Връх Юмрука и хижа Ехо за 2 дни, Стара планина

Нова дата: 24.08.2024 - има свободни места

 

Техничен и красив връх - Юмрука и една емблематична хижа в Стара планина - Ехо! Едно предизвикателство за добре подготвени туристи и планинари!

 

Връх Попак, 1201м - Връх Юмрука, 1818м - Винишки камък - хижа Ехо - Манастир Свети Николай

 

Като отговорни граждани и туристи най-учтиво Ви молим в резервата да спазвате следните правила:

  • отклоняване от пътеките;
  • замърсяване с битови и др. отпадъци;
  • бране, събиране, отрязване, изкореняване или друг начин на увреждане на екземпляри от растителни видове;
  • убиване, улавяне, преследване, обезпокояване или друг начин на увреждане на екземпляри от животински видове;
  • палене на огън и бивакуване.

 

Цена от Бургас: 159лв ( печелиш 1590 точки -събираш точки за карта EliteClub)

Цена от Варна: 169лв ( печелиш 1690 точки -събираш точки за карта EliteClub)

 

Вземи тази екскурзия с отстъпка до 7% с карта Eliteclub на Инфо Пойнт.

Как може да се сдобиеш с карта Eliteclub може да разбереш тук: ТОЧКИТЕ

Виж повече за Картите Eliteclub тук: ELITECLUB

 

Това приключение участва в играта "Всяка 13-та екскурзия е от НАС" - повече може да прочетеш тук.

 

Една екскурзия с пешеходен преход за 2 дни от общо 15-16 часа!

Малка група 20 човека + придружител. Трансферен бус с комфортни седалки + придружител по време на пътуването

 

От тази екскурзия може да съберете следния брой печати от 100-те Национални туристически обекта: 0

 

* Степен на трудност: 9 от 10 - Оценката е субективна и e на база натрупан при провеждане на екскурзията опит. Като пример: 10 е най-високата степен на трудност с най-голямо натоварване (като изкачването на връх Вихрен), 1 е без преход и допълнително физическо натоварване.

 

Поради специфика на терена това приключение има такса* „Труден терен“ в размер на: 12лв

*Притежателите на диамантена карта Eliteclub са освободени от таксата.

*Притежателите на златна карта Eliteclub заплащат 50% от таксата.

*Повече за Картите и отстъпките с нея може да прочетете тук: КАРТИТЕ

Таксата се заплаща на място по време на събитието.

 

Описание на програмата:

 

I-ви ден

05:00 Отпътуване от Варна - сборен пункт пред Катедралата

07:30 Отпътуване от Бургас - сборен пункт на паркинга на Плаза Мол

10:00 Посещение на манастир Свети Николай

10:30 Начало на прехода към врък Попак през Винишки камък - около +600 денивелация, 7км обща дължина*

15:00 Отправяне към мястото за настаняване в близост до село Розино

17:30 Настаняване в хотела и свободно време

19:30 Възможност за организирана вечеря срещу доплащане

 

II-ри ден

07:00 Ранно отпътуване до началната точка на прехода до връх Юмрука +1500 денивелация 23км обща дължина

12:00 Достигане до хижа Ехо и възможност за хапване срещу заплащане*

17:00 Връщане до превозното средство и отпътуване за Бургас и Варна

 

*препоръчително е да си носите сух пакет за обяд    

               

Необходима екипировка: туристически обувки,яке,шапка,дъждобран,вода,слънцезащитен крем,мокри кърпички, енергийни барове и храна

 

При липса на основни елементи, от туристическата екипировка, е възможно да не бъдете допуснати до мероприятието.       

Изкачването е възможно да се осъществи само при подходящи атмосферни условия.

Възможна отмяна на пътуването при неблагоприятно време  ( буря, обилен снеговалеж и други ).

 

Описание на посещаваните обекти:

 

Мъглижки манастир

Мъглижкият манастир „Св. Николай” се намира на 2 км северно от град Мъглиж, Казанлъшка духовна околия. Представлява комплекс от църква, жилищни и стопански сгради, както и два параклиса в жилищните сгради: „Св. св. Петър и Павел” и „Св. Архангел Михаил”. Църквата е с размери 23,50 на 11 метра и представлява еднокорабна, едноапсидна и безкуполна сграда с октрит притвор.

За възникването на Мъглижкия манастир „Св. Николай” днес черпим сведения единствено от предания и легенди. Най-разпространеното от тези предания гласи, че манастирът е възникнал по времето на цар Калоян. Царят, с помощта на местното население, успял да разбие латинците, предвождани от Балдуин. В знак на благодарност той дал пари да се съгради Мъглижката света обител. Доказателство за битката с латинците е строителството на преградната стена Калоянка в Мъглижкия Балкан.

Втора легенда за възникването на Мъглижкия манастир е записана в района на село Розовец, община Брезово в област Пловдив. През Средновековието край днешното село Розовец имало три манастира. Два от тях носели името „Св. Никола”. Османските нашественици правели многократни опити да превземат манастира, но били отблъсквани от монасите и хората в него. Според легендата, през една мъглива нощ по време на обсада на манастира част от калугерите успели да се измъкнат под носа на турците. Те отишли в село Мъглиж, където основали нов манастир и го нарекли със същото име „Св. Никола”. Говори се, че не всички монаси отишли в Мъглиж, част от тях станали хайдути.

Трета, но малко известна версия за възникването на Мъглижкия манастир гласи, че той е възникнал по времето на цар Самуил. Според запазени предания сред местното население, Мъглижкият манастир е на два пъти опожаряван от кърджалиите. За село Мъглиж и някои околни селища има данни, че са били нападани през 1785 и 1793 година от кърджалийски разбойници.

От 1866 до 1870 година в Мъглижкия манастир служил монахът-революционер поп Харитон. Той изпълнявал различни задачи на куриер и събирач на помощи и дарения за манастира. Монахът бил препоръчан тук от Матей Преображенски — Миткалото.

През 1869 година по време на първата си обиколка из България, Васил Левски вероятно посетил Мъглижкия манастир. През същата година в селото бил създаден и революционен комитет. Членовете на местния комитет основали читалище „Пробуда”, а чрез поп Харитон събирали средства за закупуване на оръжие.

През 1871 година в селото е имало 400 български и 100 турски къщи. Имало е една църква и две училища, които са били издигнати от местното будно население.

През 1834 година започва изграждането на сегашния манастирски храм, който в архитектурно отношение е еднокорабна, безкуполна сграда. Забележителен е фактът, че някои от българските светци са изографисани в народни носии. Голям интерес представлява уникалният стенопис с изображенията на светите братя Крили и Методий и на покровителя на Ирландия — Св. Патрик. Стенописната украса е изпълнена през 1909 година от Петьо Ганин от Казанлък, съратник на Васил Левски.

Над Мъглижкия манастир, в посока север, се издигат огромни скали. Някои наричат това скално образование Винишки камък, други Вишни, а трети Войнишки камък. Преданията за него са много. Говори се, че при тоя камък са се събирали предишните български войници от Мъглиж, за да веселят, натруфени със своите брони, със своите здрави боздугани и с острите си стрели, окичени с всякакви хубави цветя. Друго предание разказва, че тоя камък с височината си е бил посветен на бога Вишна, а трети споделят, че защото е висок, та от там се нарекъл Вишни или Винишки…

В стари времена Винишки камък е служел като място за почитание, където са се молели монаси от околните манастири. Днес на върха на скалата е издигнат голям кръст, който се вижда отдалеч.

 

Хижа Ехо

ХИЖА “ЕХО” (1645 М.Н.В) Е РАЗПОЛОЖЕНА НА САМОТО БИЛО НА СТАРА ПЛАНИНА И ТОВА Я ПРАВИ ХИЖАТА С ЕДНА ОТ НАЙ-КРАСИВИТЕ ГЛЕДКИ В БАЛКАНА.

Хижата се намира на територията на Национален парк "Централен Балкан", между върховете Кавладан (1710 м н.в.) и Юмрука (1819 м н.в.), в съседство с един от 9-те резервата в парка - „Царичина”. При ясно време от района на хижа “Ехо” се вижда голяма част от билото в тази част на планината. Част е от международния пешеходен маршрут Е-3, чиято българска част е добре известният маршрут Ком-Емине.

Хижа "Ехо" разполага с 50 легла, има голяма столова и предлагат супа и хляб, понякога и друга храна, а в „барчето” може да си купите всякакви напитки. Има много чаши и посуда на разположение на туристите. Електрифицирана е от слънчеви панели, има и вътрешна баня с топла вода.

 

Офертата включва:


- Транспорт с лицензиран автобус;

- Водач от туристическата агенцията по време на пътуването; 

- Туристическа застраховка с лимит на отговорност 1000лв за лица до 70 ненавършени години (лица над     70г не се застраховат).                                                                                                               

- Нощувка в хотел 2*;

- Закуски - при наличност. 

 

Офертата не включва:

 

- Входни такси на посещаваните обекти;

- Разходи от личен характер;

- Самостоятелно настаняване - 35 лв на нощувка;

-Застраховка "Отмяна на пътуване" (Покриват се заплатените предварително разходи по договорза организирано пътуване, които не могат да бъдат възтановени от Туроператора, в случай на събития поради които Застрахованият не може да осъществи пътуването, в размер на договорения лимит);

- планинска застраховка.

 

Допълнителна информация:

*Възможност за отпътуване от - Варна,Обзор,Свети Влас, Слънчев Бряг, Несебър, Равда, Ахелой,Поморие и Сарафово

* Необходими документи – валидна лична карта;

* Записване и начин на плащане: 50 % депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване; доплащане – до 3 дни преди датата на отпътуване;
Минимален брой за осъществяване на пътуването – 15 пълноплащащи туристи;
Срок за уведомление при неосъществяване на пътуването от страна на агенцията поради недостатъчен брой записани туристи – 3 дни преди датата на отпътуване.
* Настаняването по седалки в автобуса става според последователността на записване;

* За Ваша по-голяма сигурност е препоръчително е да си направите планинска застраховка!   

* Забележка: Фирмата си запазва правото да промени цената при: промяна на транспортни разходи /горива/, летищни, пристанищни и други такси; промяна с повече от 5% на валутния курс в периода между сключване на договора и отпътуването;непредвидено покачване на цените от страна на партньорите ни, както и в други обективно наложителни случаи. При поскъпване на горивата,Фирмата си запазва правото да повиши цената на транспорта за предстоящи пътувания, независимо кога са резервирани и платени. Срок на уведомяване при настъпване на гореспоменатите обстоятелства - 7 дни.

За резервации +359889150480

 

161,00 BGN 159,00 BGN
The product is added to shopping cart
Price: 159,00 BGN
Please choose: