Фестивал на фолклорната носия - Жеравна за 3 дни

 

Без телефон, без интернет, без кабели.... връщане назад във времето към нашите корени и традиции!

 

Една неповторимо  изживяване за 3 дни - нощувка в палатка край лагерния огън и закуска под небето!

 

Екопътека Сини вир - Къща-музей на Йордан Йовков - Фестивал на народната носия

 

21.08.2020 - 23.08.2020

Цена от Бургас 179лв

Цена от Варна 192лв

 

Главното изискване за прекрачване във фестивалната територия е да сте облечени във фолклорна носия. Забранено е внасянето и ползването на редица предмети от съвременния живот, както и на изделия от пластмаса. Ползването на мобилни телефони е разрешено само на определено за разговори място. Виж повече в описанието на фестивала по-долу.

 

Една екскурзия с пешеходен преход от общо 1 час за трите дни!

Малка група 20 човека + придружител. Трансферен бус с комфортни седалки + придружител по време на пътуването

Обща дължина на маршрута от Бургас 270км, от Варна 530км

Обща степен на трудност 3* от 5* - подходяща за хора в добро физическо здраве, нужни топли дрехи, здрави обувки и дъждобран за нощите под звездите. 

 

Като отговорни граждани и туристи най-учтиво Ви молим в планината да спазвате следните правила:

  • отклоняване от пътеките;
  • замърсяване с битови и др. отпадъци;
  • бране, събиране, отрязване, изкореняване или друг начин на увреждане на екземпляри от растителни видове;
  • убиване, улавяне, преследване, обезпокояване или друг начин на увреждане на екземпляри от животински видове;
  • палене на огън и бивакуване само на определеното от гида на Инфо Пойнт място

 

 

 

Описание на програмата:

 

 I-ви ден

 

06:00

Отпътуване от Варна

08:00

Отпътуване от Бургас

09:30

Достигане на с.Медвен

09:30-11:00

Разходка по екопътека Сини вир

11:00-11:30

Отпътуване към Природонаучен музей в град Котел

11:30-12:30

Разглеждане на музея

12:30-14:30

Свободно време за обяд и разглеждане на града

14:30-15:00

Отпътуване за село Жеравна

15:00-16:00

Разходка из селото с възможност за посещение на Кафенето на Димчо кехая и къщата-музей на Йордан Йовков

16:00

Настаняване в палатковия лагер и подготовка за фестивала - необходимо е да си носите спален чувал

17:00

Свободна програма на фестивала и нощувка

   
 II-ри ден

 

10:00

Начало на фестивалната програма

14:00-14:30

Почивка за обяд и отмора

14:30-01:30

Фестивална програма

   
 III-ти ден

 

10:00-12:00

Програма и закриване на Фестивала

12:30-14:00

Отпътуване към Бургас

14:00

Приблизително време на пристигане в Бургас

 16:30  Приблизително време на пристигане в Варна

Общо:  530 км до Варна и 270 до Бургас

Палатка за двама е осигурена от Инфо Пойнт. Матрак и спален чувал е необходимо да си подсигурите.

Можем да съдействаме за наем на традиционни български одежди ( до изчерпване )

Точната програма на събитието ще бъде обявена на по-късен етап и съответно актуализирана.

 

Описание на посещаваните обекти:

 

Международен Фестивал на фолклорната носия в Жеравна

Фестивалът е създаден е през 2008 година по идея на Христо Димитров – продуцент, хореограф и режисьор на НФА „Българе”. Атрактивната им сватба с фолклорната певица Албена Вескова в местността Костина край с. Рибарица през 2005 г. по старинен български обичай, на която младоженците и присъстващите 400 гости са с български народни носии, има широк позитивен отзвук. Това мотивира създателя на „Българе” с помощта на неговите партньори Ян и Елена Андерсон, тогавашния кмет на Жеравна Лъчезар Германов и други съмишленици да организира много по-мащабно събитие, което да дава възможност на всеки желаещ поне за три дни в годината да облече българска носия и да направи скок век и половина назад във времето.

Организатори и домакини

Основен организатор на фестивала е създадената от Христо Димитров и семейство Андерсон Фондация „Българе”. Съвместно с марката „Бона фиде”, Община Котел, Кметство Жеравна и „Сдружение за Жеравна” фондацията организира ежегодния международен Фестивал на фолклорната носия, чието първо издание е през август 2008 година. Неизменен домакин на фестивала през годините е екипът на Национален фолклорен ансамбъл „Българе”. Фестивалът е частна инициатива и се издържа благодарение на приходите от входната такса и от дарения. Всяка година десетки дарители и медийни партньори допринасят за успешното провеждане на родолюбивата инициатива в Жеравна.

Спонсори

Традиционни спонсори на фестивала от самото му създаване са Ян и Елена Андерсон, Георги Манев и Калин Григоров.

Място и време на провеждане

Архитектурният резерват Жеравна е избран от Христо Димитров за център на фестивала. През 2008 г. е сключен 30-годишен договор с Община Котел за ползване на част от местността Добромерица край селото за място на събитието. Фестивалната територия е обособена сред боровата гора на хълма Добромерица. Фестивалът е тридневен /петък, събота и неделя/ и се провежда в предпоследния уикенд на месец август, като датите му са подвижни всяка година.

Правилник

Участието в този фестивал е доброволен акт и желаещите да се включат в него старателно спазват задължителните изисквания за провеждането му. С цел да се придаде възможно най-пълна автентичност на обстановката и максималното й приближаване до българския бит отпреди 150 години, действа строг фестивален правилник.
Главното изискване за прекрачване във фестивалната територия е да сте облечени във фолклорна носия. Забранено е внасянето и ползването на редица предмети от съвременния живот, както и на изделия от пластмаса. Ползването на мобилни телефони е разрешено само на определено за разговори място. През първите два дни категорично е забранено заснемането с камери, фотоапарати, мобилни телефони и др. Право на това имат само акредитирани медии и фотографите на фестивала.
Стремежът на организаторите е постигане на типичната атмосфера от годините на националното ни Възраждането в името на едно необикновено преживяване, богато на приятни емоции и оставящо незабравими спомени.

Програма

Традиционни са концертът на професионален български фолклорен ансамбъл /формация/ в първата вечер, изпълнения на групи за автентичен фолклор от цяла България и народни борби през втория ден, концерт на гостуващи чуждестранни фолклорни състави, нестинарски игри и „Олелия” край големия огън втората вечер. В последните години няколко двойки истински младоженци избират сватбата им по старинен български народен обичай да се състои именно по време на този фестивал.

Фестивален вестник

„Фестиваленъ вестникъ” излиза от 2010 г. като безплатното информационно издание на фестивала, включващо програмата му, правилника за провеждане, актуална информация, текстове с патриотични акценти, както и развлекателни страници. Вестникът е от 8 страници и се издава от Фондация „Българе”. Екземпляр от вестника получава с влизането си всеки гост и участник във Фестивала на фолклорната носия.

История на Фестивала

1. „Жеравна 2008” – 22, 23, 24 август. Близо 800 посетители и участници. В програмата: концерт на НФА „Българе” и изяви на 14 групи за автентичен фолклор.
2. „Жеравна 2009” – 21, 22, 23 август. 3000 посетители и участници. В програмата: концерт на ансамбъл „Тракия” – Пловдив и групата на ямболските коледари, изяви на 20 групи за автентичен фолклор. Чуждестранни участници: FDA - фолклорен ансамбъл от гр. Амерсфорт, Холандия и ансамбъл „Родо”, гр. Атина, Гърция.
3. „Жеравна 2010” – 20, 21, 22 август. 6000 посетители и участници. В програмата: концерт на Северняшкия ансамбъл – Плевен, изяви на 27 групи за автентичен фолклор. Чуждестранни участници: фолклорен ансамбъл „Бурнасул”, гр. Александрия, Румъния и ансамбъл „Родо”, гр. Атина, Гърция.
4. „Жеравна 2011” – 19, 20, 21 август. 10 000 посетители и участници. В програмата: концерт на ансамбъл „Пирин” – Благоевград, изяви на 33 групи за автентичен фолклор. Чуждестранни участници: фолклорен ансамбъл „Кампиа Романа”, гр. Александрия, Румъния, фолклорен ансамбъл „Ера”, гр. Ужице, Сърбия и ансамбъл „Висла” на Училището по икономика, гр. Варшава, Полша.
5. „Жеравна 2012” – 17, 18, 19 август. 12 000 посетители и участници. В програмата: концерт на ДФА „Филип Кутев”, старинна традиционна българска сватба с истински младоженци, изяви на 35 групи за автентичен фолклор. Чуждестранни участници: фолклорен ансамбъл „Забава”, гр. Саратов, Русия, ансамбъл „Свети Сава”, гр. Нова Пазова, Сърбия и ансамбъл „Свети Сава”, гр. Осиек, Хърватска.
6. „Жеравна 2013” – 23, 24, 25 август. 15 000 посетители и участници. В програмата: концерт на фолклорен ансамбъл „Странджа”, изяви на 35 групи за автентичен фолклор. Чуждестранни участници: фолклорен ансамбъл към Художествения институт, гр. Суракарта, о. Ява, Индонезия и фолклорен ансамбъл „Мария Танасе”, гр. Крайова, Румъния.
7. „Жеравна 2014” – 22, 23, 24 август. Близо 16 000 посетители и участници. В програмата: концерт на ПТФ „Етноритъм”, Албена Вескова, Галина Дормушлийска, Данислав Кехайов и Валерия Момчилова, старинна традиционна българска сватба с истински младоженци, изяви на 40 групи за автентичен фолклор. Дъжд отменя концерта на група „Булгара”.

 

Село Жеравна

Село Жеравна се намира в Стара планина, на 12 км от гр. Котел, на 50 км от гр. Сливен, на 110 км от гр. Бургас и на 330 км от София.

Районът на селото е обитаван още от древността. През XVII в. Жеравна се превръща в голям занаятчийски и културен център с няколко хиляди души население, главна улица и много дюкяни. Главният поминък на местното население бил овчарството, наред с различните занаяти. Днес Жеравна е архитектурен и музеен резерват с добре запазени и възстановени възрожденски къщи, изографисани и с изящна дърворезба, тесни калдъръмени улички и многобройни чешми. В околността бликат множество извори, повечето от които са отведени в чучурите на чешми. 172 от къщите в селото са обявени за паметници на културата.

В селото са реставрирани и възродени 150 обекта, сред които е и църквата „Св. Николай”, построена през 1834 г. В нея е подредена богата експозиция от икони, каменна пластика и църковна утвар.

Интерес за туристите представляват също къща музей "Йордан Йовков”, къща музей "Сава Филаретов" - Експозиция "История на Жеравна", къща музей "Руси чорбаджи" - Експозиция "Бит и култура на Жеравна през Възраждането (XVIII – XIX в.)". 

Родната къща на големия български писател Йордан Йовков (1880 г. – 1937 г.) се намира на площад „Голямо бърдо”. В нея Йовков е живял до 13-ата си годишнина, когато цялото семейство се е преселило в Добруджа. През 1957 г. къщата е превърната в музей, отразяващ обстановката, в която е израснал писателят. Обявена е за архитектурно-строителен паметник в бр. 53 на Държавен вестник от 1978 г. Експозицията, съставена от негови документи, ръкописи и снимки, разказва за живота и дейността на Йордан Йовков. Къщата е скромна едноетажна постройка, състои се от две стаи и малко антре. В едната стая е представен обликът на типична стая от този край, с мебелите и посудата, мястото за спане на семейството. В другата стая има сбирка от произведения на Йордан Йовков. Акцент в експозицията е писалката, с която писателят пише „Старопланински легенди”. Този сборник разкази е вдъхновен именно от родния край на автора. В двора, изпълнен със зеленина, е издигнат паметник, на който Йовков е изобразен седнал на стол и потънал в мисли. Йордан Йовков пише за деца и възрастни. Книгите му са преведени на повече от 20 езика. Най-известните му творби са "Старопланински легенди", "Вечери в Антимовския хан”, „Ако можеха да говорят“, драмите „Албена“ и „Боряна“ и др.

В сградата на училището, построено през 1867 г., се помещава картинната галерия, чийто фонд се състои от повече от 450 творби на наши и чужди художници. Тук ежегодно се организират гостуващи изложби на художници или етнографски изложби от музеи в страната.

В къщата на Руси Чорбаджи може да се разгледа интересна експозиция, представяща различни занаяти от времето на Възраждането, практикувани в Жеравна. Впечатление правят огромният ръчен стан, както и фините ленени тъкани, които жеравненки са тъкали с майсторство. Къщата е обявена за архитектурно-строителен паметник в бр. 53 на Държавен вестник от 1978 г.

В селския парк Добромирица, близо до селото, всяка година през втората половина на август се провежда Национален фестивал на фолклорната носия. На табела на входа пише, че лошото настроение и влизането без носия са категорично забранени. Във фестивала са включени песни и танци от различни краища на страната: 100 каба гайди, зурни от Петричко, нестинарски и кукерски игри от цялата страна, самобитни занаяти и гозби.  Настаняването в Жеравна следва духа и стила на архитектурата в селото. Тук няма да видите хотел със съвременна, модернистична архитектура. Къщите за гости са реставрирани възрожденски къщи, които предлагат стаи с характерната за онова време атмосфера.

 

Екопътека Сини вир

От китното село Медвен, сгушено в полите на Стара планина, започва екопътека Синия вир. Тя води до водопад със същото име. Преминаването по маршрута отнема около 25-30 минути спокойно ходене. Пътеката е подходяща за семейства с деца, защото е леснодостъпна и приятна.

 

Офертата включва:

- Транспорт с лицензиран автобус;

- Водач от туристическата агенцията по време на пътуването; 

- Туристическа застраховка с лимит на отговорност 1000лв за лица до 70 ненавършени години (лица над 70г не се застраховат).                                                                                                                 

- Нощувка със закуска на палатка

- вход за фестивала валиден за 3-те дни

 

Офертата не включва:


- Входни такси на посещаваните обекти;

- Разходи от личен характер                                                                                                                        

-Застраховка "Отмяна на пътуване" (Покриват се заплатените предварително разходи по договорза организирано пътуване, които не могат да бъдат възтановени от Туроператора, в случай на събития поради които Застрахованият не може да осъществи пътуването, в размер на договорения лимит.)

 

Допълнителна информация:

*Възможност за отпътуване от - Варна,Обзор,Свети Влас, Слънчев Бряг, Несебър, Равда, Ахелой,Поморие и Сарафово                                                                                                                                                           

* Необходими документи – валидна лична карта;                                                                                     

* Записване и начин на плащане: 50 % депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване; доплащане – до 3 дни преди датата на отпътуване;

Минимален брой за осъществяване на пътуването – 15 пълноплащащи туристи;

Срок за уведомление при неосъществяване на пътуването от страна на агенцията поради недостатъчен брой записани туристи – 3 дни преди датата на отпътуване.

* Настаняването по седалки в автобуса става според последователността на записване;

 

За резервации +359889150480

179,00 BGN
The product is added to shopping cart
Price: 179,00 BGN
Please choose: