Мистичната крепост Асар кая и нощувка на брега на язовир Кърджали за два дни

Първа дата за годината 26.09.2020

Една програма за най-любознателните! Два прехода за два дни

 

Асар кая - язовир Кърджали - пещера Утробата - Каменната сватба

 

Една екскурзия с пешеходни преходи от общо 4 часа!

Малка група 20 човека + придружител. Трансферен бус с комфортни седалки + придружител по време на пътуването

Обща дължина на маршрута от Бургас 550 км и 810 км от Варна

* Степен на трудност: 6 от 10 - Оценката е субективна и e на база натрупан при провеждане на екскурзията опит. Като пример: 10 е най-високата степен на трудност с най-голямо натоварване (като изкачването на връх Вихрен), 1 е без преход и допълнително физическо натоварване.

 

При липса на основни елементи, от туристическата екипировка, е възможно да не бъдете допуснати до мероприятието.

 

Описание на маршрута:

1-ви ден

07:30 потегляне от Бургас ( Младежки дом ) по магистрала Тракия посока село Женда - 2,15 часа по-рано отпътуване от Варна ( пред Катедралата )

11:00 пристигане в село Женда и отправяне в посока крепост и светилище Асар кая от времето на прототраките - преход около 45 минути в посока и 1 час престой, ниска денивелация и общо 3км разстояние

14:00 отправяне посока язовир Кърджали 

16:00 настаняване в хотела и свободно време за съзерцаване на прекрасните гледки и разходка до началото на язовир Кърджали, там където се вливат Арда и Боровица

 

2-ри ден

07:30 - 08:30 закуска и освобождаване на хотела

08:30 изкачване до пещера Утробата - 1 час преход в посока средно висока денивелация, 1 час престой, 2,5 км разстояние

12:00 отправяне посока природен феномен Каменна сватба 

13:00 посещение на скалните образувания и време за снимки

14:00 отправяне посока Хасково и късен обяд ( не включен в цената )

16:00 отпътуване от Хасково към Бургас и Варна

19:30 пристигане в Бургас + 2,15 часа до Варна

 

Изкачването е възможно да се осъществи само при подходящи атмосферни условия.

Възможна отмяна на пътуването при неблагоприятно време  ( буря, обилен снеговалеж и други ).

 

Описание на посещаваните обекти:

 

Асар кая

Тракийска крепост Асар кая се намира на 1.54 km южно по права линия от центъра на село Женда. Изградена е на скална тераса, която е с отвесни скални склонове от север, изток и юг. Достъпна от югозапад, където е изградена крепостна стена, която в момента се проследява под насип. На места се открива част от градежа. Тя е направена от камъни, които са дялани откъм лицевата страна и са много правилно подредени, като нишите между тях са много тънки. Самата стена е широка около 2 m. Максималните размери на обекта са 73х85 m. Между село Женда и село Соколите, по добър черен път се достига до твърдината. Под укреплението върху самотен скален къс с формата на огромна гъба са изсечени множество трапецовидни тракийски ниши с различна ориентировка. Отвесните скални склонове върху които е изградена крепостта, също са осеяни с ниши, а на самата тераса се забелязват и други изсичания- улеи, жлебове, полукръгове и др. Под обекта, в близост до добре съхранен вековен дъб има тюрбе (символичен гроб на мюсюлмански светец), край което ежегодно през лятото се провежда голям събор. Няма следи от постройки. Срещат се нарядко парчета от битова керамика. По думите на бай Шабан, местен овчар, мястото е било посещавано от иманяри, които намерили "тракийски" монети и някакво парче "синджир".

 

Язовир Кърджали

Язовир „Кърджали“ е един от трите големи язовира, заедно с язовир „Студен кладенец“ и „Ивайловград“, които акумулират водите на река Арда и нейните притоци.
Язовирът се намира на северозапад от град Кърджали, стената му е на около 3 км. от града. Строителството на стената протича в периода 1957-1963 година. Тя е бетонна дъгово-гравитачна, извисява на 103,5 метра над земята, а общият завирен обем на водохранилището е 497,2 млн. куб. метра. По големина е на второ място, а по форма, конструкция и изпълнение е единствената на Балкански полуостров. Тя е и една от малкото язовирни стени в света, които се извисяват над самия град.
Язовир Кърджали е сред най-привлекателните туристически атракции на Ардинския район. Той образува красиви заливи и полуострови, над които се издигат стръмни склонове, осеяни с причудливи скални форми.
Риболовът тук е приоритет за риболовците от цялата страна. Всеки сезон си има своето очарование, а чудната природа създава условия не само за отдих, а и за естетическа наслада. Водите на язовир Кърджали се обитават от американска и балканска пъстърва, есетра, сом, бяла риба, шаран, амур, кефал, костур, червеноперка, уклей. Тук може да уловите рибата на живота си - статистиката помни шарани с гигантски размери и трофейни сомове, уловени с въдица, чието тегло надхвърля 100 кг.
През лятото язовирът служи като средство за отмора на много жители на Кърджали и гости на града. В непосредствена близост са изградени хотели, ресторанти, лятни вили.

 

пещера Утроба

Пещерата “Утроба” е открита през април 2001 г. от пещерняка Гумаров. Няколко години по-късно той разгласява откритието си и археологът проф. Николай Овчаров се заема с проучването на пещерата, като я датира ХI – Х в. пр Хр., от времето на траките.

"Утробата" представлява естествен хоризонтален процеп в скала, наподобяващ вулва. Учените са доказали, че първоначално карстовата кухина е била дълбока едва 16 м. Човешката ръка я е продължила и издялала във вид на женска утроба, по стените на която непрекъснато се стича вода, а във вътрешния южен край на пещерата е издълбан олтар, символизиращ матката. Оформлението на пещерата отговаря напълно на описаните от известния траколог проф. Александър Фол пещери-утроби.

Височината на отвора е 3 м, ширината 2,5 м, а дълбочина около 22 м. В горната част на пещерата има пукнатина, през която за няколко минути всеки ден в 12 часа влиза слънчев лъч. Пещерата е изследвана за пръв път през лятото, когато спелеолозите забелязват лъча да се прокрадва през отвора, но да достига дължина от едва 2 метра. За това явление проф. Овчаров пише, че точно на обяд през нарочно изсечен процеп на тавана във вътрешността прониква слънчев лъч, който се проектира на пода.

 

Вкаменената сватба

Вкаменената сватба, известна още като Кърджалийски пирамиди, представлява геоморфоложки феномен с естетическа стойност. Той е представен от живописни скални пирамиди, образувани сред вулкански скали с палеогенска възраст. Обявен е за природна забележителност през 1974 г. Намира се на 300 m надморска височина на 3 кm СИ от гр. Кърджали, до с. Зимзелен и има лесен достъп от шосето към селото.

 

Офертата включва:

- Транспорт с лицензиран автобус;

- Водач от туристическата агенцията по време на пътуването; 

- Туристическа застраховка с лимит на отговорност 1000лв за лица до 70 ненавършени години (лица над 70г не се застраховат).                                                                                                                 

- Нощувка със закуска хотел 2* 

 

Офертата не включва:

- Разходи от личен характер                                                                                                                        

-Застраховка "Отмяна на пътуване" (Покриват се заплатените предварително разходи по договорза организирано пътуване, които не могат да бъдат възтановени от Туроператора, в случай на събития поради които Застрахованият не може да осъществи пътуването, в размер на договорения лимит.)

 

Допълнителна информация:

*Възможност за отпътуване от - Варна,Обзор,Свети Влас, Слънчев Бряг, Несебър, Равда, Ахелой,Поморие и Сарафово                                                                                                                                                           

* Необходими документи – валидна лична карта;                                                                                     

* Записване и начин на плащане: 50 % депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване; доплащане – до 3 дни преди датата на отпътуване;

Минимален брой за осъществяване на пътуването – 15 пълноплащащи туристи;

Срок за уведомление при неосъществяване на пътуването от страна на агенцията поради недостатъчен брой записани туристи – 3 дни преди датата на отпътуване.

* Настаняването по седалки в автобуса става според последователността на записване;

* За Ваша по-голяма сигурност е препоръчително е да си направите планинска застраховка!   

*От тази екскурзия може да съберете следния брой печати от 100-те Национални туристически обекта: 0 бр.

За резервации +359889150480

 

 

109,00 BGN
The product is added to shopping cart
Price: 109,00 BGN
Please choose: