Финалните 15 км от маршрут Е3 до нос Емине

Нова дата 31.08.2024 - има свободни места

 

„Ком – Емине“, известен още като маршрут „E3“, е название на най-дългия маркиран пешеходен туристически маршрут в България, наричан в миналото „Маршрут на дружбата“.

Крайните точки на маршрута са връх Ком на запад, в непосредствена близост до границата със Сърбия, и нос Емине на Черно море, най-източната точка на Стара планина. Трасето му съвпада с финалната отсечка на европейския туристически маршрут Е3, който свързва Атлантически океан с Черно море. Трасето на маршрута в България е с приблизителни дължина 560 – 580 km, като ние ще изминем финалните 15 км до нос Емине!

 

Манастир Свети Георги Поморие - нос Емине - крепост на нос Свети Атанас

 

Една екскурзия с пешеходен преход от общо 3 часа за един ден!

Малка група 20 човека + придружител. Трансферен бус с комфортни седалки + придружител по време на пътуването

Обща дължина на маршрута от Бургас 200км

 

От тази екскурзия може да съберете следния брой печати от 100-те Национални туристически обекта: 0бр

 

* Степен на трудност: 3 от 10  - Оценката е субективна и e на база натрупан при провеждане на екскурзията опит. Като пример: 10 е най-високата степен на трудност с най-голямо натоварване (като изкачването на връх Вихрен), 1 е без преход и допълнително физическо натоварване.

 

Цена от Бургас: 39лв ( печелиш 390 точки-събираш точки за карта EliteClub )

Цена от Варна: 39лв ( печелиш 390 точки-събираш точки за карта EliteClub )

Вземи тази екскурзия с отстъпка до 7% с карта Eliteclub на Инфо Пойнт.

Как може да се сдобиеш с карта Eliteclub може да разбереш тук: ТОЧКИТЕ

Виж повече за Картите Eliteclub тук: ELITECLUB

 

Това приключение участва в играта "Всяка 13-та екскурзия е от НАС" - повече може да прочетеш тук.

 

Поради специфика на терена това приключение има такса* „Труден терен“ в размер на: 3 лв

*Притежателите на диамантена карта Eliteclub са освободени от таксата.

*Притежателите на златна карта Eliteclub заплащат 50% от таксата.

Таксата се заплаща на място по време на събитието.

 

Описание на програмата:

 

05:00 Сборен пункт пред Катедрала, град Варна

07:30 Сборен пункт пред Плаза Мол, Бургас

08:00 Посещение на манастир Свети Георги, град Поморие

09:00 Отпътуване посока село Бяна

10:00 Начало на преход до нос Емине - 12,5 км с +200 м денивелация

13:00 Достигане до нос Емине и свободно време за снимки

14:00 Достигане до превозното средство - 2,2 км с +50 м денивелация

14:30 Достигане до крепост на нос Свети Атанас и свободно време за разглеждане - вход срещу доплащане

16:00 Отпътуване за Варна и Бургас

 

Преходът е възможно да се осъществи само при подходящи атмосферни условия.

Възможна отмяна на пътуването при неблагоприятно време  ( буря, обилен снеговалеж и други ).

При липса на основни елементи, от туристическата екипировка, е възможно да не бъдете допуснати до мероприятието.

 

Описание на посещаваните обекти:

 

Манастир Свети Георги, Поморие

В древния Анхиало /Поморие/ християнството прониква още в края на І век. Според Преданието св. апостол Андрей, на път за Киев, минава през черноморския град, тогава голям административен и пристанищен център в границите на Римската империя. По времето на император Диоклетиан /284 – 305/ от Фригия на Балканския полуостров идва света Севастиана, която проповядва в Анхиало и околните градове. По това време Анхиало вече е църковен център. Въпреки гоненията, още от ІІІ – ІV век има сведения за епископи на града.

През V – VІ век Анхиалската църква е провъзгласена за архиепископия. Християнството вече е официална религия на Източната Римска империя – Византия. Преданието сочи, че през VІІ век на това място вече съществува храм или манастир, посветен на великомъченик Георги.

При хан Крум в 812 г. Анхиало е превзет от българите, а по-късно, след Покръстването, към 894 г. е създадена българска църковна организация. От края на ХІІІ век Анхиалският епископ е почетен със сан митрополит.

ет окончателно от турците. Над Анхиало пада дългата нощ на османското владичество.

Към края на ХVІІІ век в Анхиало се заселва турчинът Селим бей, създавайки голямо феодално владение – чифлик. По предание беят страдал от тежка неизлечима болест. Една нощ неговият ратай дядо Нено сънува, че в чифлишкия двор тече извор с чудотворна вода. Нено не обърнал внимание на съня, докато не започнал често да му се явява красив момък, яздещ бял кон – свети Георги. Разтревожен от съновидението, ратаят разкопал тайно мястото и открил мраморен барелеф на свети Георги. В същия момент от самото място започнала да извира вода. Благочестивият Нено разказал всичко на господаря си и у чифликчията се появила надежда за изцеление. По поръка на своя ратай, Селим бей повикал владиката на града, който му прочел молитва и го поръсил с водата от аязмото. С животворното действие на извора Селим бей бил чудесно излекуван. Вдъхновен от чудото, той се покръстил с цялото си семейство, приел християнската вяра и построил малък параклис. Така Селим бей поставил началото на днешната света обител. След време, според преданието, той овдовял, приел монашество и станал първият игумен, на манастира. Целият си имот от 3 800 декара земя подарил на светата обител.

Извор:https://pomoriemonastery.com

 

Крепост на нос Свети Атанас

Античната крепост се намира в югоизточната част на Бяла, близо до пристанището. Обектът е сравнително нов. Крепостта  е отворена за посетители за първи път през 2014 година след реализиран проект за реставрация и консервация.

Още при влизане в обекта посетителите ще бъдат посрещнати от умален макет, който представя разположението на античното селище, намирало се на самия края на нос Свети Атанас.

По време на археологическите проучвания са открити три винарни, обществена баня, пещи за производство на керамични съдове, сгради с различно предназначение и може би най-значимия за науката обект – раннохристиянски сакрален център.

Базиликата е трикорабна, едноабсидна, с притвор. „Корабите“ на трите части на базиликата са отделени чрез колони. Колоните и капителите са били от варовик. Сградата е имала прозорци, по време на проучванията са открити фрагменти от прозоречни стъкла. По стените е имало врязана украса, също така стенописи и растителни мотиви.

Силно впечатление прави възстановеният, богато украсен олтар. Олтарът на базиликата е бил изграден от висококачествени мраморни детайли – прегради, стълбчета, колони, бази и пр. В центъра върху специално изградена основа се е намирала олтарната маса. На място е разположено копие на оригиналната олтарна маса, открита „погребана“ в близост до абсидата на базиликата. Възстановената оригинална олтарна маса може да бъде видяна в музея в центъра на града.

В задната част на възстановената базилика е изградена панорамна тераса, която открива пред погледа на посетителите живописна гледка към града и безкрайната морска шир.

Открити и възстановени са две кръщелни помещения, едно от които е било използвано в два етапа. Кръщелна №1 е била изградена в притвора на базиликата. Стените ѝ са били богато украсени със стенописи. Била е използвана в първите години на покръстването на местното население- Служила е предимно за покръстване на възрастни.

Кръщелна №2 е била използвана в два етапа. Като нейните форма и размери са променени според нуждите на местното население.

Жилище на епископа – южно от базиликата е била изградена двуетажно сграда, която може да се определи като жилище на главния епископ. След проучване сградата е консервирана.

Открити са три винарни, които насочват към извода, че отглеждането на лозя и производството на вино е било едно от основните занимания на населението в крепостта и околностите.

Най-добре запазена е винарна №1, която може да бъде определена като производствен и складов винарски комплекс.

В комплекса е разположена лостово-винтова преса. Мачкането на гроздето е ставало благодарение на механична дървена конструкция, с каменна основа и вертикален винт с ръчка, захваната за неподвижна дървена хоризонтална греда.

Всички интересни артефакти, открити по време на археологическата експедиция са съхранени в местния музей. Богатата и интересна експозиция представя историята на Античното селище на нос Свети Атанас.

За пълна обиколка на Античната крепост са ви е необходим малко повече от час. За пълно изживяване препоръчване препоръчваме след Крепостта да посетите музея в центъра на града.

Видео разходка в Античната крепост може да разгледате тук.

Извор: https://gotobyala.com/atraktsii/antichna-krepost/

 

Офертата включва:

- Транспорт с лицензиран автобус;

- Водачи от туристическата агенцията по време на пътуването; 

- Туристическа застраховка с лимит на отговорност 1000лв за лица до 70 ненавършени години (лица над 70г не се застраховат);                                                                                                                

 

Офертата не включва:

- Входни такси на посещаваните обекти - крепост на нос Свети Атанас - 5лв възрастен;

- Разходи от личен характер.       

- планинска застраховка

 

Допълнителна информация:

*Възможност за отпътуване от - Варна,Обзор,Свети Влас, Слънчев Бряг, Несебър, Равда, Ахелой,Поморие и Сарафово

* Необходими документи – валидна лична карта;

* Записване и начин на плащане: 50 % депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване; доплащане – до 3 дни преди датата на отпътуване;
Минимален брой за осъществяване на пътуването – 15 пълноплащащи туристи;
Срок за уведомление при неосъществяване на пътуването от страна на агенцията поради недостатъчен брой записани туристи – 3 дни преди датата на отпътуване.
* Настаняването по седалки в автобуса става според последователността на записване;
* Забележка: Фирмата си запазва правото да промени цената при: промяна на транспортни разходи /горива/, летищни, пристанищни и други такси; промяна с повече от 5% на валутния курс в периода между сключване на договора и отпътуването;непредвидено покачване на цените от страна на партньорите ни, както и в други обективно наложителни случаи. При поскъпване на горивата,Фирмата си запазва правото да повиши цената на транспорта за предстоящи пътувания, независимо кога са резервирани и платени. Срок на уведомяване при настъпване на гореспоменатите обстоятелства - 7 дни.

За резервации +359889150480

39,00 BGN
The product is added to shopping cart
Price: 39,00 BGN
Please choose: