Скритите села 2 - Косово, Момчиловци и "перлата" на Родопа - село Долен

Следваща дата: 02.04.2022 година

 

Три от набиращите голяма популярност автентични родопски селца - пътуване във времето втора част!

 

село Косово - село Момчиловци - връх Снежанка  - Пампорово - село Широка Лъка - село Долен - язовир Доспат - Ретромузей Пещера 

 

От тази екскурзия може да съберете следния брой печати от 100-те Национални туристически обекта: 3 бр

 

Придружител от страна на Инфо Пойнт по време на пътуването.  Трансферен бус с комфортни седалки.

Обща дължина на маршрута от Бургас 950км, от Варна 1210км

* Степен на трудност: 1 от 10 - Оценката е субективна и e на база натрупан при провеждане на екскурзията опит. Като пример: 10 е най-високата степен на трудност с най-голямо натоварване (като изкачването на връх Вихрен), 1 е без преход и допълнително физическо натоварване.

 

Цена от Бургас: 117лв ( печелиш 1170 точки )

Цена от Варна: 127лв ( печелиш 1270 точки )

Цена от Стара Загора: 114лв ( печелиш 1140 точки )

Вземи тази екскурзия с точки: с 12000 точки от Бургас и 13000 точки от Варна

Виж повече за точките тук: https://www.infopointbg.com/cashback.html

 

Описание на програмата:

1ви ден

07:30 отпътуване от Бургас посока село Косово с кратка пауза по магистрала Тракия - отпътуване от Варна 05:00

12:00 пристигане в село Косово - снимки, емоции, обяд - свободно време 1,5 часа

13:30 поемане посока село Момчиловци - 50км

14:30 разходка из селото на Киселото мляко и време за късен обяд с родопски специалитети

16:00 отпътуване до връх Снежанка и време за снимки

18:00 настаняване в хотела в к.к. Пампорово и отмора до вечеря

19:30 вечеря  ( вечерята е на свободна консумация и се заплаща допълнително )

 

2ри ден

07:00 - 08:00 закуска и освобождаване на хотела

08:00 - 09:30 отпътуване към село Широка Лъка и кратка разходка

09:30 поемане посока село Долен - около 1,5 часа 

11:30 свободно време за разглеждане на селото, снимки, обяд и положителни емоции - 1,5 часа

13:30 поемане към град Пещера и пауза за снимки край язовир Доспат

16:00 посещение на Ретромузей Пещера, вход срещу доплащане - 6лв възрастен/ 4 лв деца над 12г/ 2лв под 12г

17:00 отпътуване за Бургас и Варна 

21:30 пристигане в Бургас + 2 часа Варна

 

Възможна промяна на часове и маршрут по независещи от туроператора обстоятелства *( пример: метереологични условия )

 

Описание на посещаваните обекти:

село Косово

Родопското село Косово е приказно място, в което ще се влюбите от пръв поглед. То е едно от най-живописните села в Родопите и ако се чувствате истински пътешественик, трябва да го включите в списъка на неизследвани кътчета в България, които е задължително да посетите.

Разположено на 195 км от София и на 50 км от Пловдив, Косово лесно може да се окаже на пътя ви – то е само на 5 км от курорта Нареченски бани, близо до Бачковския манастир, по шосето от Асеноград към Пампорово и Девин. Това красиво и малко познато място ще ви пренесе назад във времето със своите автентични къщи и църкви, строени преди повече от 200 години. С изненада ще откриете, че тук няма и следа от грозно съвременно строителство, а само запазена старина, естествено вписана в природната среда. В Косово се кръстосват четири непресъхващи рекички, които, съчетани с атмосферата на старите калдъръмени улици, високите дувари и зелените ридове наоколо, оформят един съвършен свят на спокойствие и красота.

Косово е заселено през XVII в., а своя разцвет достига в средата и края на XIX в. Оттогава датират и повечето от къщите в селото. По това време със средствата, припечелени от кираджийство (превоз на стоки срещу заплащане), скотовъдство, земеделие и зидарство, местните хора строят големи и просторни къщи с високи дувари и дърворезбовани тавани, изграждат павирани улици и мостове. Днес повечето автентични къщи са реставрирани и се отдават на туристи. В селото има общо 63 паметника на културата, 5 от които са с национално значение.

Най-голямата и най-емблематична къща в селото е Хаджийската къща, построена през 1853 г., която днес е част от възрожденския комплекс „Косовските къщи“. През 2007 г. каменната постройка е удостоена със сребърна марка за качество „Автентична България“ и отличие за дизайн и атмосфера.

В миналото косовчани са известни като големи майстори. Един от най-изкусните сред тях е Хаджи Георги Станчовски, които е строител на две от най-известните къщи в селото (едната е Хаджиевата къща) и забележителната с красотата си сграда на днешния Етнографски музей в Стария Пловдив. Благодарение на него през 1851 г. Косово се сдобива с църквата „Успение Богородично“, която е действаща и до днес – 164 години по-късно.
Църквата в село Косово е известна още с това, че в центъра ѝ е поставен мраморен камък с изображение на двуглав орел.

 

село Момчиловци

Село Момчиловци се намира в Южна България, в сърцето на Централните Родопи. Разположено е високо в планината с надморска височина от 1070-1280 м. Намира се на 250 км от София, на 96 км от Пловдив и на 14 км от най-близкия град Смолян. Недалеч от него се намира и ски курортът Пампорово. Момчиловци е популярна дестинация за селски туризъм.
Многобройните археологически находки, намерени при обработка на земята, свидетелстват, че животът на село Момчиловци датира от бронзовата епоха. Средновековното име на селото не е известно. През XIV в. Момчиловци е завладяно от османците и е наречено Горно Дерекьой (село в дере). Името, с което е известно и днес, селото носи от 1934 г., когато е наречено на името на Момчил юнак – последния християнски владетел на Среднородопската област. В периода XV – XVIII в., когато населението в Родопите е подложено на натиск за приемане на исляма, Момчиловци е едно от малкото селища, които успяват да запазят християнството. В периода на Българското възраждане (XVIII – XIX в.) Момчиловци участва в общонационалните възрожденски борби за българска църква, за българско училище и за национална независимост.
Разрешение за построяване на църква селото получава през 1834 г. Църквата е осветена през 1836 г. и е наречена „Свети Константин и Елена”. Празникът на храма е на 21 май, когато се чества Денят на св. Константин и Елена. Към църквата е открито килийно училище от йеромонах Григорий, който и до днес е почитан като светец от християнското население в Средните Родопи (монах от Света гора, Атон). Той създава т.нар. гръцка транскрипция (изписването на думите от родопския диалект с букви от гръцката азбука). На тази „писменост” превежда гръцките богослужебни книги и ограмотява своите ученици в килийните училища в Момчиловци и околните християнски селища. След 1867 г. килийното училище в селото постепенно прераства в българско и светско.
Момчиловци като част от областта Средни Родопи е присъединено към България след Балканската война през 1912 г. Основен поминък в Родопите от Античността до средата на XX в. е овчарството. За Момчиловци най-развити и масови занаяти били строителството, шивачеството, абаджийството (тъкане на груб вълнен плат), рибарството и златарството.
Интерес в селото представлява Историческият музей. Той съхранява експонати от отдели Археология, Възраждане и Етнография, които са свързани с историята на селото. Открит е през 1964 г. с помощта на цялото население, главно с експонати, дарени от жителите на селото. В музея има и малка картинна галерия.
Момчиловци предлага много развлекателни и спортни занимания. Недалеч от селото има спортен център, подходящ за практикуване на зимни спортове като ски, сноуборд и пешеходни преходи през горите. През летния сезон могат да се практикуват спортове като катерене, планинско колоездене, трекинг, пейнтбол и други. Центърът предлага много удобства като наемане на ски екипировка и обучение. Недалеч от Момчиловци, в местността Градището край с. Градът, се намира Момчиловата крепост. Счита се, че тя е била владение на легендарния герой Момчил юнак.
Един от петте най-големи комплекси за наблюдение на небесните тела в България също се намира близо до село Момчиловци. Това е Националната астрономическа обсерватория – Рожен.

Село Долен

Село Долен е разположено в западната част на Родопите, на около 26 км от Гоце Делчев и на 128 км от областния град Благоевград. Селото е високопланинско и се намира на 1020 м н.в.
Село Долен е създадено през ХVІ в. от българи, търсещи спасение от насилственото помохамеданчване. По време на Възраждането (XVIII-XIX век) селото е процъфтявало, а местните хора се занимавали с отглеждането на тютюн и добитък, със златарство и кираджийство (превоз на товари).
Заради запазените си къщи от периода на Възраждането, през 1977 г. с брой 73 на Държавен вестник селото е обявено за исторически и архитектурен резерват. Резерватът обхваща 70 сгради паметници на културата. Характерни за къщите в Долен са издадената част от горния етаж и украсата с дърворезба по таваните в някои от къщите. Сред забележителностите в селото е и църквата „Св. Никола”, построена през 1834 г. заедно с килийно училище, която впечатлява с иконостаса и иконите си.
Тесните калдъръмени улички са изключително атрактивни и пазят вида си отпреди два века. Други интересни забележителности са кръстовището „Кавалите”, Николовската чешма и чаршийската улица.
Долен е предпочитана дестинация от туристите, които търсят спокойствие и контакт с природата. В селото се предлага настаняване в стари автентични къщи.

 

Ретромузей Пещера

Музей с автомобилите на социализма в град Пещера отвори врати на 9 септември 2016г и работи за посетители всеки ден от 10 до 18 часа. Заповядайте и се насладете на богата колекция от автомобили и предмети от времето на нашето детство, запазени в изключително добър вид.

Най-новия музей в родопския град в момента разполага с експозиция от 23 емблематични за соца возила, като перлата е култовата "Чайка", която въпреки че е на повече от 40 години е оборудвана с климатик и ел.стъкла.

Освен автомобилите, всеки посетител ще може да усети цялостно духът на периода до 1989г. В музея са показани старите телевизори, радиа, предмети от бита и табели със социалистически лозунги.

Идеята е на двама братя - Динко и Евелин Кушеви, предприемачи от Пещера, които преди 5 години започват да издирват и събират автомобили и вещи от социализма.

Музеят се намира в комплекс "Хийт" в центъра на града.

Офертата включва:
 - Транспорт с лицензиран автобус от Варна, Бургас  и Стара Загора                                                                     - Водач от агенцията по време на пътуването;                                                                                                   

 - 1 нощувка със закуски в хотел 2*/3*

 - Туристическа застраховка с лимит 1000лв за лица на възраст до 70 ненавършени години (лица над 70г не се застраховат).


Офертата не включва:

 - Входни такси на посещаваните обекти                                                                                                               

- Разходи от личен характер                                                                                                                               -

- Застраховка "Отмяна на пътуване" (Покриват се заплатените предварително разходи по договорза организирано пътуване, които не могат да бъдат възтановени от Туроператора, в случай на събития поради които Застрахованият не може да осъществи пътуването, в размер на договорения лимит.)

 

 

Допълнителна информация:

*Възможност за отпътуване от - София, Варна, Обзор, Свети Влас, Слънчев Бряг, Несебър, Равда, Ахелой, Поморие и Сарафово
* Необходими документи – валидна лична карта;
* Записване и начин на плащане: 50 % депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване; доплащане – до 3 дни преди датата на отпътуване;
Минимален брой за осъществяване на пътуването – 15 пълноплащащи туристи;
Срок за уведомление при неосъществяване на пътуването от страна на агенцията поради недостатъчен брой записани туристи – 3 дни преди датата на отпътуване.
* Настаняването по седалки в автобуса става според последователността на записване;
*От тази екскурзия може да съберете следния брой печати от 100-те Национални туристически обекта: 1 бр.

За повече информация +359889150480

 

119,00 BGN 117,00 BGN
The product is added to shopping cart
Price: 117,00 BGN
Please choose: