Божиите очи - Гложенски манастир - Крушунски водопади - Етъра 2дни

Гложенски манастир - Проходна пещера - Крушунски водопади - Етъра

 

Следваща дата 26.09.2020

 

Малка група 20 човека, комфортен транспорт - ограничени места!

 

От тази екскурзия може да съберете следния брой печати от 100-те Национални Туристически Обекта: 2

Обща дължина на маршрута от Бургас 750км, от Варна 1010км

* Степен на трудност: 3 от 10 - Оценката е субективна и e на база натрупан при провеждане на екскурзията опит. Като пример: 10 е най-високата степен на трудност с най-голямо натоварване (като изкачването на връх Вихрен), 1 е без преход и допълнително физическо натоварване.

1-ви ден

04:30 Отпътуване от Варна, пред Катедралата

06:30 Отпътуване от Бургас, Младежки дом до Борисовата градина - приблизително 5 часа път

Кратки паузи по време на пътуването!

12:00 достигане до Гложенски манастир - свободно време за снимки и обяд - не е включен в цената

15:00 - 16:00 Отпътуване за  пещера "Проходна" - Божиите очи 

16:00 - 17:00 Свободно време за снимки и разходка

17:00 отправяне към град Луковит и настаняване в хотела. Възможност за вечеря в ресторанта към хотела.

Срещу заплащане на 5 лв може да се ползва закрития басеин с топла вода и СПА центъра на хотела в съседство.

 

2-ри ден

08:00 - 09:00 Закуска

09:00 потегляне към красивите Крушунски водопади - приблизително 2 часа път

11:00 - 13:00 свободно време за посещение на водопадите, снимки и възможност за хапване. (вход не е включен в цената - около 4лв)

13:00 отправяне към етнографски комплекс "Етъра" - приблизително 2 часа път

15:00 - 17:00 свободно време за разходка в комплекса. Вход 5 лв/възрастен; 3лв/пенсионер

Възможност за беседа от местен гид - при наличност (включено в цената)

17:00 потегляне към Бургас - около 3,5 часа с почивки.

21:00 приблизително време на пристигане в Бургас. + 2 часа до Варна!

Часовете посочени по-горе са ориентировъчни, възможни са закъснения по причини независещи от организатора.

 

Офертата включва:

- Транспорт с лицензиран автобус;

- 1 нощувка със закуска в хотел 2 или 3*;

- Водач от туристическата агенцията по време на пътуването; 

- Туристическа застраховка с лимит на отговорност 1000лв за лица до 70 ненавършени години (лица над 70г не се застраховат).

 

Офертата не включва:

- Входни такси на посещаваните обекти;

- Разходи от личен характер.

- За самостоятелно настаняване се доплащат към туроператора 26лв.

- Застраховка "Отмяна на пътуване" (Покриват се заплатените предварително разходи по договорза организирано пътуване, които не могат да бъдат възтановени от Туроператора, в случай на събития поради които Застрахованият не може да осъществи пътуването, в размер на договорения лимит.)

 *Възможност за отпътуване от - Варна,Обзор,Свети Влас, Слънчев Бряг, Несебър, Равда, Ахелой,Поморие и Сарафово

*От тази екскурзия може да съберете следния брой печати от 100-те Национални туристически обекта: 2 бр

Пещера "Проходна"

Проходна е една от най-известните и леснодостъпни пещери в България. Намира се на 2 км от с. Карлуково и на 112 км от София.

Пещерата представлява естествен скален мост с дължина 262 м. Има 2 входа – голям и малък. От малкия вход с височина около 35 м тръгва пътечка, която преминава през цялата пещера и излиза през големия вход (най-големия пещерен свод в България – 45 м).

Проходна е естествено осветена от огромните входове и от естествените отвори в тавана - “окна”. Именно “окната” правят пещерата уникална. Разположени едно до друго, с еднаква бадемовидна форма, окната удивително приличат на огромни очи, които сякаш се взират в посетителите. Неслучайно местното население ги нарича “Очите на Господ”, а понякога и “Очите на Дявола”. Гледани под определен ъгъл, дори наподобяват лице, свело поглед надолу, а при влажно време от тях сякаш се стичат “сълзи”. Изправен пред този природен феномен, човек остава удивен и леко развълнуван – невероятната симетрия и разположение на окната навява страхопочитание и чувство за мистерия. Пещерата е обявена за природна забележителност през 1962 г. В нея са снимани няколко български и чуждестранни филми. Един от тях е “Време разделно” (1987 г.).

Гложенски манастир

Манастирът "Свети Георги Победоносец" се намира на около 17 км от село Гложене, откъдето идва и името му. Светата обител се вижда още от далеч, тъй като е разположена на скалист връх в Тетевенската планина.

Смята се, че през ХІІІ в. киевският княз Глож, който получил района като дар от цар Иван Асен ІІ (управлявал 1218 г. - 1241 г.), построил в района манастир „Св. Преображение“ и малка крепост. Манастирът е съществувал до ХVІІ в., а в началото на ХVІІІ в. монасите построили нов манастир, посветен на „Св. Георги Победоносец”, на високата скала, за да се предпазят от нападенията на османците. Известно време двата манастира са съществували паралелно, като са били свързани помежду си от тунел в скалите.

Крушунските водопади

Крушунските водопади са едни от най-атрактивните забележителности в страната. Намират се на 35 км севроизточно от град Ловеч, в местността Маарата. За улеснение на туристите има изградена екопътека, включваща повече от 15 мостчета, разположени из живописната местност. От две страни екопътеката е заобиколена от красива растителност и бигорови скали. Мостчетата се разделят на няколко маршрута, така че да осигурят достъп до цялата местност. 
На най-високата точка в края на екопътеката се намира пещерата Водопада, откъдето извира водата, която се спуска от височина над 15 м и образува множество прагове и басейнчета. Пещерата не е благоустроена и влизането в нея без специална екипировка и подготовка е забранено.

Етнографски комплекс "Етъра"

Етнографски музей на открито „Етър“, или Етъра, е музей на открито в едноименния квартал на Габрово. Представлява възстановка на българския бит, култура и занаятчийство. Той е първият по рода си музей в България. Открит е на 7 септември 1964 г. Музеят е разположен на 8 км южно от основната част на Габрово.

 

За повече информация +359 889 150 480

 

 

107,00 BGN
The product is added to shopping cart
Price: 107,00 BGN
Please choose: