци към Троян

14:40 – 15:30 Посещение на Троянски манастир „Успение Богородично“

15:30 – 20:30 Отпътуване към Бургас/Варна* с пауза по пътя

20:30 Отиентировъчен час на пристигане в Бургас/Варна

Общо километри: 640 км

*Отпътуването от Бургас и Варна ще бъде осъществено с отделни превозни средства! 

 

Описание на посещаваните обекти:

 

Троянски манастир "Успение Богородично"

На десет километра източно от Троян, непосредствено до Орешака, в красива местност на брега на Черни Осъм, е разположен манастира.

За неговата ранна история няма достатъчно данни. Не е доказано дали манастирът е съществувал през средновековието. Основавайки се на сведения от по-късно време, по-голяма част от изследователите приемат, че е възникнал в началото на XVII век. Сведенията от една изгубена история съобщават, че негов основател бил неизвестен монах-отшелник, който първоначално построил около Осъма малка дървена църквица „Рождество Богородично“.

През средата на XVIII в. игумен на манастира бил Христофор от Сопот. Той преустроил сградите и обзавел църквата. По време на игумена Пахомий (също от Сопот) през втората половина на XVIII в. на мястото на първоначалната църквица била построена нова, разширена в 1812 година.

Историята на Троянския манастир през XVII-XIX в. е низ от погроми и ограбвания, причинени от поробителите. Манастирът устоял благодарение на упоритостта на родолюбиви и будни монаси и на поддръжката на свободолюбиви и предприемчиви жители на околните балкански селца и колиби, на зараждащото се занаятчийско съсловие. В резултат на тази подкрепа през втората половина на XVIII в. в труднодостъпната местност източно от манастира бил изграден скитът „Св. Никола“, а около 1830 г. – скитът „Св. Йоан Предтеча“ в местността Зелениковец, на около осем километра южно в планината. За да се отърват от грабителството на ловешките гръцки владици, монасите многократно правили опити да издействуват самостоятелност на манастира. В 1830 г. в резултат на настоятелните им молби поличили специална грамота от цариградския патриарх, с която манастирът е обявен за ставропигиален.

През цялото си съществуване Троянският манастир бил локално средище за духовна просвета и грамотност. Известни са няколко ръкописни книги от XVIII-XIX в., съставени и преписвани от местни монаси. Още в средата на XVIII в. преди Освобождението, тук функционирало килийно училище. Много будни духовници от Възраждането, като Йосиф Соколски, св. Онуфрий Габровски и други, получили образованието си тук. В началото на XIX в. в манастира се подвизавал монахът-художник Лекитий, създател на няколко щампи.

 

Офертата включва:
 

- Транспорт с лицензиран автобус;

- Водач от туристическата агенцията по време на пътуването; 

- Туристическа застраховка с лимит на отговорност 1000лв за лица до 70 ненавършени години (лица над 70г не се застраховат).

 

Офертата не включва:

- Входни такси на посещаваните обекти;

- Разходи от личен характер.                                                                                                                       -

- Застраховка "Отмяна на пътуване" (Покриват се заплатените предварително разходи по договорза организирано пътуване, които не могат да бъдат възтановени от Туроператора, в случай на събития поради които Застрахованият не може да осъществи пътуването, в размер на договорения лимит.)

 

Допълнителна информация:

*Възможност за отпътуване от - Варна,Обзор,Свети Влас, Слънчев Бряг, Несебър, Равда, Ахелой,Поморие и Сарафово

* Необходими документи – валидна лична карта;
* Записване и начин на плащане: 50 % депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване; доплащане – до 3 дни преди датата на отпътуване;
Минимален брой за осъществяване на пътуването – 15 пълноплащащи туристи за всеки град на отпътуване;
Срок за уведомление при неосъществяване на пътуването от страна на агенцията поради недостатъчен брой записани туристи – 3 дни преди датата на отпътуване.
* Настаняването по седалки в автобуса става според последователността на записване;

* Забележка: Фирмата си запазва правото да промени цената при: промяна на транспортни разходи /горива/, летищни,пристанищни и други такси;промяна с повече от 5% на валутния курс в периода между сключване на договора и отпътуването;непредвидено покачване на цените от страна на партньорите ни,както и в други обективно наложителни случаи. При поскъпване на горивата,Фирмата си запазва правото да повиши цената на транспорта за предстоящи пътувания,независимо кога са резервирани и платени. Срок на уведомяване при настъпване на гореспоменатите обстоятелства - 7 дни.

За резервации +359889150480

85,00 BGN 76,00 BGN
The product is added to shopping cart
Price: 76,00 BGN
Please choose: