"КУКЕРЛАНДИЯ" 2021г - международен маскараден фестивал - Ямбол за 1 ден

Фестивалът „Кукерландия“ е емблема на Ямбол като фестивален град. Събитието събира хиляди участници и гости на града, дошли да съпреживеят пъстрото и оглушително зрелище.

XXII издание

 

Варна - Бургас - Ямбол - НАР Кабиле 

 Обща дължина на маршрута от Бургас 190км, от Варна 445км, от София 300км

* Степен на трудност: 3 от 10 - Оценката е субективна и e на база натрупан при провеждане на екскурзията опит. Като пример: 10 е най-високата степен на трудност с най-голямо натоварване (като изкачването на връх Вихрен), 1 е без преход и допълнително физическо натоварване.

„Кукерландия“ се провежда ежегодно в края на февруари или в първите дни на март

Цена от Бургас - 37лв

Цена от Варна - 45лв

 

Описание на програмата:

 

1ви ден

 

07:00 Потегляне от Бургас посока Ямбол ( 04:45 от Катедралата, Варна )

08:00 Пристигане в Ямбол (Градски парк)

08:10 Свободно време за снимки и наблюдение на дефилето и кукерските танци
13:00 Потегляне към НАР Кабиле
13:30 Достигане до НАР Кабиле и разглеждане на археологически комплекс и свободно време за снимки, беседа в цената
15:00 Потегляне към Бургас
16:00 Пристигане в Бургас ( + 2 часа до Варна )
 
Обща дължина на маршрута 220 км от Бургас
 
Часовете са приблизителни, като са възможни промени по независещи от туроператора причини.
 
 
Описание на посещаваните обекти:
 
 
Кукерландия XXII издание
 
Мотото на „Кукерландия“ е „Когато фестивалът е живот“ и отразява както пълнокръвния живот на древните кукерски традиции по този край, така и пищното настроение, с което се зарежда всеки, който е станал част от празника.

„Кукерландия“ се провежда ежегодно в края на февруари или в първите дни на март. Кукерството неизменно е свързано с наближаването на Сирни заговезни и обичаите по прогонване на злите сили, посрещането на пролетта и събуждането на земята. Затова и в представянето на групите специален акцент са ритуали, пресъздаващи дейности по заораване и засяване на земята, раждане на хора и животни и наричания за здраве, берекет и плодовитост.

По мащаб ямболският фестивал е сред от най-големите и пищни събития в страната. Участват хиляди кукери, бабугери, сурвакари, старци и други маскирани, буквално от всички краища на България. Колоритът на празника се допълва с участието на много чуждестранни групи.

Кулминацията на фестивала е двудневното състезателно дефиле на маскираните. В изданието на „Кукерландия – 2019“ участваха над 90 групи.

Сред отличителните черти на ямболския фестивал са гигантските кукерски маски – страховити 3-метрови съоръжения, които внасят неповторим колорит на празника. Основното съпътстващо събитието пък е едноименният Международен фотографски конкурс с изложба, представящ уникални фотографии от българските маскарадни традиции и от европейски карнавали.

„Кукерландия“ се провежда ежегодно в края на февруари или в първите дни на март. Очаквайте нова дата за 2021 година.
 
 
НАР Кабиле
 

Националният археологически резерват „Кабиле“ се намира на 8 км. северозападно от гр. Ямбол.

В античната епоха град Кабиле е важен икономически, религиозен и културен център в Югоизточна Тракия и Долна Тунджа.
Той е възникнал към края на ІІ хил.пр.Хр. около голям култов център на възвишението „Зайчи връх“ край завоя на р.Тонзос (дн. Тунджа).

През 341 г.пр.Хр. Кабиле е превзет от македонския цар Филип ІІ, като по-късно в него е пребивавал и най-извистният военачалник на всички времена -Александър ІІІ Велики Македонски.

През първата половина на ІІІ в.пр.Хр. Кабиле е резиденция на тракийските царе Спарток и Скосток. В ср.на ІІІ в.пр.Хр. царската власт в Кабиле е заменена с градско управление.

През ІІІ – ІІ в.пр.Хр. градът е единствен във вътрешна Тракия със собствена монетарница, която е сякла царски и градски емисии.

През цялата елинистическа епоха Кабиле поддържа интензивни търговски връзки с елинските центрове в Мала Азия, Егея и Понт.
В 72/71 г.пр.Хр. градът е превзет от римляните начело с Марк Лукул, а от 45 г.сл.Хр. става част от римската провинция Тракия.

От началото на ІІ в.сл.Хр. Кабиле се превръща в един от най-важните римски военни лагери в провинцията. В него до края на ІІІ век, стануват последователно две кохорти.

След реформите на имп. Диоклециан, от началото на ІV век е един от петте главни града в провинцията. С приемането на християнството за официална религия е един от водещите епископски центрове.

През 378 г.сл.Хр. Кабиле е превзет от готите начело с Фритигерн.
В края на VІ в.сл.Хр. градът е разрушен от аварите и престава да съществува. В периода Х – ХІV в.сл.Хр. върху неговите развалини съществува малко средновековно селище.

През 1965 г. територията на която е бил разположен античният град Кабиле е обявена за природозащитено място, паметник на културата от национално значение и национален археологически и архитектурен резерват с площ над 600 дка.

Върху античния град не е застроено съвременно селище, което го прави лесен за проучване и удобен за експониране. Първите официални археологически проучвания са проведени през 1912 г. от Проф. Богдан Филов.

Редовни археологически проучвания в Кабиле се провеждат от 1972 г. без прекъсване. В тях участват специалисти от АИМ при БАН, СУ“Св.Климент Охридски“ и ИМ – Ямбол.

Кабиле е и база за обучение на студентите от специалност археология в Софийския университет, който ежегодно изкарват задължителния си стаж по антична археология.

НАР – Кабиле разполага с археологически музей на място с експозиционна площ от над 900 м2., конферентна зала с 60 места и модерна археологическа база за обработка и проучване на материалите.

За 30 години археологически разкопки, са проучени , реставрирани и експонирани значителен брой сгради. Проведени са редица международни научни форуми / Международния Симпозиум „Поселищен живот в Тракия“ (през 1982, 1986 и 1993 г.) ,VІІІ Световен Конгрес по Тракология (през 2000 г.)и др./. Отпечатани са и множество научни издания, отразяващи резултатите от извършените проучвания.

 

Офертата включва:
 

- Транспорт с лицензиран автобус;

- Водач от туристическата агенцията по време на пътуването; 

- Туристическа застраховка с лимит на отговорност 1000лв за лица до 70 ненавършени години (лица над 70г не се застраховат).

- беседа НАР Кабиле

 

Офертата не включва:

- Входни такси на посещаваните обекти;

- Разходи от личен характер.                                                                                                                       -

- Застраховка "Отмяна на пътуване" (Покриват се заплатените предварително разходи по договорза организирано пътуване, които не могат да бъдат възтановени от Туроператора, в случай на събития поради които Застрахованият не може да осъществи пътуването, в размер на договорения лимит.)

 

Допълнителна информация:

*Възможност за отпътуване от - Варна,Обзор,Свети Влас, Слънчев Бряг, Несебър, Равда, Ахелой,Поморие и Сарафово
* Необходими документи – валидна лична карта;
* Записване и начин на плащане: 50 % депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване; доплащане – до 3 дни преди датата на отпътуване;
Минимален брой за осъществяване на пътуването – 15 пълноплащащи туристи;
Срок за уведомление при неосъществяване на пътуването от страна на агенцията поради недостатъчен брой записани туристи – 3 дни преди датата на отпътуване.
* Настаняването по седалки в автобуса става според последователността на записване;
*От тази екскурзия може да съберете следния брой печати от 100-те Национални туристически обекта: 1 бр

 

За резервации +359889150480

     

 

39,00 BGN 37,00 BGN
The product is added to shopping cart
Price: 37,00 BGN
Please choose: