Посрещане на 2023 с Емблемите на Родопите за 4 дни

30.12.2022 - местата са ограничени до 45!

 

Пътуване във времето с Инфо Пойнт за завършване на 2022 година и посрещане на 2023 година!

 

 

* Ще посетим най-популярните обекти в Източни Родопи с включени беседи 

*ТОП хотел - проверен многократно с групи на Инфо Пойнт - Хотел Арпезос - гр. Кърджали (hotelarpezos.com)

*Новогодишен купон на много добра цена - куверт с отлична храна, томбола и диджей до зори на цена от 80лв/човек

*Най-добрите водачи от Инфо Пойнт + беседи на Перперикон и Татул с Георги Кючуков

*Алтернативни забележителности при лоши метео условия

*Резервация само срещу 50лв/човек до 01.12.2022

*възможност за участие в приключението със собствен транспорт на преференциална цена

 

 

Цена от Бургас: 311лв ( печелиш 3110 точки )

Цена от Варна: 322лв ( печелиш 3220 точки )

Вземи тази екскурзия с точки: с 33 000 точки от Бургас и 35 000 точки от Варна

Виж повече за точките тук: https://www.infopointbg.com/cashback.html

 

* Степен на трудност: 3 от 10 - Оценката е субективна и e на база натрупан при провеждане на екскурзията опит. Като пример: 10 е най-високата степен на трудност с най-голямо натоварване (като изкачването на връх Вихрен), 1 е без преход и допълнително физическо натоварване.

 

Описание на програмата:

 

1-ви ден - опознаване на Източни Родопи

07:30 отпътуване от Бургас, респективно 05:00 отпътуване от Варна, посока Каменни гъби край село Бели пласт

11:30 достигане до природната забележителност Каменни гъби и свободно време за снимки

12:30 отправяне посока светилище Перперикон

15:30 разглеждане с беседа на светилище Перперикон - вход срещу заплащане / беседа включена /

16:30 настаняване в хотела

19:30 възможност за организира вечеря срещу доплащане

 

2-ри ден - посрещане на Нова Година 2023

08:00 - 09:00 закуска

09:30 потегляне посока Златоград

10:30 разглеждане на Етнографски комплекс Златоград, време за кафе на пясък и снимки на зимен Златоград*

14:30 отпътуване към хотела и свободно време за разходка в Кърджали, обяд и подготовка за новогодишната вечер

19:00 Новогодишно парти в ресторант с близо 400 места  - куверт 80лв срещу доплащане, включва меню, томбола и диджей 

*екскурзията до Златоград се заплаща допълнително 15лв на човек, мероприятието ще се осъществи при минимум 15 записани човека

За клиентите предпочели да останат в Кърджали, предлагаме да посетят църквите Свети Йоан Предтеча и Успение Богородично, РИМ Кърджали и пеещата часовникова кула.

 

3-ти ден - да кажем "Здравей" на 2023 година

09:00 - 11:00 закуска

11:30 отпътуване посока светилището на Орфей - Татул с беседа

12:30 разглеждане на светилището и време за снимки

14:00  посещение на "скрит елемент"

16:00 отпътуване към хотела за отмора

19:30 възможност за вечеря срещу доплащане

 

4-ти ден - "Черешката на тортата" - връх и крепост Моняк

08:00 - 09:00 закуска и освобождаване на хотела

09:30 отпътуване посока крепост Моняк

10:00 начало на прехода - около 1 и 15 минути в посока - средна денивелация  - уникални гледки към язовир Студен кладенец, мост Лисиците и град Кърджали ( възможност при добро време да се наблюдават и гнездящите в скалите лешояди ) - 5/10

15:00 почивка в град Хасково и възможност за късен обяд

16:00 отпътуване за Бургас и Варна

20:00 пристигане в Бургас ( приблизително ) + 2,5 часа за Варна

 

Преходите е възможно да се осъществят само при подходящи атмосферни условия.

Възможна отмяна на пътуването при неблагоприятно време  ( буря, обилен снеговалеж и други ).

Алтернативни и много атрактивни забележителности  при лошо време за всеки един от елементите!

При липса на основни елементи, от туристическата екипировка, е възможно да не бъдете допуснати до мероприятието.

 

Описание на посещаваните обекти:

 

Светилище Татул

Един от най-величествените мегалитни паметници, открити по нашите земи, е Тракийското светилище край село Татул, община Момчилград. То се намира само на 200 м от селото и на около 15 км от Момчилград.

Светилището представлява скален масив, а върхът му - пресечена пирамида. Комплексът се състои от два саркофага, четириъгълно легло за главния олтар и триметров кладенец. Датиран е от края на V и началото на ІV хил. пр.Хр. За това свидетелстват намерените глинени съдове в региона.

Скалната пирамида и гробниците около нея са оформени през ХVІІІ – ХІ в. пр.Хр., когато светилището преживява своя първи голям разцвет. Наоколо е оформен кръг от глинени олтари, върху които са извършвани жертвоприношенията. Открити са стотици култови предмети – глинени човешки идоли и прешлени за вретено, модели на съдове, предмети от бронз, изображения на Бога Слънце.

При разкопките през 2004 – 2007 г. са намерени и уникални предмети от глина, свързани със слънчевия култ – три колела за макети на Небесна колесница и част от златна маска.

 

Светилище Перперикон

Археологическият средновековен комплекс Перперикон е един от най-древните монументални мегалитни паметници, изцяло изсечен в скалите. Той е и една от най-популярните туристически дестинации в България.

Култовата дейност на скалния връх започва още през V хил. пр. Хр. и е свързана с култа към Бога-Слънце на хората от каменно-медната епоха. Тук те създават първото светилище и полагат съдове с храна за боговете. Тези свещенодействия продължават и през цялата бронзова епоха (III-II хил. пр. Хр.). С усъвършенстването на металните сечива става възможно да се дяла твърдата скала. Точно тогава се оформя овалната зала с огромния кръгъл олтар в центъра. Там жреците извършвали свещените ритуали с вино и огън. Именно тези култови практики са характерни за храма на Дионис, дълго търсен в Родопите. Последните археологически проучвания ясно сочат, че той се е намирал точно на Перперикон. Според легендите две съдбоносни пророчества са били направени от олтара на този храм. Първото е предопределило велики завоевания и слава наАлександър Македонски, а второто, направено няколко века по-късно, е предвещало властта и силата на първия римски император Гай Юлий Цезар Октавиан Август.

 

Крепост Моняк

Крепостта Моняк е разположена в Родопите, на 586 м надморска височина. Тя се намира на 11 км източно от гр. Кърджали, до с. Широко поле. Построена е през XII – XIII век. Тя е една от най-високо разположените и най-големи средновековни крепости в Родопите със защитена площ над 50 дка. Достъпът до нея е труден, защото теренът е стръмен, на места почти отвесен.

Крепостта е имала важна стратегическа роля, тъй като е пазела прохода Железни врата и подстъпите на средновековния град, разположен около манастира „Свети Йоан Продром“, намиращ се в днешния град Кърджали.

През 1206 г. крепостта е обсадена от латините по време на Четвъртия кръстоносен поход. Тук именно е коронясан за втори и последен император на Латинската империя Хенри (брат на загиналия Балдуин Фландърски).

Веднъж стигнали до крепостта, пред очите на туристите се открива невероятна гледка към язовир „Студен кладенец” и град Кърджали. Преживяването си заслужава трудното изкачване.

 

Въжен мост Лисиците

През 1993г единственият достъп до с. Лисиците – въженият мост, е разрушен от водната стихия. Това налага извършване на основен ремонт, което всъщност води до изграждане на нов мост по съвременна технология. Това е най-дългият въжен мост в България. Разстоянието между пилоните му е 260м. Изграден е в най-тясната част на яз. "Студен кладенец". Районът е изключително красив.

До моста се достига от с. Широко поле или по жп линията, като се слиза на сп. Желязна врата и се продължава в посока с. Широко поле. Мостът се вижда добре от линията. Красива гледка е и от крепостта "Моняк".

Регионалният исторически музей в Кърджали

Регионалният исторически музей в Кърджали е създаден през 1965 г. с цел да проучва, съхранява и популяризира културно-историческото наследство в Източните Родопи. Днес, той е утвърдена институция с ръководни, координиращи и изпълнителски функции. Осъществява научно-изследователска, събирателска, фондова, експозиционна и популяризаторска работа Oсновният му фонд включва над 40 000 културни ценности, свързани с историята и природата на Източните Родопи. Музеят се помещава в уникална сграда, обявена за архитектурен паметник на културата с национално значение през 2005 г. Тя е разположена сред красив парк, където растат над 30 екзотични растителни вида. Сградата е построена в периода 1922–1930 г. 

След извършена адаптация, площта й е организирана на 3 етажа, в 30 експозиционни зали, в които се поместват експозициите на отдел Археология, Етнография и Природа.

Сградата на музея и експозициите в него са достъпни за хора в неравностойно положение.

 

Часовникова кула, град Кърджали

 Часовниковата кула е построена през 1931 г. и се намира на една от емблематичните сгради срещу Паметника на освободителите в центъра на града.
Часовниковият механизъм е пуснат в ход на 3 март 1978 г. На всеки кръгъл час от 6:00 до 22:00 часа, 17 български патриотични песни мерят времето вече 35 години. В репертоара на градския часовник има и специални програми – например на 24 май, на всеки час пее "Върви, народе възродени". Това кърджалийско чудо е творение изцяло на родолюбиви родопчани.

 

Храм "Св. Успение Богородично"

Храмът "Св. Успение Богородично" се намира в квартал "Гледка" в град Кърджали. Светата обител включва църква и манастир. Църквата представлява трикорабна базилика, датираща от ХХв, действащ храм, паметник на културата. Интересна е цветовата гама на стенописите - смесването между синьо и жълто е често използвано при изобразяването на християнски символи в Близкия изток.

В църквата се съхранява частица от кръста на Христос, открита в реликвариум при разкопки на Перперикон през 2002 година.

 

Етнографски комплекс Златоград

Етнографски комплекс Златоград отваря врати през 2001г. в Стария град. Запазил възрожденския си облик, кварталът е архитектурен резерват. Хубави бели 150-годишни къщи, кръгли комини, прохладни чардаци, калдаръмени улички – това е старият град – и съвсем естествено в него е намерил място Етнографският комплекс.

Занаятчийските работилници са 9 и в тях са възстановени характерните за региона занаяти – гайтанджийство, терзийство, тъкачество, сарачество, дърворезба, грънчарство, ножарство, златарство и цървулджийство. Посетителите не само могат да наблюдават работния процес на майсторите, но и да опитат да изработят нещо.

В една от най-хубавите къщи в квартала се помещава и Археолого-етнографския музей. Обикновено обиколката завършва в кафене Стария град, където туристите се наслаждават на атрактивно поднесено въртяно кафе, приготвено на нагорещен пясък и подсладено със златоградска баклава с локум.

 

Каменни гъби

Природният феномен Каменни гъби (известен още като Скални гъби) е разположен на около 1 km северно от село Бели пласт, до самия път между Хасково и Кърджали. Местните го наричат Мантаркая.

Скалните образувания с формата на гъби са изваяни в риолитови вулкански туфи. Розовият цвят се дължи на минерала клоиноптилолит, а сините и черните петна са от манганови конкреции. Зеленикава багра идва от минерала селадонит. Самите скали са високи до 2,5-3 m.

Местността с площ 3 ha, в която се намират скалните формации, е обявена за природна забележителност на 13 май 1974 г. по силата на заповед №РД-552 на Министерство на околната среда и горите. В защитената местност могат да се наблюдават интересни видове птици: орел змияр, египетски лешояд, червенокръста лястовица, испанско и обикновено каменарче.

 

Офертата включва:

- придружител от туристическата агенцията по време на престоя; 

- 3 нощувки със закуска в хотел Апезос

- Туристическа застраховка с лимит на отговорност 1000лв за лица до 70 ненавършени години (лица над 70г не се застраховат).

- транспорт по програма

 

Офертата не включва:

- входни такси на посещаваните обекти;

- доплащане за допълнителна екскурзия "зимен Златоград" - 15лв/човек

- празничен новогодишен куверт за 31.12.2022 - 80лв/човек

- обяди и вечери;

- Разходи от личен характер. 

- Застраховка "Отмяна на пътуване" (Покриват се заплатените предварително разходи по договорза организирано пътуване, които не могат да бъдат възтановени от Туроператора, в случай на събития поради които Застрахованият не може да осъществи пътуването, в размер на договорения лимит.)   

 

Допълнителна информация:

 

*Възможност за отпътуване от - Варна,Обзор,Свети Влас, Слънчев Бряг, Несебър, Равда, Ахелой,Поморие и Сарафово

* Необходими документи – валидна лична карта;

* Записване и начин на плащане: 50лв депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване; доплащане – до 20 дни преди датата на отпътуване;
Минимален брой за осъществяване на пътуването – 15 пълноплащащи туристи;
Срок за уведомление при неосъществяване на пътуването от страна на агенцията поради недостатъчен брой записани туристи – 20 дни преди датата на отпътуване.
* Настаняването по седалки в автобуса става според последователността на записване;

*От тази екскурзия може да съберете следния брой печати от 100-те Национални туристически обекта: 0 бр.

* За Ваша по-голяма сигурност е препоръчително да си направите планинска застраховка!   

За резервации +359889150480

 

 

350,00 BGN 311,00 BGN
The product is added to shopping cart
Price: 311,00 BGN
Please choose: