Родопи в детайли - лятна версия Ver2.0

 

екопътека Невястата - пещера Голубовица - пещера Ухловица + скрит елемент в програмата

 

Много адреналин с алпийски тролей, плаване с гумена лодка в пещера и кардио в планината!

 

Една екскурзия с пешеходен преход от общо 2,5 часа!

Малка група 20 човека + придружител. Трансферен бус с комфортни седалки + придружител по време на пътуването

Обща дължина на маршрута от Бургас 750км, от Варна 1010км, от София 550км

Обща степен на трудност 4* от 5* - подходяща за хора в добро физическо здраве, нужни топли дрехи, здрави обувки и дъждобран за пътеките и ветровитата планина. 

 

11.07 - 12.07 - има места

Цена от Бургас - 107лв

Цена от Варна 119лв

 

Програмата:

I-ви ден             

07:30-11:00        Отпътуване от Бургас и Варна ( за Варна 2 часа по-рано )

11:00-13:00        Свободно време за обяд и разглеждане на Бачковски манастир   

13:00-14:30        Отпътуване към екопътека Невястата - средна степен на трудност - 30мин изкачване в посока

14:30-16:30        Разходка по екопътеката и възможност за спускане с алпийски тролей - срещу заплащане   

16:00-17:00        Отпътуване към хотела

          17:15       Настаняване в хотела и свободно време         

 

II-ри ден            

07:30-08:30        Закуска и освобождаване на стаите   

08:30 - 09:30      Отпътуване към Агушеви конаци + скрит елемент  

09:30-10:30        Разглеждане на Агушеви конаци отвън и време за снимки          

10:30-11:00        Отпътуване към пещера Ухловица, 30 минути изкачване, средна трудност  

11:00-12:00        Разглеждане на пещера Ухловица -  вход срещу заплащане    

12:00-12:15        Отпътуване за пещера Голубовица     

12:15 - 14:00      Разглеждане на водната пещера - срещу заплащане     

14:00-14:40        Отправяне към Смолян             

14:40-16:00        Свободно време за късен обяд             

16:00-21:00        Отпътуване за Бургас с кратки почивки по пътя           

          21:00       Приблизително време на пристигане в Бургас + 2 часа до Варна 

 

Възможно отклонение от зададените часове, по независещи от туроператора причини  или по-голям интерес към даден обект!     

Обща дължина на маршрута от и до Бургас: 750 км

 

Описание на посещаваните обекти:

 

Пещера Ухловица

Пещерата Ухловица е една от най-красивите пещери в България. Тя се намира на 3 км североизточно от село Могилица, на около 30 км югозападно от Смолян и на 37 км от курорта Пампорово. Пещерата е разположена в местността Сините вирове в Родопите, недалеч от границата с Гърция.

Ухловица се намира на 1040 м надморска височина, а температурата в нея през цялата година е 10° – 11° С. Дължината й е 460 метра, като само 330 метра от тях са пригодени за посещения.  

Пещерата е една от най-старите в региона. Открита е през 1967 г. Името й произлиза от думата „Улулица” – вид сова, която вероятно е живяла в региона на пещерата.

Със своите красиви образувания Ухловица често е сравнявана с подземен дворец. Окичена е с много красиви образувания, изваяни от водата и от въздушните течения – дендрити, оприличавани на корали и дървета, по-редките хеликтити, които приличат на малки каменни слънца, типичните за всяка пещера сталактити, сталагмити и каменни водопади.

Пещерата е на няколко етажа. В горния етаж е Залата на пропастите. Гърлата на четири дълбоки пропасти се спускат от тази зала към долния етаж, който се достига по стръмна метална стълба. Тази галерия е най-красивата част на пещерата.

Пещерата завършва със 7 красиви езера, които рано напролет се пълнят с вода. Най-атрактивното образувание е големият каменен водопад, искрящ в бяло.

Ако сте с автомобил, може да го оставите на изградения за целта паркинг в подножието на възвишението, а после да поемете по алеята и да изкачите стръмния склон, за да стигнете до входа на пещерата. На паркинга има кафене и беседки за почивка. В пещерата се влиза само с екскурзовод.

 

Екопътека Невястата

Екопътеката е с дължина около 900 метра. Води до едноименната скала Невястата, която е един от символите на Смолян. Пътеката е лесна за откриване тя започва от разклона за манастира "Св. Пантелеймон".

Екопътека "Невястата" предлага отлични условия за любителите на силни усещания - изкуствена стена за катерене с височина 10.5м маршрути за скално катерене, алпийски тролей с дължина 100м и денивелация от 30м.

Има на разположение три панорамни площадки с изглед към град Смолян, три беседки с маси , където може да похапнете и да се насладите на прохладата на вековна смърчова гора, разположена е и детска площадка.

 

Пещера Голубовица

Пещера "Голубовица" е комплекс от три входа, разположени на няколко нива. "Голубовица" представлява система от 4 пещери (съответно Голубовица 1, 2, 3 и 4), генетично и морфоложки свързани помежду си. Те се намират на десния склон на Гарга дере, на 30м от леглото на река Еленска. Това е една от все още слабо проучените български пещери.

„Голубовица 1“ представлява малка пещера свързана с водната пещера „Голубовица 2“. Тя представлява карстов извор, от който изтичат водите на пещерата „Голубовица 2“. Дължината и е около 150м.

„Голубовица 2“ е една от най – дългите пещери в Родопите – 1,7км (трудно преодолимо разстояние заради пещерни сифони, които могат да бъдат преминати само от водолази). Маршрутът за посетители е около 380м. Влизането в пещерата е възможно в периода от юни до октомври и в зависимост от нивото на водата вътре. Преди влизане всички посетители се обличат със специална екипировка – ботуши тип полугащеризон, спасителна жилетка, анораци и осветление. Вътре по цялото протежение на галериите тече подземен поток. Най – трудното препятствие е 30 – метрово езеро, което се преодолява с малки лодки, побиращи освен водача само един турист. Настаняването в лодките е особено, за да се преодолеят два ниски участъка. Същинската част на пещерата е с висок таван богат на вторични образувания. Навътре посетителите могат да видят как подземния поток създава първични пещерни форми и да се насладят на цветната мозайка от полирани камъчета във водата. Преходът в пещерата завършва след първия сифон.

 

Агушеви конаци

Агушевите конаци са един изключителен архитектурен ансамбъл от жилищни и стопански сгради, разположен в Средните Родопи близо до извора на р. Арда, и представляват най-големия родов замък от средновековен тип в Родопите.

Строежът на Агушевите конаци започва около 1820 г. и е завършен 1843 г. Запазен е споменът за смолянският майстор Харалампи Поповски. Върху два декара е изграден комплекс от 3 сгради, които са последователно свързани и са оградени с общ зид и кула, като всяка от тях е с отделен двор, кладенец и всичко необходимо за живот независимо една от друга. Общата площ на Агушевите конаци, заедно с дворовете е 3 266,00 кв.м. Конаците имат 221 прозореца, 86 врати и 24 комина.

Навсякъде в Агушевите конаци доминират два цвята – снежнобелият на варосаните стени и комини и тъмнокафявият на старите греди и порти. Като се влезете вътре впечатление правят широките чардаци, големия брой прозорци и уютните вътрешни дворове. И за да бъде приказката пълна, вътре в стаите са подредени невероятни колекции на традиционните родопски занаяти – истинска съкровищница от халища, кърпи, черги и съдове.

Къщата и дворовете са разположени в пълна хармония с чудната родопска природа. Лицето на Агушевите конаци се оказва обърнато към изгрева, и на юг с цялата му представителност, неповторимост и хубост. Конакът завършва с кръгла кула с бойници в каменната стена, а най-отгоре - малка писана стая. Композицията на източната стена е едно от най-големите постижения на българската архитектурна мисъл. На тази фасада са подредени 5 архитектурни елемента - кула, 2 еркера, пещ и тежки дървени порти, които създават неповторимо въздействие и чувство за ред и хармония, но при реставрацията през 60-те години, пещта е премахната.

Поради внушителния си вид често Агушевите конаци са сравнявани със късносредновековен замък без аналог на Балканския полуостров.

 

Офертата включва:

- Транспорт с лицензиран автобус;

- Водач от туристическата агенцията по време на пътуването; 

- Туристическа застраховка с лимит на отговорност 1000лв за лица до 70 ненавършени години (лица над    70г не се застраховат).                                                                                                                       

- Нощувка със закуска хотел 2*/3*

 

Офертата не включва:

- Входни такси на посещаваните обекти и билет за алпийски тролей;

- Разходи от личен характер                                                                                                                        

- Застраховка "Отмяна на пътуване" (Покриват се заплатените предварително разходи по договор за организирано пътуване, които не могат да бъдат възстановени от Туроператора, в случай на събития поради които Застрахованият не може да осъществи пътуването, в размер на договорения лимит.)

 

Допълнителна информация:

*Възможност за отпътуване от - Варна,Обзор,Свети Влас, Слънчев Бряг, Несебър, Равда, Ахелой,Поморие и Сарафово

* Необходими документи – валидна лична карта;

* Записване и начин на плащане: 50 % депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване; доплащане – до 3 дни преди датата на отпътуване;
Минимален брой за осъществяване на пътуването – 15 пълноплащащи туристи;
Срок за уведомление при неосъществяване на пътуването от страна на агенцията поради недостатъчен брой записани туристи – 3 дни преди датата на отпътуване.
* Настаняването по седалки в автобуса става според последователността на записване;

* За Ваша по-голяма сигурност е препоръчително е да си направите планинска застраховка!  

*От тази екскурзия може да съберете следния брой печати от 100-те Национални туристически обекта:  1 бр. 

За резервации +359889150480

 
 

 

 

 
 

 

107,00 BGN
The product is added to shopping cart
Price: 107,00 BGN
Please choose: