Златна есен в Пампорово - йога и леки планински разходки

25.11.2021 - има места

 

Музей на Родопския карст - Орфееви скали - кулата Снежанка - еко пътека Невястата - Смолянски водопад - Смолянски езера - Момчилова крепост - РИМ Смолян - квартал Райково - Роженска обсерватория - Чудните мостове

 

4 дни/ 3 нощувки с леки двуразови йога сесии с инструктор Люси* ( не са задължителни )

 

Какво ни очаква в това приключение за четири дни в  Родопите?

 

***Йога инструктор Люси със сериозен опит:

ЛЮСИ е сертифициран преподавател към школата на Сатянанда Индия. Дълги години живее в чужбина. Пътува в Индия, Непал, Китай за да навлезе надълбоко във философията на Изтока . В практиките си споделя своите знания от Изток и ги съчетава с родните традиции. Вярвайки, че йога е начин на живот и опитвайки се да опознае себе си чрез практики, започва да се чувства по-свободна и по-щастлива и съзнава, че иска да споделя това с хората.

За нея Йога е едно пътешествие към себе си!

Промяната започва вътре в нас самите

 

***Много приятно място за настаняване 

 

***Водач от страна на Инфо Пойнт по време на престоя, разходките и преходите

 

Като отговорни граждани и туристи най-учтиво Ви молим в планината да спазвате следните правила:

  • отклоняване от пътеките;
  • замърсяване с битови и др. отпадъци;
  • бране, събиране, отрязване, изкореняване или друг начин на увреждане на екземпляри от растителни видове;
  • убиване, улавяне, преследване, обезпокояване или друг начин на увреждане на екземпляри от животински видове;
  • палене на огън и бивакуване.

 

Цена от Бургас: 299лв ( печелиш 2990 точки )

Цена от Варна: 309лв ( печелиш 3090 точки )

 

Вземи тази екскурзия с точки: с 30500 точки от Бургас и 31500 точки от Варна

Виж повече за точките тук: https://www.infopointbg.com/cashback.html

 

ПРОМО - резервация срещу 50лв и доплащане 2 седмици преди отпътуване! Местата са ограничени до 19!

Една екскурзия с кратки пешеходни преходи и леки йога практики два пъти на ден!

Малка група 19 човека + придружител. Трансферен бус с комфортни седалки + придружител по време на преходите

Обща дължина на маршрута от Бургас 620км, от Варна 880км

* Степен на трудност: 3 от 10 - Оценката е субективна и e на база натрупан при провеждане на екскурзията опит. Като пример: 10 е най-високата степен на трудност с най-голямо натоварване (като изкачването на връх Вихрен), 1 е без преход и допълнително физическо натоварване.

 

Описание на програмата:

1 ден

7:30 ч. Отпътуване от Бургас

11:30 ч. Посещение на Музея на Родопския карст в град Чепеларе

Свободно време за обяд в града

14:30 ч.Отпътуване

15:00 ч Разходка до Орфееви скали

16:00 ч Посещение на кулата Снежанка

 

2 ден

8:00- 9:00 ч. Закуска

9:00 ч Отпътуване

9:30 ч Посещение на манастир Свети Панталейном,Смолянската Крепост и еко пътека Невястата

12:30ч. Отпътуване

13:00 ч. Посещение на Смолянски водопад

Свободно време за обяд в Смолян

15:00 часа Посещение на Смолянски езера

17:00 часа Връщане в хотела

 

3 ден

8:00- 9:00 ч Закуска

9:00 ч Отправяне към Момчилова Крепост

10:00 ч. Изкачване до крепостта

13:00 ч.Отпътуване

13:30 ч Посещение на РИМ Смолян

14:30 ч. Свободно време за обяд

15:30 ч. Разходка в Архитектурен комплекс Стари къщи кв .Райково –Смолян

17:00 ч.Отправяне към хотела

 

4 ден

7:00 – 8:00 ч. Закуска

8:00 ч Отпътуване

9:00 ч Посещение на Национална астрономическа обсерватория –Рожен

11:00 ч Отпътуване

12:30 ч Посещение на Чудните мостове

Възможност за обяд

14:30 ч Отпътуване

21:00 ч Пристигане в Бургас

 

Възможно е отклонение/промяна на маршрут или зададено време по независещи от туроператора причини.

 

Описание на йога практиките по дни:

Правенето на йога в планината има много предимства, които нормалната среда на дома ви няма да може да ви осигури. Когато изпълнявате йога в планината, това ще бъде от полза за сърцето, тялото и ума ви.  Има няколко пранаями и асани, които човек може да изпълнява на голяма надморска височина, където има само чист въздух. Чистият въздух ще помогне на тялото и мозъка да функционират по-добре, защото тялото ви ще бъде по-наситено с кислород и ще стимулира правилно сърдечно-съдовата система.Добрите гледки ще освежат ума ви и ще се поюуствате повече себе си.Изпълнението на йога в планината е много по-ефективно от това да ги изпълнявате в града. Най-добрата част от извършването на йога в планината е, че ще можете да постигнете вътрешен мир и да премахнете всякакъв вид негативни мисли от живота си. Йога има силно въздействие и когато я изпълнявате с пълна отдаденост, тогава ще получите резултати, променящи живота.

25 ноември

 Лека отпускаща йога практика

26 ноември

07.00-08.00 ДА СЕ УСМИХНЕМ НА ДЕНЯ  С ЙОГА

18:00-19.30 ИН ЙОГА

Ин йога е финна практика, която ти помага да синхронизираш чувствата в сърцето си и хаотичните мисли в ума. Дава ти време да поседиш със себе си, да бъдеш неподвижен и да забележиш какво имат да ти кажат твоето тяло и ум.Особено благоприятен начин на отпускане на тялото ,умът и душата в края на деня

27 ноември

07.00 ДОБРО УТРО С ЙОГА

18:00 ЙОГА ПРАКТИКА И МЕДИТАЦИЯ С ТИБЕТСКИ ПЕЕЩИ КУПИ

В КРАЯ НА ПРАКТИКАТА ЩЕ СЕ ОТПУСНЕМ ПОД ВЪЛШЕБНИТЕ ЗВУЦИ.***

28 ноември

07.00-08.00 ДА СЕ УСМИХНЕМ НА ДЕНЯ  С ЙОГА

 

 

***Тибетските купи са не са само за медитации, но и за изцеление, създава се енергията Ци, която отговаря за нашето духовно и физическо здраве. Вълшебните звуци положително влияят върху организма на човека, неговото познание и енергетика.

- засилват имунитета, повдигат жизнения тонус;

- свалят стреса и помагат при безсъние;

- добре влияят на костната система на организма;

- правят дишането по-хармонично, вследствие на което човек се избавя от множество блокажи;

- нормализира се кръвното налягане;

 

Описание на посещаваните обекти:

 

Музей на родопския карст

Музеят на родопския карст в гр.Чепеларе е уникален по рода си в България и е единственият музей на пещерите в Югоизточна Европа. Помещава се на първия етаж на хотелска сграда, алпийски стил, неслучайно наречена „Пещерняк".

Защо в Чепеларе? Любовта към природата подтиква амбициозния, млад учител Димитър Райчив да създаде ученически кръжок по геология, в далечната 1950г., с който започват първите прониквания в пещери. През 1963г. Райчев е подкрепен от други ентусиасти научни специалисти и пещерняци и е създаден Пещерен клуб. Започва научно изследване на пещерите и само за 5-6 години са проучени близо 200 пещери в Родопите, а резултатите са събрани в Музейна сбирка по пещерно дело, открита през 1968г. Научен колектив от специалисти, от национални културни институции, доразвиват музейната сбирка в експозиция на Музей на родопския карст, официално открит през 1980г. Музеят е резултат от нелекия труд на няколко поколения пещерняци, сътрудници и научни специалисти, положен през 60 годишната история на пещерното дело в Родопите.

 

Орфееви скали

Орфеевите скали са разположени под връх "Снежанка" в Пампорово. Разходката е по добре маркирана пътека. Може да съчетаете и с пикник, тъй като в подножието на Орфеевите скали има обособени места за целта. Пътеката е полегата, маркирана така, че опасността да се отклоните от правилния път е почти нулева. В рамките на 15-20 минути ще достигнете и самите скали. Легендата гласи, че Орфей е черпел вдъхновение за песните си от гледките, разкриващи се от скалата. Седял и свирел на арфата си, а песните се носели из целите Родопи. От високите Орфееви скали като на длан се виждат Смолянските езера, пръснати навсякъде по долината на река Черна.

 

Кулата Снежанка

Телевизионната кула се намира на едноименния връх Снежанка (1926м). Изграждането и е започнало през 1973 г, а пет години по – късно е построена и въведена в експлоатация. Със своите 15 6м височина, кулата се е превърнала с най – разпознаваемия символ на к.к Пампорово.

Съоръжението е с цилиндрична форма и има два пръстена. В долния се съхранява оборудването за пренос на телевизионен сигнал. В горния има кафе – панорама с тераса, която разкрива невероятно красива 360° градусова гледка към планината.

 

Смолянски езера

Смолянските езера са разположени стъпаловидно на левия бряг на река Черна, а в тях се оглеждат срамежливо връх Снежанка, Орфееви скали и Невястата. Езерата са със свлачищен произход. В миналото са били 20, а днес наброяват едва седем. Голяма част от тях са се изгубили с течение на годините, а други просто са се заблатили и вече са трудно откриваеми.

Езерата днес представляват приказно кътче край града, където много местни жители и туристи намират спасение и прохлада от летните горещини. Има много добри възможности за къмпингуване и риболов, а трите най-високо разположени езера са свързани с красива екопътека. 

 

Момчилова крепост

Момчиловата крепост се намира край село Градът, община Смолян. Селото е разположено на 17 км източно от град Смолян и на 110 км южно от град Пловдив.
Крепостта е изградена по времето на император Юстиниан I (управлявал 527-565 г.), който предприема грандиозно военно строителство на територията на целия Балкански полуостров и създава няколко укрепителни линии – около столицата Константинопол, Родопска, Старопланинска и Дунавска. Укрепителното съоръжение е наследник на тракийско скално светилище от края на V хил. пр.Хр. То е разположено на най-високата точка в землището на крепостта и от него се разкрива панорама към връх Голям Перелик (2191 м), кулата „Снежанка” на Пампорово, националната астрономическа обсерватория „Рожен”и връх Свобода (1943 м). Оттук се виждат и скалните зъбери, върху които са разположени другите две крепости, част от общата отбранителна линия на Юстиниан I срещу варварските набези от север: крепостта Калето в местността Турлука, северно от гр. Смолян и крепостта Козник – южно от гр. Рудозем.
Съществуването на крепостта е сравнително кратко. Тя е опожарена от славяните и около XI в. е възстановена. През 1343 г. преминава във владение на родопския владетел Момчил. Тогава се споменава под името Подвис. Играе роля на укрепително съоръжение до османското нашествие в края на XIV в. Тогава отново е опожарена и не е възстановена.
Независимият родопски владетел Момчил, чието име носи крепостта днес, е по произход българин, намесил се през първата половина на XIV век в междуособиците за византийския престол. Императрица Ана Савойска го удостоява с титлата деспот. Обявен е за севастократор от император Йоан Кантакузин и получава във владение крепостите Подвис и Св. Ирина. По-късно превзема крепостта Ксанти и я прави своя резиденция. Сам повежда борбата срещу османските нашественици и печели битката при Абдера (днес в Гърция). Загива на 7 юли 1345 г. в сражение с османците при крепостта Перитор, на брега на Бяло море.
Момчил юнак е възпят в епоса на българи, сърби и херцеговинци като борец срещу османците.
В края на XIX век започват проучванията на Родопите. Тогава се заражда интерес и към Момчиловата крепост. През 1966 г. е обявена за археологически паметник на културата с национално значение. Археологическите проучвания на крепостта започват през 1986 г.
Ценните находки от археологическите проучвания са изложени в експозицията на Регионалния исторически музей „Стою Шишков”- гр. Смолян.
Информационен център работи целогодишно на втория етаж в сградата на кметството в село Градът.

 

Роженска обсерватория

Националната астрономическа обсерватория "Рожен" е разположена на родопския връх Рожен, на 1750м надморска височина, на около 25км от гр. Смолян. Обсерваторията е открита през 1981г. Тя е най-голямата астрономическа обсерватория на Балканите и въобще в този район на Югоизточна Европа.

Роженската обсерватория е оборудвана с 4 телескопа. Тя осигурява наблюдения по широк клас астрономически и астрофизически задачи – от динамика и физика на тела от Слънчевата система, до извънгалактични изследвания: астероиди и комети, спектри на звезди от различни класове и видове променливост, звездни купове, близки и далечни галактики, квазари.

Националната астрономическа обсерватория е добре оборудвана за провеждане на научни срещи, стажове и школи. Изграден е и посетителски център с 30-сантиметров демонстрационен телескоп, лекционна зала и музейна сбирка. Под купола на големия телескоп се провеждат беседи и демонстрации за индивидуални и организирани туристи.

 

Чудните мостове

Чудните мостове, Скалните мостове са скален феномен, разположен е в карстовата долина на река Еркюприя в Западните Родопи на 1450 m надморска височина, в подножието на връх Голям Персенк.

Мостовете са се образували вследствие ерозионната дейност на пълноводна в миналото река, която е преобразувала пукнатините в мраморите в дълбока водна пещера, чийто таван с течение на времето изтънява на места и се срутва. Предполага се, че отломките от срутването са били отнесени впоследствие от водите на реката.

В резултат на това са останали двата известни мраморни моста. Големият е широк около 15 m в по-широките части, дълъг почти 100 m. Състои се от три арки, като най-голямата е с височина 45 m и широчина 40 m. Малкият мост е на 200 m от големия по течението на реката – непроходим, дълъг 60 m, с обща височина 50 m, а само на арката – 30 m. След него има и съвсем малък трети мост, който представлява понорна пещера, в която водите на Еркюприя изчезват, за да се появят пак на повърхността след 3 km.

 

Офертата включва:

- Транспорт с лицензиран автобус;

- Водач от туристическата агенцията по време на пътуването; 

- Туристическа застраховка с лимит на отговорност 1000лв за лица до 70 ненавършени години (лица над 70г не се застраховат).                                                                                                                 

- 3 Нощувки със закуска

 

Офертата не включва:

- Входни такси на посещаваните обекти;

- Двуразови йога практики за целия период - 40лв

- Разходи от личен характер.                                                                                                                   

- Застраховка "Отмяна на пътуване" (Покриват се заплатените предварително разходи по договорза организирано пътуване, които не могат да бъдат възтановени от Туроператора, в случай на събития поради които Застрахованият не може да осъществи пътуването, в размер на договорения лимит.)

- планинска застраховка

- Самостоятелно настаняване се доплащат към туроператора 26лв. /ден

 

Допълнителна информация:

*Възможност за отпътуване от - Варна,Обзор,Свети Влас, Слънчев Бряг, Несебър, Равда, Ахелой,Поморие и Сарафово

* Необходими документи – валидна лична карта;

* Записване и начин на плащане: 50 % депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване; доплащане – до 3 дни преди датата на отпътуване; Промо - резервация срещу 50лв и доплащане 2 седмици преди отпътуване.
Минимален брой за осъществяване на пътуването – 15 пълноплащащи туристи;
Срок за уведомление при неосъществяване на пътуването от страна на агенцията поради недостатъчен брой записани туристи – 3 дни преди датата на отпътуване.
* Настаняването по седалки в автобуса става според последователността на записване;

*От тази екскурзия може да съберете следния брой печати от 100-те Национални туристически обекта: 3 бр.

За резервации: +359889150480 Бургас и +359884307329 Варна

299,00 BGN
The product is added to shopping cart
Price: 299,00 BGN
Please choose: