• Home »
  • Blog »
  • Дигитален пътеводител #3 част - Водопадът на Сътворението

Дигитален пътеводител #3 част - Водопадът на Сътворението

22 February 2021
Дигитален пътеводител #3 част - Водопадът на Сътворението

От вила Армира и Водопада на Сътворението до края на света в Лисиците

 

Пътешествието този път започва с разкошна вила – истински дворец, на аристократ от старо време. Накъдето и да се обърнеш – мрамор, мозайки, разкош и история. После, към невероятното творение на природата, което не прилича на нищо друго, което сте виждали: Водопадът на сътворението. Родопската нощ споделяме с Момчилград. Сутринта е за селото на края на света – Лисиците. До него стигаме по чуден мост над язовир Студен кладенец. За десерт по пътя обратно е Моняк – крепостта, която има много да разказва на археолозите и предлага панорами, пред които и Микеланджело би замълчал.

 

Маршрут: вила Армира - Крумовград - водопад на Сътворението - Момчилград - въжен мост Лисиците - светилище Чит Кая - крепост Моняк - Хасково

Разстояние до началната точка на маршрута вила Армира:

От Бургас – 227 км.

От Варна – 357 км.

От София – 331 км.

От Пловдив – 200 км.

 

Вила Армира ни очаква на 4 км. от Ивайловград. Както много неща в живота е открита по чиста случайност - при строеж на язовир. Проучванията разкриват разкошна римска вила - с изумителни мозайки по подовете, мраморни стенни облицовки, пана и колони.  Собственикът ѝ е бил важен аристократ от втората половина на I в. Постройката е била на два етажа като само на първия е имало 22 помещения, с панорамна тераса и отоплителна система. Целият този разточителен лукс е бил заобиколен от пищна градина и е разполагал с басейн. Тук е функционирало и ателие за обработка на бял мрамор. Днес, дворецът е чудесно експозиран Историята, разкоша, харизмата на Армира са толкова привлекателни, че често са обект на сватбени тържества в римска стилистика. 

 

61 км. по-късно, сме в Крумовград. Чудесно място за бърза разходка и обяд в прегръдките на Източни Родопи. Още 9 км. ни делят от махала Метла на село Долна Кула - отправната точка за Водопада на сътворението. Точно половин час преход ви дели от това чудно творение на природата. Изключителна е не само водната каскада, но и базалтовите скали по които се спуска. Странно напомнят на нестройни каменни клавиши на пиано, сякаш увиснали вертикално в нищото. Под тях, където водите се стичат и наоколо, има пещера. Преминавате през водната пелена или край нея - и сте вътре. Мястото е много необичайно и вълнуващо. Нищо чудно, че с времето водопадът е придобил именно това име. Не прилична на нищо друго и носи съвсем различна естетика, от всеки друг водопад. Очаква ни Момчилград (32 км.) Тук си знаете – багажа в хотела и на разходка из града на Момчил юнак. В центъра има чудни фонтани, а паркът на името на войводата предоставя възможности за късна разходка. На сутринта, след ободрителните кафе или чай и родопска закуска, се снабдяваме с подходящ за из път обяд и поемаме към

село Широко поле (23 км.) Оттам започва походът ни към Лисиците – селото свързано със сушата единствено с мост, дълъг около 260 метра. Единствената друга алтернатива да го достигнете е с лодка по язовир Студен кладенец. Тук сме за първото приключение. При Широко поле свийте надясно след джамията и продължете по пътя покрай ж.п. линията. Свърши ли пътят - оставете автомобила. Ще видите пътечката нататък, след ж.п. гарата продължава вляво. Мостът носи патината на времето. Прекосите ли водната шир, от другата страна ще ви посрещне селце, което природата малко по малко прегръща. Улици - няма. Десетина са последните обитатели, които пазят родното си място като самотни стражи. Селската чешма с петолъчка и до днес пои с ледена вода гостите на забравеното от Бог и държава село на края на света. Указателни табели сочат към местността Чит Кая (зидана скала) - тракийски ритуален комплекс свързан със слънчевия култ. Някога, там се издигала крепост. В скалите и до днес личат десетки скални ниши с различна форма. Мястото е внушително. Загледате ли се, ще различите всякакви форми изваяни от природата, сред които изразително лице. Широко поле - Лисиците - Чит Кая ще ви отнеме около час в посока. Оставяме моста зад гърба си. Виждате ли високите вулканични скали пред вас? Там на 586 м.н.в. ни очаква древната отбранителна крепост със стратегическо значение Моняк от XII - XIII в. Обсадена от латините по време на IV-тия кръстоносен поход през 1206 г. В нея е коронясан вторият и последен император на Латинската империя Анри Фландърски. Гледайте за указателните табели откъм с. Широко поле. Свърши ли шосето – е време да повървим. Гледката след 30-те минути изкачване е истински балсам за душата - панорама към водите на Студен кладенец, Лисиците, моста и отвъд.  По пътя за дома, спираме в Хасково (46 км.) В града ви очаква най-високата в света статуя на Богородица с Младенеца. Площадът, на който се издига старата часовникова кула е чуден пример за прекрасно градоустройство. Възрожденското Кирково училище разказва за Хасковските будители. Паскалевата къща от XIX в. е първата у нас, показваща стария градски бит. Останалите тайни на града открийте сами - нали сте пътешественици?

 

Пътувай с Инфо Пойнт до най-интересните кътчета на България: Лисиците

„Простотата е изключително важна за щастието“ Пристигането ни в Мароко през нощта след изморителен полет все още пази спомена на удивление. Трансферът ни до хотел в центъра на Маракеш отне 20 красиви минути, защото нощем успяхме да се насладим на вълшебни светлини като в арабска приказка.

read more

От пътуванията ми през годините съм разбрал няколко неща – проучваме и тогава тръгваме. Oбща представа и ръчен багаж е напълно достатъчен за моето бизнес пътуване. Истината е, че след Тунис и Дубай, Йордания не ми е била в топ 10. След няколко дни там, бих я нарекъл привлекателна.

read more

Почти пладне е, а ние стоим под сенките на няколко големи дървета пред входа на гара Септември. От тук започва и нашето различно приключение. На крачка от Родопите сме и чакаме часа, в който ще тръгнем към планината. Този път ще пътуваме с влак и то не какъв да е влак, а единствената теснолинейка в страната по линията Септември-Добринище .Ще пресечем Родопите и ще видим кътчета, които са скрити и не могат да бъдат видяни от шосето.

read more