Пътуване във времето - шедьоври на древното изкуство за 2 дни

Следваща дата: 22.01.2022 година

 

Казанлъшка гробница - Музея на розата - етнографски комплекс Кулата - музей Чудомир - Аугуста Траяна - РИМ Стара Загора - Музей на религиите Ески Джамия - Кабиленски манастир

 

* Степен на трудност: 1 от 10 - Оценката е субективна и e на база натрупан при провеждане на екскурзията опит. Като пример: 10 е най-високата степен на трудност с най-голямо натоварване (като изкачването на връх Вихрен), 1 е без преход и допълнително физическо натоварване.

Нужна ли е специална екипировка? Не, облекло за хладно и по-студено време.

За кога е подходяща тази екскурзия?

Всеки в добро здравословно състояние. Денивелация - без, дължина за еднодневен преход - няма. 

 

Цена от Бургас: 117лв ( печелиш 1170 точки )

Цена от Варна: 127лв ( печелиш 1270 точки ) 

Вземи тази екскурзия с точки: с 12000 точки от Бургас и 13000 точки от Варна

Виж повече за точките тук: https://www.infopointbg.com/cashback.html

 

Описание на програмата:

I ден

7:30 ч. Отпътуване от Бургас, съответно 05:00 от Варна

10:00 ч. Посещение на Казанлъшката гробница / обект на Юнеско / и Етнографски комплекс „Кулата“

12:30 ч. Свободно време за обяд в центъра на Казанлък

14:30 ч. Посещение на Музея на розата

15:30 ч .Посещение на Литературно-художествен музей “Чудомир”

16:30 ч. Отпътуване към хотела

17:30 ч. Настаняване и свободно време

19:00 ч.Вечеря /не е включена в цената/

 

II  ден

8:00-9:00 ч. Закуска

9:15 ч Пешеходен тур за разглеждане на Форумът на Аугуста Траяна

10:30 ч .Посещение на РИМ Стара Загора

12:00 ч.Свободно време за обяд в центъра на Стара Загора

13:30 ч. Събираме се за посещение на Архитектурен комплекс  „Музей на религиите“  - Ески Джамия.

14:45 ч.Отпътуване

16:00 ч. Посещение на Кабиленски манастир  „Рождество Богородично“

17:00 ч Отпътуване

около18:00 ч . Пристигане в Бургас

 

Възможна е промяна на последователността на посещение на обектите!

 

Описание на посещаваните обекти:

 

Казанлъшка гробница

В парк „Тюлбето” в Казанлък се намира оригиналът на тракийска гробница от ІV-ІІІ в. пр. Хр., известна като Казанлъшката гробница. Тя има специален режим на съхранение. До нея е направено копие в мащаб 1:1, което показва архитектурата, археологическите материали и стенописите на Казанлъшката гробница, която е един от най-значителните паметници на тракийската култура в българските земи, включен в листата на световното културно наследство на ЮНЕСКО през 1979 г.

Гробницата е открита случайно през 1944 г. в североизточния край на Казанлък и е забележителен паметник на тракийското изкуство от ранноелинистичната епоха. По своя архитектурен план тя принадлежи към куполните гробници, характерни за гробната архитектура на Тракия от края на V до началото на III в. пр. н. е. Разположена е в южната част на надгробна могила и се състои от три помещения: правоъгълно преддверие, тесен тухлен коридор (дромос) и тухлена гробна камера с кръгъл план и камбановиден купол.

В гробницата са били извършени две погребения – на мъж и на жена, чрез трупополагане, което личи от запазените кости. Според археолозите гробницата е била ограбена още в древността. В могилния насип са намерени два глинени аскоса (плосък кръгъл съд с две дръжки) и сребърна каничка. В преддверието са разкрити глинен съд – ойнохое (кана за вино) и кости на кон. В куполното помещение са намерени остродънна амфора, глинени розети със суха позлата, погребален венец, дребни части от златни накити и фрагменти от местна тракийска керамика. Световната си известност паметникът дължи на забележителните стенописи в коридора и куполното помещение – едни от най-добре запазените произведения на античната живопис от ранноелинистическата епоха. Неизвестният майстор е работил в четири основни цвята: черен, червен, жълт и бял.

Стенната декорация имитира цветово лицевата стена на богата постройка, облицована с мраморни плочи и завършваща с архитектурни детайли. Представените воини върху втория фриз на коридора възпроизвеждат среща на две неприятелски войски, като на западната стена е изобразена сцена на борба. Сцените отразяват историческо събитие, свързано с живота на погребания в гробницата знатен тракийски владетел. В куполното помещение, в центъра на главния фриз, срещу входа, са изобразени фигурите на мъж и жена, седнали край масичка, отрупана с плодове, а около тях са представени техните прислужници, носещи дарове. Изобразена е сцена на „погребално угощение с шествие“. Знатната съпружеска двойка е увенчана с лаврови венци – белег на героизиране, широко разпространено през елинистичната епоха. Стенната декорация в горния край на купола завършва с втори малък фриз, на който са представени три колесници, теглени от по два коня.

До входа на гробницата копие има магазин за сувенири и информационни материали.

Гробницата е част от Долината на тракийските царе, която включва още храмовете и гробниците, открити в могилите Голяма Косматка, Голяма Арсеналка, Шушманец, Хелвеция, Грифони, Светица и Оструша.

 

РИМ Стара Загора

Регионалният исторически музей в Стара Загора е сред най-старите музеи в България и сред големите в Европа. Той съхранява над 120 000 паметника на културата. Първата експозиция е открита през 1907 г. През септември 2007 г. музеят се премества в нова сграда. През март 2009 г. новата сграда на музея бе официално открита за посетители.

 

Форум Августа Траяна

Античният форум Августа Траяна разказва за славните римски времена и величието на цяла една епоха. Построен не по-късно то III век, форумът е огласял някогашния град с дрънченото на доспехите и оръжията на гладиаторите и извисяващите се гласове на римските музиканти и актьори. Археологическият комплекс се простира върху 7 дка и включва площад с амфитеатрален аудиториум, терми, крепостни стени, западна порта и част от главната търговска улица.

Разположен в центъра на града, форумът е представлявал своеобразен културен и развлекателен център за населението. Римският град Августа Траяна, кръстен на император Траян, просъществувал от II до VI век е бил и вторият по големина административен, търговски и производствен център в провинция Тракия.

На останките от някогашната бляскава римска мощ продължават и днес да се радват любителите на изкуството. В момента форумът приютява някои впечатляващи оперни, балетни и театрални спектакли.

 

Музей на религиите

Архитектурен комплекс „Музей на религиите“ е музей в Стара Загора. Единствената обществена сграда, оцеляла след опожаряването на Стара Загора през Руско-турската освободителна война е Ески джамия. Изграждането ѝ е приключило в края на 1409 г. Сградата е с преддверие от север и квадратен молитвен салон. В джамията е отслужен тържествен молебен след повторното освобождаване на Стара Загора през януари 1878 г. в присъствието на главнокомандващия на руските войски Николай Николаевич, брат на император Александър II. Тя изпълнява и функциите на християнски храм до възстановяване на черквите в града.

 

Офертата включва:

- Транспорт с лицензиран автобус;

- Водач от туристическата агенцията по време на пътуването; 

- Туристическа застраховка с лимит на отговорност 1000лв за лица до 70 ненавършени години (лица над 70г не се застраховат).                                                                                                                 

- Нощувка със закуска хотел 2* / 3*

 

Офертата не включва:


- Входни такси на посещаваните обекти;

- Разходи от личен характер;                                                                                                                      

-Застраховка "Отмяна на пътуване" (Покриват се заплатените предварително разходи по договорза организирано пътуване, които не могат да бъдат възтановени от Туроператора, в случай на събития поради които Застрахованият не може да осъществи пътуването, в размер на договорения лимит.)

 

Допълнителна информация:

*Възможност за отпътуване от - Варна,Обзор,Свети Влас, Слънчев Бряг, Несебър, Равда, Ахелой,Поморие и Сарафово                                                                                                                                                           

* Необходими документи – валидна лична карта;                                                                                     

* Записване и начин на плащане: 50 % депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване; доплащане – до 3 дни преди датата на отпътуване;

Минимален брой за осъществяване на пътуването – 15 пълноплащащи туристи;

Срок за уведомление при неосъществяване на пътуването от страна на агенцията поради недостатъчен брой записани туристи – 3 дни преди датата на отпътуване.

* Настаняването по седалки в автобуса става според последователността на записване;

За резервации +359889150480

119,00 BGN 117,00 BGN
The product is added to shopping cart
Price: 117,00 BGN
Please choose: