Short travel #Гренада

9 February 2019
Short travel #Гренада

Казват, че спомените са нещото, което най-много топлело в студените зимни дни. А нищо не пробужда летните спомени по-добре от колебливото време през февруари – ту заплашва със зима, ту навява усещане за пролет. Замислям се... къде ми е било най-хубаво? Може би на остров Антигуа, с неговите 360 плажа. Или пък Барбадос, на фотолов за огромни костенурки. Или пък онова пътуване, което ще остане запечатано в съзнанието ми още дълго време, може би защото бе повече опасно, отколкото забавно – водопадите „7 сестри“ на остров Гренада. 

Островът сам по себе си е едно малко съкровище - палми, уникални плажове, дъжновни гори, водопади...

Както вече съм споменавал, всяка дестинация изисква малко предварително проучване в интернет, за да се възползва човек максимално от това, което тя предлага. И тук не бе по-различно от обикновенно. Предварително проучихме, че островът е известен с няколко неща - голям износител на индийско орехче (все пак е наричан често и острова на подправките); типично карибските плажове с палми, направо растящи от пясъка; плаване с катамаран - лесно може да се включиш с други групи туристи (спират за шнорхелинг и до няколко плажа), и разбира се вдигащото адрелин изкачване до първия водопад от групата „Seven Sister Waterfall“. Преживяването е неповторимо – още след първия водопад влизаш в каньон и няма връщане назад. Трябва да скочиш от всичките, за да достигнеш отново там, откъдето е започнало изкачването в джунглата.

Не му мислехме много... Речено-сторено! На следващия ден след пристигането ни, още след закуска, се запътихме към центъра на градчето-столица – Сейнт Джонс, където се събират местни жители с микробуси, готови да те откарат до различни дестинации на острова. Те говорят английски, макар и малко труден за разбиране в началото. Постепенно обаче се свиква и с това. Плащахме в американски долари, въпреки че имат и местна валута – карибски долар.

Групата ни се състоеше от трима българи и няколко германци, с които си разделихме разходите за транспорт. С известни преговори се споразумяхме с един от шофьорите да ни закара до подножието на планината, откъдето започва изкачването до лагера - началото на същинското пътешествие до водопадите.

Пейзажът е нещо наистина невероятно, дъждовна гора, смесена с малки обработваеми площи от ананас, какаови и бейби бананови дръвчета. Мирис на екзотика, канела и като добавка малко адреналин ни съпътстваха при пешеходния преход до лагера, където ни чакаше водач за изкачването до първия водопад. Бяхме в приповдигнато и весело настроение.

Лагерът бе на около 20 минути път пеша, а там ни очакваше жилав местен водач на около 25 години, усмихнат до уши, който направо ни грабна и поведе през джунглата. Разбира се, платихме и такса вход + клон - импровизирана щека за катерене на цена 2 долара.

Още в самото начало на похода по калния път, гидът си сви цигара с местни билки, с обяснението, че така било по-забавно. Цялото изкачване бе около 1 час, като „пътеката“ бе стръмна и хлъзгава. Съпътстваше ни едно постоянно росене. С общи усилия се изкачихме до най-високата точка на пътешествието, тоест там, където бе и първият от седемте водопада.

Красота! Жалко, че по-това време Facebook не бе толкова актуален, иначе бих го залял със снимки от това прекрасно място. (Нека да уточним, че това пътешествие бе през зимата на 2012 година.) Отбелязвам, че голяма част от прехода в джунглата го направихме само по бански - такова бе условието. А и освен всичко друго - няма как да скачаш от водопадите с дрехи.

Застанали пред това мини водопадче, високо около 3 м, всички се ухилихме - с това ли ще ни плашат???

Водачът ни посочи къде да скочим и ние се наредихме в колона един зад друг. Млада германка реши да пререди колоната и скочи, без да си изчака реда. Да, обаче бе застанала леко встрани и това бе началото на тази драматична история! Разбира се че момчето-водач (може да видите много клипове в интернет как той скача от водопадите) е имал нещо предвид, като ни е посочвал къде да скочим. Германката скочи встрани в мътните и супер студени планински води и нададе нечовешки писък – удари се в подводни скали!!! Водачът скочи и я изнесе от водата!

Всички бяхме вцепенени от страх... Осъзнахме бързо, че сме много далеч от всичко модерно,  без покритие на мобилните телефони, без интернет, младият ни водач – единственият опитен местен сред нас, е сам и имахме инцидент... 

Някои от групата поискаха да се връщат, но им бе обяснено, че път назад няма. Бяхме се спуснали по скалист каньон чрез лиани и път обратно, след като вече сме скочили от първия водопад, нямаше. Една от девойките с нас се разплака. Бяхме сковани от страх и студ, а имахме още 6 водопада пред нас. Но... нямаш избор!

За късмет, останалите водопади не бяха високи, а и след инцидента вече всички слушахме младежа и изпълнявахме като войници. Той, от друга страна, бе взел нараненото момиче на гръб и ни водеше смело напред. И така ги изредихме 2-ри, 3-ти, 4-ти, 5-ти, 6-ти водопад, докато не достигнахме и последния номер 7 висок 35 фута.

От върха му се скачаше в малко кално гьолче... Ето това вече направо ме разби! Гледайки отгоре, 35 фута ми се видяха като 150! Водачът отново ни обясни как и накъде да скочим. Първи се хвърли един германец. След като изплува от водата, малко се успокоих, но в главата ми все още едно гласче ми казваше, че няма да издържа на адреналина, ако изчакам да мина последен, затова скочих веднага след него! Докато падах ми минаха няколко бързи мисли какво може да стане, но за радост нямаше повече драми, с изключение на клепачите ми, които се обърнаха при падането във водата.

Да, бе високо и страшно, но бе невероятно преживяване, изпълнено с много адреналин. Всички скочиха. Включително и пострадалата германка, макар куражът й да се появи едва след дълги увещания. По-късно, след преглед с рентген, установиха, че девойката се е натъртила и няма по-сериозни травми. Въпреки това, помежду си установихме, че никой не би повторил. А една седмица по-късно забраниха официално изкачването и спускането по водопадите заради зачестили инциденти.

Развълнувах се! Остров Гренада е много специален за мен! Не бих скочил отново от водопадите, но бих се върнал пак там. Екстремното преживяване не заличи спомените за красивите гледки, лазурните води и едни от най-красивите плажове по света, които съм виждал! Хммм, тези Кариби... мисля да си налея едно от любимия малц!


 

Стойко Деведжиев работи в туристическата компания ИНФО ПОЙНТ от самото й създаване през 2014 година. Освен, че помага на нашенци да опознаят света, а на чужденците да видят най-красивите и впечатляващи кътчета на България, той самият не спира да пътува.

Следете пътеписите му, маркирани със заглавие “Travel” в Информационен сайт „PoligrafF“. Ежемесечно той ще споделя с читателите ни личните си впечатления от кътчета, които сигурно желаете да посетите! Ако събуди интереса Ви, потърсете го в ИНФО ПОЙНТ, за да откриете как можете и Вие да преживеете своето вълнуващо приключение. 

От пътуванията ми през годините съм разбрал няколко неща – проучваме и тогава тръгваме. Oбща представа и ръчен багаж е напълно достатъчен за моето бизнес пътуване. Истината е, че след Тунис и Дубай, Йордания не ми е била в топ 10. След няколко дни там, бих я нарекъл привлекателна.

read more

Един работен ден е към своя край, и тъй като все още си е студено и зимно, бързах да се прибера у дома. Налях си малък от любимият джентълмен* (бърбън) и карамелените му нотки бързо ме пренесоха на по-топло място....Тайланд – една страна с много лица, с много усмихнати хора и уникална природа.

read more

Дяволското гърло е пропастна пещера, която привлича туристите с тайнствената си красота, ревящата стихия на подземния водопад (най-високия на Балканите), образуван от падащите в 42 м. пропаст води на река Триградска, както и с множеството легенди, които разпалват въображението.

read more

"...Когато Октавиан, бащата на Август, водил войската си някъде из отдалечените части и в Свещената планина на Дионис, се допитал до оракула на бога за сина си, било му потвърдено от жреците, че синът му ще стане господар на целия свят, понеже, след като виното се разляло върху олтара, димът се издигнал нагоре над върха на светилището чак до небето - знамение като това, което получил и самият Александър Велики, когато принасял жертва на същия този олтар". Гай Светоний Транквил

read more

От известно време птиците фламинго обитават остров Аруба тихо и спокойно. Преди около 15 години, били развъдени на частния остров Ренесанс, живеейки на плажа, смесени с посетители и гости хотела.

read more
Short travel #Дубай
4 January 2019

Навечерието на Коледа... Хората вече мислят за подаръци, тежки трапези, семейни сбирки... На мен обаче ми е студено и сиво. Ходи ми се някъде! Седя си с чаша от любимото 12-годишно малцово уиски и си мисля: къде е топло, близо и достатъчно екзотично? Египет, ммм, може би... не, Тунис - другия път, Азия е на 12 часа разстояние... Май ще се стоя и тази Коледа в Бургас! Я чакай, а този прехвален Дубай не е ли само на някакви си 5 часа от България? Я да видя билетите по колко са!

read more

Бахамските острови се състоят от 700 острова и над 2 000 скали, поръсени над 100 000 квадратни мили океан. Архипелагът е екологичен оазис, който се гордее с най-чистата вода на планетата.

read more

За мнозина това е мечта за цял живот, за други 13 милиона годишно това е реалност!

read more

Това е един от китайските символи - Великата китайска стена. Тя е световно известна, служила като фон за безброй филми заради славата си и привлича безброй туристи всяка година ... също така е сред 7-те нови чудеса на света!

read more

Дубровник, или както го наричат хърватите, "Перлата на Адриатика" е един от градовете, чиято красота очарова целия свят и привлича много посетители. Това място е богато на историческо наследство, като най-ценната част са впечатляващите градски стени. Независимо дали се интересувате от стари сгради или не, Дубровник няма да ви остави безразличен.

read more

272 от приблизително 6000 гръцки острова са населени. Всеки от тях е красив, фотогеничен, пълен с буйна зеленина и очарователни плажове. С огромния избор на дестинации избирате или със завързани очи на картата на гръцките острови, или започвате малко по-конвенционално планирането на Вашето пътуване. Ние ще Ви помогнем да откриете най-красивия гръцки остров за Вашата почивка!

read more

Курортът Сан Алфонсо дел Мар е построен през 2006 г. в Алгаробо, южно от столицата Сантяго, Чили. Отпред курортът изглежда като типичен хотелски комплекс, но зад сградите се крие басейн със солена вода, който е записан в Книгата на рекордите на Гинес.

read more

Букурещ е наречен "Малък Париж" заради великолепните си сгради и интересни забележителности, нопомнящи френската столица. И ако планирате да разгледате Букурещ през уикенда, ето някои от основните атракции на този завладяващ град:

read more

Да рекламираш продукт или услуга по курортите на Черно море, и в частност Слънчев бряг, е малко по-различно от реклама във вътрешността на страната. Ротацията на потенциалните клиенти е изключително динамична.

read more

Думата „Метеора“ означава буквално „летящ във въздуха“ и разбира се напомня думата метеор. Това, което е създало това рядко геоложко явление, е една от мистериите на природата и има много предположения, въпреки че те остават теории и никоя от тях не е доказана. Но удивителното чудо на природата в комбинация с чудото построено от човека, правят Метеора едно от най-зрелищните места за посещение в Гърция.

read more

Корфу се намира в далечния северозападен край на Гърция, точно до брега на сухопътната граница с Албания. Заедно с малките си околни острови, той е вторият по големина Йонийски остров. В историята Корфу е мястото, където Одисей е потърсил убежище от бурите и където почиват други пътници. Неговите буйни брегове, зелени хълмове и искрящи заливи привличат посетители от 8-ми век пр. Хр. Корфу заема място със стратегическо значение, за който са воювали през векове. Град Корфу е единственият гръцки град, чиито замъци заобикалят града, и един от малкото, които са удържали турците. Вместо да се поддаде на османското нашествие, Корфу остава във венециански ръце, което му придава много по-различно усещане за някои от другите гръцки острови.

read more

Много хора търсят причини да не правят нещо, особенно когато не го познават, но да пътуваш с круиз е УНИКАЛНО ПРЕЖИВЯВАНЕ и то за цял живот. Заслужава си да разчупиш ежедневието.

read more

Преди това те са били място на пребиваване и царуване на князе и царе, представителни великолепни сгради за гости и места за отмора на аристокрацията. Днес сградите и руините са популярни дестинации и романтични места за уикенд за двама. Ще ви покажем най-красивите дворци и замъци в Германия и ще ви разкажем тяхната история.

read more

Италия има красиви, романтични езера, които правят дестинацията незабравима. Използвайте тази кратка класация за италианските езера, за да изберете любимото си езеро в Италия, което да посетите.

read more

1. Следвайте стъпките на Джеймс Бонд Агент 007 проучва Истанбул в предпоследния филм на Джеймс Бонд, Skyfall. Първата сцена на действие се провежда в Капалъ чарши. Най-големият закрит базар на света Капалъ чарши е построен през 1461 г. и има повече от 4 000 магазина. Отворен всеки ден 8.30–19.00. (Beyazıt-Eminönü). За трети път филмът на Джеймс Бонд се снима в Истанбул - градът на два континента: Азия и Европа. Името на първия филм в Истанбул беше „От Русия с любов“, а вторият „Светът не е достатъчен“. „Истанбул е туристическа дестинация номер едно за феновете на 007. Миналото винаги присъства в един модерен град с вълнуващ нощен живот“.

read more