• Home »
  • Blog »
  • Пясък с дъх на кардамон – Йордания

Пясък с дъх на кардамон – Йордания

23 December 2019
Пясък с дъх на кардамон – Йордания

Пясък с дъх на кардамон – Йордания

 

От пътуванията ми през годините съм разбрал няколко неща – проучваме и тогава  тръгваме. Oбща представа и ръчен багаж е напълно достатъчен за моето бизнес пътуване.

Истината е, че след Тунис и Дубай, Йордания не ми е била в топ 10. След няколко дни там, бих  я нарекъл привлекателна.

Наместете се удобно, започваме: 

   Полетът трае около 3 часа, лек и приятен. Още с пристигането е важно да знаеш какво искаш от тази визита: да останеш в града, или да наемеш кола и да се смесиш с местните разглеждайки и грабейки с шепи от атмосферата наоколо. Аз избрах второто. Акаба е добре развита за туристи, като още на летището можеш да се сдобиеш с карта-интернет и разговори. За около 25лв. (10динара). Ако ви е необходимо такси от летище до центъра, отново 10 динара са достатъчни. Проверки и контрол има на всяка крачка, доста полиция.

Йорданците са услужливи и добри към европейците, усмихнати и отзивчиви. 

Разстоянието от летището до центъра на Акаба е 15 минути.

Червено море посреща туристите в красив пристанищен град, което го прави стратегически - то е единствено.  Топли води и нежни пясъци – магия. Интересен е битът на местното бедуинско население, съхранява много от древните си обичаи в ежедневието си. Мъжете работят, жените се грижат за дома.  Бях посрещнат приятелски в хотела и след  чек ин и предвид северните лозови масиви се насладих на тяхното вино. Бутилка от същото струва около 25лв. Интересен момент беше почерпката с местните, с които реших да споделя по чаша от виното. Мъжете не пият, но тъй като са отзивчиви и любезни домакини не отказаха. Изпиха чашите си на екс. Обичат да правят подаръци като комплимент, но внимавайте – усмивката им е от любезност, не защото ви харесват истински. Винаги трябва да имате едно наум. Може да бъдете подведени от сърдечност.

Храната- първата вечер  след настаняването ми,  срещу хотела имаше бързо  хранене. Решавам да хапна и съм посрещнат много приятелски. Средно добър  английски от тяхна страна, но разбираем, три изречения без яснота какво ще ям, рискувам. Месо с ориз за три динара (7,50лв) и комплимент към него-салатка, вода, разядка,хляб. Супер вкусно и смея да твърдя, че за човек който обича добрата и обилна  храна – порцията беше голяма.  Интересна случка на същото място със същата храна беше посрещането от друг (вероятно собственик), който ме попита колко съм платил за същата поръчка, казвам „-Три динара!”  „-Ок, сега ще платите 2,50 за същото!.” Интересни хора и манталитет, но типично в техен стил. Пъстро е.

Спокойна нощ в хотела, които е доста приятен, но без звезди (история, която ще разкажа лично и ме подсеща да споделя-българите сме доста разглезени)  и на сутринта с изгоден автомобил за около 30 евро на ден – потеглям.  Синя зона-няма, документите ви и в колата цяла нощ да останат – няма проблем. Колата-отключена. Правила на движение-техни. J

Мизерията е една и съща навсякъде, но на различни цени. Бъдете наблюдателни. ;)

Към Петра - градът разположен  в естествено укрепената планинска долина Вади Муса  - „Долината на Мойсей“.Той е обграден от високи планини и е достъпен през тясно дефиле, а забележителните му, изсечени в скалите сгради са запазени непокътнати. За по-малко от два часа,  очаквана денивелация, промяна в температурата ( от22 на 6 градуса ), и мъгла,  която допълва картинката-стигнах. На 21 ноември са приели 1 милионния си посетител.

 

     Вход 50 динара (130лв), време и търпение към заливащите гидове от всички страни – поемам към скалния град. Удивителен около 1 км тесен  каньон, впечатляващ, От двете страни високи, огромни ослепително красиви със своите цветове и форми скали. Гигантските червени планини и величествените мавзолеи на една отминала култура.

 

 

Пролома завършва със спираща дъха гледка – Съкровищницата на Петра, онемях.


Инжинерен гений на този древен народ,  изсечена е в началото на 1-ви век като гробница на уважаван набатейски цар. Достоен старт на предстоящите впечатляващи архитектурни постижения в долината. Има стотици скално-изсечени гробници със сложни резби, масивна  постройка и театър в римски стил, храмове, жертвеници, улици с колонади, а високо горе, с изглед към долината, е впечатляващият манастир Ал-Деир.Около 800 стъпала, още час  и стигате до него.  Тук разбирате,че Йордания е усещане и кафе с дъх на кардамон. Споделето го!

 

Няколко часа безумно красиви спомени и излизам, денят е към края си. Заслужена почивка и вечеря в хотела.

Рано на другата сутрин стартирах динамичен ден, който ще завърши с нощ в пустинята. Обичам да съм близо до природата, да усещам и черпя естественото от всяко преживяване.

Всеки свързва пустинята с Лорънс Арабски и неговата революция. Потеглям към Лунната долина на Йордания-Вади Рум.Елегантно описани от Томас Лорънс ветровете и времето са изваяли най-изящните скални небостъргачи, „огромни, отекващи и богоподобни“.

С колата стигнах до селището в което ме чакаше джип.  Когато човек е сам, най-добре е придвижването да става с водач бедуин, тъй като  лесно може да се изгуби сред лабиринта от скални възвишения и пустинни области. Посетителски център- 5 динара. И нещо много важно, за арабите часът не е важен. Закъсняват!

 

 Потеглихме към  пустинята и създадохме спомени като „Седемте стълба на мъдростта” и впечатляващия мост Бурда- най-високият във Вади Рум. Камила имаше малко камилче, което беше само на ден. Пихме чай на пясъка. Очакваше ме лагер с палатки, вечеря с бедуинска музика и невероятен залез. Смело мога да кажа, че най- кротко и красиво скрива красотата си слънцето именно отразявайки се в пясъците на пустинята. Безумна красота!  

Бедуинските лагери са разделени на три зони. Ако си взел палатка в зона 1, то ти имаш право да обикаляш в зона 1. Около 15  палатки, моята беше доста отдалечена. Има ток от соларни панели и удобства.

Вечерята в ресторанта беше приятна, потопих се в културата, вкусовете и обичаи. Интересното беше,че е сготвена в триетажна тенджера в пясък и под земята. Отравя се от пясъка. Пилешко месо със зеленчуци. Ориз/хумус. И чай, почти постоянно и навсякъде има чай, но е много сладък. В средата на пустинята, с небе-  осветено от звезди и между скали, когато вятърът ставаше твърде студен за звездоброене се прибрах в палатката.

Прекрасна нощ.

 

 На сутринта, колкото и плътно да бях затворил, фин  слой пясък ме чакаше върху телефона.

 Добре познатият джип и последния  ден от моята визита към селището и Акаба.

Арабско кафе, ядки и прясно изцедени сокове на много добри цени. Хубаво е да оставяте бакшиш, като 10% е прилично и достатъчно. Нисък стандарт, но с високо платени услуги.

Акаба е невероятна възможност да се потопите в кораловите градини сутрин и да се разхождате през вековните набатейски чудеса следобед.

 

„ Чуждите земи никога не издават тайните си на пътешественика. Най-доброто,което ще предложат, са вълнуващи парченца, само колкото да разпалят въображението ти. Тайните, които разкриват са всъщност - твоите собствени - тези, които пазиш от самия теб.

И това само по себе си е достатъчна причина да пътуваш.”

Йордания е магия!

Да я споделим заедно: https://www.infopointbg.com/jordan.html

 

 

Един вълнуващ разказ за едно вълнуващо пътуване из Карибите.

read more

Един работен ден е към своя край, и тъй като все още си е студено и зимно, бързах да се прибера у дома. Налях си малък от любимият джентълмен* (бърбън) и карамелените му нотки бързо ме пренесоха на по-топло място....Тайланд – една страна с много лица, с много усмихнати хора и уникална природа.

read more

Дяволското гърло е пропастна пещера, която привлича туристите с тайнствената си красота, ревящата стихия на подземния водопад (най-високия на Балканите), образуван от падащите в 42 м. пропаст води на река Триградска, както и с множеството легенди, които разпалват въображението.

read more

"...Когато Октавиан, бащата на Август, водил войската си някъде из отдалечените части и в Свещената планина на Дионис, се допитал до оракула на бога за сина си, било му потвърдено от жреците, че синът му ще стане господар на целия свят, понеже, след като виното се разляло върху олтара, димът се издигнал нагоре над върха на светилището чак до небето - знамение като това, което получил и самият Александър Велики, когато принасял жертва на същия този олтар". Гай Светоний Транквил

read more

От известно време птиците фламинго обитават остров Аруба тихо и спокойно. Преди около 15 години, били развъдени на частния остров Ренесанс, живеейки на плажа, смесени с посетители и гости хотела.

read more
Short travel #Дубай
4 January 2019

Навечерието на Коледа... Хората вече мислят за подаръци, тежки трапези, семейни сбирки... На мен обаче ми е студено и сиво. Ходи ми се някъде! Седя си с чаша от любимото 12-годишно малцово уиски и си мисля: къде е топло, близо и достатъчно екзотично? Египет, ммм, може би... не, Тунис - другия път, Азия е на 12 часа разстояние... Май ще се стоя и тази Коледа в Бургас! Я чакай, а този прехвален Дубай не е ли само на някакви си 5 часа от България? Я да видя билетите по колко са!

read more

Бахамските острови се състоят от 700 острова и над 2 000 скали, поръсени над 100 000 квадратни мили океан. Архипелагът е екологичен оазис, който се гордее с най-чистата вода на планетата.

read more

За мнозина това е мечта за цял живот, за други 13 милиона годишно това е реалност!

read more

Това е един от китайските символи - Великата китайска стена. Тя е световно известна, служила като фон за безброй филми заради славата си и привлича безброй туристи всяка година ... също така е сред 7-те нови чудеса на света!

read more

Дубровник, или както го наричат хърватите, "Перлата на Адриатика" е един от градовете, чиято красота очарова целия свят и привлича много посетители. Това място е богато на историческо наследство, като най-ценната част са впечатляващите градски стени. Независимо дали се интересувате от стари сгради или не, Дубровник няма да ви остави безразличен.

read more

272 от приблизително 6000 гръцки острова са населени. Всеки от тях е красив, фотогеничен, пълен с буйна зеленина и очарователни плажове. С огромния избор на дестинации избирате или със завързани очи на картата на гръцките острови, или започвате малко по-конвенционално планирането на Вашето пътуване. Ние ще Ви помогнем да откриете най-красивия гръцки остров за Вашата почивка!

read more

Курортът Сан Алфонсо дел Мар е построен през 2006 г. в Алгаробо, южно от столицата Сантяго, Чили. Отпред курортът изглежда като типичен хотелски комплекс, но зад сградите се крие басейн със солена вода, който е записан в Книгата на рекордите на Гинес.

read more

Букурещ е наречен "Малък Париж" заради великолепните си сгради и интересни забележителности, нопомнящи френската столица. И ако планирате да разгледате Букурещ през уикенда, ето някои от основните атракции на този завладяващ град:

read more

Да рекламираш продукт или услуга по курортите на Черно море, и в частност Слънчев бряг, е малко по-различно от реклама във вътрешността на страната. Ротацията на потенциалните клиенти е изключително динамична.

read more

Думата „Метеора“ означава буквално „летящ във въздуха“ и разбира се напомня думата метеор. Това, което е създало това рядко геоложко явление, е една от мистериите на природата и има много предположения, въпреки че те остават теории и никоя от тях не е доказана. Но удивителното чудо на природата в комбинация с чудото построено от човека, правят Метеора едно от най-зрелищните места за посещение в Гърция.

read more

Корфу се намира в далечния северозападен край на Гърция, точно до брега на сухопътната граница с Албания. Заедно с малките си околни острови, той е вторият по големина Йонийски остров. В историята Корфу е мястото, където Одисей е потърсил убежище от бурите и където почиват други пътници. Неговите буйни брегове, зелени хълмове и искрящи заливи привличат посетители от 8-ми век пр. Хр. Корфу заема място със стратегическо значение, за който са воювали през векове. Град Корфу е единственият гръцки град, чиито замъци заобикалят града, и един от малкото, които са удържали турците. Вместо да се поддаде на османското нашествие, Корфу остава във венециански ръце, което му придава много по-различно усещане за някои от другите гръцки острови.

read more

Много хора търсят причини да не правят нещо, особенно когато не го познават, но да пътуваш с круиз е УНИКАЛНО ПРЕЖИВЯВАНЕ и то за цял живот. Заслужава си да разчупиш ежедневието.

read more

Преди това те са били място на пребиваване и царуване на князе и царе, представителни великолепни сгради за гости и места за отмора на аристокрацията. Днес сградите и руините са популярни дестинации и романтични места за уикенд за двама. Ще ви покажем най-красивите дворци и замъци в Германия и ще ви разкажем тяхната история.

read more

Италия има красиви, романтични езера, които правят дестинацията незабравима. Използвайте тази кратка класация за италианските езера, за да изберете любимото си езеро в Италия, което да посетите.

read more

1. Следвайте стъпките на Джеймс Бонд Агент 007 проучва Истанбул в предпоследния филм на Джеймс Бонд, Skyfall. Първата сцена на действие се провежда в Капалъ чарши. Най-големият закрит базар на света Капалъ чарши е построен през 1461 г. и има повече от 4 000 магазина. Отворен всеки ден 8.30–19.00. (Beyazıt-Eminönü). За трети път филмът на Джеймс Бонд се снима в Истанбул - градът на два континента: Азия и Европа. Името на първия филм в Истанбул беше „От Русия с любов“, а вторият „Светът не е достатъчен“. „Истанбул е туристическа дестинация номер едно за феновете на 007. Миналото винаги присъства в един модерен град с вълнуващ нощен живот“.

read more