• Home »
  • Blog »
  • Пясък с дъх на кардамон – Йордания

Пясък с дъх на кардамон – Йордания

23 December 2019
Пясък с дъх на кардамон – Йордания

Пясък с дъх на кардамон – Йордания

 

От пътуванията ми през годините съм разбрал няколко неща – проучваме и тогава  тръгваме. Oбща представа и ръчен багаж е напълно достатъчен за моето бизнес пътуване.

Истината е, че след Тунис и Дубай, Йордания не ми е била в топ 10. След няколко дни там, бих  я нарекъл привлекателна.

Наместете се удобно, започваме: 

   Полетът трае около 3 часа, лек и приятен. Още с пристигането е важно да знаеш какво искаш от тази визита: да останеш в града, или да наемеш кола и да се смесиш с местните разглеждайки и грабейки с шепи от атмосферата наоколо. Аз избрах второто. Акаба е добре развита за туристи, като още на летището можеш да се сдобиеш с карта-интернет и разговори. За около 25лв. (10динара). Ако ви е необходимо такси от летище до центъра, отново 10 динара са достатъчни. Проверки и контрол има на всяка крачка, доста полиция.

Йорданците са услужливи и добри към европейците, усмихнати и отзивчиви. 

Разстоянието от летището до центъра на Акаба е 15 минути.

Червено море посреща туристите в красив пристанищен град, което го прави стратегически - то е единствено.  Топли води и нежни пясъци – магия. Интересен е битът на местното бедуинско население, съхранява много от древните си обичаи в ежедневието си. Мъжете работят, жените се грижат за дома.  Бях посрещнат приятелски в хотела и след  чек ин и предвид северните лозови масиви се насладих на тяхното вино. Бутилка от същото струва около 25лв. Интересен момент беше почерпката с местните, с които реших да споделя по чаша от виното. Мъжете не пият, но тъй като са отзивчиви и любезни домакини не отказаха. Изпиха чашите си на екс. Обичат да правят подаръци като комплимент, но внимавайте – усмивката им е от любезност, не защото ви харесват истински. Винаги трябва да имате едно наум. Може да бъдете подведени от сърдечност.

Храната- първата вечер  след настаняването ми,  срещу хотела имаше бързо  хранене. Решавам да хапна и съм посрещнат много приятелски. Средно добър  английски от тяхна страна, но разбираем, три изречения без яснота какво ще ям, рискувам. Месо с ориз за три динара (7,50лв) и комплимент към него-салатка, вода, разядка,хляб. Супер вкусно и смея да твърдя, че за човек който обича добрата и обилна  храна – порцията беше голяма.  Интересна случка на същото място със същата храна беше посрещането от друг (вероятно собственик), който ме попита колко съм платил за същата поръчка, казвам „-Три динара!”  „-Ок, сега ще платите 2,50 за същото!.” Интересни хора и манталитет, но типично в техен стил. Пъстро е.

Спокойна нощ в хотела, които е доста приятен, но без звезди (история, която ще разкажа лично и ме подсеща да споделя-българите сме доста разглезени)  и на сутринта с изгоден автомобил за около 30 евро на ден – потеглям.  Синя зона-няма, документите ви и в колата цяла нощ да останат – няма проблем. Колата-отключена. Правила на движение-техни. J

Мизерията е една и съща навсякъде, но на различни цени. Бъдете наблюдателни. ;)

Към Петра - градът разположен  в естествено укрепената планинска долина Вади Муса  - „Долината на Мойсей“.Той е обграден от високи планини и е достъпен през тясно дефиле, а забележителните му, изсечени в скалите сгради са запазени непокътнати. За по-малко от два часа,  очаквана денивелация, промяна в температурата ( от22 на 6 градуса ), и мъгла,  която допълва картинката-стигнах. На 21 ноември са приели 1 милионния си посетител.

 

     Вход 50 динара (130лв), време и търпение към заливащите гидове от всички страни – поемам към скалния град. Удивителен около 1 км тесен  каньон, впечатляващ, От двете страни високи, огромни ослепително красиви със своите цветове и форми скали. Гигантските червени планини и величествените мавзолеи на една отминала култура.

 

 

Пролома завършва със спираща дъха гледка – Съкровищницата на Петра, онемях.


Инжинерен гений на този древен народ,  изсечена е в началото на 1-ви век като гробница на уважаван набатейски цар. Достоен старт на предстоящите впечатляващи архитектурни постижения в долината. Има стотици скално-изсечени гробници със сложни резби, масивна  постройка и театър в римски стил, храмове, жертвеници, улици с колонади, а високо горе, с изглед към долината, е впечатляващият манастир Ал-Деир.Около 800 стъпала, още час  и стигате до него.  Тук разбирате,че Йордания е усещане и кафе с дъх на кардамон. Споделето го!

 

Няколко часа безумно красиви спомени и излизам, денят е към края си. Заслужена почивка и вечеря в хотела.

Рано на другата сутрин стартирах динамичен ден, който ще завърши с нощ в пустинята. Обичам да съм близо до природата, да усещам и черпя естественото от всяко преживяване.

Всеки свързва пустинята с Лорънс Арабски и неговата революция. Потеглям към Лунната долина на Йордания-Вади Рум.Елегантно описани от Томас Лорънс ветровете и времето са изваяли най-изящните скални небостъргачи, „огромни, отекващи и богоподобни“.

С колата стигнах до селището в което ме чакаше джип.  Когато човек е сам, най-добре е придвижването да става с водач бедуин, тъй като  лесно може да се изгуби сред лабиринта от скални възвишения и пустинни области. Посетителски център- 5 динара. И нещо много важно, за арабите часът не е важен. Закъсняват!

 

 Потеглихме към  пустинята и създадохме спомени като „Седемте стълба на мъдростта” и впечатляващия мост Бурда- най-високият във Вади Рум. Камила имаше малко камилче, което беше само на ден. Пихме чай на пясъка. Очакваше ме лагер с палатки, вечеря с бедуинска музика и невероятен залез. Смело мога да кажа, че най- кротко и красиво скрива красотата си слънцето именно отразявайки се в пясъците на пустинята. Безумна красота!  

Бедуинските лагери са разделени на три зони. Ако си взел палатка в зона 1, то ти имаш право да обикаляш в зона 1. Около 15  палатки, моята беше доста отдалечена. Има ток от соларни панели и удобства.

Вечерята в ресторанта беше приятна, потопих се в културата, вкусовете и обичаи. Интересното беше,че е сготвена в триетажна тенджера в пясък и под земята. Отравя се от пясъка. Пилешко месо със зеленчуци. Ориз/хумус. И чай, почти постоянно и навсякъде има чай, но е много сладък. В средата на пустинята, с небе-  осветено от звезди и между скали, когато вятърът ставаше твърде студен за звездоброене се прибрах в палатката.

Прекрасна нощ.

 

 На сутринта, колкото и плътно да бях затворил, фин  слой пясък ме чакаше върху телефона.

 Добре познатият джип и последния  ден от моята визита към селището и Акаба.

Арабско кафе, ядки и прясно изцедени сокове на много добри цени. Хубаво е да оставяте бакшиш, като 10% е прилично и достатъчно. Нисък стандарт, но с високо платени услуги.

Акаба е невероятна възможност да се потопите в кораловите градини сутрин и да се разхождате през вековните набатейски чудеса следобед.

 

„ Чуждите земи никога не издават тайните си на пътешественика. Най-доброто,което ще предложат, са вълнуващи парченца, само колкото да разпалят въображението ти. Тайните, които разкриват са всъщност - твоите собствени - тези, които пазиш от самия теб.

И това само по себе си е достатъчна причина да пътуваш.”

Йордания е магия!

Да я споделим заедно: https://www.infopointbg.com/jordan.html

 

 

За мнозина, Северозапада е тера инкогнита – или непозната земя. Незнайно защо, този безкрайно красив край остава някак по-встрани от обичайните маршрути на пътешествениците. Каним ви да тръгнем заедно из него! Очакват ви старини, природни чудеса, топли хора и автентична България!

read more

Пътешествието този път започва с разкошна вила – истински дворец, на аристократ от старо време. Накъдето и да се обърнеш – мрамор, мозайки, разкош и история. После, към невероятното творение на природата, което не прилича на нищо друго, което сте виждали: Водопадът на сътворението. Родопската нощ споделяме с Момчилград. Сутринта е за селото на края на света – Лисиците. До него стигаме по чуден мост над язовир Студен кладенец. За десерт по пътя обратно е Моняк – крепостта, която има много да разказва на археолозите и предлага панорами, пред които и Микеланджело би замълчал.

read more

Маршрут: Пещера Орлова Чука - крепост Червен - Ивановски скални църкви - Русе - Басарбовски скален манастир – Беленски мост - град Елена

read more

Най-изкусният ваятел – природата, е създал чудни пещери в Родопа. Сред тях са Дяволското гърло – дом на най-високия подземен водопад на Балканите; Ягодинската пещера с изобилие пещерни образувания сред които леопардова кожа и изумителните пещерни бисери; Чудните мостове – някогашна пещера срутена от земетресение – или пък лют змей.

read more

На около 75 км от Бургас, в посока турската граница, се намира обширен район, пълен с мистика и артефакти с отлична инфраструктура, подходящ за самостоятелно пътешествие. Това е силно енергийната местност на връх Голямо Градище (710м), който е най-високият връх в Странджа планина от българска страна.

read more

Влизането в страната е разрешено за туристи, въпреки корона вируса, но изискването е 14-дневна карантина. Това, може би, спира туристите да плануват почивка там и съответно плажовете и хотелите остават празни. По тази причина хотелиери и жители на Пукет желаят да работят по отстраняването на този проблем.

read more

Свечеряваше се, когато навлязохме в Априлци. Преминалата току-що лятна буря беше изпразнила улиците на планинското градче. Намерихме хотела лесно, а на входа ни чакаше усмихнатата домакиня и вместо с "добър вечер" ни посрещна с гръмкото "няма ток". Бурята беше лишила града не само от хора по улиците, а и от електричество.

read more

След 9-часов полет пръските от скоростната лодка, водеща ни към остров Дифуши от столицата на Малдиви - Мале, са просто удоволствие. Цветовете на водата са невероятно зрелище от бяло, през тюркоазено, до тъмносиньо, като преминаваме близо до малки, сгушени в необятното синьо, зелени палмови островчета.

read more

"Хубава си, татковино, име сладко, земя рай..." Два реда, а казват всичко. Неземно красиви места, заредени с много енергия и мистика, богата история и прекрасен фолклор. Да, за всичко това има само една дума - България!

read more

В края на Януари месец тази година за първи път бяха събрани в общ годишен календар по-големите винени събития в страната. За зла участ, на една част от ивентите бе сложен печат CANCELLED, а на други датите бяха променени поради рестрикциите, свързани с COVID 19. Всички се надяваме поне планираното за втората половина от годината да се осъществи. Има хора, които ще оспорят необходимостта на създаването на такъв календар, други ще го намерят за нужен, но всъщност той е полезен както за винените любители и пътешественици, така и за организаторите, туроператорите, дори и избите.

read more

Почти пладне е, а ние стоим под сенките на няколко големи дървета пред входа на гара Септември. От тук започва и нашето различно приключение. На крачка от Родопите сме и чакаме часа, в който ще тръгнем към планината. Този път ще пътуваме с влак и то не какъв да е влак, а единствената теснолинейка в страната по линията Септември-Добринище .Ще пресечем Родопите и ще видим кътчета, които са скрити и не могат да бъдат видяни от шосето.

read more

Странджа - дива и непозната, а същевременно на крачка от големия град. Всеки, дръзнал да потегли по пътищата и пътеките на планината, бива посрещнат от все още непокътната природа, а вдишвайки от въздуха, поема дълбоко в себе си от мистиката и духът й.

read more

Всеки от нас е чувал в часовете по биология, че дърветата са "белите дробове" на нашата планета. Те произвеждат част от жизненоважния за всеки жив организъм кислород. Дърветата образуват биомаса, която служи за храна на много организми, също така осигуряват подслон за птици, влечуги, насекоми и бозайници. Тези, както и ред други причини, вдъхновиха екипа на Инфо Пойнт да се заеме с инициативата "Засей дърво за Зелени Родопи"

read more

Във време на пандемия и домашна самоизолация е време да планираме живота си след карантината. Пътуването сред природата и походите са любимо занимание за голяма част от нас и ние в следващите редове ще ви запознаем с един малко познат, но изключително приятен маршрут. Дестинацията ни е мистичната планина Странджа, където ще се потопим в царството на Зелениката

read more

Ахой! В далечината - остров. Името му означава "Островът на слоновете," но напомня на "Островът на съкровищата". Почти убеден съм, че някъде под всичките тези палми има заровено пиратско имане. Прилича обезпокоително много и на островът от "Джурасик парк" - с голяма денивелация, покрит изцяло с гъста тропическа джунгла, а горе - виснали няколко облака.

read more

Да се разходим заедно в дома на кхмерите и най-големия древен град в света – Ангкор. Когато пътуваме, най-напред правим разчет на средствата, нали така Практични сме! 30 USD - толкова струва електронната виза за Камбоджа. Запазил топлината на слънчев Тайланд, ще го оставя зад гърба си и пристъпвам в съвсем различно място, познало жестоки времена и управници, чието наследство личи навсякъде до днес. Камбоджа е земя на контрастите.

read more
Рим - ден първи
23 February 2020

Едва ли има човек,който поне веднъж в живота си да не е чувал фразата „всички пътища водят до Рим“. Е,аз го бях чувала повече от веднъж и беше невъзможно да устоя на изкушението да се гмурна в дълбините на Вечния град. Беше слънчева ноемврийска утрин когато пристигнах на летище Чампино и се отправих към центъра на града с малък автобус.

read more

Величествена и могъща, закрилница, дом и стихия, Тежка народна песен и писък на гайда, Природна аптека и убежище – История, тракийски светилища, римски пътища Пещери, меандри и сгушени къщи, покрити с тикли – От комините – спирали дим се протягат към небето. Агнетата се прибират от паша и чановете пеят в общ меден глас. Из горите все още звучи лирата на Орфей, смирявал зверове, хора, природа. Самодиви вият кръшни хора на планински поляни А сенки на хайдути заничат из вековните борове, на стража. Стеле се мъгла и аромат на пламък, на родопски клин и марудник, Завити в месал от стари времена. Всичко това - и много повече е Родопа.

read more

Един работен ден е към своя край, и тъй като все още си е студено и зимно, бързах да се прибера у дома. Налях си малък от любимият джентълмен* (бърбън) и карамелените му нотки бързо ме пренесоха на по-топло място....Тайланд – една страна с много лица, с много усмихнати хора и уникална природа.

read more

Един вълнуващ разказ за едно вълнуващо пътуване из Карибите.

read more
Short travel #Дубай
4 January 2019

Навечерието на Коледа... Хората вече мислят за подаръци, тежки трапези, семейни сбирки... На мен обаче ми е студено и сиво. Ходи ми се някъде! Седя си с чаша от любимото 12-годишно малцово уиски и си мисля: къде е топло, близо и достатъчно екзотично? Египет, ммм, може би... не, Тунис - другия път, Азия е на 12 часа разстояние... Май ще се стоя и тази Коледа в Бургас! Я чакай, а този прехвален Дубай не е ли само на някакви си 5 часа от България? Я да видя билетите по колко са!

read more