• Home »
  • Blog »
  • Остров Дифуши – различен поглед към Малдиви

Остров Дифуши – различен поглед към Малдиви

7 February 2021
Остров Дифуши – различен поглед към Малдиви

След 9-часов полет пръските от скоростната лодка, водеща ни към остров Дифуши от столицата на Малдиви - Мале,  са просто удоволствие. Цветовете на водата са невероятно зрелище от бяло, през тюркоазено, до тъмносиньо, като преминаваме близо до малки, сгушени в необятното синьо, зелени палмови островчета. 

Финалната цел на Малдиви е възможно да бъде достигната по два начина – с лодка или малък самолет. Това зависи от местоположението на атола, където планувате своята почивка. 

Нашето островче е Дифуши ( Dhiffushi ) и се намира на около 50 минути с бърза лодка, директно от летище Велана на Каафу Атол. Пътуването е истинско удоволствие след дългите полети и сивотата на зимна Европа. Самото островче е с обиколка около 2,5 км и при спокоен ход може да бъде обиколено за 45 минути. Първото усещане за ограничение и отдалеченост преминава за около една нощ. Свикваш, както са свикнали и жителите му – около 1200 души. Казват, че били разпределени по равно - мъже и жени. Единствено на  остров с изцяло местно население може да се опознае тяхната култура. Те са мюсюлмани, приветливи и изключително услужливи хора, готови да разкажат всяка подробност, свързана с острова и битието им. Не пият алкохол, играят много футбол и всяка вечер на стадиона след падане на слънцето и последната молитва, кипи голямо оживление. Техните почивни дни са петък и събота и местното население истински им се наслаждава. Пред всяка къща има задължителните пейки с мрежа, подобна на хамак, където вечер хората релаксират и наблюдават движението. Близостта до природата е неминуема – асфалт и автомобили почти няма. Гордостта на всеки местен е неговото моторче. Тук трудно може да видиш някой да бърза и може би това е  начинът да съжителстваш спокойно на остров с подобни размери. Няма полиция, но има голямо училище и медицински център, както и много рибари. Това е основният поминък на местните, както и туризма. 

Риба в изобилие, прясна и на много добри цени може да получите сервирана във всички ресторантчета на острова, като основна част заемат ястията, приготвени с риба тон. Може би една от най-популярните им  гозби тук е Туна Кото Роши – риба тон със зеленчуци, къри, местен хляб на ивици ( роти ). Много вкусно! За десерт може да опитате така нареченото Аду Бонди – кокос, ориз и захар. Кафето се сервира без захар, въпреки че както всички азиатци, и малдивците обичат много сладко.

Основната причина да сме тук, разбира се, е слънцето, в комбинация с топла вода, коралови плажове, живописен подводен свят и липсата на комари - да, комарите са рядкост и се забелязват само по време на краткия дъждовен период. Причината е липса на открити водоеми със сладка вода. Водата, която ползваме за душ, е филтрирана океанска, а ток получаваме от малка дизелова електростация.

Температурата на въздуха от 30 градуса е измамно ниска и трябва много да се внимава – едно отвикнало от слънчеви лъчи тяло би изгоряло на слънцето за не повече от 30 минути. Често може да видите на Малдивите слънцезащитни продукти с 80ти фактор. 

Има три добре устроени коралови плажа на острова, като почти всеки хотел и къща за гости предлага безплатно маска за гмуркане, каяци, шезлонги и чадъри. Минимум една вечер на седмица може да участвате в атракцията при хранене на скатове и акули, като често само с маска и шнорхел от плажа може да засечете скат да спи леко заровен в пясъка на няколко метра под вода и през деня.

Дифуши е обграден с коралов риф и голямото подводно богатсво е концентрирано там – костенурки, скатове и пъстроцветни риби и рибки, лангусти и октоподи.... Великаните  - Китова акула и Манта рей могат да бъдат наблюдавани на съседния атол и има центрове за гмуркане, предлагащи срещата с тях. Делфините са голямата атракция на Дифуши, тък като са пасажи от по 20 животни, любопитни и готови да покажат способностите в скокове над водата.

Какво още може да се прави на Дифуши– всичко актуално в момента: кайт сърфинг, SUP бординг, джетове, уиндсърфинг, дайвинг... Списъкът е дълъг, дните и нощите се изплъзват бързо като коралов пясък между пръстите ти.... и Дифуши остава спомен и отново мечта!

До Малдиви кликни тук

За мнозина, Северозапада е тера инкогнита – или непозната земя. Незнайно защо, този безкрайно красив край остава някак по-встрани от обичайните маршрути на пътешествениците. Каним ви да тръгнем заедно из него! Очакват ви старини, природни чудеса, топли хора и автентична България!

read more

Пътешествието този път започва с разкошна вила – истински дворец, на аристократ от старо време. Накъдето и да се обърнеш – мрамор, мозайки, разкош и история. После, към невероятното творение на природата, което не прилича на нищо друго, което сте виждали: Водопадът на сътворението. Родопската нощ споделяме с Момчилград. Сутринта е за селото на края на света – Лисиците. До него стигаме по чуден мост над язовир Студен кладенец. За десерт по пътя обратно е Моняк – крепостта, която има много да разказва на археолозите и предлага панорами, пред които и Микеланджело би замълчал.

read more

Почти пладне е, а ние стоим под сенките на няколко големи дървета пред входа на гара Септември. От тук започва и нашето различно приключение. На крачка от Родопите сме и чакаме часа, в който ще тръгнем към планината. Този път ще пътуваме с влак и то не какъв да е влак, а единствената теснолинейка в страната по линията Септември-Добринище .Ще пресечем Родопите и ще видим кътчета, които са скрити и не могат да бъдат видяни от шосето.

read more