Енергията на Родопите - Белинташ - Караджов камък - Кръстова гора! 2 дни

Нова дата: 27.07.2024 - има места

 

 Араповски манастир - Белинташ - Кръстова гора - Караджов камък

 

Малка група 20 човека + придружител. Комфортен трансферен бус + придружител по време на пътуването

От тази екскурзия може да съберете следния брой печати от 100-те Национални туристически обекта:0 

Обща дължина на маршрута от Бургас 700км, от Варна 960км, от София 580км

* Степен на трудност: 4 от 10 - Оценката е субективна и e на база натрупан при провеждане на екскурзията опит. Като пример: 10 е най-високата степен на трудност с най-голямо натоварване (като изкачването на връх Вихрен), 1 е без преход и допълнително физическо натоварване.

 

Цена от Бургас: 157лв ( печелиш 1570 точки -събираш точки за карта EliteClub)

Цена от Варна: 167лв ( печелиш 1670 точки -събираш точки за карта EliteClub)

 

Вземи тази екскурзия с отстъпка до 7% с карта Eliteclub на Инфо Пойнт.

Как може да се сдобиеш с карта Eliteclub може да разбереш тук: ТОЧКИТЕ

Виж повече за Картите Eliteclub тук: ELITECLUB

 

Това приключение участва в играта "Всяка 13-та екскурзия е от НАС" - повече може да прочетеш тук.

 

Поради специфика на терена това приключение има такса* „Труден терен“ в размер на: 7 лв

*Притежателите на диамантена карта Eliteclub са освободени от таксата.

*Притежателите на златна карта Eliteclub заплащат 50% от таксата.

*Повече за Картите и отстъпките с нея може да прочетете тук: КАРТИТЕ

Таксата се заплаща на място по време на събитието.

 

 

 Описание на програма:

1-ви ден

05:00 Отпътуване от Варна

07:30 Отпътуване от Бургас

10:00 - 11:00 Посещение на Араповски манастир и лековитото аязмо - престой 1 час

12:00 Достигане крайна точка в близост до платото Белинташ и пешеходен преход около 45 мин. Степен на трудност за любители планинари 2/10. 1 час свободно време за любуване на невероятните гледки от платото и зареждане с енергия. Възможност за красиви панорамни снимки. 45 мин преход в обратна посока към транспортното ни средство. Препоръчваме да си подготвите храна за изпът и вода за пиене.

15:30 Отправяне към хотела в град Асеновград свободно време и нощувка

2-ри ден

07:30 - 08:30 Закуска в хотела (при наличност) и освобождане на стаята.

10:00 Достигане на Кръстова гора и свободно време до 12:00

12:00 Отправяне към Караджов камък - пешеходен преход в едната посока около 1,5 часа спокоен ход - степен на трудност 4/10. Препоръчваме да си подготвите храна за изпът и вода за пиене.

15:30 Отправяне за заслужена почивка и възможност за късен обяд на Бачковски манастир. 1 час престой

16:30 Отправяне посока Бургас и Варна с паузи по пътя. 

Приблизително време на пристигане в Бургас 20:30, Варна 22:30

Степен на трудност за цялата екскурзия 4/10, подходяща за хора в добро физическо здраве.

 

При липса на основни елементи, от туристическата екипировка, е възможно да не бъдете допуснати до мероприятието.

 

Офертата включва:

- Транспорт с лицензиран автобус;

- 1 нощувка в хотел 2 или 3*;

- Закуска - при наличност;

- Водач от туристическата агенцията по време на пътуването; 

- Туристическа застраховка с лимит на отговорност 1000лв за лица до 70 ненавършени години (лица над 70г не се застраховат).

 

Офертата не включва:

- Входни такси на посещаваните обекти;

- Разходи от личен характер.

- Самостоятелно настаняване в хотел се доплаща към туроператора 35лв. /нощувка

- Застраховка "Отмяна на пътуване" (Покриват се заплатените предварително разходи по договорза организирано пътуване, които не могат да бъдат възтановени от Туроператора, в случай на събития поради които Застрахованият не може да осъществи пътуването, в размер на договорения лимит.)

 *Възможност за отпътуване от - Варна,Обзор,Свети Влас, Слънчев Бряг, Несебър, Равда, Ахелой,Поморие и Сарафово

 * За Ваша по-голяма сигурност е препоръчително е да си направите планинска застраховка!  

Описание на посещаваните забележителности:

 

Араповски манастир

Араповският манастир "Света Неделя" е един от големите български манастири, който е играл изключително важна роля за духовното и политическо възраждане на българите през ХІХ век.

Той е единственият български манастир, строен по време на османското робство сред полето. Намира се в землището на с. Златовръх, на осем километра източно от Асеновград. Основан  през 1856 г. първоначално като обикновено монашеско общежитие край старото аязмо. Но само три години след това той израснал като цял манастирски комплекс. За негови основатели се смятат Архимандритите Софроний и Герасим. В средата на манастирския двор се издига внушителна трикорабна, триабсидна каменна черква с един купол и предверие. Тя е построена през 1859 г. и представлява интересен паметник на българската възрожденска архитектура, затова и в архитектурно отношение манастирът се отличава с голямо разнообразие, оригинални хрумвания и смесица от стилове и предпочитания в изграждането на двуетажни  и триетажни сгради.

През епохата на Възраждането манастирът е играл важната роля да поддържа будно народното съзнание на поробените българи от този край.  Това, което предавало на манастира особена историческа стойност било, че там бил основан местен таен революционен комитет, ръководен от самия игумен - отец Гервасий. Така манастирът станал известен със своята разностранна патриотична  дейност. 

 

Белинташ

Светилището се намира в централни Родопи, на около 30 км. От Асеновград. Разположено е на рида Добростан, на 3 км. Южно от село Врата и на 1 км. Югозападно от с. Сини връх.То заема централно място сред група скални тракийски светилища, разположени в посочената част на планината: Караджов камък, Хайдут Кая, Питвото и Турската куля. Платото представлява голямо скално възвишение с площ около 5 декара, с ориентация по дължина север-юг. Хронологическият период на съществуване на светилището се определя от края на халколита до края на IV – началото на V в. след Христа. В следствие на тектонични процеси (пропадания на скалите в древни времена) върхът е обособен на 3 дяла: северен, централен и южен. В най-северната част на първия дял траките са изсекли в скалата стъпала и ниши с различни размери.

300 кръгли дупки и две големи ями и изсечени в скалите гнезда за дървени греди – вероятно жертвените олтари на тракийски жреци от племето беси, предназначени за целите на конкретни земеделски и религиозни дейности на тогавъшното общество. Белинташ се свързва и с култа към трако-фригийския бог Сабазий, тъй като сред скалите енамерена сребърна плочка с неговото изображение.

 

Караджов камък

Караджов камък е интересен скален феномен, който се намира близо до село Мостово в Родопите. Представлява високо скално плато (връх с височина 1448 м), в чиито отвесни стени се е образувал естествен тесен улей. В него е наместен огромен камък, който сякаш висша сила е поставила там – Караджовия камък. Феноменът е обявен за защитена местност от 2003г.

Още от древността хората са смятали мястото за специално - древните траки са изградили светилище, в което са почитали мъртвите. До днес са запазени изсечени в скалата ямки с религиозно предназначение, както и стъпала, водещи до горната част на масива.

 

Кръстова гора

Кръстова гора е едно от най-големите християнски средища в България, което привлича голям брой поклонници. Мястото е разположено в Средните Родопи, на 60 км от Пловдив, на 40 км от Асеновград и на 6 км от село Борово. Надморската му височина е 1545 метра. Комплексът е разположен на поляна сред красива гора.

Причината Кръстова гора да привлича толкова много вярващи от цялата страна е преданието, че тук е заровена частица от Христовия кръст. Много легенди се разказват за това място и всички те са свързани с Христовия кръст и чудото на изцелението.

В началото на комплекса от параклиси е разположена църквата „Покров на Пресвета Богородица”, която е завършена през 1995 г. От нея по алея до върха на малък хълм са разположени параклиси, посветени на 12-те апостола.

 

Село Борово

Името "Борово" е хубаво, звучно, чисто българско име. Произлиза от названието на красивото иглолистно дърво бор. В миналото мястото на сегашното селище е било покрито с борови гори.

Село Борово се намира в средната част на Родопите, на 50 км от град Пловдив, на 38 км. южно от Бачковския манастир и на 6 км от гр. Лъки. Разположено е в Преспанския дял на изток от седловината Рожен в Западнородопския масив. Най-висок връх тук е връх Кръстов – 1428 м. Разклоненията на ридовете - Радюва планина, Крушовска планина, Градище планина, Гордюва чука, Новаковски балкан, Момчиловски рид, Кайнадински рид, Жълти дял и Устренски рид са наредени един след друг като развълнувано море.

 

* Забележка: Фирмата си запазва правото да промени цената при: промяна на транспортни разходи /горива/, летищни,пристанищни и други такси;промяна с повече от 5% на валутния курс в периода между сключване на договора и отпътуването;непредвидено покачване на цените от страна на партньорите ни,както и в други обективно наложителни случаи. При поскъпване на горивата,Фирмата си запазва правото да повиши цената на транспорта за предстоящи пътувания,независимо кога са резервирани и платени. Срок на уведомяване при настъпване на гореспоменатите обстоятелства - 7 дни.

 

За повече информация и резервация +359889150480

 

 

161,00 BGN 157,00 BGN
The product is added to shopping cart
Price: 157,00 BGN
Please choose: