Троянски балкан и екопътека Сувчарско пръскало

Нова дата: 2022 година

 

Преображенски манастир - Ловеч - Троянски манастир - Сувчарско пръскало

 

Една екскурзия с пешеходен преход от общо 4 часа за два дни!

Малка група 20 човека + придружител. Трансферен бус с комфортни седалки + придружител по време на пътуването

Обща дължина на маршрута от Бургас 740км, от Варна 1000км

* Степен на трудност: 5 от 10 - Оценката е субективна и e на база натрупан при провеждане на екскурзията опит. Като пример: 10 е най-високата степен на трудност с най-голямо натоварване (като изкачването на връх Вихрен), 1 е без преход и допълнително физическо натоварване.

 

Като отговорни граждани и туристи най-учтиво Ви молим в планината да спазвате следните правила:

  • отклоняване от пътеките;
  • замърсяване с битови и др. отпадъци;
  • бране, събиране, отрязване, изкореняване или друг начин на увреждане на екземпляри от растителни видове;
  • убиване, улавяне, преследване, обезпокояване или друг начин на увреждане на екземпляри от животински видове;
  • палене на огън и бивакуване.

 

Цена от Бургас: 117лв ( печелиш 1170 точки )

Цена от Варна: 125лв ( печелиш 1250 точки )

Вземи тази екскурзия с точки: с 12000 точки от Бургас и 13000 точки от Варна

Виж повече за точките тук: https://www.infopointbg.com/cashback.html

 

ТАЗИ ОФЕРТА МОЖЕ ДА БЪДЕ ЗАКУПЕНА НА ПО-НИСКА ЦЕНА ПРЕЗ  ГРАБО.БГ КЛИКНИ ВЪРХУ ТОЗИ ЛИНК:

 

https://grabo.bg/iz-troianskiia-balkan

 

*(при закупуване на продукти през платформата Грабо точки не се начисляват)

 

Описание на маршрута:

 

1-ви ден

04:30-06:30 - Отпътуване от Бургас, Младежки дом

06:30-10:00 – Отпътуване от Варна с кратка пауза по пътя в посока Преображенски манастир

10:00-10:30 – Разглеждане на Преображенски манастир

10:30-12:30 – Отпътуване към Ловеч

12:30-14:00 – Свободно време за обяд и разходка из Ловеч

14:00-14:15 – Придвижване до крепост Хисаря,Ловеч

14:15-15:00 – Разглеждане на крепостта - 4лв вход ( не е включен в цената на пакета )

15:00-15:30 – Отпътуване към Троян

15:30-17:00 – Свободно време за разходка в центъра на Троян

17:00-17:30 – Придвижване до хотела,настаняване и нощувка

 

2-ри ден

08:00-09:00 – Закуска

09:00-09:30 – Придвижване до Троянски манастир

09:30-10:30 – Разглеждане на манастирския комплекс

10:30-12:30 – Отпътуваме към водопад Сувчарско пръскало

12:30-16:30 – Достигане на отправна точка и пешеходен преход до водопада* - 2 часа в посока

16:30-20:30 – Отпътуване към Бургас и Варна ( +2 часа ) с кратка пауза по пътя

 

*За втория ден препоръчваме да си подготвите сух пакет за обяд и удобни обувки за леки преходи

 

Възможно е отклонение от маршрут или зададено време по независещи от туроператора условия.

При липса на основни елементи, от туристическата екипировка, е възможно да не бъдете допуснати до мероприятието. 

 

Описание на посещаваните обекти:

 

Преображенски манастир

На 7 км. от Велико Търново, под непристъпните отвесни скали над левия бряг на р.Янтра, в гористия пролом на Дервента се намира Преображенският манастир. Пътят за манастира се отклонява вляво от централната магистрала Велико Търново – Русе. По големина той е първи във Великотърновска област. Намира се плътно под пещерите на Бискалския венец на Беляковското плато.

Началото му се крие в далечното средновековно минало. Счита се, че е основан около 1360 г. от царица Теодора-Сара и сина й Иван Шишман. Затова манастирът е наричан още “Сарин” или “Шишманов”. Средновековният манастир се намирал на около 500 м южно от сегашния. За това свидетелстват проведените през 1952 г. сондажни проучвания. Открити са фрагменти от стенописи в стила на Търновската живописна школа, от търновската трапезна керамика, декоративни кръгли и четирилистни устиета и панички. В годините на османското иго манастирът е опожаряван няколко пъти от кърджалии и даалии, след което е изоставен и разрушен. През 1825 г. започва неговото възстановяване от известния родолюбец монаха отец Зотик. Разрешение за възстановяване на старата църква е дадено от султан Махмуд хан чрез специален ферман, издаден през 1832 г. Сградите на манастира са застроявани постепенно и затварят един правоъгълник с двор, застлан с калдаръм.

 

Ловешка крепост

Ловешката крепост се намира в северния Предбалкан. Разположена е на хълма Хисарлъка, на десния бряг на река Осъм. Част от укрепителната система, предназначена да пази подстъпите към столицата Търново и Троянския проход – най-краткият път между Северна и Южна България.

Най-ранното селище е от каменно-медната епоха (V хил. пр. Хр.), последвано е от тракийско (ІІІ-ІІ в. пр. Хр.), късно антично и ранновизантийско (ІV-VІ в.). В края на VІ и началото на VІІ век живота на хълма замира и се възстановява през ІХ-Х век.

Ловешката крепост възниква през Първото българско царство и е обитавана до ХVІІ век. През 1187 г. в подстъпите към нея е сключено примирието между братята Асен и Петър и византийския император Исак ІІ Ангел. Последвано е от възстановяването на българската държава.

През ХІІІ и ХІV век е разцветът на средновековния град. Той е административен, духовен и търговски център. Ловешкия деспот Иван Александър е изборан за български цар през 1331 г.

Днес крепостта има специално нощно осветление. По заявка гостите на Ловеч могат да гледат и слушат аудио-визуалните спектакли „Ловеч – звезден град”, „Историята своя тачим” и „Ловешката крепост разказва”.

 

Троянски манастир

Според манастирската летопис на Константин Огненович третият по-големина манастир в България - Троянският е основан в началото на 17в. от няколко атонски монаха отшелници, които донасят със себе си чудотворната икона на Богородица Троеручица. Първоначално били построен малка дървена църква "Рождество Богородично", монашеско жилище и гостоприемница.

По времето на игумена Калистрий, Троянският манастир бил плячкосан от турска банда, а самия игумен бил посечен. През първата половина на 18в., по времето на игумена Христофор се осъществили първите по-големи строежи в манастира, като били построени някои нови сгради и се организирало водоснабдяването на обителта.

Още от средата на 18в. в Троянският манастир функционирало килийно училище, в което получили образованието си видни духовници, като Йосиф Соколски, Онуфрий Габровски и др. През 2-та половина на 18в. игумен Пахомий организирал изграждането на нова, съборна църква, разширена в 1812г. По това време източно от манастира бил издигнат и скитът "Св. Никола".

През 1830г. с грамота на цариградският патриарх Троянския манастир е обявен за ставропигиален (под пряката юрисдикция на върховната църковна власт и самостоятелно управление), а игумен Партений изградил втори скит, посветен на "Св. Йоан Предтеча".

През 1835г. с помощта на местното население жилищните сгради в Троянския манастир били разширени и била издигната нова църква "Успение Богородично" дело на майстор Константин от с. Пещера. Да украси новопостроената църква бил поканен един от най-известните възрожденски художници - Захарий Зограф. По същото време били изградени и сегашните жилищни корпуси от изток, север и запад и малък дървен параклис "Рождество Пресветая Богородици". В 1865г. майстор Иван от с. Млечево построил 5-етажната кула – камбанария.

И през 19в. монасите от Троянския манастир продължили своята духовно-просветна дейност. Известни са усилията на книжовниците Спиридон, Рувим, Манасий, Калиник, Панарет, Йосиф Соколски, даскал Тодор Пирдопски да съживяват и разпространяват българското слово. Манастирското училище продължило своята работа и след Освобождението

Троянският манастир е бил и убежище на хайдути и революционери. Тук през 1872г. Васил Левски организира таен революционен монашески комитет, начело с игумена Макарий. При избухването на Априлското въстание в манастира е бил разкрит команден пункт на воеводите Панайот Волов, Георги Икономов и Тома Хитров. И до днес е запазена в автентичния си вид килията, в която са били обсъждани революционните дела. По време на Руско-Турската освободителна война отец Макарий трансформира комплекса в лазарет за руските войници.

Сегашният български патриарх Максим е бил послушник в Троянската обител.

Троянският манастир е един от трите ставропигиални манастири в България ( другите два са Рилския и Бачковския ).

 

Сувчарвско пръскало

Водопад "Сувчарско Пръскало" се намира близо до с. Христо Даново. Това е един от най-красивите и високи водопади в България с директен пад на водата. Неговата височина е 54м.

Водопадът е мощен и пълноводен през пролетта, намира се в Средна стара планина. Водата пада директно от скален венец и се разбива с грохот в малко езерце в подножието на скалите. До водопада се стига пеша за около 1ч и 30 мин, като се върви по стар, разбит път, който тръгва над село Христо Даново. 

Пътят следва коритото на реката, на която е самият водопад. Малко след като преминете над стар бетонов мост, ще трябва да се отклоните и да следвате реката. Водопадът се намира на около 200м по-нагоре по течението.

 

Офертата включва:

- Транспорт с лицензиран автобус;

- Водач от туристическата агенцията по време на пътуването; 

- Туристическа застраховка с лимит на отговорност 1000лв за лица до 70 ненавършени години (лица над 70г не се застраховат).                                                                                                                 

- Нощувка със закуска хотел 2* или 3*

 

Офертата не включва:


- Входни такси на посещаваните обекти;

- Разходи от личен характер                                                                                                                        

-Застраховка "Отмяна на пътуване" (Покриват се заплатените предварително разходи по договорза организирано пътуване, които не могат да бъдат възтановени от Туроператора, в случай на събития поради които Застрахованият не може да осъществи пътуването, в размер на договорения лимит.)

 

Допълнителна информация:

*Възможност за отпътуване от - Варна,Обзор,Свети Влас, Слънчев Бряг, Несебър, Равда, Ахелой,Поморие и Сарафово                                                                                                                                                           

* Необходими документи – валидна лична карта;                                                                                     

* Записване и начин на плащане: 50 % депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване; доплащане – до 3 дни преди датата на отпътуване;

Минимален брой за осъществяване на пътуването – 15 пълноплащащи туристи;

Срок за уведомление при неосъществяване на пътуването от страна на агенцията поради недостатъчен брой записани туристи – 3 дни преди датата на отпътуване.

* Настаняването по седалки в автобуса става според последователността на записване;

* За Ваша по-голяма сигурност е препоръчително е да си направите планинска застраховка!   

*От тази екскурзия може да съберете следния брой печати от 100-те Национални туристически обекта: 2 бр.

За резервации +359889150480

 

 

117,00 BGN
The product is added to shopping cart
Price: 117,00 BGN
Please choose: