• Home »
  • Blog »
  • Манастирите на Метеора - ТОП 6

Манастирите на Метеора - ТОП 6

2 February 2019
Манастирите на Метеора - ТОП 6

Думата „Метеора“ означава буквално „летящ във въздуха“ и разбира се напомня думата метеор. Това, което е създало това рядко геоложко явление, е една от мистериите на природата и има много предположения, въпреки че те остават теории и никоя от тях не е доказана. Но удивителното чудо на природата в комбинация с чудото построено от човека, правят Метеора едно от най-зрелищните места за посещение в Гърция.

Само 6 от 19 манастира за отворени за посетители. Ето кои са те накратко:

1. Манастирът Света Троица  

Манастирът Света Троица (Агия Триада) е най-труднодостъпен, но щом стигнете до самия връх, панорамната гледка към околностите е просто завладяваща!

Манастирът е в непосредствена близост до женския манастир "Св. Стефан" и се намира на стръмна скала. Манастир е от 1362 г., както е посочено в документ от Symeon Uressis Palaeologos. Посетителите трябва да следват път, който ги насочва първоначално до подножието на скалата, преди да започнат да се изкачват около 140 стъпки.

Главната катедрала на манастира е построена през 15 век и украсена с фрески през 1741 г. от двама монаси. Стените, които са оцелели днес, са дело на агиографите Антониос, свещеникът и брат му Николаос.

Интерес представлява параклисът на Тимиос Продромос (малък кръгъл храм с купол, изсечен от скали, декориран с картини от изобразително изкуство от 1682 г.).

Посетете този манастир за авантюристично изкачване, поразителната гледка и особената му архитектура. Част от манастира е бил използван като място за финалните сцени на филма за Джеймс Бонд.

2. Манастирът Варлаам

Светият манастир Варлаам е вторият по големина манастир. Намира се точно срещу Великия Метеорски манастир и е основан в средата на XIV век от управителя Хосиос Варлаам.

Елегантният манастирски католикон е построен в чест на Агио Пантес през 1541-42 г. от двама братя от Янина, свещениците-монаси Хосио Феофан и Нектария Аспарад. Главната църква е украсена през 1548 г. Въз основа на стилистични критерии този великолепен стенопис се приписва на известния жител на Тива, Frago Catelano.

Това е манастирът, където можете да посетите кулата със старата запазена мрежа, използвана от първите монаси за тяхното изкачване и слизане от скалата, докато „Божията воля да я замени”!

Много голяма и впечатляваща е дъбовата бъчва за съхранение на вода от 16-ти век. Старата трапезария е превърната в музей, където посетителите могат да се възхитят на превъзходно рисувани икони - предимно съвременни към епохата на Възраждането - и скъпоценни одежди на свещениците. Други стари сгради в манастира са кухнята и болницата. Библиографската работилница и работилницата за златна бродерия на манастира са уникални.

3. Манастирът Свети Николай Анапафса

Светият манастир "Св. Николай Анапафса" е първият манастир, който срещаме по пътя си към Светата Метеора и е основан в края на XIV век.

За името Анапафс има многобройни тълкувания, две от които са най-популярни. Първото е, че името Анапафсас е приписвано от един от благодетелите на манастира, а второто обяснение е свързано с позицията на манастира, която е първата, която се среща по пътя нагоре и вероятно служи на поклонниците и другите посетители за почивка преди да продължите. Почивката се превръща в гръцки анапафси, така че Свети Николай Анапафски буквално означава Свети Никола, който си почива.

Върху ограничената повърхност на скалата сградата на манастира е построена вертикално на етажи. Достъпът до всички етажи се постига чрез вградено стълбище. На входа на манастира се намира църквата "Св. Антоний" и криптата, където преди са били съхранявани кодовете и наследствените имена на манастира. По стените могат да се видят картини от 14-ти век.

4. Манастирът Русану

Манастирът Русану е основан през 1545 г. от Йоасаф и Максимос, двама братя от Епир, които са го построили на руините на още по-стара църква. През 1988 г. е преобразуван с улеснен достъп. За да стигнете до този манастир, пресичате малък мост от друг връх. Църквата съдържа забележителни стенописи, дървени иконостаси и панелни икони. Манастирът е отворен от 9:00 до 13:00, а след това от 3:30 до 18:00. Той е затворен в сряда.

5. Манастирът Големия Метеор

Мегало Метеоро или Метаморфиза, първата църква на Преображението е най-известната от манастирите и е построена върху най-високата скала. Основана от Атанасиос, метеоритът, една от най-известните фигури в православното монашество, започва работа преди 1382 г. и по-късно завършва от монаха Йоасаф. Тъй като сръбският император Симеон Урос дава на монашеството цялото си богатство и става монах, манастира става най-богатият и най-могъщият от всички и съдържа някои от най-красивите стенописи от пост-византийското изкуство, които могат да бъдат намерени в Гърция. Също така може да се види и красива музейна сбирка в трапезарията. Католиконът има купол, висок 24 метра, с поразителна поредица от фрески от Теофани. Манастирът е отворен от 9 до 1 и от 3 до 6. Той е затворен във вторник и сряда.

6. Манастирът Свети Стефан 

Агиос Стефанос има безпрепятствен изглед към равнината към Каламбака. Не е известно кога е построена старата църква, но сегашният католикон, посветен на св. Църквата "Свети Стефанос" има дървен покрив и стенописи от свещеника Йоанис от Stagoi, нарисувани през 1545 г. Манастирът е отворен от 9 до 13 часа и от 3 до 5 часа всеки ден.

Малко повече информация за Метеора:

Има входна такса от 3 евро за влизане във всеки от манастирите и се изисква подходящо облекло. Жените трябва да носят поли под коленете, въпреки че в някои манастири те са предвидени за жени с къси панталони или панталони. Ръцете на мъжете трябва да бъдат покрити и те трябва да носят дълги панталони. Манастирите са затворени между един и три всеки ден. Самите манастири освен с невероятни гледки са пълни и с религиозни съкровища, стенописи, икони и библиотеки, богати на стари ръкописи.

 

Тези красиви манастири може да посетите и с Инфо Пойнт - https://www.infopointbg.com/meteora.html

 

Извор и снимков материал: https://www.greecetravel.com/meteora/monasteries.html

 

 

 

 

От пътуванията ми през годините съм разбрал няколко неща – проучваме и тогава тръгваме. Oбща представа и ръчен багаж е напълно достатъчен за моето бизнес пътуване. Истината е, че след Тунис и Дубай, Йордания не ми е била в топ 10. След няколко дни там, бих я нарекъл привлекателна.

read more

Един вълнуващ разказ за едно вълнуващо пътуване из Карибите.

read more

Един работен ден е към своя край, и тъй като все още си е студено и зимно, бързах да се прибера у дома. Налях си малък от любимият джентълмен* (бърбън) и карамелените му нотки бързо ме пренесоха на по-топло място....Тайланд – една страна с много лица, с много усмихнати хора и уникална природа.

read more

Дяволското гърло е пропастна пещера, която привлича туристите с тайнствената си красота, ревящата стихия на подземния водопад (най-високия на Балканите), образуван от падащите в 42 м. пропаст води на река Триградска, както и с множеството легенди, които разпалват въображението.

read more

"...Когато Октавиан, бащата на Август, водил войската си някъде из отдалечените части и в Свещената планина на Дионис, се допитал до оракула на бога за сина си, било му потвърдено от жреците, че синът му ще стане господар на целия свят, понеже, след като виното се разляло върху олтара, димът се издигнал нагоре над върха на светилището чак до небето - знамение като това, което получил и самият Александър Велики, когато принасял жертва на същия този олтар". Гай Светоний Транквил

read more

От известно време птиците фламинго обитават остров Аруба тихо и спокойно. Преди около 15 години, били развъдени на частния остров Ренесанс, живеейки на плажа, смесени с посетители и гости хотела.

read more
Short travel #Дубай
4 January 2019

Навечерието на Коледа... Хората вече мислят за подаръци, тежки трапези, семейни сбирки... На мен обаче ми е студено и сиво. Ходи ми се някъде! Седя си с чаша от любимото 12-годишно малцово уиски и си мисля: къде е топло, близо и достатъчно екзотично? Египет, ммм, може би... не, Тунис - другия път, Азия е на 12 часа разстояние... Май ще се стоя и тази Коледа в Бургас! Я чакай, а този прехвален Дубай не е ли само на някакви си 5 часа от България? Я да видя билетите по колко са!

read more

Бахамските острови се състоят от 700 острова и над 2 000 скали, поръсени над 100 000 квадратни мили океан. Архипелагът е екологичен оазис, който се гордее с най-чистата вода на планетата.

read more

За мнозина това е мечта за цял живот, за други 13 милиона годишно това е реалност!

read more

Това е един от китайските символи - Великата китайска стена. Тя е световно известна, служила като фон за безброй филми заради славата си и привлича безброй туристи всяка година ... също така е сред 7-те нови чудеса на света!

read more

Дубровник, или както го наричат хърватите, "Перлата на Адриатика" е един от градовете, чиято красота очарова целия свят и привлича много посетители. Това място е богато на историческо наследство, като най-ценната част са впечатляващите градски стени. Независимо дали се интересувате от стари сгради или не, Дубровник няма да ви остави безразличен.

read more

272 от приблизително 6000 гръцки острова са населени. Всеки от тях е красив, фотогеничен, пълен с буйна зеленина и очарователни плажове. С огромния избор на дестинации избирате или със завързани очи на картата на гръцките острови, или започвате малко по-конвенционално планирането на Вашето пътуване. Ние ще Ви помогнем да откриете най-красивия гръцки остров за Вашата почивка!

read more

Курортът Сан Алфонсо дел Мар е построен през 2006 г. в Алгаробо, южно от столицата Сантяго, Чили. Отпред курортът изглежда като типичен хотелски комплекс, но зад сградите се крие басейн със солена вода, който е записан в Книгата на рекордите на Гинес.

read more

Букурещ е наречен "Малък Париж" заради великолепните си сгради и интересни забележителности, нопомнящи френската столица. И ако планирате да разгледате Букурещ през уикенда, ето някои от основните атракции на този завладяващ град:

read more

Да рекламираш продукт или услуга по курортите на Черно море, и в частност Слънчев бряг, е малко по-различно от реклама във вътрешността на страната. Ротацията на потенциалните клиенти е изключително динамична.

read more

Корфу се намира в далечния северозападен край на Гърция, точно до брега на сухопътната граница с Албания. Заедно с малките си околни острови, той е вторият по големина Йонийски остров. В историята Корфу е мястото, където Одисей е потърсил убежище от бурите и където почиват други пътници. Неговите буйни брегове, зелени хълмове и искрящи заливи привличат посетители от 8-ми век пр. Хр. Корфу заема място със стратегическо значение, за който са воювали през векове. Град Корфу е единственият гръцки град, чиито замъци заобикалят града, и един от малкото, които са удържали турците. Вместо да се поддаде на османското нашествие, Корфу остава във венециански ръце, което му придава много по-различно усещане за някои от другите гръцки острови.

read more

Много хора търсят причини да не правят нещо, особенно когато не го познават, но да пътуваш с круиз е УНИКАЛНО ПРЕЖИВЯВАНЕ и то за цял живот. Заслужава си да разчупиш ежедневието.

read more

Преди това те са били място на пребиваване и царуване на князе и царе, представителни великолепни сгради за гости и места за отмора на аристокрацията. Днес сградите и руините са популярни дестинации и романтични места за уикенд за двама. Ще ви покажем най-красивите дворци и замъци в Германия и ще ви разкажем тяхната история.

read more

Италия има красиви, романтични езера, които правят дестинацията незабравима. Използвайте тази кратка класация за италианските езера, за да изберете любимото си езеро в Италия, което да посетите.

read more

1. Следвайте стъпките на Джеймс Бонд Агент 007 проучва Истанбул в предпоследния филм на Джеймс Бонд, Skyfall. Първата сцена на действие се провежда в Капалъ чарши. Най-големият закрит базар на света Капалъ чарши е построен през 1461 г. и има повече от 4 000 магазина. Отворен всеки ден 8.30–19.00. (Beyazıt-Eminönü). За трети път филмът на Джеймс Бонд се снима в Истанбул - градът на два континента: Азия и Европа. Името на първия филм в Истанбул беше „От Русия с любов“, а вторият „Светът не е достатъчен“. „Истанбул е туристическа дестинация номер едно за феновете на 007. Миналото винаги присъства в един модерен град с вълнуващ нощен живот“.

read more