Великден в Калофер и Централен Балкан за 4 дни, 2023 година

14.04.2023 - има свободни места

 

Четири дни в Стара планина, четири леки пътеки,красива пролетна природа, пълноводни водопади и забележителности!

 

Централен Балкан е един от трите национални парка в Република България. Той е разположен в Средна Стара планина. Надморската височина варира между 500 и 2376м като най-ниската точка е разположена близо до гр. Карлово, а най-високата е връх Ботев – най-високият връх в Стара планина. На територията на Националния парк са обявени 9 резервата, които покриват обща площ от над 20 000 хектара. Тези резервати са Боатин, Царичина, Козя стена, Стенето, Северен Джендем, Пеещи скали, Соколна, Джендема и Стара река.

 

Мъглижки манастир - Винишки камък - Казанлък - Калофер - Сопот - хижа Добрила - Сопотски водопад - Сувчарско пръскало - могила Голямата Косматка - Богородична стъпка - Стара Загора

 

Защо да се запишем и участваме в това приключение?

 

*Посещение на емблематични обекти, пътеки и много красиви гледки на Стара планина!

*Много приятен хотел - проверен многократно с групи на Инфо Пойнт - хотел "Цуцовата къща"

*Празнична вечеря с агнешко месо и зелена салатка на 16.04.2023 в цената на пакета

*Най-добрите водачи на Инфо Пойнт

*Алтернативни забележителности при лоши метео условия

*Резервация само срещу 100лв капаро до 01.01.2023 година

 

 

Цена от Бургас: 315лв ( печелиш 3150 точки )

Цена от Варна: 325лв ( печелиш 3250 точки )

Вземи тази екскурзия с точки: с 34000 точки от Бургас и 36000 точки от Варна

Виж повече за точките тук: https://www.infopointbg.com/cashback.html

 

* С това пътешествие участвате в играта "ВЪРХОВЕ" - виж повече тук

 

* Степен на трудност: 4 от 10 - Оценката е субективна и e на база натрупан при провеждане на екскурзията опит. Като пример: 10 е най-високата степен на трудност с най-голямо натоварване (като изкачването на връх Вихрен), 1 е без преход и допълнително физическо натоварване.

Нужна ли е специална екипировка? Не, стандартна туристическа или спортна за хладно време.

- Туристически обувки с грайфер, ветровка, дъждобран и полар, раница и щеки, слънчеви очила и слънцезащитен крем. Храна - протеинови барове, ядки, бързи въглехидрати (шоколад), вода 2 литра, аспирин

За кога е подходяща тази екскурзия?

Всеки в добро здравословно състояние и физическа подготовка. Денивелация на ден - ниска, дължина за еднодневен преход - къса. 

Искаме да подчертаем, че това не е състезание и съобразяваме темпото!

 

Описание на програмата:

 

I-ви ден

5:00 Отпътуване от Варна (Катедралата)

07:30 – 10:00 Отпътуване от Бургас към Мъглижки манастир

10:00 – 12:30 Пешеходен преход до винишки камък

12:30 – 13:30 Разглеждане на манастир „Свети Николай“

13:30 – 14:00 Отпътуване към Казанлък

14:00 – 15:30 Свободно време за обяд и разходка в Казанлък

15:30 – 16:10 Отпътуване към Калофер

16:10 Настаняване в хотела и свободно време

 

II-ри ден

08:00 – 09:00 Закуска

09:00 – 09:30 Отпътуване към лифт Сопот

09:30 – 14:30 Изкачване с лифта ди горната станция и пешеходна разходка до хижа Добрила (около 1,5 часа в посока)

14:30 – 15:30 Разходка до Сопотски водопад в най-пълноводния му период

15:30 – 16:00 Отпътуване към хотела в Калофер и свободно време

23:00 Разходка до девически манастир „Св.Въведение Богородично“ за великденска литургия и обикаляне на църквата

 

III-ти ден

08:00 – 09:00 Закуска

09:00 – 09:40 Отпътуване към село Христо Даново

09:40 – 14:00 Пешеходен преход до водопад Сувчарско пръскало

14:00 – 14:40 Прибиране в хотела

14:40 – 19:00 Свободно време

19:00 Празнична великденска вечеря

 

IV-ти ден

08:00 – 09:00 Закуска и освобождаване на стаите

09:00 – 09:30 Отпътуване към могила Голямата Косматка

09:30 – 10:30 Разглеждане на гробницата на Севт III

10:30 – 11:30 Отпътуване към Старозагорски минерални бани

11:30 – 13:00 Пешеходна разходка до скален феномен Богородична стъпка

13:00 – 13:30 Отпътуване към Стара Загора

13:30 – 15:00 Свободно време за обяд и разходка в Стара загора

15:00 – 17:00 Отпътуване към Бургас

17:00 Приблизителен час на пристигане в Бургас

19:00 Приблизителен час на пристигане във Варна

 

Възможно е промяна на поредността на изпълнение на програмата или на елементи от нея! / Пример - лоши метео условия /

При липса на основни елементи, от туристическата екипировка, е възможно да не бъдете допуснати до мероприятието. 

 

Описание на посещаваните обекти:

 

хижа Добрила

Хижа Добрила е с категоризация три еделвайса и наградена с отличие за "Най-добра туристическа хижа в България за 2018 година. "Хижата разполага с 50 места. Туристическа кухня ,бюфет и механа. Вътрешен санитарен възел с бани. Хижата е разположена в Централен Балкан седловината между вр. Добрила и вр.Амбарица. Надморската височина на областа е 1804 м. Хижата граничи с два от най-красивите резервати в “Централен Балкан” – “Стенето” от северозапад и “Стара река” на югоизток. Построена е от туристите от град Сопот през 1928 год. По-късно е опожарена и изградена от камък през 1932 – 1933 год. Хижата и едноименния връх са наречени на легендарния Добрил войвода. В района на тази стара хижа през 70-те и 80-те години на миналия век са изградени множество бунгала. В момента хижа Добрила е модернизирана, изградена е по голяма столова, цялата хижа е отоплена с централно парно на пелети. Възстаноена е стара сграда с изцяло ново строителство и обзаведена в пълен лукс.Хижата е водоснабдена и разполага с механа. Електрефицирана е от градската мрежа. Хижата разполага със сателитна телевизия и високоскоростен безжичен интернет.През по голямата част от годината до хижата се достига лесно благодарение на въжен лифт от град Сопот. През зимата пристигането на хижата става чрез атракционно извозване със снегоход-Ратрак по 8-10 човека на курс от втора станция на въжения лифт. Хижа Добрила е изходен пункт за хижа Дерменка и хижа Васил Левски през върховете Амбарица, Купена и Костенурката през зимата или подсичайки ги през лятото през местността Топалица. Част от маршрута попада в резерват.Пункт от европейския маршрут Е3.Природата около хижата е неописуемо красива.

 

Сувчарвско пръскало

Водопад "Сувчарско Пръскало" се намира близо до с. Христо Даново. Това е един от най-красивите и високи водопади в България с директен пад на водата. Неговата височина е 54м.

Водопадът е мощен и пълноводен през пролетта, намира се в Средна стара планина. Водата пада директно от скален венец и се разбива с грохот в малко езерце в подножието на скалите. До водопада се стига пеша за около 1ч и 30 мин, като се върви по стар, разбит път, който тръгва над село Христо Даново. 

Пътят следва коритото на реката, на която е самият водопад. Малко след като преминете над стар бетонов мост, ще трябва да се отклоните и да следвате реката. Водопадът се намира на около 200м по-нагоре по течението.

 

Сопотски водопад

Сопотския водопад и местността около река Манастирска са много красиво място за разходка близо до град Сопот. Водопада е висок около 15м като образува два големи пада на водата. При водопада има изградена малка беседка с пейки и покрив, както и обособено място за огнище. 

 

Богородична стъпка

В околностите на Старозагорските минерални бани (на 1.5км от центъра на селото в северна посока) се намира красивият природен феномен наречен "Богородична стъпка". Легендата говори, че това място е светилище, свързано с различни езически религиозни обреди отпреди хиляди години.

След приемане на християнството по тези земи, местността става свято място. Митът за "Богородична стъпка" се ражда, заради изключително силното биоенергийно поле и причудливата вдлъбнатина горе на скалите, наподобяваща следа от човешки крак, в която водата никога не пресъхва.

Преди няколко години е изграден малък параклис, наречен "Рождество Богородично".В района има и древна кариера за добив и обработка на различни материали, използвани в строителството на частни и обществени сгради в антична Августа Траяна. На мястото има останки от недовършен саркофаг, вероятно предназначен за гробница на знатен гражданин.

 

Голямата Косматка

Гробницата на тракийския цар Севт III се намира в могилата Голямата Косматка, на 1 км южно от гр. Шипка и на 12 км северно от гр. Казанлък. Открита е през 2004 г. Гробницата е строена през втората половина на V в. пр. Хр. В нея са открити златният венец на владетеля, златен киликс (чаша за вино), наколенници и шлем, апликации за конска амуниция и др., които са представени в Историческия музей в град Казанлък. Забележителна е ритуално погребаната пред фасадата бронзова глава от статуята на Севт III, която е доста детайлна. Тя е важно свидетелство за тракийските орфически ритуали.

Храмът гробница се състои от коридор, преддверие, кръгла камера с високо куполно покритие и правоъгълна камера, изградена като саркофаг от два монолитни каменни блока, единият от които тежи над 60 т. Трите помещения са изградени с правоъгълни каменни блокове и са покрити с плочи. Двукрила мраморна врата затваря входа на кръглата камера. Горните полета на крилата са украсени с изображения на бог Дионис, като в източното той е олицетворение на слънцето, а в западното – на земята и нощта.

В правоъгълната камера са ритуалното ложе и ритуална масичка. Те били покрити с тъкан, изработена от златна нишка, след което е било извършено пищно погребение на владетеля. Върху фиалата, каничката и шлема е изписано името на Севт, което доказва, че в началото на ІІІ в. пр. Хр. тук е погребан Севт ІІІ – известният тракийски владетел на Одриското царство.

Столицата на неговото царство Севтополис се намира на десетина километра югозападно от гробницата, на дъното на язовир „Копринка”. В гробницата е погребана главата от статуята на Севт, която е стояла на пиедестал в столицата Севтополис.

В камерата грижливо са положени личните вещи и даровете, необходими за задгробния живот на владетеля. При погребението е зазидан входът на кръглата камера и на преддверието, конят на владетеля е принесен в жертва, а коридорът е ритуално опожарен.

Гробницата е част от Долината на тракийските царе, която включва още Казанлъшката гробница, както и гробниците и храмовете, открити в могилите Голяма Арсеналка, Шушманец, Хелвеция, Грифони, Светица и Оструша.

 

Офертата включва:

- Транспорт с лицензиран автобус;

- Водач от туристическата агенцията по време на пътуването; 

- Туристическа застраховка с лимит на отговорност 1000лв за лица до 70 ненавършени години (лица над 70г не се застраховат).                                                                                                                 

- Нощувки със закуска хотел 2* 

 

Офертата не включва:


- Входни такси на посещаваните обекти и активитети  - билет за лифт;

- Разходи от личен характер;      

- Самостоятелно настаняване в хотел се доплаща към туроператора 35лв. /нощувка                                                                                                                

-Застраховка "Отмяна на пътуване" (Покриват се заплатените предварително разходи по договорза организирано пътуване, които не могат да бъдат възтановени от Туроператора, в случай на събития поради които Застрахованият не може да осъществи пътуването, в размер на договорения лимит.)

 

Допълнителна информация:

*Възможност за отпътуване от - Варна,Обзор,Свети Влас, Слънчев Бряг, Несебър, Равда, Ахелой,Поморие и Сарафово                                                                                                                                                           

* Необходими документи – валидна лична карта;                                                                                     

* Записване и начин на плащане: 50 % депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване; доплащане – до 3 дни преди датата на отпътуване;

Минимален брой за осъществяване на пътуването – 15 пълноплащащи туристи;

Срок за уведомление при неосъществяване на пътуването от страна на агенцията поради недостатъчен брой записани туристи – 3 дни преди датата на отпътуване.

* Настаняването по седалки в автобуса става според последователността на записване;

* За Ваша по-голяма сигурност е препоръчително е да си направите планинска застраховка!  

За резервации +359889150480

315,00 BGN
The product is added to shopping cart
Price: 315,00 BGN
Please choose: