Преход до хижа Фенара и връх Алексица за 2 дни в Средна гора

Нова дата: 02.11.2024 - има свободни места

 

Хижа Фенера в Средна гора е една много приятна изненада. Ремонтирана, с хубава столова, топла храна и нови любезни хижари! 

 

Четвърто приключение от серията "Средна гора" и нова програма за 2024 година!

 

От тази екскурзия може да съберете следния брой печати от 100-те Национални туристически обекта: 0

 

* Степен на трудност: 6 от 10 - Оценката е субективна и e на база натрупан при провеждане на екскурзията опит. Като пример: 10 е най-високата степен на трудност с най-голямо натоварване (като изкачването на връх Вихрен), 1 е без преход и допълнително физическо натоварване.

Предимството да опознаете Средна гора с нас: Опитен водач от страна на Инфо Пойнт. Малка и компактна група, съобразяваме темпото, без да бързаме.

Нужна ли е специална екипировка?

- Не, стандартна туристическа за по-хладно време.

- Туристически обувки с грайфер, ветровка, дъждобран и полар, раница и щеки, слънчеви очила и слънцезащитен крем. Храна - протеинови барове, ядки, бързи въглехидрати (шоколад), вода 2 литра, аспирин

За кога е подходяща тази екскурзия?

Всеки в добро здравословно състояние и физическа подготовка. Положителна денивелация за първи ден +1000м, втори ден +300м;-1000м. Дължина за еднодневен преход - средна. 

Искаме да подчертаем, че това не е състезание и съобразяваме темпото!

 

Цена от Бургас: 151лв ( печелиш 1510 точки -събираш точки за карта EliteClub)

Цена от Варна: 161лв ( печелиш 1610 точки -събираш точки за карта EliteClub)

Вземи тази екскурзия с отстъпка до 7% с карта Eliteclub на Инфо Пойнт.

Как може да се сдобиеш с карта Eliteclub може да разбереш тук: ТОЧКИТЕ

Виж повече за Картите Eliteclub тук: ELITECLUB

 

* С това пътешествие участвате в играта "ВЪРХОВЕ" - виж повече тук

 

Поради специфика на терена това приключение има такса* „Труден терен“ в размер на: 5лв

*Притежателите на диамантена карта Eliteclub са освободени от таксата.

*Притежателите на златна карта Eliteclub заплащат 50% от таксата.

*Повече за Картите и отстъпките с нея може да прочетете тук: КАРТИТЕ

Таксата се заплаща на място по време на събитието.

 

Описание на програмата: 

 

I-ви ден

5:00 Отпътуване от Варна (Катедралата)

07:30 – 11:30 Отпътуване от Бургас в посока Старосел

11:30 – 12:00 Начало на прехода до хижа Фенера - 12,5км в с 1000м положителна денивелация

12:00 – 16:00 Преход с плавна денивелация и възможност за красиви гледки в Средна гора

16:00 – 16:30 Пристигане в хижа Фенера и настаняване в стаи до 6 човека / обновени /

16:30 – 19:30 Време за релакс и кафе с гледка към връх Ботев

19:00 - 22:00 Възможност за вечеря в хижата

 

II-ри ден

08:00 – 09:00 Закуска по желание срещу доплащане и освобождаване на стаите

09:00 – 11:30 Изкачване на връх Алексица, 1536м + скрит елемент 

11:30 – 14:30 Преход обратно до началната точка от ден първи - Старосел

14:30 – 15:00 Отпътуване към Бургас и Варна с почивки по пътя

20:00 Приблизителен час на пристигане в Бургас

22:30 Приблизителен час на пристигане във Варна

 

Преходите е възможно да се осъществят само при подходящи атмосферни условия.

Възможна отмяна на пътуването при неблагоприятно време  ( буря, обилен снеговалеж и други ).

При липса на основни елементи, от туристическата екипировка, е възможно да не бъдете допуснати до мероприятието. 

 

Описание на посещаваните обекти:

хижа Фенера

През 1934 г. неколцина младежи от Хисаря, които учат в Карлово, участват в няколко туристически излети на карловските туристи. Те дори вземат участие и в строителството на карловската хижа „В. Левски”. Това им харесва и решават да основат и свое дружество под името „Богдан”, на името на най-високия връх на Средна гора /1604 м/. Още следващата 1935 г. дружеството е утвърдено, като за председател е избран свещеник Никола, а за секретар Желязко Колев. Само за една година членовете на дружеството от 20 учредители, стават 50. Това ги ентусиазира и, повлияни от карловските си приятели, решават да си построят и те своя хижа в местността „Коритата”.

За тази патриотична идея хисарските туристи организират редица мероприятия за събиране на средства – вечеринки, певчески групи, томболи, коледуване и лазаруване. Така до 1941 г. туристите събират 300 000 лева. Председател на дружеството по това време е Ефтим Сотиров, а секретар Борис Бормалийски. Тъй като, според тогавашните закони, големи суми не могат да се държат в частни лица, те ги внасят в банката. След 1945 г. цялата сума, обаче е приватизирана. После уж предадена на Професионалните съюзи, а след това парите изчезват някъде по веригата. Това отчайва хисарските туристи – пропаднали са години на упорит труд и дейността им бавно замира. С това завършва първият етап на организирания туризъм в с. Хисаря. Замира големият ентусиазъм.

С възстановяването на БТС през 1957 г. обаче се създават по-оптимистични възможности и хисарските туристи не я пропускат. Още на 21 декември 1957 г. 30-ина туристи създават ново дружество, под името „Орел”, вече на името на едноименния връх, който е на територията на хисарска община, а не както преди върхът „Богдан”, който е на софийска територия. За кратко време броят на членовете нараства на 100 души, а на отчетно-изборното събрание през 1958 г. за председател е избран младият и многообещаващ учител по география Енчо Енчев. /Енчо Енчев оправдава надеждите, като остава на тази изборна длъжност цели 40 години/. Дружеството става редовен член на БТС със свое знаме и печат.

Една от първите задачи на новото дружество е да построи туристически заслон „Сакар”, който е почти на половина път от с. Хисаря, до плануваната тяхна хижа. Успешното му и бързо завършване ги насърчава и още следващата 1959 г. се взема решение за построяване и на хижа под името „Фенера”, която да бъде под едноименния връх. За целта дружеството възлага на арх. Духнев от София да изготви проект по тяхно задание.

Първо строителството започва на южния склон на вр. Фенера. Тъй като това е вододайна зона за селата Старосел и Мътеница, жителите на тези села организират протест, което налага да се измести строежът на източния склон, където в момента е сега хижата. Поради трудния район, строителството върви бавно и трудно, и продължава от края на 1960 до края на 1964 г. В строителството голяма помощ оказва Министерство на отбраната, което предоставя два хеликоптера, с които се изнася цялото вътрешно оборудване – легла, шкафове, столове, маси и редица други по-едри предмети, за което решаваща роля изиграва тогавашният министър Добри Джуров.

Първата копка на бъдещата хижа прави бригадата на Иван Върбов, /баща на известната ни естрадна певица Мими Иванова/, с бригадата си от квартал Момина баня, а самото строителство се извършва от бригадата на Тодор Нейчев, от с. Мътеница. Много активно помощ в работата по строителството оказват двамата кметове на Хисаря, първо Деньо Йовчев, а след това и новоизбраният Стефан Петков, председателите на ТКЗС, Наркооп Хисаря и редица още обществени организации.

Неоценима е и помощта на Райко Дамянов, зам.-председател на МС и обществен председател на БТС, както и секретарят на БТС Георги Божков, осигурили финансовите средства от БТС. Неотлъчно на строежа е инж. Рангел Витев, който е пряк негов ръководител. В работата на обекта ценна и безплатна помощ оказват много туристи не само от Хисаря, но и от околните селища – Старосел, Мътеница, Паничери и Момина баня.

Тържественото откриване на хижата става на 6 септември 1964 г., а година по-късно започва и строителството на пътя от Хисаря, който вече е станал град, до – х. „Фенера”. Този път се поддържа в добро състояние чак до 1990 г., като е достъпен за всички превозни средства – от „Трабант”, до „Волга”, както и за камиони, но към настоящия момент по него могат да преминават само автомобили с висока степен на проходимост.

Към откритата вече хижа проявяват интерес много ръководни лица, като Станко Тодоров, който през 1967 г., като минисър-председател, посещава хижата с голяма част от министрите си. Пет-шест пъти, с целия Генерален щаб, на хижата празнува рождения си ден и ген. Добри Джуров. Чест гост тук е и патриарх Кирил, който има отношение не само към туризма, но дори и към алпинизма, който за известно време е бил и член на БАК.

Всичко това привлича много туристи, защото природата тук е прекрасна. Неслучайно върхът, който се намира само на 15 минути от хижата, носи името „Фенера”. Легенда разказва, че още от древни времена на най-високата точка на върха /1481 м./, при сигнал за опасност от нападение, е пален специален фенер, който е препредавал светлините през вр. Богдан до връх Ботев и т.н. И действително от върха съвсем ясно се виждат и двата върха, та чак до най-високите била на Рила, Пирин и Осогово.

Извор: https://www.360mag.bg/posts/143336

 

Офертата включва:

 

- Транспорт с лицензиран автобус;

- Водач от туристическата агенцията по време на пътуването; 

- Туристическа застраховка с лимит на отговорност 1000лв за лица до 70 ненавършени години (лица над 70г не се застраховат);                                                                                                                

- Нощувка в хижа Фенера;

 

Офертата не включва:


- Входни такси на посещаваните обекти;

- Разходи от личен характер;         

- Закуска;                                                                                                          

-Застраховка "Отмяна на пътуване" (Покриват се заплатените предварително разходи по договорза организирано пътуване, които не могат да бъдат възтановени от Туроператора, в случай на събития поради които Застрахованият не може да осъществи пътуването, в размер на договорения лимит).

 

Допълнителна информация:

 

*Възможност за отпътуване от - Варна,Обзор,Свети Влас, Слънчев Бряг, Несебър, Равда, Ахелой,Поморие и Сарафово                                                                                                                                                           

* Необходими документи – валидна лична карта;                                                                                     

* Записване и начин на плащане: 50 % депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване; доплащане – до 3 дни преди датата на отпътуване;

Минимален брой за осъществяване на пътуването – 15 пълноплащащи туристи;

Срок за уведомление при неосъществяване на пътуването от страна на агенцията поради недостатъчен брой записани туристи – 3 дни преди датата на отпътуване.

* Настаняването по седалки в автобуса става според последователността на записване;

* За Ваша по-голяма сигурност е препоръчително е да си направите планинска застраховка!  

* Забележка: Фирмата си запазва правото да промени цената при: промяна на транспортни разходи /горива/, летищни, пристанищни и други такси; промяна с повече от 5% на валутния курс в периода между сключване на договора и отпътуването;непредвидено покачване на цените от страна на партньорите ни, както и в други обективно наложителни случаи. При поскъпване на горивата,Фирмата си запазва правото да повиши цената на транспорта за предстоящи пътувания, независимо кога са резервирани и платени. Срок на уведомяване при настъпване на гореспоменатите обстоятелства - 7 дни.

За резервации +359889150480

 

159,00 BGN 151,00 BGN
The product is added to shopping cart
Price: 151,00 BGN
Please choose: