• Home »
  • Blog »
  • Дигитален пътеводител #4 част - 3 дни из съкровищата на северозападна България

Дигитален пътеводител #4 част - 3 дни из съкровищата на северозападна България

24 February 2021
Дигитален пътеводител #4 част - 3 дни из съкровищата на северозападна България

За мнозина, Северозапада е тера инкогнита – или непозната земя. Незнайно защо, този безкрайно красив край остава някак по-встрани от обичайните маршрути на пътешествениците. Каним ви да тръгнем заедно из него! Очакват ви старини, природни чудеса, топли хора и автентична България!

 

Маршрут: Панагюрище - Пещера Леденика - Белоградчишка крепост - Пещера Венеца - Крепост Баба Вида - Крушунски водопади - Деветашка пещера

Разстояние до първоначалната точка на маршрута Панагюрище:

От Бургас – 314 км.

От Варна – 439 км.

От София – 94 км.

От Пловдив – 76 км.

 

Край Панагюрище през 1949 г. е открит безценен тракийски култов сервиз 9 златни съда с общо тегло над 6 кг.  – Панагюрското съкровище. Негово точно копие може да видите в специална зала – трезор в Историческия музей. Част от комплекса са и няколко пъстри автентични панагюрски къщи, в които са показани различни експозиции. В Панагюрище ви очаква и къща - музей Райна Княгиня, посветена на храбрата героиня от Априлското въстание, избродирала знамето на панагюрските бунтовници и първа дипломирана акушерка на България. Потегляме. Очаква ни

 

Северозапада и една от емблемите на Природен парк Врачански балкан: Леденика (154 км.) Пещерата носи името на разкошните ледени украси, с които природата я кичи. Минете ли приведени през проход Плъзнята, очакват ви величествени зали, коридори, мостове, чак до най-високата точка Седмото небе. Пещерата е дом на любопитния светломразец. Пред нея има устроен голям парк с различни атракциони, в които часове в забавления могат да прекарат и малки, и големи. 

 

База за приключението е Враца (17 км.) „Град като Балкана – древен и млад.“  Много интересна част от центъра на града са двете стари средновековни кули, много подходящ декор на приказката за Рапунцел. Съвсем близо са Историческият музей и етнографско-възрожденски комплекс „Свети Софроний Врачански“. Любимо място за разходка на врачани е комплекс Вестителят, който гледа града отвисоко. Настаняваме се в избран хотел и тръгваме на разходка из града. На сутринта пътят ни води към

 

Белоградчик (109 км.) Китното планинско градче има Исторически музей, Природонаучен музей, Художествена галерия. Тук се намира прочутата в цял свят Белоградчишка крепост. Поглед към нея дори отдалеч е достатъчен да притихнете. Дълги, високи каменни зидове водят към портата увенчана с лъвски глави, а над тях се извисяват причудливите червеникави Белоградчишки скали, с които са свързани многобройни легенди.     

 

Продължаваме приключението към село Орешец и пещера Венеца (15 км.) - дом на най-големия сталактон у нас. Богата е на оникс, кристали и разкошни корали, силно наподобяващи морските. Цялата тази феерия е изключително ефектно динамично осветена и буквално пренася посетителя в приказно подземно царство.

 

Най-северозападната точка на маршрута е древен Видин (56 км.) В крайдунавския град ще намерите на едно място храмове на три религии – църква, джамия и синагога. Очакват ви и интересни музеи. Разходете се из крайдунавската градина, в края на която са градския плаж и крепостта Баба Вида, която въпреки хилядолетната си възраст изглежда удивително добре. Всеки камък от нея пази тайни на Видинското царство. Днес е сцена на фестивали, филми, сватби, театрални постановки.

 

Събуждаме се във Враца (124 км.), стягаме багажа и отново на път! Напускаме Северозапада. Ред е на Крушунските водопади (163 км) - най-голямата водна травертинова каскада в България. Тюркоазената вода сякаш си играе, прескачайки от тераса на тераса, формирайки приказни водни феерии. Има много за гледане и всичко е разкошно.

 

Само на 16 км. от Крушуна се намира Деветашката пещера. Внушителна, необичайна, изключително мащабна, с големи естествени отвори и преминаваща малка рекичка, тя е била населена още по време на старокаменната епоха. Много интересен е контрастът на огромните скални сводове със зеленината. Дом е на защитени птици, бозайници и прилепи. Била е засекретен обект на военните, както и сцена на холивудския звезден екшън Непобедимите 2. Съвсем различна е от градския пейзаж, към който предстои да се завърнем.

 

Пътувай с Инфо Пойнт до най-интересните кътчета на България: Белоградчик

„Простотата е изключително важна за щастието“ Пристигането ни в Мароко през нощта след изморителен полет все още пази спомена на удивление. Трансферът ни до хотел в центъра на Маракеш отне 20 красиви минути, защото нощем успяхме да се насладим на вълшебни светлини като в арабска приказка.

read more

От пътуванията ми през годините съм разбрал няколко неща – проучваме и тогава тръгваме. Oбща представа и ръчен багаж е напълно достатъчен за моето бизнес пътуване. Истината е, че след Тунис и Дубай, Йордания не ми е била в топ 10. След няколко дни там, бих я нарекъл привлекателна.

read more

Почти пладне е, а ние стоим под сенките на няколко големи дървета пред входа на гара Септември. От тук започва и нашето различно приключение. На крачка от Родопите сме и чакаме часа, в който ще тръгнем към планината. Този път ще пътуваме с влак и то не какъв да е влак, а единствената теснолинейка в страната по линията Септември-Добринище .Ще пресечем Родопите и ще видим кътчета, които са скрити и не могат да бъдат видяни от шосето.

read more