Скритите села 2 - Косово, Гела и "перлата" на Родопа - село Долен

17.07.2021 година

Три от набиращите най-голяма популярност автентични родопски селца - пътуване във времето втора част!

 

село Косово - село Широка лъка - село Гела - село Борино - село Долен - крепост Перистера

 

 

Придружител от страна на Инфо Пойнт по време на пътуването.  Трансферен бус с комфортни седалки.

Обща дължина на маршрута от Бургас 950км, от Варна 1210км

* Степен на трудност: 1 от 10 - Оценката е субективна и e на база натрупан при провеждане на екскурзията опит. Като пример: 10 е най-високата степен на трудност с най-голямо натоварване (като изкачването на връх Вихрен), 1 е без преход и допълнително физическо натоварване.

 

Цена от Бургас: 115лв ( печелиш 1150 точки )

Цена от Варна: 125лв ( печелиш 1250 точки )

Цена от Стара Загора: 105лв ( печелиш 1050 точки )

Вземи тази екскурзия с точки: с 12000 точки от Бургас и 13000 точки от Варна

Виж повече за точките тук: https://www.infopointbg.com/cashback.html

 

Описание на програмата:

1ви ден

07:30 отпътуване от Бургас посока село Косово с кратка пауза по магистрала Тракия - отпътуване от Варна 05:00

12:00 пристигане в село Косово - снимки, емоции, обяд - свободно време 1,5 часа

13:30 поемане посока село Гела - 60км

15:00 наслаждаване на невероятните гледки, които се разкриват от село Гела към родопските склонове

16:00 преминаване през село Широка лъка, кратка пауза за кафе и продължаваме посока село Борино

18:00 настаняване в хотела и отмора до вечеря

19:30 вечеря и възможност да опитате родопски специалитети - клин и пататник ( вечерята е на свободна консумация и се заплаща допълнително )

 

2ри ден

07:30 - 08:30 закуска и освобождаване на хотела

08:30 посещение на местна био мандра - възможност да си закупите био млечни продукти и прословутия овчи пармезан

09:30 поемане посока село Долен - около 1,5 часа 

11:00 свободно време за разглеждане на селото, снимки, обяд и положителни емоции - 1,5 часа

12:30 поемане към град Пещера 

15:00 свободно време за разглеждане на крепост Перистера и късен обяд

16:30 отпътуване за Бургас и Варна 

20:30 пристигане в Бургас + 2 часа Варна

 

Възможна промяна на часове и маршрут по независещи от туроператора обстоятелства *( пример: метереологични условия )

 

Описание на посещаваните обекти:

село Косово

Родопското село Косово е приказно място, в което ще се влюбите от пръв поглед. То е едно от най-живописните села в Родопите и ако се чувствате истински пътешественик, трябва да го включите в списъка на неизследвани кътчета в България, които е задължително да посетите.

Разположено на 195 км от София и на 50 км от Пловдив, Косово лесно може да се окаже на пътя ви – то е само на 5 км от курорта Нареченски бани, близо до Бачковския манастир, по шосето от Асеноград към Пампорово и Девин. Това красиво и малко познато място ще ви пренесе назад във времето със своите автентични къщи и църкви, строени преди повече от 200 години. С изненада ще откриете, че тук няма и следа от грозно съвременно строителство, а само запазена старина, естествено вписана в природната среда. В Косово се кръстосват четири непресъхващи рекички, които, съчетани с атмосферата на старите калдъръмени улици, високите дувари и зелените ридове наоколо, оформят един съвършен свят на спокойствие и красота.

Косово е заселено през XVII в., а своя разцвет достига в средата и края на XIX в. Оттогава датират и повечето от къщите в селото. По това време със средствата, припечелени от кираджийство (превоз на стоки срещу заплащане), скотовъдство, земеделие и зидарство, местните хора строят големи и просторни къщи с високи дувари и дърворезбовани тавани, изграждат павирани улици и мостове. Днес повечето автентични къщи са реставрирани и се отдават на туристи. В селото има общо 63 паметника на културата, 5 от които са с национално значение.

Най-голямата и най-емблематична къща в селото е Хаджийската къща, построена през 1853 г., която днес е част от възрожденския комплекс „Косовските къщи“. През 2007 г. каменната постройка е удостоена със сребърна марка за качество „Автентична България“ и отличие за дизайн и атмосфера.

В миналото косовчани са известни като големи майстори. Един от най-изкусните сред тях е Хаджи Георги Станчовски, които е строител на две от най-известните къщи в селото (едната е Хаджиевата къща) и забележителната с красотата си сграда на днешния Етнографски музей в Стария Пловдив. Благодарение на него през 1851 г. Косово се сдобива с църквата „Успение Богородично“, която е действаща и до днес – 164 години по-късно.
Църквата в село Косово е известна още с това, че в центъра ѝ е поставен мраморен камък с изображение на двуглав орел.

Село Гела

Село Гела е разположено в централните Родопи на 1500 м надморска височина в подножието на най-величествените върхове на планината – вр.Голям Перелик (2191), вр. Орфей (2188) и вр. Турлата (1825). Селцето е на 6 км от Широка Лъка, на 18 км от известния ски-курорт Пампорово и на 30 км от град Смолян. Това малко селце има повече от 3300 годишна история и се счита, че то е една от люлките на Европейската цивилизация.
В дълбоката древност Гела била населявана от най-богатите членове на тракийското племе Беси. Древната тракийска крепост “Градище” може да бъде видяна 5 км на юг от селцето. През Римско време Гела била важен културен, търговски и отбранителен център. Вр. Турлата бил крепост, чиито останки и днес могат да се видят от върха. На много места край селцето се забелязват и останки от римски пътища, свързвали някога Егейските градове с горно-тракийската низина. По време на 5 вековното турско робство местното население не е било принудено да приеме масово исляма като религия. Хората тук се гордеят, че в тяхното малко селце са се запазили 2 православни църкви и 11 параклиса.

Село Долен

Село Долен е разположено в западната част на Родопите, на около 26 км от Гоце Делчев и на 128 км от областния град Благоевград. Селото е високопланинско и се намира на 1020 м н.в.
Село Долен е създадено през ХVІ в. от българи, търсещи спасение от насилственото помохамеданчване. По време на Възраждането (XVIII-XIX век) селото е процъфтявало, а местните хора се занимавали с отглеждането на тютюн и добитък, със златарство и кираджийство (превоз на товари).
Заради запазените си къщи от периода на Възраждането, през 1977 г. с брой 73 на Държавен вестник селото е обявено за исторически и архитектурен резерват. Резерватът обхваща 70 сгради паметници на културата. Характерни за къщите в Долен са издадената част от горния етаж и украсата с дърворезба по таваните в някои от къщите. Сред забележителностите в селото е и църквата „Св. Никола”, построена през 1834 г. заедно с килийно училище, която впечатлява с иконостаса и иконите си.
Тесните калдъръмени улички са изключително атрактивни и пазят вида си отпреди два века. Други интересни забележителности са кръстовището „Кавалите”, Николовската чешма и чаршийската улица.
Долен е предпочитана дестинация от туристите, които търсят спокойствие и контакт с природата. В селото се предлага настаняване в стари автентични къщи.

Офертата включва:
 - Транспорт с лицензиран автобус от Варна, Бургас  и Стара Загора                                                                     - Водач от агенцията по време на пътуването;                                                                                                   

 - 1 нощувка със закуски в хотел 2*/3*

 - Туристическа застраховка с лимит 1000лв за лица на възраст до 70 ненавършени години (лица над 70г не се застраховат).


Офертата не включва:

 - Входни такси на посещаваните обекти                                                                                                               

- Разходи от личен характер                                                                                                                               -

- Застраховка "Отмяна на пътуване" (Покриват се заплатените предварително разходи по договорза организирано пътуване, които не могат да бъдат възтановени от Туроператора, в случай на събития поради които Застрахованият не може да осъществи пътуването, в размер на договорения лимит.)

 

 

Допълнителна информация:

*Възможност за отпътуване от - София, Варна, Обзор, Свети Влас, Слънчев Бряг, Несебър, Равда, Ахелой, Поморие и Сарафово
* Необходими документи – валидна лична карта;
* Записване и начин на плащане: 50 % депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване; доплащане – до 3 дни преди датата на отпътуване;
Минимален брой за осъществяване на пътуването – 15 пълноплащащи туристи;
Срок за уведомление при неосъществяване на пътуването от страна на агенцията поради недостатъчен брой записани туристи – 3 дни преди датата на отпътуване.
* Настаняването по седалки в автобуса става според последователността на записване;
*От тази екскурзия може да съберете следния брой печати от 100-те Национални туристически обекта: 1 бр.

За повече информация +359889150480

 

119,00 BGN 115,00 BGN
The product is added to shopping cart
Price: 115,00 BGN
Please choose: