Сакар - когато пътищата свършат, остават само следите

Нова дата 2022 година

 

Една прекрасна екскурзия за един ден в Сакар планина от Варна и Бургас

 

Домът на Слънцето "Палеокастро" - Устремски манастир - Скрит елемент

 

Обща дължина на маршрута от Бургас 300км, от Варна 560км

* Степен на трудност: 5 от 10 - Оценката е субективна и e на база натрупан при провеждане на екскурзията опит. Като пример: 10 е най-високата степен на трудност с най-голямо натоварване (като изкачването на връх Вихрен), 1 е без преход и допълнително физическо натоварване.

Тази екскурзия е подходяща за хора с добра двигателна активност!

Необходими туристически обувки и подходящи дрехи!

При липса на основни елементи, от туристическата екипировка, е възможно да не бъдете допуснати до мероприятието.

 

Цена от Бургас: 25лв ( печелиш 250 точки )

Цена от Варна: 41лв ( печелиш 410 точки )

Вземи тази екскурзия с точки: с 2700 точки от Бургас и 4200 точки от Варна

Виж повече за точките тук: https://www.infopointbg.com/cashback.html

 

Описание на програмата:

05:00 отпътуване от Варна ( пред Катедралта ), една пауза по пътя за Бургас

07:30 отпътуване от Бургас посока Тополовград

10:00 достигане до начална точка за кратък пешеходен преход до Палеокастро - трудност 5/10, продължителност 45мин в посока, средна до ниска денивелация - 1 час време за снимки и любуване на Сакар планина

13:00 - 14:30 отправяне посока Устремски манастир през Тополовград и пауза за обяд 1 час

14:30 - 15:30 време за разглеждане на манастира и река Манастирска

15:30 Скрит елемент!

16:30 отправяне посока Тополовград и отпътуване към Бургас и Варна

18:45 пристигане в Бургас

21:15 пристигане във Варна, с пауза по пътя след Бургас

 

Възможна промяна на часове и маршрут по независещи от туроператора обстоятелства *( пример: метереологични условия )

 

Офертата включва:

- Транспорт с лицензиран автобус;

- Водач от туристическата агенцията по време на пътуването; 

- Туристическа застраховка с лимит на отговорност 1000лв за лица до 70 ненавършени години (лица над 70г не се застраховат).

 

Офертата не включва:

- Входни такси на посещаваните обекти;

- Разходи от личен характер.                                                                                                                              

- Застраховка "Отмяна на пътуване" (Покриват се заплатените предварително разходи по договорза организирано пътуване, които не могат да бъдат възтановени от Туроператора, в случай на събития поради които Застрахованият не може да осъществи пътуването, в размер на договорения лимит.)             

 

*Възможност за отпътуване от - Варна,Обзор,Свети Влас, Слънчев Бряг, Несебър, Равда, Ахелой,Поморие и Сарафово

* За Ваша по-голяма сигурност е препоръчително е да си направите планинска застраховка!  

*От тази екскурзия може да съберете следния брой печати от 100-те Национални туристически обекта: 0 бр

 

Описание на посещаваните обекти:

Устремски манастир

Устремският манастир (известен още като Вакъфски или Хайдушки) се намира в Сакар планина на около 3 км. от с.Устрем (с. Вакъф до 1934г.), на 13 км. от Тополовград и на около 20 км. от гр. Елхово.

Предполага се, че Устремският манастир е основан през 14в., като в началото на следващия век името му се среща в османски документи. Обителта била сривана на няколко пъти и после отново издигана. До манастира има скална пещера известна с името "Вехтата черква". В нея има останки от стара живопис, което свързва възникването на манастира с някой от известните анахорети през 14 век., населявали пещерите в Странджа и Сакар.

По време на кърджалийските размирици Устремският манастир пострадал сериозно, но към края на 18в. и началото на 19в. бил възстановен от хайдутина Христо войвода от Сливен. Тук той се замонашил и приел името Хрисант. С помощта на местното население започнало обновяване на манастира, а бившия хайдутин станал негов игумен. Първата църква била съборена и на нейно място била построена нова, посветена на апостоли Петър и Павел. През 1813г. Хрисант починал и бил погребан в манастира, където и досега се пази надгробния му камък в предверието на църквата.

По време на руско-турската война от 1828-29г. Устремският манастир бил разрушен, но през 1836г. той бил отново възстановен. Тогава била построена и сегашната църква "Св. Троица", като към нея били включени зидовете на стария еднокорабен храм "Св.Св. апостоли Петър и Павел".

 

Крепост Палеокастро

На 3 км западно от Тополовград се намира Тракийска и късноантична крепост и култов комплекс Палеокастро. В региона, в област от около километър, са разположени групи скали, които в централната си част оформят защитната стена на крепоста. Скалите образуват верига от зъбери, изложени сутрин на лъчите на изгряващото слънце. 
Предполага се, че мястото е използвано в древността за ритуали, като учени твърдят, че е най-старото култово средище в земите на траките. Върху скалите се отличава т.н. "Храм на слънцето", при който в скалите са издълбани над 150 каменни слънца (соларни дискове) , а около много от тях са изрязани и слънчеви лъчи. Дисковете са с диаметър, вариращ между 20 и 90 см. 
На това място е намерена "главата слънце", която се съхранява сега в ямболски музей. Тя е гледала на изток, а за самото място учените твърдят, че е най-старото култово средище в земите на траките. Някои са склонни да я оприличат на човешка фигура, други виждат в нея "крилат диск", каквито често се срещат в източното изкуство и най-вече в Персия. Подобни скални зъбери са намирани на много места в Сакар, но на нито едно от тях няма подобни кръгове.
 
За резервации +359889150480
25,00 BGN
The product is added to shopping cart
Price: 25,00 BGN
Please choose: