Карстов ръб КОНЧЕТО, Пирин! За два дни от Варна и Бургас

Следваща дата: 03.08.2024 година - има свободни места

 

Карстов ръб "Кончето" е предизвикателство за духа и тялото! 

 

Добринище - Банско - хижа Вихрен - Казаните - Кончето

 

*От тази екскурзия може да съберете следния брой печати от 100-те Национални туристически обекта: 2 бр

 

* Степен на трудност: 10 от 10 - Оценката е субективна и e на база натрупан при провеждане на екскурзията опит. Като пример: 10 е най-високата степен на трудност с най-голямо натоварване (като изкачването на връх Вихрен), 1 е без преход и допълнително физическо натоварване.

Предимството да изкачите Бански суходол и Кончето с нас:Местен лицензиран планински водач. Компактна група, нужна е добра физическа подготовка. Не се препоръчва за хора със страх от високо!

Нужна ли е специална екипировка? Не, стандартна туристическа.

- Туристически обувки с грайфер, ветровка, дъждобран и полар, раница и щеки, слънчеви очила и слънцезащитен крем. Храна - протеинови барове, ядки, бързи въглехидрати (шоколад), вода 3 литра, аспирин

За кога е подходяща тази екскурзия?

Всеки в добро здравословно състояние и физическа подготовка. Голяма денивелация за къса отсечка. 

Не се препоръчва за хора със страх от височини и отвеси!

 

Цена от Бургас - 199лв ( печелиш 1990 точки-събираш точки за карта EliteClub )

Цена от Варна - 209лв (печелиш 2090 точки-събираш точки за карта EliteClub )

Вземи тази екскурзия с отстъпка до 7% с карта Eliteclub на Инфо Пойнт.

Как може да се сдобиеш с карта Eliteclub може да разбереш тук: ТОЧКИТЕ

Виж повече за Картите Eliteclub тук: ELITECLUB

* С това пътешествие участвате в играта "ВЪРХОВЕ" - виж повече тук

 

Поради специфика на терена това приключение има такса* „Труден терен“ в размер на: 15лв

*Притежателите на диамантена карта Eliteclub са освободени от таксата.

*Притежателите на златна карта Eliteclub заплащат 50% от таксата.

*Повече за Картите и отстъпките с нея може да прочетете тук: КАРТИТЕ

Таксата се заплаща на място по време на събитието.

Клиенти на Инфо Пойнт с изкачени повече от два върха над 2500м н.в. са с приритет при записване!

 

Описание на програмата:

1-ви ден

5:00– Отпътуване от Варна

07:30 – 13:30 – Отпътуване от Бургас към Банско с кратки почивки по пътя

13:30 – 15:30 – Разглеждане на родната къща на Никола Вапцаров в Банско,която е част от 100-те национални туристически обекта  и свободно време за обяд

15:30 – 15:45 – Отпътуване за Минерален плаж Добринище *

15:45 – 18:00 – Свободно време за релакс в комплекс Alpha Spa & Pool. Комплексът е предпочитано място за отдих, забавления и приятни развлечения. Съчетава в себе си близостта до природата, 2 басейна с приятна за плуване и релаксация минерална вода, атрактивни открити барове – в басейна и с изглед към басейна, уютен ресторант и безопасен детски кът с малък детски басейн (входна такса – 10 лв на човек)

18:00 – 18:15 – Отпътуване към хотел в Банско,настаняване и свободно време

*който не желае да посети минералният плаж  има свободно време в Банско

 

2-ри ден

06:30 – 07:30 – Закуска (при наличност), ранно освобождаване на стаите и отпътуване към хижа Вихрен – отправна точка за похода към Кончето 

07:30 – 16:00 – Преход до карстов ръб Кончето /през Казаните и Премката/ и достигане до връх Бански суходол - 2886м*

16:00-22:00 – Отпътуване към Бургас с кратки почивки по пътя

22:00 – Приблизително време на пристигане в Бургас

00:00 - Приблизително време на пристигане във Варна

*препоръчваме да си приготвите сух пакет за обяд за ден 2-ри

*в тази програма не се включва изкачване на връх Вихрен!

 

Изкачването е възможно да се осъществи само при подходящи атмосферни условия.

Възможна отмяна на пътуването при неблагоприятно време  ( буря, обилен снеговалеж и други ).

При липса на основни елементи, от туристическата екипировка, е възможно да не бъдете допуснати до мероприятието.

 

Описание на посещаваните обекти:

 

Карстов ръб Кончето

Ко̀нчето е стръмна и трудно достъпна седловина в Северен Пирин. Разположена е на главното планинско било на 2810 м. Заема най-ниската и тясна част от карстовия ръб между върховете Бански суходол от северозапад и Кутело от югоизток. Дължината на ръба е около 400 м, като най-тясната му част е около 150 м. На места широчината му достига до 0,50 м. Североизточните склонове на Кончето (400-500 метрови стени), които са обект на алпинизъм се спускат почти отвесно към циркуса Бански суходол, а югозападните (известни като Странето) под наклон 70° - към долината на Влахинска река. Геоложката основа е от окарстени мрамори.

 

Байкушевата мура

Високо в дебрите на Пирин планина, в местността Бъндерица ви очаква среща с величието на природата, материализирано от един гигант, който е с възрастта на Българската държава. Става въпрос за Байкушевата мура - най-старото иглолистно дърво у нас.Гигантът се намира на 1930 метра височина вдясно от пътя за хижа "Вихрен" и на около 300 метра над хижа "Бъндерица".Байкушевата мура е от вида черна мура (Pinus leucodermis) и е на възраст около 1300 години. Видът е ендемичен за Балканския полуостров и освен на него расте само в южноиталианската област Калабрия. У нас вирее основно в Рила и Пирин, среща се и в граничната планина Славянка. Единственото по-старо дърво в България е дъба от село Гранит, Старозагорско, чиято възраст приближава 1700 години.Байкушевата мура е открита от лесовъда Костадин Байкушев през 1897 година. Той получава задача от княз Фердинанд да изследва горите на Пирин, Пелистер и Атон. Тогава тези земи все още са били под османска власт и за експедицията е било взето специално разрешение. По това време в района бушува голям пожар, а дървото оцелява като по чудо. Възрастта му е определена от Байкушев с помощта на преслеров свредел от Германия. Още тогава мурата е оградено по заповед на княза и започват грижи за неговото опазване.Смята се, че бащата на Никола Вапцаров - воеводата Йонко, е дал името на дървото в чест на неговия откривател. През 1980 г. Пирин е обявен за Национален парк, а това засилва мерките за опазването на мурата. Днес за нея се грижи община Банско, както и множество природозащитни организации.

 

Банско

Безспорно Банско е познат сред туристите като ски и сноуборд дестинация. В града има и множество музеи и забележителности, регистрирани са над 130 архитектурно-исторически паметници на културата, седем от които са с национално значение. Банско попада в територията на Национален парк „Пирин”, което го прави подходящо място освен за зимен, така и за летен туризъм. От 1983 г. паркът е под защитата на ЮНЕСКО. Районът на Банско е известен и с минералните си води, което превръща в курорта и в атрактивна СПА дестинация. Град Банско е домакин и на ежегоден джаз фестивал. Той се провежда на централния градски площад през месец август. Достъпът до концертите е безплатен. По време на фестивала градът оживява от хилядите гости и любители на джаз музиката.

 

Хижа Вихрен

Хижа Вихрен е сред най-популярните и посещавани хижи в България. Намира се в подножието на едноименния първенец на Пирин и е удобен изходен пункт както за него, така и за много други туристически маршрути към вътрешността на планината.Разположена на 1972 м надморска височина, почти 1000 метра под връх Въхрен (2914 м), на брега на река Бъндерица.Хижа Вихрен е построена в началото на 40-те години на миналия век и отначало носи името Елтепе, същи както и връх Вихрен. Малко по-късно е преименувана. През годините претърпява две разширения, а наскоро е частично обновена.

 

Казаните

Казаните е местност в Пирин под връх Вихрен в североизточна посока или към хижа Бъндерица. Това са два дълбоки циркуса - Малкият казан се намира по-ниско (2200 м) и е обраснал с трева, докато Големият казан е разположен на височина 2400 м и цялото му дъно е затрупано с камъни, които с времето са се отчупвали от двата околни върха - Вихрен и Кутело. Големият казан има размери 1100 на 1200 м. Името си са получили от своята форма и от факта, че често от тях се издигат мъгли. Оградните им склонове са стръмни и лавиноопасни. През тях минава пътеката от хижа Бъндерица към връх Вихрен и към Кончето. В Големия казан има построен малък заслон. Тъй като местността е карстова (скалите, от които е съставен целият район, са мрамор), в Казаните не се задържа вода, нито текат каквито и да било реки или поточета. От Големия казан започва стената на връх Вихрен, висока до 300 м, която е обект на алпинизъм. В основа и има малък снежник - там снегът се задържа през цялата година.

 

Добринище

Добринище е малък град, разположен на няколко километра от Банско. Ски пистите на Добринище предлагат отлични условия за зимни спортове, а близостта до Банско е голям плюс ако желаете да разнообразните ски маршрутите си.
Освен прекрасна природа и автентични български къщи, в Добринище можете да намерите и много СПА центрове.

 

 

 

Офертата включва:

- Транспорт с лицензиран автобус;

- Водачи от туристическата агенцията по време на пътуването и местен планински водач; 

- Туристическа застраховка с лимит на отговорност 1000лв за лица до 70 ненавършени години (лица над 70г не се застраховат);                                                                                                                

- Нощувка в хотел 2*;

- Закуска - при наличност. 

 

Офертата не включва:

- Входни такси на посещаваните обекти;

- Разходи от личен характер;           

- Самостоятелно настаняване -  35лв на нощувка;                                                                                                       

- Застраховка "Отмяна на пътуване" (Покриват се заплатените предварително разходи по договорза организирано пътуване, които не могат да бъдат възтановени от Туроператора, в случай на събития поради които Застрахованият не може да осъществи пътуването, в размер на договорения лимит);

- планинска застраховка.

 

Допълнителна информация:

*Възможност за отпътуване от - Варна,Обзор,Свети Влас, Слънчев Бряг, Несебър, Равда, Ахелой,Поморие и Сарафово

* Необходими документи – валидна лична карта;

* Записване и начин на плащане: 50 % депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване; доплащане – до 3 дни преди датата на отпътуване;
Минимален брой за осъществяване на пътуването – 15 пълноплащащи туристи;
Срок за уведомление при неосъществяване на пътуването от страна на агенцията поради недостатъчен брой записани туристи – 3 дни преди датата на отпътуване.
* Настаняването по седалки в автобуса става според последователността на записване;

* За Ваша по-голяма сигурност е задължително да си направите планинска застраховка!   

* Забележка: Фирмата си запазва правото да промени цената при: промяна на транспортни разходи /горива/, летищни, пристанищни и други такси; промяна с повече от 5% на валутния курс в периода между сключване на договора и отпътуването;непредвидено покачване на цените от страна на партньорите ни, както и в други обективно наложителни случаи. При поскъпване на горивата,Фирмата си запазва правото да повиши цената на транспорта за предстоящи пътувания, независимо кога са резервирани и платени. Срок на уведомяване при настъпване на гореспоменатите обстоятелства - 7 дни.

За резервации +359889150480

250,00 BGN 199,00 BGN
The product is added to shopping cart
Price: 199,00 BGN
Please choose: