Из тракийските светилища на Източни Родопи за 2дни

Глухите камъни - Харман Кая - Татул - Перперикон

 

 

Малка група 20 човека + придружител. Трансферен бус с комфортни седалки + придружител по време на пътуването

 

Обща дължина на маршрута от Бургас 740км, от Варна 1000км, от София 739км

Обща степен на трудност 3* от 5* - подходяща за хора в добро физическо здраве, нужни топли дрехи и здрави обувки за студените вечери. 

 

Екскурзия 2 дни – 1 нощувка цена

от Бургас  107лв / 92лв дете 

от Варна 119лв/99лв дете

от София 107лв/92лв дете

 

ПРОГРАМА:

1-ви ден

05:00 отпътуване от град Варна, Катедрала

07:00 отпътуване от град Бургас( съответно София ), Младежки дом 185км или 3,5 часа път

10:30 достигане на скално светилище Глухите Камъни и кратък пешеходен преход до самия обект - около 30 минути в посока, 1 час престой и време за снимки

12:30 отправяне посока тракийско светилище Перперикон. Препоръчваме да си подготвите сухи пакети за хранене. 1,5 часа път

14:00 - 15:30 посещение на най-мащабното светилище в България - беседа от професионален гид в цената

15:30 - 17:00 потегляне към Момчилград и настаняване в хотела, свободно време за разглеждане на града. 35км или 1 час път

 

2-ри ден

07:30 - 08:30 Закуска в хотела

08:30 потегляне към скалното светилище Татул - едно от 10-те чудеса на България

09:00 11:00 беседа и свободно време за снимки

11:00 - 13:00 отпътуване за Харман Кая, посещение и свободно време за снимки

13:00 -15:00 отпътуване за Кърджали и свободно време за обяд и разходка в града

15:00 отпътуване за Бургас, София и Варна с междинни спирки за отмора и напитки

 

Офертата включва:
     

- Транспорт с лицензиран автобус                                                                                                        

- Нощувка със закуска в хотел 2*/3*                                                                                                                   

- Водач от агенцията по време на пътуването;                                                                                                     

- Туристическа застраховка с лимит 1000лв за лица на възраст до 70 ненавършени години (лица над 70г не          се застраховат).

 

Офертата не включва:
     

- Входни такси на посещаваните обекти 

- Лични разходи                                                                                                                                             

- При самостоятелно настаняване в стая се доплаща 26лв!                                                                             

- Застраховка "Отмяна на пътуване" (Покриват се заплатените предварително разходи по договорза          организирано пътуване, които не могат да бъдат възтановени от Туроператора, в случай на събития поради      които Застрахованият не може да осъществи пътуването, в размер на договорения лимит.)

 *Възможност за отпътуване от - Варна,Обзор,Свети Влас, Слънчев Бряг, Несебър, Равда, Ахелой,Поморие и Сарафово

 

Описание на посещаваните обекти:

 

Татул

Един от най-величествените мегалитни паметници, открити по нашите земи, е Тракийското светилище край село Татул, община Момчилград. То се намира само на 200 м от селото и на около 15 км от Момчилград.

Светилището представлява скален масив, а върхът му - пресечена пирамида. Комплексът се състои от два саркофага, четириъгълно легло за главния олтар и триметров кладенец. Датиран е от края на V и началото на ІV хил. пр.Хр. За това свидетелстват намерените глинени съдове в региона.

Скалната пирамида и гробниците около нея са оформени през ХVІІІ – ХІ в. пр.Хр., когато светилището преживява своя първи голям разцвет. Наоколо е оформен кръг от глинени олтари, върху които са извършвани жертвоприношенията. Открити са стотици култови предмети – глинени човешки идоли и прешлени за вретено, модели на съдове, предмети от бронз, изображения на Бога Слънце.

При разкопките през 2004 – 2007 г. са намерени и уникални предмети от глина, свързани със слънчевия култ – три колела за макети на Небесна колесница и част от златна маска.

 

Перперикон

Археологическият средновековен комплекс Перперикон е един от най-древните монументални мегалитни паметници, изцяло изсечен в скалите. Той е и една от най-популярните туристически дестинации в България.

Култовата дейност на скалния връх започва още през V хил. пр. Хр. и е свързана с култа към Бога-Слънце на хората от каменно-медната епоха. Тук те създават първото светилище и полагат съдове с храна за боговете. Тези свещенодействия продължават и през цялата бронзова епоха (III-II хил. пр. Хр.). С усъвършенстването на металните сечива става възможно да се дяла твърдата скала. Точно тогава се оформя овалната зала с огромния кръгъл олтар в центъра. Там жреците извършвали свещените ритуали с вино и огън. Именно тези култови практики са характерни за храма на Дионис, дълго търсен в Родопите. Последните археологически проучвания ясно сочат, че той се е намирал точно на Перперикон. Според легендите две съдбоносни пророчества са били направени от олтара на този храм. Първото е предопределило велики завоевания и слава наАлександър Македонски, а второто, направено няколко века по-късно, е предвещало властта и силата на първия римски император Гай Юлий Цезар Октавиан Август.

 

Глухите камъни

Скалното светилище Глухите камъни е сред най-големите тракийски култови обекти. Обхваща няколко огромни, прорязани от дълбоки проломи скални масива. В подножието на един от тях е издълбана скална гробница. В източната част на гробната камера е оформено легло и малка ниша. Встрани има следи от втора, недовършена гробница. В масива на Изток е изсечена стълба, която води до върха, където е оформен басейн. Останалите три скални зъбера са осеяни с над 200 култови скални ниши.

Mястото на светилището е избирано внимателно – изключително красива, респектираща природа и отлична видимост към всички посоки на света. Откроявайки се над околния терен‚ в съзнанието на древните обитатели на Родопите скалните масиви били свещени. За траките височината на скалата олицетворявала ритуала на преминаване от всекидневното към свещеното. Този‚ който се издига‚ изкачвайки стъпалата на светилището‚ които водят към небето‚ престава да бъде човек – стигайки до върха‚ докосван от първите лъчи на слънцето‚ жрецът-свещенослужител прониква в едно друго, ново и чисто пространство...

 

Харман Кая

Харман кая е едно от най-мащабните скално-изсечени тракийски светилища в Родопите. Намира се в землището на село Биволяне. Мегалитният комплекс се е развил около малка естествена пещера с дълбочина 7 м. Срещу входа на пещерата е намерена керамика от енеолита, а от двете и страни са изсечени трапецовидни ниши. В скалния склон над реката е издълбана гробница. В подножието на платото има още една карстова пещера, с дълбочина 20 м, със следи от обработка.

 

С предварително записване на: 0889150480, местата са ограничени до 20бр

 

107,00 BGN
The product is added to shopping cart
Price: 107,00 BGN
Please choose: