• Home »
  • Blog »
  • 7 причини да посадиш дърво и как да го направиш

7 причини да посадиш дърво и как да го направиш

4 May 2020
7 причини да посадиш дърво и как да го направиш
Всеки от нас е чувал в часовете по биология, че дърветата са "белите дробове" на нашата планета. Те произвеждат част от жизненоважния за всеки жив организъм кислород. Дърветата образуват биомаса, която служи за храна на много организми, също така осигуряват подслон за птици, влечуги, насекоми и бозайници. Тези, както и ред други причини, вдъхновиха екипа на Инфо Пойнт да се заеме с инициативата "Засей дърво за Зелени Родопи", а сега ще запознаем и Вас, нашите клиенти и приятели, с няколко мотивиращи факта по темата:
1.Дърветата прочистват въздуха, който дишаме. Те поглъщат и филтрират замърсяващите атмосферата газове и миризми, щедро раздавани от нас, хората, в замяна на което получаваме чист кислород. За една година един акър гора може да осигури достатъчно кислород за 18 души.
2.Корените на дърветата спират ерозията на почвата, те я пазят от измиване и вятър.
3.Дърветата спомагат борбата с глобалното затопляне, което е резултат от излишък на парникови газове. Слънчевата светлина остава "заклещена" между земната повърхност и слоя парникови газове. Основният парников газ е въглеродният диоксид, който дърветата превръщат в кислород.
4.Дърветата спасяват хората от горещина и силно слънце. Освен със своята сянка, те могат да свалят температурата около домовете ни с няколко градуса като освобождават водни пари във въздуха чрез листата си. Според специалисти електроенергията, която изразходва климатикът, намалява с 10%, ако домът ни е на завет.
5.Дърветата осигуряват вкусни и полезни за здравето ни плодове, с които се храним както ние, така и много птици и животни.
6.Дърветата радват окото и имат успокояващ ефект. Учените са разработили метод за лечение и профилактика чрез използване на целебните свойства на дърветата, наречен дендротерапия. Енергията на дърветата е способна да лекува, а холандски медици са установили, че хората, които живеят в близост до паркове и гори, боледуват с 15-20% по-рядко.
7.Дърветата филтрират водата-чрез короната им в тях постъпва около 10 литра дъждовна вода за година, която се пречиства по естествен път и се връща в атмосферата.
За да засадите едно дърво по принцип са нужни фиданка, терен, лопата и вода. Ако се присъедините към "Засей дърво за Зелени Родопи" ние ще осигурим всичко необходимо, а от Вас ще очакваме желание и ентусиазъм, за да оставим една красива следа и добър пример за поколенията, които ще дойдат след нас. Нека направим крачка към един по-зелен и добър свят.
 
Искаш да си част от " Засей дърво за Зелени Родопи"?
Кликни тук и прочети повече: https://www.infopointbg.com/greenrhodopes.html
 

"Хубава си, татковино, име сладко, земя рай..." Два реда, а казват всичко. Неземно красиви места, заредени с много енергия и мистика, богата история и прекрасен фолклор. Да, за всичко това има само една дума - България!

read more

В края на Януари месец тази година за първи път бяха събрани в общ годишен календар по-големите винени събития в страната. За зла участ, на една част от ивентите бе сложен печат CANCELLED, а на други датите бяха променени поради рестрикциите, свързани с COVID 19. Всички се надяваме поне планираното за втората половина от годината да се осъществи. Има хора, които ще оспорят необходимостта на създаването на такъв календар, други ще го намерят за нужен, но всъщност той е полезен както за винените любители и пътешественици, така и за организаторите, туроператорите, дори и избите.

read more

Почти пладне е, а ние стоим под сенките на няколко големи дървета пред входа на гара Септември. От тук започва и нашето различно приключение. На крачка от Родопите сме и чакаме часа, в който ще тръгнем към планината. Този път ще пътуваме с влак и то не какъв да е влак, а единствената теснолинейка в страната по линията Септември-Добринище .Ще пресечем Родопите и ще видим кътчета, които са скрити и не могат да бъдат видяни от шосето.

read more

Странджа - дива и непозната, а същевременно на крачка от големия град. Всеки, дръзнал да потегли по пътищата и пътеките на планината, бива посрещнат от все още непокътната природа, а вдишвайки от въздуха, поема дълбоко в себе си от мистиката и духът й.

read more

Във време на пандемия и домашна самоизолация е време да планираме живота си след карантината. Пътуването сред природата и походите са любимо занимание за голяма част от нас и ние в следващите редове ще ви запознаем с един малко познат, но изключително приятен маршрут. Дестинацията ни е мистичната планина Странджа, където ще се потопим в царството на Зелениката

read more

Ахой! В далечината - остров. Името му означава "Островът на слоновете," но напомня на "Островът на съкровищата". Почти убеден съм, че някъде под всичките тези палми има заровено пиратско имане. Прилича обезпокоително много и на островът от "Джурасик парк" - с голяма денивелация, покрит изцяло с гъста тропическа джунгла, а горе - виснали няколко облака.

read more

Да се разходим заедно в дома на кхмерите и най-големия древен град в света – Ангкор. Когато пътуваме, най-напред правим разчет на средствата, нали така Практични сме! 30 USD - толкова струва електронната виза за Камбоджа. Запазил топлината на слънчев Тайланд, ще го оставя зад гърба си и пристъпвам в съвсем различно място, познало жестоки времена и управници, чието наследство личи навсякъде до днес. Камбоджа е земя на контрастите.

read more
Рим - ден първи
23 February 2020

Едва ли има човек,който поне веднъж в живота си да не е чувал фразата „всички пътища водят до Рим“. Е,аз го бях чувала повече от веднъж и беше невъзможно да устоя на изкушението да се гмурна в дълбините на Вечния град. Беше слънчева ноемврийска утрин когато пристигнах на летище Чампино и се отправих към центъра на града с малък автобус.

read more

Величествена и могъща, закрилница, дом и стихия, Тежка народна песен и писък на гайда, Природна аптека и убежище – История, тракийски светилища, римски пътища Пещери, меандри и сгушени къщи, покрити с тикли – От комините – спирали дим се протягат към небето. Агнетата се прибират от паша и чановете пеят в общ меден глас. Из горите все още звучи лирата на Орфей, смирявал зверове, хора, природа. Самодиви вият кръшни хора на планински поляни А сенки на хайдути заничат из вековните борове, на стража. Стеле се мъгла и аромат на пламък, на родопски клин и марудник, Завити в месал от стари времена. Всичко това - и много повече е Родопа.

read more

От пътуванията ми през годините съм разбрал няколко неща – проучваме и тогава тръгваме. Oбща представа и ръчен багаж е напълно достатъчен за моето бизнес пътуване. Истината е, че след Тунис и Дубай, Йордания не ми е била в топ 10. След няколко дни там, бих я нарекъл привлекателна.

read more

Един работен ден е към своя край, и тъй като все още си е студено и зимно, бързах да се прибера у дома. Налях си малък от любимият джентълмен* (бърбън) и карамелените му нотки бързо ме пренесоха на по-топло място....Тайланд – една страна с много лица, с много усмихнати хора и уникална природа.

read more

Един вълнуващ разказ за едно вълнуващо пътуване из Карибите.

read more
Short travel #Дубай
4 January 2019

Навечерието на Коледа... Хората вече мислят за подаръци, тежки трапези, семейни сбирки... На мен обаче ми е студено и сиво. Ходи ми се някъде! Седя си с чаша от любимото 12-годишно малцово уиски и си мисля: къде е топло, близо и достатъчно екзотично? Египет, ммм, може би... не, Тунис - другия път, Азия е на 12 часа разстояние... Май ще се стоя и тази Коледа в Бургас! Я чакай, а този прехвален Дубай не е ли само на някакви си 5 часа от България? Я да видя билетите по колко са!

read more