Първенецът на Средна гора - връх Богдан 1603 метра за два дни - зимен

Нова дата: 22.02.2025 година - има места

 

Два дни с много емоции до Средна гора:

 

Магичното светилище край Бузовград* "Вратата на богинята Майка" - Копривщица - връх Богдан

 

*От тази екскурзия може да съберете следния брой печати от 100-те Национални туристически обекта: 2 бр

 

* Степен на трудност: 7 от 10 - Оценката е субективна и e на база натрупан при провеждане на екскурзията опит. Като пример: 10 е най-високата степен на трудност с най-голямо натоварване (като изкачването на връх Вихрен), 1 е без преход и допълнително физическо натоварване.

Предимството да изкачите връх Богдан с нас: Опитен водач от страна на Инфо Пойнт. Малко и компактна група, съобразяваме темпото, без да бързаме.

Нужна ли е специална екипировка? Не, стандартна туристическа.

- Туристически обувки с грайфер, ветровка, дъждобран и полар, раница и щеки, слънчеви очила и слънцезащитен крем. Храна - протеинови барове, ядки, бързи въглехидрати (шоколад), вода 2 литра, аспирин

За кога е подходяща тази екскурзия?

Всеки в добро здравословно състояние и физическа подготовка. Денивелация средна на ден, дължина за еднодневен преход средно дълга. 

Искаме да подчертаем, че това не е състезание и съобразяваме темпото!

 

 Цена от Бургас: 148лв ( печелиш 1480 точки -събираш точки за карта EliteClub)

Цена от Варна: 158лв ( печелиш 1580 точки -събираш точки за карта EliteClub

Вземи тази екскурзия с отстъпка до 7% с карта Eliteclub на Инфо Пойнт.

Как може да се сдобиеш с карта Eliteclub може да разбереш тук: ТОЧКИТЕ

Виж повече за Картите Eliteclub тук: ELITECLUB

 

Това приключение участва в играта "Всяка 13-та екскурзия е от НАС" - повече може да прочетеш тук.

 

Поради специфика на терена това приключение има такса* „Труден терен“ в размер на: 7лв

*Притежателите на диамантена карта Eliteclub са освободени от таксата.

*Притежателите на златна карта Eliteclub заплащат 50% от таксата.

*Повече за Картите и отстъпките с нея може да прочетете тук: КАРТИТЕ

Таксата се заплаща на място по време на събитието.

 

Описание на програмата:

 

1-ви ден

5:00 Отпътуване от Варна (Катедралата)

07:30 Отпътуване от Бургас 

10:30 Достигане до начална точка за кратък преход до светилището - около 40мин в посока ( 4км дължина с 200м положителна денивелация )

12:30 Отпътуване за Калофер - свободно време за обяд и разходка

14:00 Отпътуване за Копривщица

16:00 Настаняване и свободно време за разходка в град Копривщица

19:30 Възможност за групова вечеря 

 

2-ри ден

08:00 - 09:00 Закуска (при наличност) и напускане на хотела

09:00 Начало на прехода до връх Богдан 1603м ( 21км обща дължина, 3,5 часа в посока и 600м положителна обща денивелация )

16:00 Връщане до превозното средство, време за заслужена кафе пауза и потеглене към Бургас

20:30 Пристигане в Бургас ( ориентировъчно време ) и 22:30 Варна

 

Изкачването е възможно да се осъществи само при подходящи атмосферни условия.

Възможна отмяна на пътуването при неблагоприятно време  ( буря, обилен снеговалеж и други ).

При липса на основни елементи, от туристическата екипировка, е възможно да не бъдете допуснати до мероприятието. 

 

Описание на посещаваните обекти:

 

Връх Богдан

Голям Богдан, или само Богдан, е най-високия връх в Средна гора (1603 м). Връх Богдан носи името на легендарния хайдутин — Богдан войвода,и е природен резерват. От всички страни е притиснат от гори, но на юг и на север се откриват прекрасни гледки към върховете Барикади и Вълк. В южното подножие на върха, сред буковата гора се тъмнеят огромни скали, покрити с мъх и здравец, които се наричат Детелинова пещера. От връх Богдан водят началото си реките Пясъчник, Крива река и Луда Яна. Печатът се намира в х. Войводенец и в туристическия център в гр. Копривщица.

 

Светилището край село Бузовград

Древните вярвали, че изгревът символизира раждането и съзиданието, а залезът – смъртта и прехода в царството на мъртвите. Нашите предци изграждали свои астрономически обсерватории и скални светилища, откъдето посрещали и изпращали слънцето, отправяйки молитви към боговете. Предполага се, че мегалитът край Бузовград е имал именно това предназначение. Чрез струпване на каменни блокове, в централната част на съоръжението е обособен правоъгълен „прозорец“, така че в деня на лятното слънцестоене последните слънчеви лъчи да пронизват с перфектна прецизност скалния отвор. Затова местните наричат мегалита „Вратата на Богинята Майка” и всяка година на 21 юни се събират тук, за да дочакат вписването на слънчевия диск в нея. Предполага се, че съоръжението датира от II хилядолетие пр. Хр. Покойният български траколог проф. Александър Фол съзира сред каменните струпвания трон, жертвеник, както и урва, които били използвани за религиозни ритуали. Мегалитът според него попада на един от върховете на триъгълник. На отсрещните му ъгли са разположени могилата Голяма Косматка и Севтополис – погълнатата от яз. Копринка столица на тракийското племе одриси. Районът е уникален – целият е осеян с тракийски могили и светилища.

 

Град Копривщица

Копривщица – малък град разположен в Същинска Средна гора по поречието на р. Тополница, е забележителен и уникален исторически резерват. Със своите калдъръмени улички, с боядисаните в ярки цветове къщи с просторни чардаци и големи стрехи, и високопланинска природа, тя пленява със своята неповторимост.Копривщица устоява на много набези, изгаряна е неколкократно от кърджалиите, жителите й неведнъж били ограбвани и прогонвани. По-заможните копривщенци успяват да „откупят” Копривщица от турската управа, спечелват й специални привилегии и така съхраняват непокътнати българските традиции и облик на града.Опазвайки свободолюбивия си партиотичен дух, Копривщица го предава на своите деца. В този град са родени много българи, отдали живота си на Родината:Тодор Каблешков и  Георги Бенковски  - организатори и участници в Априлското въстание, избухнало в Копривщица на 20 април 1876г. То дава гласност на усилията и желанието на българският народ да възвърне свободата си след 5 века турско подтисничество. Много чужди журналисти отразяват събитията, случващи се през пролетта на 1876 г и показват на света, че на Балканския полуостров има един народ, който не е загубил идентичността и стремежа си за независимост. Благодарение на последвалите събития, след погрома на Априлското въстание през 1878 г. България получава дълго жадуваната свобода.

Любен Каравелов - български поет, писател и революционер;

Петко Каравелов - деен общественик и политик;

Димчо Дебелянов – поет написал едни от най-нежните стихове в българската литература;

Найден Геров – писател, издател, литературовед, народопсихолог и патриот;

Йоаким Груев- учител, борец за църковна независимост, книжовник и обществен деец;

Историците нямат единно мнение за това как е възникнал град Копривщица. Представяме ви няколко интересни теории за възникването на град Копривщица:

Предание за Жупата

Предполага се, че старите пътища, свързващи градовете Златица, Пирдоп и Клисура със Стрелча и Панагюрище се кръстосвали на мястото на днешна Копривщица.Разположено в котловина, покрито с тучна зелена трева, напоявано от р. Тополница и нейните притоци, мястото билo подходящо за почивка на кервани, пътници и търговци.Поради благоприятните природни условия, в района се заселило едно старобългарско семейство със своите стада – така наречената "жупа". Те поставили началото на ново селище. С увеличаване броя на хората в жупата се увеличавали къщите и се образували малки домашни общности. Почти всеки от родствениците получавал прякор – Тиханек, Козлек, Дуплек, Ломек – поради специфични черти, занимания и случки свързани с него. От там идвали и имената на новосъздадените махали, някои от тях останали като фамилни имена и до днес.В подкрепа на тази теория е и фактът, че част от Ламбовската махала и днес се нарича Жупата.

Болярката от Рила

Друга легенда разказва за млада жена заселила се на мястото на днешна Копривщица, тъй като местността й се сторила подходяща за отглеждане на добитък. Малко след пристигането си тя заминала за Едерне (Одрин), където измолила от султана ферман, чрез който ставала владетелка на Копривщица, а селото получавало големи привилегии. В този ферман за първи път султанът нарекъл Копривщица Авраталан – "женска поляна", название, което след това често се използвало от турците.Преданията разказват, че турчин с подкован кон нямал право да мине през селото, а жителите му можели свободно да носят оръжие.От благодарност и почит към болярката копривщенци я нарекли Султанката, а нейните потомци дълги години се именували Султанекови. Възможно е тези две версии за създаването на Копривщица да са свързани. В началния период, след заселването на старата жупа, родствените връзки били много здрави. Поради тази причина копривщенци не са се женели помежду си, а си търсели жени от другаде.Възможно е някой от членовете на жупата с благороден произход и благосъстояние да е взел за жена момиче от болярски род.

инфо:  http://www.koprivshtitza.com/history.php

 

Офертата включва:

- Транспорт с лицензиран автобус;

- Водач от туристическата агенцията по време на пътуването; 

- Туристическа застраховка с лимит на отговорност 1000лв за лица до 70 ненавършени години (лица над 70г не се застраховат);                                                                                                                 

- Нощувка в хотел 2*; 

- Закуска - при наличност.

 

Офертата не включва:


- Входни такси на посещаваните обекти;

- Разходи от личен характер;       

- Самостоятелно настаняване в хотел се доплаща към туроператора 35лв. /нощувка;                                                                                                               

-Застраховка "Отмяна на пътуване" (Покриват се заплатените предварително разходи по договорза организирано пътуване, които не могат да бъдат възтановени от Туроператора, в случай на събития поради които Застрахованият не може да осъществи пътуването, в размер на договорения лимит).

 

Допълнителна информация:

*Възможност за отпътуване от - Варна,Обзор,Свети Влас, Слънчев Бряг, Несебър, Равда, Ахелой,Поморие и Сарафово                                                                                                                                                           

* Необходими документи – валидна лична карта;                                                                                     

* Записване и начин на плащане: 50 % депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване; доплащане – до 3 дни преди датата на отпътуване;

Минимален брой за осъществяване на пътуването – 15 пълноплащащи туристи;

Срок за уведомление при неосъществяване на пътуването от страна на агенцията поради недостатъчен брой записани туристи – 3 дни преди датата на отпътуване.

* Настаняването по седалки в автобуса става според последователността на записване;

* За Ваша по-голяма сигурност е препоръчително е да си направите планинска застраховка!  

* Забележка: Фирмата си запазва правото да промени цената при: промяна на транспортни разходи /горива/, летищни, пристанищни и други такси; промяна с повече от 5% на валутния курс в периода между сключване на договора и отпътуването;непредвидено покачване на цените от страна на партньорите ни, както и в други обективно наложителни случаи. При поскъпване на горивата,Фирмата си запазва правото да повиши цената на транспорта за предстоящи пътувания, независимо кога са резервирани и платени. Срок на уведомяване при настъпване на гореспоменатите обстоятелства - 7 дни.

За резервации +359889150480

 

 

 

 

 

151,00 BGN 148,00 BGN
The product is added to shopping cart
Price: 148,00 BGN
Please choose: