Първенците на Родопите - връх Голям Перелик и връх Орфей

Следваща дата: 12.10.2024 година

 

Един приятен и сравнително лек преход до връх Орфей с отбивка да връх Голям Перелик в най-красивата част на Родопите!

Смолянската крепост - скрит елемент - Смолянските езера - хижа Перелик - връх Голям Перелик - връх Орфей

 

* Степен на трудност: 6 от 10 - Оценката е субективна и e на база натрупан при провеждане на екскурзията опит. Като пример: 10 е най-високата степен на трудност с най-голямо натоварване (като изкачването на връх Вихрен), 1 е без преход и допълнително физическо натоварване.

Предимството да изкачите Орфей с нас: Водач с опит в планината от Инфо Пойнт. Малко и компактна група, съобразяваме темпото с най-бавния.

Нужна ли е специална екипировка? Не, стандартна туристическа.

- Туристически обувки с грайфер, ветровка, дъждобран и полар, раница и щеки, слънчеви очила и слънцезащитен крем. Храна - протеинови барове, ядки, бързи въглехидрати (шоколад), вода 2 литра, аспирин

За кога е подходяща тази екскурзия?

Всеки в добро здравословно състояние и физическа подготовка. Ниска денивелация за средно дълга отсечка. 

Искаме да подчертаем, че това не е състезание и ние съобразяваме темпото!

 

Цена от Бургас: 149лв ( печелиш 1490 точки -събираш точки за карта EliteClub)

Цена от Варна: 159лв ( печелиш 1590 точки -събираш точки за карта EliteClub)

Вземи тази екскурзия с отстъпка до 7% с карта Eliteclub на Инфо Пойнт.

Как може да се сдобиеш с карта Eliteclub може да разбереш тук: ТОЧКИТЕ

Виж повече за Картите Eliteclub тук: ELITECLUB

 

* С това пътешествие участвате в играта "ВЪРХОВЕ" - виж повече тук

 

Поради специфика на терена това приключение има такса* „Труден терен“ в размер на: 7лв

*Притежателите на диамантена карта Eliteclub са освободени от таксата.

*Притежателите на златна карта Eliteclub заплащат 50% от таксата.

*Повече за Картите и отстъпките с нея може да прочетете тук: КАРТИТЕ

Таксата се заплаща на място по време на събитието.

 

Описание на програмата:

1-ви ден

5:00 Отпътуване от Варна (Катедралата)

07:30 Среща в Бургас и отпътуване посока Смолянски езера с пауза по магистрала Тракия 

12:30 Достигане до началото на екопътека Смолянска крепост и кратък преход  - около 20 минути в посока, прекрасни гледки в съчетание с археология, време за снимки

14:00 Посещение на "скрит елемент" - общо време 1 час

15:30 Посещение на три от Смолянските езера - Тревното, Бистрото и Мътното

17:00 Настаняване в хотела, отмора и опционално възможност за вечеря ( срещу доплащане )

 

2-ри ден

08:00 - 09:00 Закуска (при наличност), стягане на багажа и напускане на хотела

09:00 Отпътуване посока хижа Перелик

09:30 Начало на прехода на връх Голям Перелик ( до бариерата - тъй като връх Перелик е военна зона ) и продължане към връх Орфей  - около 3,5ч общо време в едната посока

17:00 Отпътуване от хижа Перелик към град Бургас и Варна с паузи по пътя

21:00 Приблизително време на пристигане в Бургас и + 2 часа за Варна

 

Изкачването е възможно да се осъществи само при подходящи атмосферни условия.

Възможна отмяна на пътуването при неблагоприятно време  ( буря, обилен снеговалеж и други ).

При липса на основни елементи, от туристическата екипировка, е възможно да не бъдете допуснати до мероприятието.

 

Описание на посещаваните обекти:

връх Перелик

Връх Голям Перелик (2 191 м) е най-високият връх в Родопите. С него Родопа се нарежда на седмо място сред българските планини. Планинското било е покрито с прекрасни иглолистни гори, сред които се намират живописни поляни.

Районът край върха е изключително привлекателен през всички сезони и предлага разнообразни възможности за пешеходен, пещерен и ски туризъм. В близост се намира връх Широколъшки снежник (2 188 м) – вторият по височина в Родопите, наричан още Орфей, както и пещера „Ледницата”, а в подножието на Перелик са селата Гела, Солища, Стикъл и Широка лъка. Килимите от дъхави цветя и билки, гъбите и дивите плодове тук са в изобилие.

 

връх Орфей

Широколъшки снежник, срещан също и като Карлък или Орфей е вторият по височина връх в Родопите (2188 м), след Голям Перелик. Разположен е в западният дял на планината, в землището на село Мугла. 

Широколъшкият снежник е изграден от вулканични скали, склоновете му са покрити с иглолистни гори, а билото му е голо. На самият връх има мраморна плоча, върху която е изписано „връх Орфей 2188 м. Д.В. от 29 Юни 1942 г.“, въпреки, че официалното картографско име на върха е Широколъшки снежник. 

 

Смолянски езера

Смолянските езера са разположени стъпаловидно на левия бряг на река Черна, а в тях се оглеждат срамежливо връх Снежанка, Орфееви скали и Невястата. Езерата са със свлачищен произход. В миналото са били 20, а днес наброяват едва седем. Голяма част от тях са се изгубили с течение на годините, а други просто са се заблатили и вече са трудно откриваеми.
 

Езерата днес представляват приказно кътче край града, където много местни жители и туристи намират спасение и прохлада от летните горещини. Има много добри възможности за къмпингуване и риболов, а трите най-високо разположени езера са свързани с красива екопътека. Тревистото (Тревното), Бистрото и Мътното езеро са емблематични за Смолян. Почти половината от площта на Тревистото езеро е покрита с еднометров торфен пласт, по чиято повърхност растат буйни треви. Във водите на Бистрото езеро пък се оглеждат вековните смърчови гори. Мътното езеро е най-високо разположеното от всички, а пейзажът край него създава усещане за призрачност и мистерия.

 

Смолянска крепост

Смолянска крепост “Калето” е построена по време то на Юстиниан I, с функция на военна крепост, чиято задача била да контролира и поддържа съобщенията и движението по Централния трансродопски път през Средните Родопи.В хода на проучванията са установени два периода на функциониране – късноантичен (VI в) и средновековен (XI-XIII в).

Смолянската крепост се намира на надморска височина 1450-1482,2 м, а площта и е около 5дка. Построена е на труднодостъпен терен с видимост във всички посоки. Разположена е на източния от трите скалисти рида на местността Турлука, северно от град Смолян. На юг, югоизток и запад се открива гледка към долината на р. Черна, край която е разположен град Смолян. В геоложко отношение местността Турлука е изградена  около 60 % от риолитни скали, от които е построена и крепостта.

Както повечето крепости в Средните Родопи, така и крепостта „Калето“ е издигната на труднодостъпно място с видимост във всички посоки. Голяма част от западната и стена използва отвесните скали на рида, които на места достигат 50 метра. Типичен пример за всички планински крепости : тракийски, византийски и български. По този начин, а и вероятно поради липсата на работна ръка, е спестявано време за издигането на стени, а и е бил влаган по-малко количество строителен материал.

 

Допълнителни детайли

Офертата включва:

- Транспорт с лицензиран автобус;

- Водач от туристическата агенцията по време на пътуването и престоя; 

- Туристическа застраховка с лимит на отговорност 1000лв за лица до 70 ненавършени години (лица над 70г не се застраховат);                                                                                                                 

- Нощувка в хотел 2*;

- Закуска - при наличност.

 

Офертата не включва:

- Входни такси на посещаваните обекти;

- Разходи от личен характер;     

- Самостоятелно настаняване в хотел се доплаща към туроператора 35лв. /нощувка;                                                                                                              

- Застраховка "Отмяна на пътуване" (Покриват се заплатените предварително разходи по договорза организирано пътуване, които не могат да бъдат възтановени от Туроператора, в случай на събития поради които Застрахованият не може да осъществи пътуването, в размер на договорения лимит);

- Планинска застраховка.

 

Допълнителна информация:

*Възможност за отпътуване от - Варна,Обзор,Свети Влас, Слънчев Бряг, Несебър, Равда, Ахелой,Поморие и Сарафово

* Необходими документи – валидна лична карта;

* Записване и начин на плащане: 50 % депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване; доплащане – до 3 дни преди датата на отпътуване;
Минимален брой за осъществяване на пътуването – 15 пълноплащащи туристи;
Срок за уведомление при неосъществяване на пътуването от страна на агенцията поради недостатъчен брой записани туристи – 3 дни преди датата на отпътуване.
* Настаняването по седалки в автобуса става според последователността на записване;
*От тази екскурзия може да съберете следния брой печати от 100-те Национални туристически обекта: 1 бр.

* За Ваша по-голяма сигурност е задължително да си направите планинска застраховка!   

* Забележка: Фирмата си запазва правото да промени цената при: промяна на транспортни разходи /горива/, летищни, пристанищни и други такси; промяна с повече от 5% на валутния курс в периода между сключване на договора и отпътуването;непредвидено покачване на цените от страна на партньорите ни, както и в други обективно наложителни случаи. При поскъпване на горивата,Фирмата си запазва правото да повиши цената на транспорта за предстоящи пътувания, независимо кога са резервирани и платени. Срок на уведомяване при настъпване на гореспоменатите обстоятелства - 7 дни.

За резервации +359889150480

 

149,00 BGN
The product is added to shopping cart
Price: 149,00 BGN
Please choose: