Връх Ботев през хижа Плевен за 2 дни

нова дата 2022 година

 

Първенецът на Стара планина - 2376м!

 

връх Шипка - Априлци - Новоселски манастир - връх Ботев
 
 
 

* Степен на трудност: 9 от 10 - Оценката е субективна и e на база натрупан при провеждане на екскурзията опит. Като пример: 10 е най-високата степен на трудност с най-голямо натоварване (като изкачването на връх Вихрен), 1 е без преход и допълнително физическо натоварване.

Предимството да изкачите връх Ботев с нас: Водач с опит в планината от Инфо Пойнт. Малко и компактна група, съобразяваме темпото с най-бавния. Добро познаване на маршрутите в Стара планина.

Нужна ли е специална екипировка? Не, стандартна туристическа.

- Туристически обувки с грайфер, ветровка, дъждобран и полар, раница и щеки, слънчеви очила и слънцезащитен крем. Храна - протеинови барове, ядки, бързи въглехидрати (шоколад), вода 3 литра, аспирин

За кога е подходяща тази екскурзия?

Всеки в добро здравословно състояние и физическа подготовка. Голяма денивелация за къса отсечка. 

Искаме да подчертаем, че това не е състезание и ние съобразяваме темпото!

 

Цена от Бургас: 115лв ( печелиш 1150 точки )

Цена от Варна: 125лв ( печелиш 1250 точки )

Вземи тази екскурзия с точки: с 12000 точки от Бургас и 13000 точки от Варна

Виж повече за точките тук: https://www.infopointbg.com/cashback.html

 
 
Описание на програмата:
 
I ден
 
7:00ч. - Отпътуване от Бургас
10:00 ч. - Достигане до Паметника на Свободата на връх Шипка. Свободно време за разглеждане и обяд
12:30 ч. - Отпътуване към Априлци
15:00 ч. - Посещение на Новоселски манастир Априлци 
16:00 Поход до хижа Плевен 
17:30 ч. Настаняване 
 
II ден
 
6:30 ч. - Ранна закуска 
7:30 ч. - Начало на похода до връх Ботев 
17:00 ч. - Край на похода и отправяне към Бургас 
21:30 ч. - Пристигане в Бургас
 

Изкачването е възможно да се осъществи само при подходящи атмосферни условия.

Възможна отмяна на пътуването при неблагоприятно време  ( буря, обилен снеговалеж и други ).

При липса на основни елементи, от туристическата екипировка, е възможно да не бъдете допуснати до мероприятието.

 

Описание на посещаваните обекти:

 

връх Ботев

В средата на Средна Стара планина, в Калоферския дял, като огромен купол се издига вр. Ботев. Погледнат от подножието му, той прилича на гигантски юмрук.
Bpъх Ботев (2376 м) е най-високият връх на Стара планина и трети по височина в България - след Мусала в Рила и Вихрен в Пирин. От север го очертават величествените, страховити и омайващи бездни на Северния Джендем. Сред хаос от стръмни зъбери и отвесни скали десетки потоци образуват непрекъснат низ от водопади и пръскала.

От юг шеметни отвесни скали опасват вр. Ботев и очертават потайния Южен Джендем. На запад и изток върхът се снижава до двете седловини Дюза и Маринка. По-нататък от двете страни като броеница се редят по-ниски върхове.Балкан", разположен върху част от територията на Средна Стара планина.

В двата склона и върха към Северния и Южния Джендем са се оформили зъбери, стъпала, гладки скални отвеси.
По суровия си климат вр. Ботев може да се сравнява само с вр. Мусала. Средната годишна температура на върха е - 6°С, а абсолютна минимална -28°С.
Векове вр. Ботев е бил необитаем и див. В неговите пазви са се крили от османските поробители много войводи. През върха, в далечната 1867 г., минава четата на Панайот Хитов с развято зелено знаме, носено от Васил Левски.
След Освобождението на върха започват да идват, макар и плахо, тези, които обичат ненагледните красоти на Стара планина. След време се изкачват метеоролози, които остават да живеят и работят сред бурите на неговата равна поляна. Пред 1942 г. е изградена третата в България и втора по височина високопланинска метеорологична наблюдателница.
Връх Ботев заема средищно положение в Национален парк „Централен По склоновете на върха има големи преспи, които образуват планински потоци и водопади, известни под името Пръскалата. Най-голямо е Райското пръскало - най-високият водопад у нас (124 м), което се намира на южните склонове на върха над х. „Рай".

 

град Априлци

Градът е разположен на надморска височина от 550 м в подножитето на връх Ботев в Стара планина, на брега на река Видима. Климатът се характеризира с прохладно лято и студена зима с продължителна снежна покривка.

Населението на града наброява около 3000 души.

В Априлци функционират кметство, поща, поликлиника, три читалища, две детски градини, основно училище и професионална гимназия по туризъм. Разполага с магазини, заведения, кафенета, конна база и аптека. В града има множество хотели с басейни и къщи за гости, които предлагат отлични условия за настаняване на туристи.

В града освен туристическа дейност, са развити и занаятчийството, производството на керамика и керамични съдове, дървопреработването и др.

Най - ценното в Априлци е великолепната и съхранена природа. Непосредствената близост до планината, извисяващите се над градчето върхове Ботев, Марагидик, Острец, зеленината на планинските била правят слънчевата котловина в сърцето на Балкана предпочитано място за ваканции. От Априлци лесно се стига и до Национален парк Централен Балкан, чиято граница минава през територията на общината. Един от деветте резервата на парка - биосферният резерват "Северен Джендем" също е сред атракциите на града.

 

Връх Шипка

Няма по-гордо и по-величествено място в България от връх Шипка. Могъщият му дух изпълва сърцето на онзи, що го посети, в мига, в който изкачи и последното от 890-те стъпала до върха. Земята му е пропита с героична история, а спомена за Шипченската епопея отеква дори след шепота на това име. Несъзнателно, но съвсем в реда на нещата, човек снижава глас ако ще да изрече нещо, а главата му сякаш натежава и остава приведена в поклон към отдалите живота си за свободата на отечеството. Защото една от най-героичните и решаващи битки по време на Руско-турската освободителна война се води на това късче българска земя. А паметникът, който я увековечава е една от най-големите забележителности в България.

На 21 август 1877 г. пред ген. Николай Георгиевич Столетов и неговата армия стои голямото предизвикателство да удържат турските набези. Тогава българо-руската армия наброява около 7500 души. Това са няколко пъти по-малко от силите, с които разполага врага. Войската на Сюлейман паша е от 27 000 души и резерв от още 10 000. Нейната цел е достигане до Северна България, където да се присъедини към турците от Североизточните части, които трябва да предоставят помощ на обсадения в Плевен Осман Паша.

Настъплението на турците започва и малко по малко обръчът около Шипка се стяга. На третия ден от боевете нещата за окупаторите не изглеждат никак добре. Боеприпасите са на привършване и моралът на воюващите постепенно пада от неблагоприятното развитие на нещата. Следобед Сюлейман паша хвърля всичките си сили в опит окончателно да завземе прохода. В този критичен момент изглежда, че отбраната ще падне, но точно навреме пристига първото подкрепление, изпратено от ген. Радецки от Габрово. То отново възвръща изгубените сили на защитниците и устремът на турците е забавен. Развоят на битката се обръща, когато привечер пристига и останалата част от батальона и с нейна помощ неприятелят е отблъснат. Набезите на Сюлеймановите войски продължава и през следващите три дни, но напразно. Проходът е под контрола на руската армия и пред нападателите не остава нищо, освен да отстъпят.

През есента и след това зимата, отбраната на прохода продължава. Не са така големи атаките, но не са и безобидни. Смелите българи и руснаци бранят прохода независимо от студа и снежните виелици. Мнозина не издържат на тези условия, а други падат убити от вражески куршуми, но въпреки всичко Шипка се превръща в непристъпна крепост.

Плевен пада на 10 декември 1877 г. Тогава руските войски се отправят насам. Въпреки лютата зима и невероятно тежките условия, те преминават Балкана. На 9 януари в Шейново те пленяват турската армия предвождана от Вейсел паша. Това слага края на Шипченската епопея, но въпреки това скръбта е голяма. 11 000 души са намерили смъртта си в сражения, а 9000 са измръзнали и заболели по време на есенно-зимната защита.

Днес околността е превърната в открит музей, който обхваща 26 паметника. Най-големият от тях се извисява величествено над останалите. Паметникът на свободата е построен с дарения от цялата страна и е официално открит на 26 август 1934 г. Висок е 31,5 м и наподобява крепостна отбранителна кула. Централния му вход пази огромен бронзов лъв – символ на българската държава. От другите три страни са изписани Шипка, Шейново и Стара Загора – бойните полета по време на отбраната на прохода.

Във вътрешната част на монумента е изложена музейна сбирка, която ни връща в годините на Освобождението. На приземния етаж, върху четири лежащи каменни лъва е поставен мраморен саркофаг, в който се съхраняват костите на 317 защитници. На пост пред него са поставени статуите на един български и един руски войник. На горните етажи са изложени множество спомени от трагичните боеве – оръжия и униформи, принадлежали на герои от това време, техни медал и лични вещи, снимки, документи и други материали, свързани с Шипченската епопея. Тук се съхранява и копие на Самарското знаме – първото бойно знаме на Българското опълчение. Накрая посетителите достигат до площадката на върха на кулата, откъдето се разкрива невероятна гледка във всички посоки.

Връх Шипка е емблематичен за българската история и по този повод, на 3 март, най-големите тържества по време на честванията на българското освобождение се провеждат именно там. Освен тогава, голям събор се организира и през месец август по случай годишнината от епичните битки.

Това е една от задължителните за посещение забележителности. Той е обявен за един от 100-те национални туристически обекта.

Извор на текста: https://tripsjournal.com

 

Новоселски манастир

Манастирът е основан през 1830 г. като семеен манастир. Първите обитателки на манастира били 40 монахини от съседните села. През 1831 г. тук е донесено и първото печатно издание от светата Рилска обител. По време на Априлското въстание през 1876 г. Новоселската република просъществувала цели девет дни, след които била зверски потушена. Почти целият днешен град Априлци (тогава селата Видима, Острец, Ново село и Зла река), както и Новоселският манастир били изпепелени от турските войски. Повечето от монахините заедно със свещеник Георги Христов, който поддържал защитата на манастира, били заклани, а християнският храм бил ограбен и опожарен. И до днес в параклиса зад черквата, който е превърнат в малък музей, са запазени костите на убитите. След освобождението от турско робство манастирът и параклисът са възстановени с доброволен труд и дарения на хората от местните села. Манастирът понастоящем включва богато изрисувана еднокуполна черква, “Св. Троица”, параклис, посветен на Св. Иван Рилски, жилищни и стопански сгради. Новоселският манастир се стопанисва от общината и е отворен за посещение, макар в него да няма духовни лица. Няма и постоянни стопани, които да се грижат за него, макар и сградите и двора да изглеждат много добре поддържани. Посетителите могат да си закупят свещи в църквата и сувенири (изрисувани керамични съдове) до входа на манастира, като оставят сътветните пари. Гражданите на Априлци често си правят пикници на поляните наоколо. Тук се организират и музикални прояви. При повод в манастира идва свещеник, който извършва необходимия ритуал.

 

Офертата включва:

- Транспорт с лицензиран автобус;

- Водач от туристическата агенцията по време на пътуването; 

- Туристическа застраховка с лимит на отговорност 1000лв за лица до 70 ненавършени години (лица над 70г не се застраховат).                                                                                                                 

- Нощувка без закуска в хижа Плевен ( настаняване в общо спално до 7 човека )

 

Офертата не включва:

- Входни такси на посещаваните обекти;

- Разходи от личен характер.                                                                                                                   

- Застраховка "Отмяна на пътуване" (Покриват се заплатените предварително разходи по договорза организирано пътуване, които не могат да бъдат възтановени от Туроператора, в случай на събития поради които Застрахованият не може да осъществи пътуването, в размер на договорения лимит.)

- планинска застраховка

 

Допълнителна информация:

*Възможност за отпътуване от - Варна,Обзор,Свети Влас, Слънчев Бряг, Несебър, Равда, Ахелой,Поморие и Сарафово

* Необходими документи – валидна лична карта;

* Записване и начин на плащане: 50 % депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване; доплащане – до 3 дни преди датата на отпътуване;
Минимален брой за осъществяване на пътуването – 15 пълноплащащи туристи;
Срок за уведомление при неосъществяване на пътуването от страна на агенцията поради недостатъчен брой записани туристи – 3 дни преди датата на отпътуване.
* Настаняването по седалки в автобуса става според последователността на записване;
*От тази екскурзия може да съберете следния брой печати от 100-те Национални туристически обекта: 1 бр.

* За Ваша по-голяма сигурност е задължително да си направите планинска застраховка!   

За резервации +359889150480

 

115,00 BGN
The product is added to shopping cart
Price: 115,00 BGN
Please choose: