• Home »
  • Blog »
  • Пясък с дъх на кардамон – Йордания

Пясък с дъх на кардамон – Йордания

23 December 2019
Пясък с дъх на кардамон – Йордания

Пясък с дъх на кардамон – Йордания

 

От пътуванията ми през годините съм разбрал няколко неща – проучваме и тогава  тръгваме. Oбща представа и ръчен багаж е напълно достатъчен за моето бизнес пътуване.

Истината е, че след Тунис и Дубай, Йордания не ми е била в топ 10. След няколко дни там, бих  я нарекъл привлекателна.

Наместете се удобно, започваме: 

   Полетът трае около 3 часа, лек и приятен. Още с пристигането е важно да знаеш какво искаш от тази визита: да останеш в града, или да наемеш кола и да се смесиш с местните разглеждайки и грабейки с шепи от атмосферата наоколо. Аз избрах второто. Акаба е добре развита за туристи, като още на летището можеш да се сдобиеш с карта-интернет и разговори. За около 25лв. (10динара). Ако ви е необходимо такси от летище до центъра, отново 10 динара са достатъчни. Проверки и контрол има на всяка крачка, доста полиция.

Йорданците са услужливи и добри към европейците, усмихнати и отзивчиви. 

Разстоянието от летището до центъра на Акаба е 15 минути.

Червено море посреща туристите в красив пристанищен град, което го прави стратегически - то е единствено.  Топли води и нежни пясъци – магия. Интересен е битът на местното бедуинско население, съхранява много от древните си обичаи в ежедневието си. Мъжете работят, жените се грижат за дома.  Бях посрещнат приятелски в хотела и след  чек ин и предвид северните лозови масиви се насладих на тяхното вино. Бутилка от същото струва около 25лв. Интересен момент беше почерпката с местните, с които реших да споделя по чаша от виното. Мъжете не пият, но тъй като са отзивчиви и любезни домакини не отказаха. Изпиха чашите си на екс. Обичат да правят подаръци като комплимент, но внимавайте – усмивката им е от любезност, не защото ви харесват истински. Винаги трябва да имате едно наум. Може да бъдете подведени от сърдечност.

Храната- първата вечер  след настаняването ми,  срещу хотела имаше бързо  хранене. Решавам да хапна и съм посрещнат много приятелски. Средно добър  английски от тяхна страна, но разбираем, три изречения без яснота какво ще ям, рискувам. Месо с ориз за три динара (7,50лв) и комплимент към него-салатка, вода, разядка,хляб. Супер вкусно и смея да твърдя, че за човек който обича добрата и обилна  храна – порцията беше голяма.  Интересна случка на същото място със същата храна беше посрещането от друг (вероятно собственик), който ме попита колко съм платил за същата поръчка, казвам „-Три динара!”  „-Ок, сега ще платите 2,50 за същото!.” Интересни хора и манталитет, но типично в техен стил. Пъстро е.

Спокойна нощ в хотела, които е доста приятен, но без звезди (история, която ще разкажа лично и ме подсеща да споделя-българите сме доста разглезени)  и на сутринта с изгоден автомобил за около 30 евро на ден – потеглям.  Синя зона-няма, документите ви и в колата цяла нощ да останат – няма проблем. Колата-отключена. Правила на движение-техни. J

Мизерията е една и съща навсякъде, но на различни цени. Бъдете наблюдателни. ;)

Към Петра - градът разположен  в естествено укрепената планинска долина Вади Муса  - „Долината на Мойсей“.Той е обграден от високи планини и е достъпен през тясно дефиле, а забележителните му, изсечени в скалите сгради са запазени непокътнати. За по-малко от два часа,  очаквана денивелация, промяна в температурата ( от22 на 6 градуса ), и мъгла,  която допълва картинката-стигнах. На 21 ноември са приели 1 милионния си посетител.

 

     Вход 50 динара (130лв), време и търпение към заливащите гидове от всички страни – поемам към скалния град. Удивителен около 1 км тесен  каньон, впечатляващ, От двете страни високи, огромни ослепително красиви със своите цветове и форми скали. Гигантските червени планини и величествените мавзолеи на една отминала култура.

 

 

Пролома завършва със спираща дъха гледка – Съкровищницата на Петра, онемях.


Инжинерен гений на този древен народ,  изсечена е в началото на 1-ви век като гробница на уважаван набатейски цар. Достоен старт на предстоящите впечатляващи архитектурни постижения в долината. Има стотици скално-изсечени гробници със сложни резби, масивна  постройка и театър в римски стил, храмове, жертвеници, улици с колонади, а високо горе, с изглед към долината, е впечатляващият манастир Ал-Деир.Около 800 стъпала, още час  и стигате до него.  Тук разбирате,че Йордания е усещане и кафе с дъх на кардамон. Споделето го!

 

Няколко часа безумно красиви спомени и излизам, денят е към края си. Заслужена почивка и вечеря в хотела.

Рано на другата сутрин стартирах динамичен ден, който ще завърши с нощ в пустинята. Обичам да съм близо до природата, да усещам и черпя естественото от всяко преживяване.

Всеки свързва пустинята с Лорънс Арабски и неговата революция. Потеглям към Лунната долина на Йордания-Вади Рум.Елегантно описани от Томас Лорънс ветровете и времето са изваяли най-изящните скални небостъргачи, „огромни, отекващи и богоподобни“.

С колата стигнах до селището в което ме чакаше джип.  Когато човек е сам, най-добре е придвижването да става с водач бедуин, тъй като  лесно може да се изгуби сред лабиринта от скални възвишения и пустинни области. Посетителски център- 5 динара. И нещо много важно, за арабите часът не е важен. Закъсняват!

 

 Потеглихме към  пустинята и създадохме спомени като „Седемте стълба на мъдростта” и впечатляващия мост Бурда- най-високият във Вади Рум. Камила имаше малко камилче, което беше само на ден. Пихме чай на пясъка. Очакваше ме лагер с палатки, вечеря с бедуинска музика и невероятен залез. Смело мога да кажа, че най- кротко и красиво скрива красотата си слънцето именно отразявайки се в пясъците на пустинята. Безумна красота!  

Бедуинските лагери са разделени на три зони. Ако си взел палатка в зона 1, то ти имаш право да обикаляш в зона 1. Около 15  палатки, моята беше доста отдалечена. Има ток от соларни панели и удобства.

Вечерята в ресторанта беше приятна, потопих се в културата, вкусовете и обичаи. Интересното беше,че е сготвена в триетажна тенджера в пясък и под земята. Отравя се от пясъка. Пилешко месо със зеленчуци. Ориз/хумус. И чай, почти постоянно и навсякъде има чай, но е много сладък. В средата на пустинята, с небе-  осветено от звезди и между скали, когато вятърът ставаше твърде студен за звездоброене се прибрах в палатката.

Прекрасна нощ.

 

 На сутринта, колкото и плътно да бях затворил, фин  слой пясък ме чакаше върху телефона.

 Добре познатият джип и последния  ден от моята визита към селището и Акаба.

Арабско кафе, ядки и прясно изцедени сокове на много добри цени. Хубаво е да оставяте бакшиш, като 10% е прилично и достатъчно. Нисък стандарт, но с високо платени услуги.

Акаба е невероятна възможност да се потопите в кораловите градини сутрин и да се разхождате през вековните набатейски чудеса следобед.

 

„ Чуждите земи никога не издават тайните си на пътешественика. Най-доброто,което ще предложат, са вълнуващи парченца, само колкото да разпалят въображението ти. Тайните, които разкриват са всъщност - твоите собствени - тези, които пазиш от самия теб.

И това само по себе си е достатъчна причина да пътуваш.”

Йордания е магия!

Да я споделим заедно: https://www.infopointbg.com/jordan.html

 

 

През февруари, в сърцето на зимата, когато вятърът беше така силен и неукротим, че сякаш искаше да откъсне полуострова от сушата и да го завлече бог знае къде, вниманието ми привлече един маршрут с интригуващото име Скритите села. Групата ни с не по- малко интригуващото име 5+ бързо се въодушеви от моята идея и се записахме за това юнско приключение.

read more

„Простотата е изключително важна за щастието“ Пристигането ни в Мароко през нощта след изморителен полет все още пази спомена на удивление. Трансферът ни до хотел в центъра на Маракеш отне 20 красиви минути, защото нощем успяхме да се насладим на вълшебни светлини като в арабска приказка.

read more

За мнозина, Северозапада е тера инкогнита – или непозната земя. Незнайно защо, този безкрайно красив край остава някак по-встрани от обичайните маршрути на пътешествениците. Каним ви да тръгнем заедно из него! Очакват ви старини, природни чудеса, топли хора и автентична България!

read more