• Home »
  • Blog »
  • Моят “Джурасик парк” - Ко Чанг, Тайланд!

Моят “Джурасик парк” - Ко Чанг, Тайланд!

23 April 2020
Моят “Джурасик парк” - Ко Чанг, Тайланд!

До скритото съкровище на Тайланд – остров Ко Чанг

със Стойко Деведжиев

 

 

Ахой! В далечината - остров. Името му означава "Островът на слоновете," но напомня на "Островът на съкровищата". Почти убеден съм, че някъде под всичките тези палми има заровено пиратско имане. Прилича обезпокоително много и на островът от "Джурасик парк" - с голяма денивелация, покрит изцяло с гъста тропическа джунгла, а горе - виснали няколко облака.

 

Нямам търпение да стъпя на него. Казва се Ко Чанг и е третият по големина остров на Тайланд след тамошния Слънчев Бряг - Пукет и Самуи. Тук тълпи туристи няма. Мястото е национален парк и предлага чист досег до автентичен Тайланд, незамърсен от агресивната туристическа индустрия. До него се стига с малко логистика - от летището в Банкок поемам на югоизток към Трат с предварително уговорен превоз; може да избирате между микробус, автобус, рент-а-кар; Пътят е около 4 часа. Оттам - на ферибота. Половин час из Тайландския залив - и сте на брега. Подходящи за посещение са месеците от ноември до март, като температурата е около 30 градуса. Часовникът се движи 5 часа напред.

 

През 2016 г., когато за пръв път стъпих тук, Ко Чанг беше чиста приключенска дестинация - за пътешествениците, които обикалят с раница на гърба из дивите кътчета на планетата. Четири години по-късно ме посреща различен, с нови постройки, но все така идиличен. Лежерното спокойствие вади най-доброто от хората, свикнали с натъпкани графици и луда надпревара с часовника. Тук, никой не бърза. Хората живеят по-истински и пълноценно. Думата стрес изобщо не фигурира в речника им - нито пък бърн-аут синдром. Трябва ви бягство от ежедневието и Тайланд ви звучи повече от добре? Ко Чанг е вашето място.

 

Жителите му са около 10 хил. Будисти са – на острова има два храма. Карат основно нови модели пикапи и моторчета по чудесни пътища. Къщите им обаче са друго нещо - съвсем скромни и съчетават дом и бизнес в едно - предната половина на постройката е пералня или пък рент-а-байк - а задната е запазена за семейството. Хората са много мили, възпитани, търпеливи и усмихнати. Чуждите езици не са им силна страна, но пък винаги успяваме да се разберем. Валутата е тайландски бат, като 20 бата се равняват на около 1 лев. Спокойно може да се пазарите навсякъде - дори да предложите абсурдна цена, никой няма да ви се разсърди. Опциите за настаняване са безброй - от бунгала за по 10 USD на нощ, до многозвездни хотелски курорти.

 

За да се придвижвате по-бързо, спокойно можете да си наемете моторче и точно като тайландците да пърпорите из острова. Имайте предвид обаче, че движението е „наопаки“ на нашето. Цените на всичко са съвсем приемливи и са с около 25% по-ниски от тези в Пукет. Последните години еспресото е много популярно и буквално навсякъде има спотове, където може да изпиете едно на крак. Алкохолът е скъп, електронните цигари – забранени. Масово пият особен за моя вкус чай – оранжево-бял на цвят, който така и не ми стана любим – но може пък вие да си го „познаете“. Тайланд е един от най-големите производители на ананаси, затова - не пропускайте да ги опитате. Предлагат се и любопитни малки дини, някои от които са в златен цвят, както и манго, папая, кокос, дуриан, рамбутан - има от всичко за любителите на екзотичните плодове. Пресните морски дарове ще откриете навсякъде – и в многобройните места за стрийт фууд, и в ресторантите. Кухнята комбинира сладко и люто, с акцент на лютото.

 

Разкошните плажове са от западната страна на Ко Чанг. На всеки от тях ви очаква чуден бял пясък, напред - безкрайно синя вода, а сянка предлагат многобройни палми. Един час от прочутият по цял свят тайландски масаж струва точно 250 бата – или около 15 лева. Идва при вас директно на плажа. Вечерите са цяло блаженство. Около 17 часа ресторантите започват да вадят маси на ивицата. Час по-късно, настъпващата вечер подканва да седнете на някоя от тях и да си подарите вечеря на плажа под звездите, на светлините на фенери отразени в безкрайната водна шир на крачка от вас. Това е подарък, който няма как да си направите в така популярния Пукет.

 

Друга забележителност на острова са водопадите. Основните са седем, като за посещението на някои има малка символична такса. Най-посещаван е Клонг Плу на западния бряг. Може да тръгнете на трекинг из джунглата - вълнуващо приключение за всеки европеец. По време на прехода, може да срещнете обикновен варан, симпатичните малки еленчета мунтжак, екзотичната петниста цивета. Макаците са буквално навсякъде. Пресичат пътя, прескачат по палмите, дори са се научили в колко часа хората се събират да гледат изгрева на специалните наблюдателни площадки и пристигат да си искат храна. Ако тръгнете по табелите, сочещи към "Red bridge" или червеният мост, ще достигнете до чудна пътека в ръждиво червено, която се вие сред мангровите гори и предлага красиви гледки към иначе непристъпни части на националния парк.

 

Островът е чудно място за гмуркане. В момента, в който сложите маската и се потопите при вас пристигат многобройни риби във всички цветове на дъгата. Костенурки плават край дълги по 50 и повече метра пасажи... Флората и фауната са направо изумителни.  Спокойно можете да наемете лодка, с която да се отправите на шнорхелинг до кораловите рифове на съседния остров, също национален парк Ко Ранг. Толкова е красиво, че обикновено се усещаш, че е време да си тръгваш, чак когато започне да се стъмва. Много интересна е и фермата за слонове. В нея можете да нахраните някое от внушителните животни и да се грижите за него.

 

Искате ли да се докоснете до истинския Тайланд, идете в Ко Чанг. Островът предлага много възможности за забавление и почивка – и само от вас зависи кои ще изберете за времето си в това късче от рая. Тук времето сякаш не спазва правилата, хората са винаги усмихнати и любезни, море и небе са лазурно сини, плажът – бял, водата – топла, а животът безкрайно лежерен и спокоен. Ще се върнете окрилени и заредени с енергия. Ако организацията за самостоятелно пътуване ви се струва предизвикателство – то добре дошли сте да пътувате с екипа на Инфо Пойнт – ще има кой да ви води – и снима :)

 

https://www.infopointbg.com/kochang2020.html - линк към пътешествие с нас през 2020 година.

"Хубава си, татковино, име сладко, земя рай..." Два реда, а казват всичко. Неземно красиви места, заредени с много енергия и мистика, богата история и прекрасен фолклор. Да, за всичко това има само една дума - България!

read more

В края на Януари месец тази година за първи път бяха събрани в общ годишен календар по-големите винени събития в страната. За зла участ, на една част от ивентите бе сложен печат CANCELLED, а на други датите бяха променени поради рестрикциите, свързани с COVID 19. Всички се надяваме поне планираното за втората половина от годината да се осъществи. Има хора, които ще оспорят необходимостта на създаването на такъв календар, други ще го намерят за нужен, но всъщност той е полезен както за винените любители и пътешественици, така и за организаторите, туроператорите, дори и избите.

read more

Почти пладне е, а ние стоим под сенките на няколко големи дървета пред входа на гара Септември. От тук започва и нашето различно приключение. На крачка от Родопите сме и чакаме часа, в който ще тръгнем към планината. Този път ще пътуваме с влак и то не какъв да е влак, а единствената теснолинейка в страната по линията Септември-Добринище .Ще пресечем Родопите и ще видим кътчета, които са скрити и не могат да бъдат видяни от шосето.

read more

Странджа - дива и непозната, а същевременно на крачка от големия град. Всеки, дръзнал да потегли по пътищата и пътеките на планината, бива посрещнат от все още непокътната природа, а вдишвайки от въздуха, поема дълбоко в себе си от мистиката и духът й.

read more

Всеки от нас е чувал в часовете по биология, че дърветата са "белите дробове" на нашата планета. Те произвеждат част от жизненоважния за всеки жив организъм кислород. Дърветата образуват биомаса, която служи за храна на много организми, също така осигуряват подслон за птици, влечуги, насекоми и бозайници. Тези, както и ред други причини, вдъхновиха екипа на Инфо Пойнт да се заеме с инициативата "Засей дърво за Зелени Родопи"

read more

Във време на пандемия и домашна самоизолация е време да планираме живота си след карантината. Пътуването сред природата и походите са любимо занимание за голяма част от нас и ние в следващите редове ще ви запознаем с един малко познат, но изключително приятен маршрут. Дестинацията ни е мистичната планина Странджа, където ще се потопим в царството на Зелениката

read more

Да се разходим заедно в дома на кхмерите и най-големия древен град в света – Ангкор. Когато пътуваме, най-напред правим разчет на средствата, нали така Практични сме! 30 USD - толкова струва електронната виза за Камбоджа. Запазил топлината на слънчев Тайланд, ще го оставя зад гърба си и пристъпвам в съвсем различно място, познало жестоки времена и управници, чието наследство личи навсякъде до днес. Камбоджа е земя на контрастите.

read more
Рим - ден първи
23 February 2020

Едва ли има човек,който поне веднъж в живота си да не е чувал фразата „всички пътища водят до Рим“. Е,аз го бях чувала повече от веднъж и беше невъзможно да устоя на изкушението да се гмурна в дълбините на Вечния град. Беше слънчева ноемврийска утрин когато пристигнах на летище Чампино и се отправих към центъра на града с малък автобус.

read more

Величествена и могъща, закрилница, дом и стихия, Тежка народна песен и писък на гайда, Природна аптека и убежище – История, тракийски светилища, римски пътища Пещери, меандри и сгушени къщи, покрити с тикли – От комините – спирали дим се протягат към небето. Агнетата се прибират от паша и чановете пеят в общ меден глас. Из горите все още звучи лирата на Орфей, смирявал зверове, хора, природа. Самодиви вият кръшни хора на планински поляни А сенки на хайдути заничат из вековните борове, на стража. Стеле се мъгла и аромат на пламък, на родопски клин и марудник, Завити в месал от стари времена. Всичко това - и много повече е Родопа.

read more

От пътуванията ми през годините съм разбрал няколко неща – проучваме и тогава тръгваме. Oбща представа и ръчен багаж е напълно достатъчен за моето бизнес пътуване. Истината е, че след Тунис и Дубай, Йордания не ми е била в топ 10. След няколко дни там, бих я нарекъл привлекателна.

read more

Един работен ден е към своя край, и тъй като все още си е студено и зимно, бързах да се прибера у дома. Налях си малък от любимият джентълмен* (бърбън) и карамелените му нотки бързо ме пренесоха на по-топло място....Тайланд – една страна с много лица, с много усмихнати хора и уникална природа.

read more

Един вълнуващ разказ за едно вълнуващо пътуване из Карибите.

read more
Short travel #Дубай
4 January 2019

Навечерието на Коледа... Хората вече мислят за подаръци, тежки трапези, семейни сбирки... На мен обаче ми е студено и сиво. Ходи ми се някъде! Седя си с чаша от любимото 12-годишно малцово уиски и си мисля: къде е топло, близо и достатъчно екзотично? Египет, ммм, може би... не, Тунис - другия път, Азия е на 12 часа разстояние... Май ще се стоя и тази Коледа в Бургас! Я чакай, а този прехвален Дубай не е ли само на някакви си 5 часа от България? Я да видя билетите по колко са!

read more