Short travel #Дубай

4 January 2019
Short travel #Дубай

Навечерието на Коледа... Хората вече мислят за подаръци, тежки трапези, семейни сбирки... На мен обаче ми е студено и сиво. Ходи ми се някъде! Седя си с чаша от любимото 12-годишно малцово уиски и си мисля: къде е топло, близо и достатъчно екзотично? Египет, ммм, може би... не, Тунис - другия път, Азия е на 12 часа разстояние... Май ще се стоя и тази Коледа в Бургас! Я чакай, а този прехвален Дубай не е ли само на някакви си 5 часа от България? Я да видя билетите по колко са!

Добре, че работя в туристическа агенция*. Тук е и мястото да уточня, че обичам да пътувам сам, без групи, водачи и прочие. Храня се навън, там където се хранят и местните, за да усетя вибрацията на хората около мен. Пътувам с градския транспорт, вървя пеша, сливам се с града.

Тази година ми се получиха добре нещата и успях да посетя 3 континента, 9 държави и да направя над 20 полета! Нищо, че плочките в банята са за смяна. Но да пътуваш е като наркотик и просто си ти. Обичам. (виж Instagram - @infopoint2019) Дубай не ми беше в „To do List“-а, но след като прегледах няколко клипчета на блогъри в интернет, бързо купих билетите (около 150 евро без трансфера). Установих също така, че градът е практически огромен и няма особено значение в кой край ти е хотелът, стига да си близо до метрото.

А метрото им е нещо уникално! Останах много впечатлен - перфектно разписание, автоматизирано и много изгодно. Купуваш една NOL карта и можеш да обиколиш много от забележителностите бързо и ефективно.

Резервирах и хотел, съобразих се с мнението на хората отсядали там. Това е правило №1 когато човек сам организира пътуването си - винаги трябва да чете отзиви, преди да запазва. (А между другото, хотелът се оказа страхотен и на приемлива цена от 230 евро за 3 нощувки със закуска, за стая.)

След като си направих бърз чек-лист какво ще ми е необходимо за 3-те дни в Дубай установих, че ще мина само с ръчен багаж... Реално ако кредитната карта, паспортът и медицинската застраховка са в теб, може да забравиш някои по-маловажни неща. При кратко пътуване са достатъчни само удобни дрехи и обувки – все пак преживяването е това, което има значение.

Факт е, че след около 5 часа полет и само 2 часа часова разлика си достатъчно свеж, за да може след кацането Дубай да те зашемети, възхити и да те накара да забравиш всички глупости, които си чувал или прочел за него. Градът е уникален – чистота, ред, мащаби. Започва да ти се вие свят от количеството нови възприятия на секунда.

Веднага след настаняването в хотела (около 23:00ч.) излязох. Няма смисъл да стоиш в хотелската стая - времето е това, което имаме само да губим в нашия живот! Бързо се ориентирах къде се хранят местните, а видях и че огромно количество туристи правят същото. И започнах - шаварма, лаваш... вкусове без край.

В интерес на истината, в почти всичко се слага кардамон (слагат го и в чая, който се пие с мляко и струва 50 стотинки) и това прави кухнята им доста екзотична. Да не забравяме и специалитетите им с камилско мляко или бургерите от камилски бут, със сигурност трябва да ги опитате поне веднъж. Който обича храната, няма как да остане гладен! 

Разбира се, ще отбележа, че чрез инвестиции за милиарди, успяват да направят буквално от нищо нещо... Обикаляш с отворена уста цял ден - главната улица е с 10 платна, по тях летят суперколи, а някъде отгоре небостъргачи се губят над облаците. Колкото до хората – всички са изключително учтиви... Явно това е и рецептата да имаш над 15 млн. туристи годишно с постоянен ръст.

Плажовете им са дълги и широки, има пренаселени с посетители, има и не толкова посещавани. Такъв е Ал Суфу - същинска приказка - спокоен, безлюден и изключително поддържан. Водата е топла, времето е страхотно, докато на 5 часа път със самолет от тук, обратно в България, термометрите се приближават все повече и повече към нулата.

Признавам си много ми хареса... ще се върна отново.


Стойко Деведжиев работи в туристическата компания ИНФО ПОЙНТ от самото й създаване през 2014 година. Освен, че помага на нашенци да опознаят света, а на чужденците да видят най-красивите и впечатляващи кътчета на България, той самият не спира да пътува.

Следете пътеписите му, маркирани със заглавие “Short travel” в Информационен сайт „PoligrafF“. Ежемесечно той ще споделя с читателите ни личните си впечатления от кътчета, които сигурно желаете да посетите! Ако събуди интереса Ви, потърсете го в ИНФО ПОЙНТ, за да откриете как можете и Вие да преживеете своето вълнуващо приключение. 

От пътуванията ми през годините съм разбрал няколко неща – проучваме и тогава тръгваме. Oбща представа и ръчен багаж е напълно достатъчен за моето бизнес пътуване. Истината е, че след Тунис и Дубай, Йордания не ми е била в топ 10. След няколко дни там, бих я нарекъл привлекателна.

read more

Един вълнуващ разказ за едно вълнуващо пътуване из Карибите.

read more

Един работен ден е към своя край, и тъй като все още си е студено и зимно, бързах да се прибера у дома. Налях си малък от любимият джентълмен* (бърбън) и карамелените му нотки бързо ме пренесоха на по-топло място....Тайланд – една страна с много лица, с много усмихнати хора и уникална природа.

read more

Дяволското гърло е пропастна пещера, която привлича туристите с тайнствената си красота, ревящата стихия на подземния водопад (най-високия на Балканите), образуван от падащите в 42 м. пропаст води на река Триградска, както и с множеството легенди, които разпалват въображението.

read more

"...Когато Октавиан, бащата на Август, водил войската си някъде из отдалечените части и в Свещената планина на Дионис, се допитал до оракула на бога за сина си, било му потвърдено от жреците, че синът му ще стане господар на целия свят, понеже, след като виното се разляло върху олтара, димът се издигнал нагоре над върха на светилището чак до небето - знамение като това, което получил и самият Александър Велики, когато принасял жертва на същия този олтар". Гай Светоний Транквил

read more

От известно време птиците фламинго обитават остров Аруба тихо и спокойно. Преди около 15 години, били развъдени на частния остров Ренесанс, живеейки на плажа, смесени с посетители и гости хотела.

read more

Бахамските острови се състоят от 700 острова и над 2 000 скали, поръсени над 100 000 квадратни мили океан. Архипелагът е екологичен оазис, който се гордее с най-чистата вода на планетата.

read more

За мнозина това е мечта за цял живот, за други 13 милиона годишно това е реалност!

read more

Това е един от китайските символи - Великата китайска стена. Тя е световно известна, служила като фон за безброй филми заради славата си и привлича безброй туристи всяка година ... също така е сред 7-те нови чудеса на света!

read more

Дубровник, или както го наричат хърватите, "Перлата на Адриатика" е един от градовете, чиято красота очарова целия свят и привлича много посетители. Това място е богато на историческо наследство, като най-ценната част са впечатляващите градски стени. Независимо дали се интересувате от стари сгради или не, Дубровник няма да ви остави безразличен.

read more

272 от приблизително 6000 гръцки острова са населени. Всеки от тях е красив, фотогеничен, пълен с буйна зеленина и очарователни плажове. С огромния избор на дестинации избирате или със завързани очи на картата на гръцките острови, или започвате малко по-конвенционално планирането на Вашето пътуване. Ние ще Ви помогнем да откриете най-красивия гръцки остров за Вашата почивка!

read more

Курортът Сан Алфонсо дел Мар е построен през 2006 г. в Алгаробо, южно от столицата Сантяго, Чили. Отпред курортът изглежда като типичен хотелски комплекс, но зад сградите се крие басейн със солена вода, който е записан в Книгата на рекордите на Гинес.

read more

Букурещ е наречен "Малък Париж" заради великолепните си сгради и интересни забележителности, нопомнящи френската столица. И ако планирате да разгледате Букурещ през уикенда, ето някои от основните атракции на този завладяващ град:

read more

Да рекламираш продукт или услуга по курортите на Черно море, и в частност Слънчев бряг, е малко по-различно от реклама във вътрешността на страната. Ротацията на потенциалните клиенти е изключително динамична.

read more

Думата „Метеора“ означава буквално „летящ във въздуха“ и разбира се напомня думата метеор. Това, което е създало това рядко геоложко явление, е една от мистериите на природата и има много предположения, въпреки че те остават теории и никоя от тях не е доказана. Но удивителното чудо на природата в комбинация с чудото построено от човека, правят Метеора едно от най-зрелищните места за посещение в Гърция.

read more

Корфу се намира в далечния северозападен край на Гърция, точно до брега на сухопътната граница с Албания. Заедно с малките си околни острови, той е вторият по големина Йонийски остров. В историята Корфу е мястото, където Одисей е потърсил убежище от бурите и където почиват други пътници. Неговите буйни брегове, зелени хълмове и искрящи заливи привличат посетители от 8-ми век пр. Хр. Корфу заема място със стратегическо значение, за който са воювали през векове. Град Корфу е единственият гръцки град, чиито замъци заобикалят града, и един от малкото, които са удържали турците. Вместо да се поддаде на османското нашествие, Корфу остава във венециански ръце, което му придава много по-различно усещане за някои от другите гръцки острови.

read more

Много хора търсят причини да не правят нещо, особенно когато не го познават, но да пътуваш с круиз е УНИКАЛНО ПРЕЖИВЯВАНЕ и то за цял живот. Заслужава си да разчупиш ежедневието.

read more

Преди това те са били място на пребиваване и царуване на князе и царе, представителни великолепни сгради за гости и места за отмора на аристокрацията. Днес сградите и руините са популярни дестинации и романтични места за уикенд за двама. Ще ви покажем най-красивите дворци и замъци в Германия и ще ви разкажем тяхната история.

read more

Италия има красиви, романтични езера, които правят дестинацията незабравима. Използвайте тази кратка класация за италианските езера, за да изберете любимото си езеро в Италия, което да посетите.

read more

1. Следвайте стъпките на Джеймс Бонд Агент 007 проучва Истанбул в предпоследния филм на Джеймс Бонд, Skyfall. Първата сцена на действие се провежда в Капалъ чарши. Най-големият закрит базар на света Капалъ чарши е построен през 1461 г. и има повече от 4 000 магазина. Отворен всеки ден 8.30–19.00. (Beyazıt-Eminönü). За трети път филмът на Джеймс Бонд се снима в Истанбул - градът на два континента: Азия и Европа. Името на първия филм в Истанбул беше „От Русия с любов“, а вторият „Светът не е достатъчен“. „Истанбул е туристическа дестинация номер едно за феновете на 007. Миналото винаги присъства в един модерен град с вълнуващ нощен живот“.

read more