Крепост Устра и пещера Утробата за два дни! Обновена!

Следващи дати: 22.04.2023 година

 

Продължаваме с малко познати места в Родопите!

 

 Меандрите на Арда - крепост Устра - манастир Успение Богородично - пещера Утробата - Хасково

 

От тази екскурзия може да съберете следния брой печати от 100-те Национални туристически обекта: 1

Като отговорни граждани и туристи най-учтиво Ви молим сред природата да спазвате следните правила:

  • отклоняване от пътеките;
  • замърсяване с битови и др. отпадъци;
  • бране, събиране, отрязване, изкореняване или друг начин на увреждане на екземпляри от растителни видове;
  • убиване, улавяне, преследване, обезпокояване или друг начин на увреждане на екземпляри от животински видове;
  • палене на огън и бивакуване.

 

* Степен на трудност: 5 от 10 - Оценката е субективна и e на база натрупан при провеждане на екскурзията опит. Като пример: 10 е най-високата степен на трудност с най-голямо натоварване (като изкачването на връх Вихрен), 1 е без преход и допълнително физическо натоварване.

Нужна ли е специална екипировка? Не, стандартна туристическа.

- Туристически обувки с грайфер, ветровка, дъждобран и полар, раница и щеки, слънчеви очила и слънцезащитен крем. Храна - протеинови барове, ядки, бързи въглехидрати (шоколад), вода , аспирин

За кога е подходяща тази екскурзия?

Всеки в добро здравословно състояние. Умерена денивелация за къси отсечки. 

Искаме да подчертаем, че това не е състезание и ние съобразяваме темпото!

 

Цена от Бургас: 134лв ( печелиш 1340 точки )

Цена от Варна: 144лв ( печелиш 1440 точки )

Цена от Стара Загора: 132лв ( печелиш 1320 точки )

 

Вземи тази екскурзия с точки: с 14200 точки от Бургас и 15200 точки от Варна

Виж повече за точките тук: https://www.infopointbg.com/cashback.html

 

 Описание на програмата:

1-ви ден

5:00 Отпътуване от Варна (Катедралата)

07:30 отпътуване от Бургас в посока Кърджали с кратка пауза на магистрала Тракия

11:00 преминаваме през Кърджали и продължаваме към храм Успение Богородично на отец Боян Саръев

11:00-12:00 време за съзерцаване на красивия манастирски комплекс, снимки и свободно време - 45мин

13:00 пауза за обяд в Джебел и най-известните кюфтета на скара в региона - заплаща се допълнително

14:00 достигане подножието на крепост Устра и пешеходен преход около 1 час в посока до самата крепост с трудност 5/10 

14:00 - 15:00 време за релакс и наслаждаване на спиращи дъха гледки от крепост Устра ( снимана във филма "Време разделно" )

15:00 преход до превозното средство и отпътуване към хотела за почивка - настаняване в района на Кърджали

16:30 свободно време 

19:30 възможност за организирана вечеря срещу доплащане

 

2-ри ден

 

08:00 - 09:00 закуска и освобождаване на хотела

10:00 достигане до начална точка на прехода към пещера Утробата през екопътека Райски изглед

11:00 достигане до наблюдателна точка на екопътеката Райски изглед и време за снимки на меандрите на реките Арда и Боровица

12:30 продължаваме прехода към пещера Утробата

13:00 достигане на пещерата и време за снимки

14:30 достигане до крайна точка на прехода за деня

15:30 достигане до град Хасково и свободно време за късен обяд и разглеждане на забележителностите му

17:00 отпътуване за Бургас и Варна 

21:00 приблизително пристигане в Бургас и 23:00 Варна

 

Преходите е възможно да се осъществят само при подходящи атмосферни условия.

Възможна отмяна на пътуването при неблагоприятно време  ( буря, обилен снеговалеж и други ).

При липса на основни елементи, от туристическата екипировка, е възможно да не бъдете допуснати до мероприятието.

 

Описание на посещаваните обекти:

 

Меандър Завоят

Меандърът на река Арда при крепостта Патмос се намира в Източните Родопи, западно от град Кърджали, между селата Стар читак и Рибарци. За да стигнете дотам и да се насладите на тази красива гледка, ако пътувате с кола, трябва да се отбите от пътя Кърджали - Ардино на разклона за селата Млечино и Боровица (намира се на 17 км и от двете населени места). 

 

крепост Устра

Крепостта е строена през Средновековието (X в.), за да бъде охраняван минаващия от там търговски път и през своето съществуване е била под властта предимно на Византийската империя. По археологически данни най-ранната ѝ датировка е управлението на Константин VII Порфирогенет - (913 - 959 г.). По това време българският цар Симеон I вероятно завзема крепостта, но след това я преотстъпва на Византия и е обявен за "василеопатор" - тоест висш настойник на византийския император, който се жени за една от дъщерите му.

Последвалото разтрогване на договора от Зоя - майката на императора, скоро води до съкрушителната загуба на византийците в битката при Ахелой в 917 г. Въпреки всичко, след смъртта на Симеон в 927 г., крепостта трайно остава във византийски ръце, макар през зрелия феодализъм и Втората българска държава XII - XIV век да има косвени сведения, че е била превзета от Иван Асен II.

Крепостта заема площ от 1.29 дка, от които северната и северозападната част са заети от отвесни скали. Крепостната стена има П-образна форма. Тя е дълга 113 м, като е дебела в основата около 3 м, в горния край около 2 м, а крепостната стена в момента на места е висока до 8 м. Лицето на стената е направено от добре обработени камъни, споени с бял хоросан, а вътрешността й е запълнена с ломени камъни, поляти обилно с бял хоросан. Отбранителните възможности на стената са подсилени с три кули- една полукръгла и две правоъгълни. Те са били триетажни. Подземният или първият етаж на кулите е служил за водохранилище. Изкачването в кулите е било осъществявано от вътрешни каменни стълби, от които са запазени части в две кули.

Входът на крепостта се е намирал в най-източната част. От него са съхранени 7 стъпала, издълбани в скалата. Запазени са основи на помещението, служило за живеене на охраната на входа. Вратата вероятно се е движела вертикално. Влизащият в крепостта е трябвало да обходи цялото пространство извън стената и кулите.

Първите организирани разкопки са проведени в периода 1971 - 1973 г. под ръководството на проф. Стамен Михайлов. Откритите предмети доказват интензивен живот в периода XIII – XIV век. Писмени сведения за крепостта дава Георги Акрополит в своите "Анали" (XIII в.). При направените археологически проучвания са открити множество метални предмети (железни стрели, части от шлем, бронзови и сребърни кръстчета), глинени съдове, медни монети и др.

 

пещера Утроба

Пещерата “Утроба” е открита през април 2001 г. от пещерняка Гумаров. Няколко години по-късно той разгласява откритието си и археологът проф. Николай Овчаров се заема с проучването на пещерата, като я датира ХI – Х в. пр Хр., от времето на траките.

"Утробата" представлява естествен хоризонтален процеп в скала, наподобяващ вулва. Учените са доказали, че първоначално карстовата кухина е била дълбока едва 16 м. Човешката ръка я е продължила и издялала във вид на женска утроба, по стените на която непрекъснато се стича вода, а във вътрешния южен край на пещерата е издълбан олтар, символизиращ матката. Оформлението на пещерата отговаря напълно на описаните от известния траколог проф. Александър Фол пещери-утроби.

Височината на отвора е 3 м, ширината 2,5 м, а дълбочина около 22 м. В горната част на пещерата има пукнатина, през която за няколко минути всеки ден в 12 часа влиза слънчев лъч. Пещерата е изследвана за пръв път през лятото, когато спелеолозите забелязват лъча да се прокрадва през отвора, но да достига дължина от едва 2 метра. За това явление проф. Овчаров пише, че точно на обяд през нарочно изсечен процеп на тавана във вътрешността прониква слънчев лъч, който се проектира на пода.

 

Манастир Успение Богородично - Кърджали

Историческите сведения и останалите останки от градежи дават основание, че той се е превърнал още в X - XI век в епископско, а по-късно и в митрополитско средище. За това свидетелстват уникалните находки намерени в храма и около него - петте зидани гробници. Четери от тях са на висши духовници ,а за другата се предполага, че е на виден светски аристократ.

Една от гробниците, която се намира в църквата е била затворена херметически. След внимателното отваряне, са били открити мощи на висш християнски духовник от края на XII и началото на XIII век със запазени обредни дрехи - такива се откриват за първи път в гроб. Според някои учени тя принадлежи на Патриарх Евтимий Търновски, други отхвърлят тази хипотеза, задари липса на достатъчно доказателства в нейна подкрепа.

В гроба са намерини още напълно запазен епитрахил, тъкан със злато и с необикновена украса, както и в платнен кръст зашити църковни мощи. Само на 4 места в света има запазени такива находки, а в България това е първата, по мнението на специалистите и това говори че през среновековието днешен Кърджали е бил важен християнски център.

Прекрасната златовезана материя на епитрахила, наръкавниците и набедреника поразяват с майсторската си изработка. По исторически данни епитрахилът е изключително скъп, предполага се, че е правен в Константинопол.

 

През 2000 година е въстановена една от църквите на манастира,която след 600 години мълчание, отново огласи с камбанен звън Кърджали и Родопите.

 

 

Офертата включва:

- Транспорт с лицензиран автобус;

- Водачи от туристическата агенцията по време на пътуването и местен планински водач; 

- Туристическа застраховка с лимит на отговорност 1000лв за лица до 70 ненавършени години (лица над 70г не се застраховат).                                                                                                                 

- Нощувка със закуска хотел 2* 

 

Офертата не включва:

- Входни такси на посещаваните обекти;

- Разходи от личен характер.           

- Самостоятелно настаняване в хотел се доплаща към туроператора 35 лв. /нощувка                                                                                                       

- Застраховка "Отмяна на пътуване" (Покриват се заплатените предварително разходи по договорза организирано пътуване, които не могат да бъдат възтановени от Туроператора, в случай на събития поради които Застрахованият не може да осъществи пътуването, в размер на договорения лимит.)

- планинска застраховка

 

Допълнителна информация:

*Възможност за отпътуване от - Варна,Обзор,Свети Влас, Слънчев Бряг, Несебър, Равда, Ахелой,Поморие и Сарафово

* Необходими документи – валидна лична карта;

* Записване и начин на плащане: 50 % депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване; доплащане – до 3 дни преди датата на отпътуване;
Минимален брой за осъществяване на пътуването – 15 пълноплащащи туристи;
Срок за уведомление при неосъществяване на пътуването от страна на агенцията поради недостатъчен брой записани туристи – 3 дни преди датата на отпътуване.
* Настаняването по седалки в автобуса става според последователността на записване;
 

* За Ваша по-голяма сигурност е препоръчително да си направите планинска застраховка!   

За резервации +359889150480

134,00 BGN
The product is added to shopping cart
Price: 134,00 BGN
Please choose: