Маракеш, Мароко 2024

12 May 2024
Маракеш, Мароко 2024

„Простотата е изключително важна за щастието“ ,

Това е, което ние  научихме от посещението си в императорския град.

Пристигането ни в Мароко през нощта след изморителен полет все още пази спомена на удивление. Трансферът ни до хотел в центъра на Маракеш отне 20 красиви минути, защото нощем успяхме да се насладим на вълшебни светлини като в арабска приказка. Забравихме умората, освежихме се и след 15 минути пеша вече бяхме в истинския живот на медината между  непреброимата с просто око навалица. Докато много посещения в Маракеш се въртят около внушителната джамия Кутубия или Джемаа ел Фна, оживения централен площад, пълен с укротители на змии и разказвачи на истории е несравнима. За онези, които желаят да се ровят дълбоко в тесните улички около площада или в пустинята и планините извън града, Маракеш възнаграждава със зашеметяваща природа, незабравими вкусове и луксозни марокански удоволствия.

Настанете се удобно и приятно четене!

Храната

Яденето на овча глава, варени охлюви, таджири, кус-кус, има различни нива на екзотика, които да отговарят на авантюризма на вечерящия. Ние опитахме  Танджир? ( Tanjir ), тя е основна тук. Това е ястие с месо, приготвено шест или повече часа в керамичен съд. Обикновено не се харесва на туристите, но има такава страхотна репутация сред мароканците, че някои идват в Маракеш с единствената цел да го ядат. Препоръчваме го на  площада. Тези техни 40-годишни ресторанти са цяла институция в Маракеш. Отворени са до  сутринта. Задължително опитваме ястията с чай от мента! Ще го помните дълго.

Пазарът

От пътуванията ми през годините съм разбрал няколко неща – проучваме и тогава тръгваме. Oбща представа и ръчен багаж е напълно достатъчен за моето бизнес пътуване. Истината е, че след Тунис и Дубай, Йордания не ми е била в топ 10. След няколко дни там, бих я нарекъл привлекателна.

read more

Почти пладне е, а ние стоим под сенките на няколко големи дървета пред входа на гара Септември. От тук започва и нашето различно приключение. На крачка от Родопите сме и чакаме часа, в който ще тръгнем към планината. Този път ще пътуваме с влак и то не какъв да е влак, а единствената теснолинейка в страната по линията Септември-Добринище .Ще пресечем Родопите и ще видим кътчета, които са скрити и не могат да бъдат видяни от шосето.

read more

За мнозина, Северозапада е тера инкогнита – или непозната земя. Незнайно защо, този безкрайно красив край остава някак по-встрани от обичайните маршрути на пътешествениците. Каним ви да тръгнем заедно из него! Очакват ви старини, природни чудеса, топли хора и автентична България!

read more