Tраверс "Козя стена", Стара планина за 2 дни

Следваща дата: 12.10.2024 година

 

Сопот - Къща-музей Иван Вазов - Манастир Свети Спас - Арка на Свободата - Беклемето - траверс Козя стена*

 

*Препоръчителен преход преди траверс "Кончето" в Пирин!

 

От тази екскурзия може да съберете следния брой печати от 100-те Национални туристически обекта: 1

 

* Степен на трудност: 6 от 10 - Оценката е субективна и e на база натрупан при провеждане на екскурзията опит. Като пример: 10 е най-високата степен на трудност с най-голямо натоварване (като изкачването на връх Вихрен), 1 е без преход и допълнително физическо натоварване.

Нужна ли е специална екипировка? Не, стандартна туристическа.

- Туристически обувки с грайфер, ветровка, дъждобран и полар, раница и щеки, слънчеви очила и слънцезащитен крем. Храна - протеинови барове, ядки, бързи въглехидрати (шоколад), вода 2 литра, аспирин

За кога е подходяща тази екскурзия?

Всеки в добро здравословно състояние и физическа подготовка.  Денивелация +350м за средна отсечка - 8км в посока. 

Искаме да подчертаем, че това не е състезание и съобразяваме темпото!

 

Цена от Бургас: 149лв ( печелиш 1490 точки -събираш точки за карта EliteClub)

Цена от Варна: 161лв ( печелиш 1610 точки -събираш точки за карта EliteClub)

Вземи тази екскурзия с отстъпка до 7% с карта Eliteclub на Инфо Пойнт.

Как може да се сдобиеш с карта Eliteclub може да разбереш тук: ТОЧКИТЕ

Виж повече за Картите Eliteclub тук: ELITECLUB

 

* С това пътешествие участвате в играта "ВЪРХОВЕ" - виж повече тук

 

Поради специфика на терена това приключение има такса* „Труден терен“ в размер на: 10лв

*Притежателите на диамантена карта Eliteclub са освободени от таксата.

*Притежателите на златна карта Eliteclub заплащат 50% от таксата.

*Повече за Картите и отстъпките с нея може да прочетете тук: КАРТИТЕ

Таксата се заплаща на място по време на събитието.

 

Описание на програмата:

 

1-ви ден 

5:00 Отпътуване от Варна (Катедралата)

7:30 ч. Тръгване от Бургас +паузи по пътя

11:00 ч. Пристигане в Сопот. Разглеждане на Къща-музей Иван Вазов и свободно време за обяд

13:30 ч. Посещение на Манастир "Св. Спас"

16:00 ч. Скрит елемент с преход от 30 минути в посока

17:30 ч. Отправяне към хотела

17:45 ч. Настаняване в хотела

 

2-ри ден

8:00 - 9:00 ч. Закуска (при наличност)

9:00 ч. Отправяне към изходна точка за прехода до Хижа Козя стена 

9:30 ч. Начало на прехода до хижата. Възможност за преминаване през Траверс Козя стена при подходящи метеорологични условия. 

16:30 ч. Край на прехода и потегляне към Бургас 

20:30 ч. Пристигане в Бургас

 

*Изкачването е възможно да се осъществи само при подходящи атмосферни условия.

*Възможна отмяна на пътуването при неблагоприятно време  ( буря, обилен снеговалеж и други ).

*При липса на основни елементи, от туристическата екипировка, е възможно да не бъдете допуснати до мероприятието.

*Планинска застраховка е задължителна!

 

Описание на посещаваните обекти:

 

Манастир Свети Спас

Възникването на Сопотския манастир се свързва със средновековната крепост Копсис (днешно Аневско кале), която през 20-те години на 14в. е била столица на местния владетел деспот Войсил. Най-вероятно манастира е наследник на предишен манастир в Сопотския район – "Св. Троица", изчезнал около 11-12в. Сопотският манастир е бил даряван с права и грамоти от българския цар Смилец. Тези грамоти били пазени в манастира до 1870г., след което са били предадени на Найден Геров, за да ги публикува.

По време на османското владичество Сопотския манастир е разрушаван и възстановяван неколкократно. През 19в. в него е имало килийно училище и певческа школа. През 1828г. в манастира игумен Партений прави препис на "История Славянобългарска". В Сопотският манастир Неофит Рилски и копривщенският чорбаджия Вълко Чалъков решават да открият новобългарски училища в Копривщица и Пловдив. В манастира също така е издаван сатиричния вестник "Остен".

На 7 декември 1858г. в Сопотския манастир е ръкоположен за дякон Васил Иванов Кунчев от Карлово (Васил Леваски) и приел името Игнатий. През 1875г. в манастира революционерът Тодор Каблешков възобновява Сопотския революционен комитет.

По време на Руско-турската война (1877-1878г.) Сопотския манастир е опожарен, като оцелял само олтара на църквата. През 1879г. манастирът е отново възстановен по времето на игумен Рафаил и оттогава запазва днешния си вид.

Сопотският манастир е възпят от Иван Вазов в "Под игото" като място за така наречената свещена кражба.

 

Къща-музей Иван Вазов

Там – наший дом благословени,
Там кътът роден, кътът мил,
Магнит за спомени свещени,
където аз съм се родил...
Иван Вазов

Патриархът на българската литература Иван Вазов е роден на 9 юли 1850 г. в град Сопот в старата къща на своя род, построена през XVIII в. от неговия прадядо. Тя е опожарена през юли 1877 г. по време на Руско-турската освободителна война.

През 1920 г. в навечерието на юбилейните тържества в чест на 70-годишнината от рождението и 50-годишната литературна дейност на поета сред Сопотската дружба в София възниква идеята за възстановяване на родния му дом. В деня на Вазовия юбилей – 24 октомври 1920 г. е създаден „Комитет за постройка паметник и къща музей на народния поет Иван Вазов в гр. Сопот”. Започва събирането на средства. Проектът за възстановяване на родния дом на поета е изработен от архитекта на Археологическия музей в София Александър Рашенов въз основа на указания на генерал Георги Вазов и Вазовата сестра Въла Фетваджиева. През 1920 г. по молба на художника Георги Черкезов, Иван Вазов прави скица на бащиното си огнище, която също е използвана за възстановяването му.

През 1930 г.  италианският професор по български език и литература в Римския университет Енрико Дамиани посещава Сопот придружен от писателя Николай Райнов и двамата препоръчват да се побърза с възстановяването на Вазовия дом.

Строежът на къщата започва през 1931 г.  Вътрешната уредба на дома е направена под ръководството на директора на Етнографския музей в София Ст. Л. Костов и въз основа на сведения на Вазовите братя и Въла Вазова-Фетваджиева. Като източник за възстановка на интериора е ползвано и Вазовото творчество, особено романът му „Под игото”. В една от стаите на къщата по идея на Ст. Л. Костов, Етнографският музей в София възстановява Бръснарницата на Хаджи Ахил с Вазовите колоритни герои от разказа „Хаджи Ахил” и повестта му „Чичовци”.

На 6 юни 1935 г.  къщата е открита тържествено като музей. Сопот е окичен със знамена, килими и рози. Пловдивският митрополит Максим отслужва панихида и водосвет. Слово произнася професор Михаил Арнаудов. Цар Борис III държи реч пред възстановената родна къща на поета, реже лентата и я обявява за открита.

 

Арка на Свободата

Близо до Троянския проход е разположен паметникът Арка на свободата на връх Горалтепе (1595м), намиращ се на 15 минути ход източно от най-високата точка на прохода Беклемето. Тя е масивна структура от бетон с височината от 35 метра.

 

Траверс Козя стена

Преход Беклемето - връх Козя стена - хижа Козя стена - обща положителна денивелация 350м, дължина на маршрута 8,1 км в посока, степен на трудност 7/10, в голямата си част е добре маркирана пътека, възможност за подсичане на върхове при по-неблагоприятни условия. Траверс Козя стена се преминава само при добро време - дължина около 400м, обезопасен със стоманено въже. 

 

Град Сопот

Сопот се намира в Централна България, разположен е в подножието на Стара планина. Градът е създаден през ХІV в. Сопот играе съществена роля по време на Априлското въстание и Руско-турската освободителна война. В града има много интересни забележителности: родната къща на Иван Вазов, Девическият метох “Въведение Богородично”, Сопотският манастир “Св. Спас”, Аневско кале, крепост от 13-15 век.На разположение на туристите е седалков лифт, който за 30 минути извежда на 1600 м. височина. За любителите на екстремните спортове в околностите на Сопот има отлични условия за планинско колоездене и парапланеризъм.

 

Беклемето

Беклемето е най-високата точка на Старопланинският проход Троян-Кърнаре (1590 м.). Дължината на прохода е 40,8 км, което е с 16 км повече от дължината на съседния Златишки проход. Беклемето носи това име заради стражевата кула, която охранявала Троянския проход по време на Османската империя.

 

 

Офертата включва:

- Транспорт с лицензиран автобус;

- Водачи от туристическата агенцията по време на пътуването; 

- Туристическа застраховка с лимит на отговорност 1000лв за лица до 70 ненавършени години (лица над 70г не се застраховат);                                                                                                               

- Нощувка в хотел 2*; 

- Закуска - при наличност.

 

Офертата не включва:

- Входни такси на посещаваните обекти;

- Разходи от личен характер;        

- Самостоятелно настаняване -35 лв на нощувка;                                                                                                           

- Застраховка "Отмяна на пътуване" (Покриват се заплатените предварително разходи по договорза организирано пътуване, които не могат да бъдат възтановени от Туроператора, в случай на събития поради които Застрахованият не може да осъществи пътуването, в размер на договорения лимит);

- планинска застраховка.

 

Допълнителна информация:

*Възможност за отпътуване от - Варна,Обзор,Свети Влас, Слънчев Бряг, Несебър, Равда, Ахелой,Поморие и Сарафово

* Необходими документи – валидна лична карта;

* Записване и начин на плащане: 50 % депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване; доплащане – до 3 дни преди датата на отпътуване;
Минимален брой за осъществяване на пътуването – 15 пълноплащащи туристи;
Срок за уведомление при неосъществяване на пътуването от страна на агенцията поради недостатъчен брой записани туристи – 3 дни преди датата на отпътуване.
* Настаняването по седалки в автобуса става според последователността на записване;

* За Ваша по-голяма сигурност е задължително да си направите планинска застраховка!   

* Забележка: Фирмата си запазва правото да промени цената при: промяна на транспортни разходи /горива/, летищни, пристанищни и други такси; промяна с повече от 5% на валутния курс в периода между сключване на договора и отпътуването;непредвидено покачване на цените от страна на партньорите ни, както и в други обективно наложителни случаи. При поскъпване на горивата,Фирмата си запазва правото да повиши цената на транспорта за предстоящи пътувания, независимо кога са резервирани и платени. Срок на уведомяване при настъпване на гореспоменатите обстоятелства - 7 дни.

За резервации +359889150480

 

155,00 BGN 149,00 BGN
The product is added to shopping cart
Price: 149,00 BGN
Please choose: