Фестивал "Сурва" в Перник за 3 дни

Януари 24.01.2025 - има свободни места

 

Следващата година се чества 30-тото издание в 50-годишната история на фестивала. Ще имате възможност да се потопите във фестивалното шествие, в което ще вземат участие около 6000 кукери от над 100 маскарадни групи. Тук ще видите участници от всички етнографски райони на България, както и международни представители от Европа, Африка и Азия.

 

Гигински манастир - Музей на минното дело - фестивал Сурва - крепост Кракра - язовир Пасарел - рудник Цар Асен

 

От тази екскурзия може да съберете следния брой печати от 100-те Национални Туристически Обекта: 1 ( номер 39а )

 

Обща дължина на маршрута - 1070км

 

* Степен на трудност: 2 от 10 - Оценката е субективна и e на база натрупан при провеждане на екскурзията опит. Като пример: 10 е най-високата степен на трудност с най-голямо натоварване (като изкачването на връх Вихрен), 1 е без преход и допълнително физическо натоварване.

 

Цена от Бургас: 246лв ( печелиш 2460 точки -събираш точки за карта EliteClub)

Цена от Варна: 256лв ( печелиш 2560 точки -събираш точки за карта EliteClub)

Вземи тази екскурзия с отстъпка до 7% с карта Eliteclub на Инфо Пойнт.

Как може да се сдобиеш с карта Eliteclub може да разбереш тук: ТОЧКИТЕ

Виж повече за Картите Eliteclub тук: ELITECLUB

 

Това приключение участва в играта "Всяка 13-та екскурзия е от НАС" - повече може да прочетеш тук.

 

Описание на програмата:

 

I-ви ден

07:30 – 13:00 Отпътуване от Бургас в посока Перник по АМ Тракия с кратки почивки по пътя

13:00 – 14:00 Разглеждане на Музей на минното дело

14:00 – 15:00 Отпътуване към село Гигинци

15:00 – 16:00 Разглеждане на Църногорски манастир „Св.св Козма и Дамян“ (Гигински манастир)

16:00 – 17:00 Отпътуване към хотел в района на София

17:00 Настаняване в хотела, свободно време и нощувка

 

 

II-ри ден

08:00 – 09:00 Закуска (при наличност)

09:00 – 09:45 Отпътуване за Перник

10:00 – 15:00 Свободно време на фестивала в Перник - член на федерацията на Европейските карнавални градове. Тази година се чества 30-тото издание в 50-годишната история на фестивала. Ще имате възможност да се потопите във фестивалното шествие, в което ще вземат участие около 6000 кукери от над 100 маскарадни групи. Тук ще видите участници от всички етнографски райони на България, както и международни представители от Европа, Африка и Азия. На специално построените базари в центъра на града ще можете да си закупите  оригинални сувенири за спомен.

15:00 – 16:00 Разглеждане на пернишка крепост Кракра

16:00 – 17:00 Отпътуване към София

17:00 Свободно време и нощувка

III-ти ден

08:00 – 09:00 Закуска (при наличност) и освобождаване на стаите

09:00 – 10:00  Отпътуване в посока Долни Пасарел

10:00 – 10:30 Свободно време за разходка и снимки по въжения мост нас язовир Пасарел

10:30 – 12:30 Отпътуване към рудник „Цар Асен“

12:30 – 13:00 Свободно време за снимки и спиращи дъха гледки към красивия изоставен рудник

13:00 – 17:00 Отпътуване към Бургас по АМ Тракия с кратки почивки по пътя

17:00 Ориентировъчен час на пристигане в Бургас

19:30 Ориентировъчен час на пристигане във Варна

 

Общо километри: 1071 км

 

Часовете посочени по-горе са ориентировъчни, възможни са закъснения по причини независещи от организатора.Възможна е промяна на туристически обект при поради лоши метеорологични условия!

 

Описание на посещаваните обекти:

 

Гигински манастир

Гигинският манастир “Св. Св. Козма и Дамян”, известен още като Църногорски се намира в подножието на вр. Китка (1118 м н.в.) в невисоката планина Черна гора, на около 4 км югоизточно от с. Гигинци и около 16 км югозападно от Брезник.

История:
Предполага се, че днешният Гигински манастир е приемник на по-стар – средновековен, който се е намирал в местността „Манастирище”, в северния дял на планината под връх Китка (днес в землището на съседното село Ноевци). При археологическо проучване на мястото са разкрити останки от монашеско крило и правоъгълна защитна кула. Такива защитни съоръжения са били обичайни за утвърдените манастири през Второто Българско царство (Рилския, Хилендарския, Зографския и др.). Най-старите манастирски сгради от средновековния манастир са датирани около ХІ – ХІІ век.
За разлика от много други обители, Църногорският манастир не пострадва при османското нашествие (края на XIV в.) и първите десетилетия на робството. По това време обителта се налага като средище на обществения живот на българите от съседните околии – Брезнишка, Софийска, Радомирска.
Историята на Църногорския манастир през последвалите тъмни години на османското робство е забулена в неизвестност. Неизвестно кога бива разрушен, като по-късно (вероятно през късното средновековие (XVI – XVII в.) е възроден, но по-навътре в планината, в землището на село Гигинци, където се намира и днес,  известен като Гигински манастир. Възродената обител запазва патроните си Св. Козма и Дамян.

 

Музей на минното дело

Подземният минен музей в Перник е уникален за Балканския полуостров. Разположен е в две от запазените галерии на първия подземен рудник, известен като „Старите рудници“ (1891 г.) Двете галерии са с обща дължина около 630 метра. В експозиционните камери на музея е представена историята на въгледобива за повече от един век – от ръчния добив и изнасянето на въглищата с дървени колички и тарги, през извоза с коне до електролокомотивите „Сименс“ и механизираните комплекси за добив на въглища.
На 50 метра под земята посетителите се докосват не само до миньорския труд и историята на въгледобива, но и до уникалната история на един град, роден от „черното злато“.

 

Крепост Кракра

Средновековната крепост Кракра е разположена на неголямо скалисто плато в югозападната част на град Перник.
Запазените останки очертават многоъгълна крепост, за която се смята, че е построена по времето на хан Омуртаг (814-831 г.). Крепостната стена е с дебелина 2 метра. Очертанията й следват естествените извивки на платото.
Археолозите откриват останки, които показват, че крепост на това място е съществувала още през VІ – V в. пр.н.е. Историята й обаче е свързана най-вече с името на болярина Кракра Пернишки – български военачалник, живял през X-XI в. Той бил владетел на крепостта и селището Перник в началото на ХІ век и на още 35 крепости в района. Пернишката крепост оказала решителна съпротива срещу византийското завоевание, устоява на две обсади (през 1004 г. и 1016 г.) и средновековният Перник не бил разрушен.
От крепостта се открива изглед към местността Кървавото. Според легендата през 1016 г. Кракра устоява на 88-дневна обсада, при която загиват много византийци. Тяхната кръв обагрила местността в червено и оттам дошло името й.
Освен запазените основи на жилищни сгради, посетителите могат да различат и основите на три християнски черкви – личната черква на владетеля, голяма трикорабна базилика и една от най-ранните в християнския свят двуетажни черкви-гробници. Тук археолозите откриват и сребърен печат на цар Петър (927 г. – 969 г.) – единственият намерен досега сребърен печат на владетел от това време. Според легендата именно тук царят е прекарал известно време на път за срещата си със свети Иван Рилски.
Днес Пернишката крепост е едно от най-атрактивните и привлекателни места за разходка и отдих на жителите и гостите на Перник. Ефектното осветление и 22-метровият пилон с националния трибагреник привличат вниманието към стените на крепостта. Допълнителна атракция за туристите са катапултите и стенобойните оръдия, разположени край една от крепостните стени.
Върху крепостните стени са монтирани панорамни платформи, които предлагат на посетителите едно неповторимо преживяване – да видят целия град и околностите от птичи поглед.

 

Рудник Цар Асен

Изоставената мина по времето на социализма е служела за добиване на цветни метали. Днес рудникът е неизползваем и се е превърнал в голям кратер, който е запълнен със застояла вода. Въпреки своята нефункционалност, гледката към него днес е наистина впечатляваща. В близост до изоставената мина "Цар Асен" има висок хълм, от където разкриващата се панорама е още по-завладяваща. Тази уникална местност се превръща и във все по-популярна дестинация за фотоекскурзии.

 

Офертата включва:

- Транспорт с лицензиран автобус;

- 2 нощувки в хотел 2 или 3*;

- 2 закуски - при наличност;

- Водач от туристическата агенцията по време на пътуването; 

- Туристическа застраховка с лимит на отговорност 1000лв за лица до 70 ненавършени години (лица над 70г не се застраховат).

 

Офертата не включва:

- Входни такси на посещаваните обекти;

- Разходи от личен характер.

- Самостоятелно настаняване в хотел се доплаща към туроператора 35лв. /нощувка

- Застраховка "Отмяна на пътуване" (Покриват се заплатените предварително разходи по договорза организирано пътуване, които не могат да бъдат възтановени от Туроператора, в случай на събития поради които Застрахованият не може да осъществи пътуването, в размер на договорения лимит.)

* Забележка: Фирмата си запазва правото да промени цената при: промяна на транспортни разходи /горива/, летищни,пристанищни и други такси;промяна с повече от 5% на валутния курс в периода между сключване на договора и отпътуването;непредвидено покачване на цените от страна на партньорите ни,както и в други обективно наложителни случаи. При поскъпване на горивата,Фирмата си запазва правото да повиши цената на транспорта за предстоящи пътувания,независимо кога са резервирани и платени. Срок на уведомяване при настъпване на гореспоменатите обстоятелства - 7 дни.

За повече информация +359 889 150 480

 

249,00 BGN 246,00 BGN
The product is added to shopping cart
Price: 246,00 BGN
Please choose: