• Home »
  • Blog »
  • 7 причини да посадиш дърво и как да го направиш

7 причини да посадиш дърво и как да го направиш

4 May 2020
7 причини да посадиш дърво и как да го направиш
Всеки от нас е чувал в часовете по биология, че дърветата са "белите дробове" на нашата планета. Те произвеждат част от жизненоважния за всеки жив организъм кислород. Дърветата образуват биомаса, която служи за храна на много организми, също така осигуряват подслон за птици, влечуги, насекоми и бозайници. Тези, както и ред други причини, вдъхновиха екипа на Инфо Пойнт да се заеме с инициативата "Засей дърво за Зелени Родопи", а сега ще запознаем и Вас, нашите клиенти и приятели, с няколко мотивиращи факта по темата:
1.Дърветата прочистват въздуха, който дишаме. Те поглъщат и филтрират замърсяващите атмосферата газове и миризми, щедро раздавани от нас, хората, в замяна на което получаваме чист кислород. За една година един акър гора може да осигури достатъчно кислород за 18 души.
2.Корените на дърветата спират ерозията на почвата, те я пазят от измиване и вятър.
3.Дърветата спомагат борбата с глобалното затопляне, което е резултат от излишък на парникови газове. Слънчевата светлина остава "заклещена" между земната повърхност и слоя парникови газове. Основният парников газ е въглеродният диоксид, който дърветата превръщат в кислород.
4.Дърветата спасяват хората от горещина и силно слънце. Освен със своята сянка, те могат да свалят температурата около домовете ни с няколко градуса като освобождават водни пари във въздуха чрез листата си. Според специалисти електроенергията, която изразходва климатикът, намалява с 10%, ако домът ни е на завет.
5.Дърветата осигуряват вкусни и полезни за здравето ни плодове, с които се храним както ние, така и много птици и животни.
6.Дърветата радват окото и имат успокояващ ефект. Учените са разработили метод за лечение и профилактика чрез използване на целебните свойства на дърветата, наречен дендротерапия. Енергията на дърветата е способна да лекува, а холандски медици са установили, че хората, които живеят в близост до паркове и гори, боледуват с 15-20% по-рядко.
7.Дърветата филтрират водата-чрез короната им в тях постъпва около 10 литра дъждовна вода за година, която се пречиства по естествен път и се връща в атмосферата.
За да засадите едно дърво по принцип са нужни фиданка, терен, лопата и вода. Ако се присъедините към "Засей дърво за Зелени Родопи" ние ще осигурим всичко необходимо, а от Вас ще очакваме желание и ентусиазъм, за да оставим една красива следа и добър пример за поколенията, които ще дойдат след нас. Нека направим крачка към един по-зелен и добър свят.
 
Искаш да си част от " Засей дърво за Зелени Родопи"?
Кликни тук и прочети повече: https://www.infopointbg.com/greenrhodopes.html
 

За мнозина, Северозапада е тера инкогнита – или непозната земя. Незнайно защо, този безкрайно красив край остава някак по-встрани от обичайните маршрути на пътешествениците. Каним ви да тръгнем заедно из него! Очакват ви старини, природни чудеса, топли хора и автентична България!

read more

Пътешествието този път започва с разкошна вила – истински дворец, на аристократ от старо време. Накъдето и да се обърнеш – мрамор, мозайки, разкош и история. После, към невероятното творение на природата, което не прилича на нищо друго, което сте виждали: Водопадът на сътворението. Родопската нощ споделяме с Момчилград. Сутринта е за селото на края на света – Лисиците. До него стигаме по чуден мост над язовир Студен кладенец. За десерт по пътя обратно е Моняк – крепостта, която има много да разказва на археолозите и предлага панорами, пред които и Микеланджело би замълчал.

read more

Почти пладне е, а ние стоим под сенките на няколко големи дървета пред входа на гара Септември. От тук започва и нашето различно приключение. На крачка от Родопите сме и чакаме часа, в който ще тръгнем към планината. Този път ще пътуваме с влак и то не какъв да е влак, а единствената теснолинейка в страната по линията Септември-Добринище .Ще пресечем Родопите и ще видим кътчета, които са скрити и не могат да бъдат видяни от шосето.

read more