• Home »
  • ПРЕХОДИ »
  • 2 дни в Резерват Червената стена - 2 уникални екопътеки в Родопите

2 дни в Резерват Червената стена - 2 уникални екопътеки в Родопите

нова дата 2021 година

Да се разходим за два дни в Биосферен резерват Червената стена и подишаме чист въздух + много положителна енергия!

Неслучайно големи светилища и енергийни центрове са разположени в близост до тази велика природа - Кръстова гора, Белинташ и други.

 

Като отговорни граждани и туристи най-учтиво Ви молим в резервата да спазвате следните правила:

  • отклоняване от пътеките;
  • замърсяване с битови и др. отпадъци;
  • бране, събиране, отрязване, изкореняване или друг начин на увреждане на екземпляри от растителни видове;
  • убиване, улавяне, преследване, обезпокояване или друг начин на увреждане на екземпляри от животински видове;
  • палене на огън и бивакуване.

Сливодолско падало - манастир Свети Кирик и Юлита - Зелената пътека - Бачковски водопад - пещерата с иконата - Рибната църква

 

Цена от Бургас: 109лв

Цена от Варна: 119лв

Цена от Стара Загора: 105лв

 

Една екскурзия с пешеходен преход от общо 6 часа за два дни!

Малка група 20 човека + придружител. Трансферен бус с комфортни седалки + придружител по време на пътуването

Обща дължина на маршрута от Бургас 750км, от Варна 1010км, от София 400км

* Степен на трудност: 7 от 10 - Оценката е субективна и e на база натрупан при провеждане на екскурзията опит. Като пример: 10 е най-високата степен на трудност с най-голямо натоварване (като изкачването на връх Вихрен), 1 е без преход и допълнително физическо натоварване.

 

Описание на програмата:

 

1-ви ден

07:00 отпътуване от Бургас ( два часа по-рано от Варна), пауза по пътя за Родопите

   Точки на отпътуване:

  • Пловдив - паркинг Метро
  • Варна - Катедралата
  • Бургас - Младежки дом

10:30 достигане до началната точка на първата екопътека "Сливодолското падала" - преход около 3,5 часа общо, степен на трудност 4/5 звезди. Препоръчваме да си носите вода, енергийни храни и барове, сух пакет за обяд.

14:00 отправяне към манастир Свети Кирик - около 30 минути с автобус 

14:30 достигане до целта и свободно време за разходка и снимки - 1 час 

16:00 настаняване в хотела в град Асеновград и свободно време

19:30 възможност за вечеря с организатора срещу заплащане

 

2-ри ден

 

08:00 - 09:00 закуска и освобождаване на хотела

09:30 достигане до началната точка на Зелената екопътека - общо 3 часа преход, степен на трудност 3/5 звезди

12:30 свободно време за разходка и обяд до Бачковски манастир

14:00 отправяне към Рибната църква - 30 минути с автобус

14:30 разглеждане на църквата и време за снимки

15:30 отпътуване за вкъщи с кратка пауза по магистралата. До Бургас - 3,5 часа + 2 часа до Варна

 

Възможно е отклонение от маршрут или зададено време по независещи от туроператора причини.

 

При липса на основни елементи, от туристическата екипировка, е възможно да не бъдете допуснати до мероприятието.

 

Описание на посещаваните обекти:

 

Биосферен резерват Червената стена

Резерватът е кръстен на най-високата отвесна скала в Родопите – Червената стена. Тя е насочена на северозапад и вечерно време пламва в червено под лъчите на залязващото слънце. Вижда се спокойно от Пловдив при ясно време. Намира се в землищата на с. Бачково, с. Добростан и с. Орешец, Община Асеновград, и гр. Лъки, обл. Пловдив.

Резерват “Червената стена” е обявен на 21.09.1962 г. с обща площ 229,5 ха, със следните граници: на изток – хребетът на “Червената стена”, на юг скален гребен, на север – скален хребет и на запад -клувийски дол. Разширяван е няколко пъти през годините до достигане на днешните си размери от 30 290 дка.
През 1977 г. Бюрото на Международния координационен съвет по програмата МАБ одобрява 17 биосферни резервата в нашата страна, между които е и “Червената стена”. От ЮНЕСКО е издадена диплома, с която се удостоверява, че резерватът е неразделна част от международната мрежа биосферни резервати.
 
Резерват “Червената стена” се характеризира с изключително разнообразие на растителни видове – установени са 645 вида висши растения и по концентрация на таксони той заема първо място от подобни защитени природните територии в България. От установените тук растителни видове, 38 са включени в Червената книга на България, от тях 21 вида са ендемите за Балканския полуостров.
 
 
Сливодолско падало
 
Водопад "Сливовдолско падало" (50м) е най-високият водопад в Родопите. Намира се в резервата "Червената стена" в Западните Родопи, малко след Бачково. Местността на река Сливов дол е много живописна и преди самия водопад туристите може да видят множество каскади и малки водопади.
Водопадът е най-красив през пролетното пълноводие, след което водата намалява.
 
 

Манастир Свети Кирик и Юлита

Високо сред гористите северни склонове на Родопите, на 3 км югозападно от Асеновград, е разположен Горноводенския манастир „Св.св. Кирик и Юлита”. Той е основан по време на втората Българска държава, най – вероятно през ХІV в., на мястото на сегашното аязмо.

Разрушен е по време на помохамеданчването на чепинските българи през ХVІІ в., но към края на века е възобновен на днешното му място под името „Св. Петка”. По - късно бил възобновен и старият манастир. През 1810 г.двата манастира били опожарени от кърджалиите, а през 1816 г. започва възобновяването на сегашния манастир, което завършва през 1835 г. В годините на османското владичество манастирът станал гръцки. Управлявали го гръцки монаси и тогава всички старини, които той е притежавал били унищожени. Само върху каменната чешма в двора, изградена през 1696 г. от майстор Никола, по времето на игумена йеромонах Стефан и проигумена Теофан, е запазен възпоменателен надпис на български език, което показва, че по това време, въпреки гръцкото влияние Горноводенския манастир си оставал български. През 1906 г. манастирът е превзет от отряд лясковци и едва от 1930 г. официално е отново български. Манастирът пострадва сериозно при пожар през 1924 г. и при Чирпанското земетресение през 1928 г. през 20–те и 30–те години на ХХ в. в манастира е функционирало богословско училище. През периода 1943 – 1944 г. той е превърнат в концлагер.

След 09.09.1944 г. манастирът запустява, а след това е превърнат в Дом за хора с душевни недъзи. В периода 1983-1987 г. манастирът е преизграден изцяло и е превърнат в творческа база на Съюза на българските архитекти.

 

Двуетажни постройки оформят манастирските крила и ограждат големия манастирски двор. Комплексът включва жилищни и стопански постройки, църква и отдалечени на 500 м. от тях аязмо и параклис. Сградите обособяват почти квадратен двор. Най-добре е запазено източното жилищно крило с централната фасада на манастира - една удължена и хармонично уравновесена фасада с поредица от прозорци, с тежка дървена порта в центъра и красив еркер над нея. В средата на манастирския двор се издига голяма триабсидна църква,
покрита с тежки каменни плочи.

 

Рибната църква

 

Църквата “Св. Богородица – Благовещение” в Асеновград, наречена още „Рибната”, е най-забележителния православен храм в Асеновград. Намира се в Бахча махала и сякаш е закриляна от природния феномен, наречен Скалата.

Този храм е посветен на Света Богородица и на нейния най-голям празник – Благовещение – оттам и името му. В днешния си вид той е построен през 1834 година. Навремето на мястото на този храм е  съществувал малък параклис. Предполага се, че е носел същото име, бил построен някъде през от XII век. Смята се, че е издигнат заедно с църквата на Асеновата крепост. Днес от този параклис е останала единствено източната, абсидната стена.

Църквата  “Св. Богородица – Благовещение” има три входа – северен, източен и южен. Сградата е трикорабна, куполна, едноапсидна. Има две пристройки, които са изградени няколко години след нейното сътворяване. Сградата е потънала в двор с орехови дървета, липи, кипариси, чемшир, бръшлян и традиционния станимашки зокум. А до параклиса „Свети Йоан Кръстител” цъфти дори магнолия. В двора има две църковни сгради – едната е на Архиерейското наместничество на Асеновград. Другата е жилищна постройка, в която се помещава енорийският свещеник. Срещу нея е иконостасът на Светото Възкресение, където всяка година на Великден вярващите се събират, за да се поздравят с „Христос Воскресе”.

В основната сгада на църквата от стария параклис „Света Богородица” освен абсидата са останали няколко богослужебни книги, датирани от 1777 г., както и иконите -  "Иисус Христос", "Йоан Кръстител" и "Свети Никола". Те са дело на различни майстори.

Други икони са тази от Йерусалим, на Света Богородица Скоропослушница и на Свети Киприян. През 1966 г. се открива престолът на св. Елефтерий, а три години по-късно на св. св. Кирил и Методий.

Но Чудотворната икона на Божията майка е безспорно най-известната сред  тях. Очевидци твърдят, че рикът й помага на болни да се излекуват от тежки болести, изпълнява желания  и извършва чудеса. Всяка година на Преполовение - 25-тия ден след Великден - огромно множество от хора от цяла България участва в пищната процесия, която отнася иконата на Света Богородица в Бачковския манастир.

 

Зелената екопътека

 

"Зелената пътека", започваща от портата срещу Бачковския манастир, разкрива множество природни чудеса. Ще откриете тучни поляни с чешми и беседки за отдих, живописен водопад, след който пътят отвежда до т.нар. "пещера". Тя представлява вдадена в скалата малка постройка, до която се стига по стълбище, извито покрай самата скала.

Легендите разказват, че монаси от Бачковския манастир скрили там ценна икона на Света Богородица от турските нашественици и векове по-късно иконата била намерена от местен овчар. Сега светинята се съхранява в манастира, а на нейно място има други икони и свещници, както и тетрадка, в която стигналите дотам изписват своите желания. Влизайки в "пещерата", може да преминете от другия край, където стълбището продължава нагоре и пътят отвежда към параклисът "Св.Архангел Михаил".

 

 

Офертата включва:

- Транспорт с лицензиран автобус;

- Водач от туристическата агенцията по време на пътуването; 

- Туристическа застраховка с лимит на отговорност 1000лв за лица до 70 ненавършени години (лица над 70г не се застраховат).                                                                                                                 

- Нощувка със закуска хотел 2* или 3*

 

Офертата не включва:


- Входни такси на посещаваните обекти;

- Разходи от личен характер                                                                                                                        

-Застраховка "Отмяна на пътуване" (Покриват се заплатените предварително разходи по договорза организирано пътуване, които не могат да бъдат възтановени от Туроператора, в случай на събития поради които Застрахованият не може да осъществи пътуването, в размер на договорения лимит.)

 

Допълнителна информация:

*Възможност за отпътуване от - Варна,Обзор,Свети Влас, Слънчев Бряг, Несебър, Равда, Ахелой,Поморие и Сарафово                                                                                                                                                           

* Необходими документи – валидна лична карта;                                                                                     

* Записване и начин на плащане: 50 % депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване; доплащане – до 3 дни преди датата на отпътуване;

Минимален брой за осъществяване на пътуването – 15 пълноплащащи туристи;

Срок за уведомление при неосъществяване на пътуването от страна на агенцията поради недостатъчен брой записани туристи – 3 дни преди датата на отпътуване.

* Настаняването по седалки в автобуса става според последователността на записване;

* За Ваша по-голяма сигурност е препоръчително е да си направите планинска застраховка!  

За резервации +359889150480

 

 

111,00 BGN 109,00 BGN
The product is added to shopping cart
Price: 109,00 BGN
Please choose: