"Маските на древните" - пътешествие за два дни в България

Следваща дата: 20.11.2021

 

Маските на древните - какво се крие за тях? Къде можем да открием следите на древните, тези създали скалните ниши, фигурите на животни и маските на жреци в южна България? 

меандър на река Арда край Маджарово - кромлекс Долни Главанак - Кован кая - Делик кая  ( маската ) - язовир Кърджали - Асар кая ( скалната гъба с ниши )

 

Като отговорни граждани и туристи най-учтиво Ви молим в планината да спазвате следните правила:

  • отклоняване от пътеките;
  • замърсяване с битови и др. отпадъци;
  • бране, събиране, отрязване, изкореняване или друг начин на увреждане на екземпляри от растителни видове;
  • убиване, улавяне, преследване, обезпокояване или друг начин на увреждане на екземпляри от животински видове;
  • палене на огън и бивакуване.

 

Една екскурзия с пешеходен преход от общо 2 часа за два дни!

Малка група 20 човека + придружител. Трансферен бус с комфортни седалки + придружител по време на пътуването

Обща дължина на маршрута от Бургас 590км, от Варна 850км

* Степен на трудност: 3 от 10  - Оценката е субективна и e на база натрупан при провеждане на екскурзията опит. Като пример: 10 е най-високата степен на трудност с най-голямо натоварване (като изкачването на връх Вихрен), 1 е без преход и допълнително физическо натоварване.

 

Цена от Бургас: 115лв ( печелиш 1150 точки )

Цена от Варна: 125лв ( печелиш 1250 точки )

Вземи тази екскурзия с точки: с 12000 точки от Бургас и 13000 точки от Варна

Виж повече за точките тук: https://www.infopointbg.com/cashback.html 

 

Описание на програмата:

 

1-ви ден

07:00 отпътуване от Бургас - Младежки дом ( 05:00 отпътуване от Варна - пред Катедралата )

11:00 достигане до първата забележителност - Меандър на река Арда до град Маджарово и време за снимки

12:00 достигане до култовото светилище-кромлекс "Долни Главанак" - българският Стоунхендж, 1 час преход в двете посоки.

13:30 отпътуване за най-мащабното светлище с трапецовидни ниши в България - Кован кая

14:30 отпътуване от Кован кая посока Крумовград и време за късен обяд

16:30 отправяне до хотела - район Момчилград или Кърджали - зависимост от наличност и големина на групата

17:00 настаняване в хотела и свободно време 

19:30 опционално вечеря с групата и гида на свободна консумация и заплащане

 

2-ри ден

08:00 - 09:00 закуска и освобождаване на хотела

10:00 достигане до "провиралото" на скално светилище Делик кая и първата мистична маска на Древните

12:00 време за обяд край язовир Кърджали на кораб Емона или ресторант-понтон*

13:30 отправяне към забележителната гъба с изсечени ниши - Асар кая

14:30 преход около 1 час посока до светилището и свободно време за снимки

17:00 отправяне към град Бургас и Варна през град Хасково и магистрала Тракия

20:00 приблизително време на пристигане в Бургас и 22:30 във Варна

* при наличност на свободни места

 

Възможно е отклонение от дадените часове и маршрути по независещи от туроператора обстоятелства.

 

При липса на основни елементи, от туристическата екипировка, е възможно да не бъдете допуснати до мероприятието.

 

Описание на посещаваните обекти:

 

Меандри на река Арда край град Маджарово

Арда е може би най-впечатляващите реки в България. Тя извира от връх Ардин в Родопите и се влива в Марица на гръцка територия, като по пътя си образува уникални меандри (извивки на речното корито под формата на подкова). По пътя си реката изминава 250 километра, пълни с вода три от най-големите язовири и се влива в Марица, за да завърши своя път на територията на Гърция.

Едни от най-впечатляващите и лесно достъпни завои са тези на входа на язовир “Ивайловград”. Маджарово е миньорско градче, което е разположено в котловина. Смята се, че е кратер на отдавна угаснал вулкан, през който Арда си е проправила път, образувайки красиви меандри. Пътят Маджарово-Бориславци, който криволичи покрай реката, е може би най-живописният в България, а Източните Родопи са единственото място у нас, където все още гнездят белоглави лешояди.

 

Кован кая

Кован кая или в превод „Пчелен камък“ е защитена местност, която се намира между селата Пчелари и Котлари преди железния мост над река Арда.
Представлява тракийско скално светилище, състоящо се от група скали, върху които са изсечени трапецовидни ниши с култово предназначение (най-вероятнo са погребални).Масивът от е един от най-големите комплекси от изсечени ниши в Източните Родопи. Скалните ниши, чийто брой надвишава 100, са ориентирани най-вече на юг и югоизток. Освен вертикално разположените трапецовидни ниши тук може да се видят и хоризонтални правоъгълни.

 

Делик кая

Светилише Делик кая ( Продупчената скала ) се намира край село Стоманци. Обекта се намира на 300м северозападно от махала на селото. Представлява група скали разположени на склона на дере. Структура им е такава че, те по тях се има множество дупки, плитки пещери и разломи. Възможно е мястото да е било използвано като светилище в миналото. Факт е обаче че в наше време местните жители използват мястото при ритуали за здраве и плодовитост, може да се приеме че това е и съвременно функиониращо светилище.

 

кромлекс Долни Главанак

Кромлехът при село Долни Главанак е едно от многото наследства, останали ни от нашите най-древни предци – траките. Тракийското светилище е единствено по рода си в страната ни, като подобно такова светилище - кромлех е Стоунхендж, намиращ се в Англия, който е и най-известния представител на този тип мегалитни съоръжения в Западна Европа.

Кромлехът край Долни Главанак представлява окръжност с диаметър от 10 метра, съставена от вертикални каменни блокове със средни размери – ширина 1 метър, дебелина 0,5 метра и височина, варираща от 1,20 до 1,50 метра. Каменните блокове са поставени директно върху скалната основа, като за целта не са правени никакви специални дупки.

Смята се, че кромлехът е изграден през ранно-желязната епоха, в периода VI – VIII век преди Христа, като е бил използван в доста дълъг период от време – чак до Средновековието.

Според изследователите, в заграденото от каменните блокове пространство предците ни провеждали своите ритуали.

 

Кораб Емона, язовир Кърджали

Първият български пътнически кораб "Емона" пък днес е една от големите атракции на Кърджали, превърнат е в ресторант, при това включен в списъка на 100-те национални ресторанта в България (ресторантски аналог на 100-те туристически обекта). С неговото пускане на вода през 1942 година (по настояване и лична идея на цар Борис III) е поставено началото на пътническия морски транспорт у нас. Кръстен е на старогръцкото име на Стара планина "Аемон", дълъг е 39 метра, широк е 7, водоизместването му е 217 тона. До 1979-а корабът осъществява регулярни курсове между Бургас и (тогава) Мичурин. След това на един забележителен кърджалия му хрумва идеята "Емона" да бъде "докарана и пусната" в язовир Искър. Става дума за капитан Георги Георгиев, първият българин, осъществил околосветско пътешествие с яхта, вписан в книгата на рекордите "Гинес", неговото име днес носи яхтклуб във Варна, на който той е бил съосновател. Кап. Георгиев очевидно е бил човек с размах и въображение. Идеята му е подкрепена от тогавашния кмет на Кърджали и "Емона" поема от Бургас за Кърджали.

Асар кая

Тракийска крепост Асар кая се намира на 1.54 km южно по права линия от центъра на село Женда. Изградена е на скална тераса, която е с отвесни скални склонове от север, изток и юг. Достъпна от югозапад, където е изградена крепостна стена, която в момента се проследява под насип. На места се открива част от градежа. Тя е направена от камъни, които са дялани откъм лицевата страна и са много правилно подредени, като нишите между тях са много тънки. Самата стена е широка около 2 m. Максималните размери на обекта са 73х85 m. Между село Женда и село Соколите, по добър черен път се достига до твърдината. Под укреплението върху самотен скален къс с формата на огромна гъба са изсечени множество трапецовидни тракийски ниши с различна ориентировка. Отвесните скални склонове върху които е изградена крепостта, също са осеяни с ниши, а на самата тераса се забелязват и други изсичания- улеи, жлебове, полукръгове и др. Под обекта, в близост до добре съхранен вековен дъб има тюрбе (символичен гроб на мюсюлмански светец), край което ежегодно през лятото се провежда голям събор. Няма следи от постройки. Срещат се нарядко парчета от битова керамика. По думите на бай Шабан, местен овчар, мястото е било посещавано от иманяри, които намерили "тракийски" монети и някакво парче "синджир".

 

Офертата включва:

- Транспорт с лицензиран автобус;

- Водачи от туристическата агенцията по време на пътуването и местен планински водач; 

- Туристическа застраховка с лимит на отговорност 1000лв за лица до 70 ненавършени години (лица над 70г не се застраховат).                                                                                                                 

- Нощувка със закуска хотел 2* 

 

Офертата не включва:

- Входни такси на посещаваните обекти;

- Разходи от личен характер.                                                                                                                   

- Застраховка "Отмяна на пътуване" (Покриват се заплатените предварително разходи по договорза организирано пътуване, които не могат да бъдат възтановени от Туроператора, в случай на събития поради които Застрахованият не може да осъществи пътуването, в размер на договорения лимит.)

- планинска застраховка

 

Допълнителна информация:

*Възможност за отпътуване от - Варна,Обзор,Свети Влас, Слънчев Бряг, Несебър, Равда, Ахелой,Поморие и Сарафово

* Необходими документи – валидна лична карта;

* Записване и начин на плащане: 50 % депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване; доплащане – до 3 дни преди датата на отпътуване;
Минимален брой за осъществяване на пътуването – 15 пълноплащащи туристи;
Срок за уведомление при неосъществяване на пътуването от страна на агенцията поради недостатъчен брой записани туристи – 3 дни преди датата на отпътуване.
* Настаняването по седалки в автобуса става според последователността на записване;
*От тази екскурзия може да съберете следния брой печати от 100-те Национални туристически обекта: 0 бр.

* За Ваша по-голяма сигурност е препоръчително да си направите планинска застраховка!   

За резервации +359889150480

 

115,00 BGN
The product is added to shopping cart
Price: 115,00 BGN
Please choose: