• Home »
  • Blog »
  • Дигитален пътеводител #3 част - Водопадът на Сътворението

Дигитален пътеводител #3 част - Водопадът на Сътворението

22 February 2021
Дигитален пътеводител #3 част - Водопадът на Сътворението

От вила Армира и Водопада на Сътворението до края на света в Лисиците

 

Пътешествието този път започва с разкошна вила – истински дворец, на аристократ от старо време. Накъдето и да се обърнеш – мрамор, мозайки, разкош и история. После, към невероятното творение на природата, което не прилича на нищо друго, което сте виждали: Водопадът на сътворението. Родопската нощ споделяме с Момчилград. Сутринта е за селото на края на света – Лисиците. До него стигаме по чуден мост над язовир Студен кладенец. За десерт по пътя обратно е Моняк – крепостта, която има много да разказва на археолозите и предлага панорами, пред които и Микеланджело би замълчал.

 

Маршрут: вила Армира - Крумовград - водопад на Сътворението - Момчилград - въжен мост Лисиците - светилище Чит Кая - крепост Моняк - Хасково

Разстояние до началната точка на маршрута вила Армира:

От Бургас – 227 км.

От Варна – 357 км.

От София – 331 км.

От Пловдив – 200 км.

 

Вила Армира ни очаква на 4 км. от Ивайловград. Както много неща в живота е открита по чиста случайност - при строеж на язовир. Проучванията разкриват разкошна римска вила - с изумителни мозайки по подовете, мраморни стенни облицовки, пана и колони.  Собственикът ѝ е бил важен аристократ от втората половина на I в. Постройката е била на два етажа като само на първия е имало 22 помещения, с панорамна тераса и отоплителна система. Целият този разточителен лукс е бил заобиколен от пищна градина и е разполагал с басейн. Тук е функционирало и ателие за обработка на бял мрамор. Днес, дворецът е чудесно експозиран Историята, разкоша, харизмата на Армира са толкова привлекателни, че често са обект на сватбени тържества в римска стилистика. 

 

61 км. по-късно, сме в Крумовград. Чудесно място за бърза разходка и обяд в прегръдките на Източни Родопи. Още 9 км. ни делят от махала Метла на село Долна Кула - отправната точка за Водопада на сътворението. Точно половин час преход ви дели от това чудно творение на природата. Изключителна е не само водната каскада, но и базалтовите скали по които се спуска. Странно напомнят на нестройни каменни клавиши на пиано, сякаш увиснали вертикално в нищото. Под тях, където водите се стичат и наоколо, има пещера. Преминавате през водната пелена или край нея - и сте вътре. Мястото е много необичайно и вълнуващо. Нищо чудно, че с времето водопадът е придобил именно това име. Не прилична на нищо друго и носи съвсем различна естетика, от всеки друг водопад. Очаква ни Момчилград (32 км.) Тук си знаете – багажа в хотела и на разходка из града на Момчил юнак. В центъра има чудни фонтани, а паркът на името на войводата предоставя възможности за късна разходка. На сутринта, след ободрителните кафе или чай и родопска закуска, се снабдяваме с подходящ за из път обяд и поемаме към

село Широко поле (23 км.) Оттам започва походът ни към Лисиците – селото свързано със сушата единствено с мост, дълъг около 260 метра. Единствената друга алтернатива да го достигнете е с лодка по язовир Студен кладенец. Тук сме за първото приключение. При Широко поле свийте надясно след джамията и продължете по пътя покрай ж.п. линията. Свърши ли пътят - оставете автомобила. Ще видите пътечката нататък, след ж.п. гарата продължава вляво. Мостът носи патината на времето. Прекосите ли водната шир, от другата страна ще ви посрещне селце, което природата малко по малко прегръща. Улици - няма. Десетина са последните обитатели, които пазят родното си място като самотни стражи. Селската чешма с петолъчка и до днес пои с ледена вода гостите на забравеното от Бог и държава село на края на света. Указателни табели сочат към местността Чит Кая (зидана скала) - тракийски ритуален комплекс свързан със слънчевия култ. Някога, там се издигала крепост. В скалите и до днес личат десетки скални ниши с различна форма. Мястото е внушително. Загледате ли се, ще различите всякакви форми изваяни от природата, сред които изразително лице. Широко поле - Лисиците - Чит Кая ще ви отнеме около час в посока. Оставяме моста зад гърба си. Виждате ли високите вулканични скали пред вас? Там на 586 м.н.в. ни очаква древната отбранителна крепост със стратегическо значение Моняк от XII - XIII в. Обсадена от латините по време на IV-тия кръстоносен поход през 1206 г. В нея е коронясан вторият и последен император на Латинската империя Анри Фландърски. Гледайте за указателните табели откъм с. Широко поле. Свърши ли шосето – е време да повървим. Гледката след 30-те минути изкачване е истински балсам за душата - панорама към водите на Студен кладенец, Лисиците, моста и отвъд.  По пътя за дома, спираме в Хасково (46 км.) В града ви очаква най-високата в света статуя на Богородица с Младенеца. Площадът, на който се издига старата часовникова кула е чуден пример за прекрасно градоустройство. Възрожденското Кирково училище разказва за Хасковските будители. Паскалевата къща от XIX в. е първата у нас, показваща стария градски бит. Останалите тайни на града открийте сами - нали сте пътешественици?

 

Пътувай с Инфо Пойнт до най-интересните кътчета на България: Лисиците

За мнозина, Северозапада е тера инкогнита – или непозната земя. Незнайно защо, този безкрайно красив край остава някак по-встрани от обичайните маршрути на пътешествениците. Каним ви да тръгнем заедно из него! Очакват ви старини, природни чудеса, топли хора и автентична България!

read more

Маршрут: Пещера Орлова Чука - крепост Червен - Ивановски скални църкви - Русе - Басарбовски скален манастир – Беленски мост - град Елена

read more

Най-изкусният ваятел – природата, е създал чудни пещери в Родопа. Сред тях са Дяволското гърло – дом на най-високия подземен водопад на Балканите; Ягодинската пещера с изобилие пещерни образувания сред които леопардова кожа и изумителните пещерни бисери; Чудните мостове – някогашна пещера срутена от земетресение – или пък лют змей.

read more

На около 75 км от Бургас, в посока турската граница, се намира обширен район, пълен с мистика и артефакти с отлична инфраструктура, подходящ за самостоятелно пътешествие. Това е силно енергийната местност на връх Голямо Градище (710м), който е най-високият връх в Странджа планина от българска страна.

read more

Влизането в страната е разрешено за туристи, въпреки корона вируса, но изискването е 14-дневна карантина. Това, може би, спира туристите да плануват почивка там и съответно плажовете и хотелите остават празни. По тази причина хотелиери и жители на Пукет желаят да работят по отстраняването на този проблем.

read more

Свечеряваше се, когато навлязохме в Априлци. Преминалата току-що лятна буря беше изпразнила улиците на планинското градче. Намерихме хотела лесно, а на входа ни чакаше усмихнатата домакиня и вместо с "добър вечер" ни посрещна с гръмкото "няма ток". Бурята беше лишила града не само от хора по улиците, а и от електричество.

read more

След 9-часов полет пръските от скоростната лодка, водеща ни към остров Дифуши от столицата на Малдиви - Мале, са просто удоволствие. Цветовете на водата са невероятно зрелище от бяло, през тюркоазено, до тъмносиньо, като преминаваме близо до малки, сгушени в необятното синьо, зелени палмови островчета.

read more

"Хубава си, татковино, име сладко, земя рай..." Два реда, а казват всичко. Неземно красиви места, заредени с много енергия и мистика, богата история и прекрасен фолклор. Да, за всичко това има само една дума - България!

read more

В края на Януари месец тази година за първи път бяха събрани в общ годишен календар по-големите винени събития в страната. За зла участ, на една част от ивентите бе сложен печат CANCELLED, а на други датите бяха променени поради рестрикциите, свързани с COVID 19. Всички се надяваме поне планираното за втората половина от годината да се осъществи. Има хора, които ще оспорят необходимостта на създаването на такъв календар, други ще го намерят за нужен, но всъщност той е полезен както за винените любители и пътешественици, така и за организаторите, туроператорите, дори и избите.

read more

Почти пладне е, а ние стоим под сенките на няколко големи дървета пред входа на гара Септември. От тук започва и нашето различно приключение. На крачка от Родопите сме и чакаме часа, в който ще тръгнем към планината. Този път ще пътуваме с влак и то не какъв да е влак, а единствената теснолинейка в страната по линията Септември-Добринище .Ще пресечем Родопите и ще видим кътчета, които са скрити и не могат да бъдат видяни от шосето.

read more

Странджа - дива и непозната, а същевременно на крачка от големия град. Всеки, дръзнал да потегли по пътищата и пътеките на планината, бива посрещнат от все още непокътната природа, а вдишвайки от въздуха, поема дълбоко в себе си от мистиката и духът й.

read more

Всеки от нас е чувал в часовете по биология, че дърветата са "белите дробове" на нашата планета. Те произвеждат част от жизненоважния за всеки жив организъм кислород. Дърветата образуват биомаса, която служи за храна на много организми, също така осигуряват подслон за птици, влечуги, насекоми и бозайници. Тези, както и ред други причини, вдъхновиха екипа на Инфо Пойнт да се заеме с инициативата "Засей дърво за Зелени Родопи"

read more

Във време на пандемия и домашна самоизолация е време да планираме живота си след карантината. Пътуването сред природата и походите са любимо занимание за голяма част от нас и ние в следващите редове ще ви запознаем с един малко познат, но изключително приятен маршрут. Дестинацията ни е мистичната планина Странджа, където ще се потопим в царството на Зелениката

read more

Ахой! В далечината - остров. Името му означава "Островът на слоновете," но напомня на "Островът на съкровищата". Почти убеден съм, че някъде под всичките тези палми има заровено пиратско имане. Прилича обезпокоително много и на островът от "Джурасик парк" - с голяма денивелация, покрит изцяло с гъста тропическа джунгла, а горе - виснали няколко облака.

read more

Да се разходим заедно в дома на кхмерите и най-големия древен град в света – Ангкор. Когато пътуваме, най-напред правим разчет на средствата, нали така Практични сме! 30 USD - толкова струва електронната виза за Камбоджа. Запазил топлината на слънчев Тайланд, ще го оставя зад гърба си и пристъпвам в съвсем различно място, познало жестоки времена и управници, чието наследство личи навсякъде до днес. Камбоджа е земя на контрастите.

read more
Рим - ден първи
23 February 2020

Едва ли има човек,който поне веднъж в живота си да не е чувал фразата „всички пътища водят до Рим“. Е,аз го бях чувала повече от веднъж и беше невъзможно да устоя на изкушението да се гмурна в дълбините на Вечния град. Беше слънчева ноемврийска утрин когато пристигнах на летище Чампино и се отправих към центъра на града с малък автобус.

read more

Величествена и могъща, закрилница, дом и стихия, Тежка народна песен и писък на гайда, Природна аптека и убежище – История, тракийски светилища, римски пътища Пещери, меандри и сгушени къщи, покрити с тикли – От комините – спирали дим се протягат към небето. Агнетата се прибират от паша и чановете пеят в общ меден глас. Из горите все още звучи лирата на Орфей, смирявал зверове, хора, природа. Самодиви вият кръшни хора на планински поляни А сенки на хайдути заничат из вековните борове, на стража. Стеле се мъгла и аромат на пламък, на родопски клин и марудник, Завити в месал от стари времена. Всичко това - и много повече е Родопа.

read more

От пътуванията ми през годините съм разбрал няколко неща – проучваме и тогава тръгваме. Oбща представа и ръчен багаж е напълно достатъчен за моето бизнес пътуване. Истината е, че след Тунис и Дубай, Йордания не ми е била в топ 10. След няколко дни там, бих я нарекъл привлекателна.

read more

Един работен ден е към своя край, и тъй като все още си е студено и зимно, бързах да се прибера у дома. Налях си малък от любимият джентълмен* (бърбън) и карамелените му нотки бързо ме пренесоха на по-топло място....Тайланд – една страна с много лица, с много усмихнати хора и уникална природа.

read more

Един вълнуващ разказ за едно вълнуващо пътуване из Карибите.

read more
Short travel #Дубай
4 January 2019

Навечерието на Коледа... Хората вече мислят за подаръци, тежки трапези, семейни сбирки... На мен обаче ми е студено и сиво. Ходи ми се някъде! Седя си с чаша от любимото 12-годишно малцово уиски и си мисля: къде е топло, близо и достатъчно екзотично? Египет, ммм, може би... не, Тунис - другия път, Азия е на 12 часа разстояние... Май ще се стоя и тази Коледа в Бургас! Я чакай, а този прехвален Дубай не е ли само на някакви си 5 часа от България? Я да видя билетите по колко са!

read more