Еднодневен тур - крепост Петрич кале + Побити камъни! Хит!

31.10.2021

Едно малко познато "съкровище" с невероятна гледка - крепост Петрич кале!

 

крепост Петрич кале - ферибота на Белослав - скрит елемент - Побити камъни

 

Обща дължина на маршрута от Бургас 320км

* Степен на трудност: 3 от 10 - Оценката е субективна и e на база натрупан при провеждане на екскурзията опит. Като пример: 10 е най-високата степен на трудност с най-голямо натоварване (като изкачването на връх Вихрен), 1 е без преход и допълнително физическо натоварване.

Тази екскурзия е подходяща за хора с нормална двигателна активност!

Препоръчваме туристически обувки и подходящи дрехи!

При липса на основни елементи, от туристическата екипировка, е възможно да не бъдете допуснати до мероприятието.

 

Цена от Бургас: 41лв ( печелиш 410 точки )

Цена от Варна: 21лв ( печелиш 210 точки )

Вземи тази екскурзия с точки: с 4300 точки от Бургас и 2400 точки от Варна

Виж повече за точките тук: https://www.infopointbg.com/cashback.html

 

 

Описание на програмата:

07:30 – 11:00 – Отпътуване от Бургас в посока Петрич кале с кратка пауза по пътя

11:00 – 13:00 – Достигане на отправна точка за пътеката до крепост Петрича,преход 30 мин в посока,свободно време за разглеждане и снимки

13:00 – 15:00 – Отправяме се към Побитите камъни, преминавайки с ферибот край град Белослав,скрит елемент по пътя

15:00 – 16:00 – Достигане на Побитите камъни, свободно време за разглеждане и снимки - вход не е включен в цената, заплаща се допълнително от 3 до 5лв

16:00 – 19:00 – Отпътуване към Бургас с кратка пауза по пътя

Възможна промяна на часове и маршрут по независещи от туроператора обстоятелства *( пример: метереологични условия )

Офертата включва:

- Транспорт с лицензиран автобус;

- Водач от туристическата агенцията по време на пътуването; 

- Туристическа застраховка с лимит на отговорност 1000лв за лица до 70 ненавършени години (лица над 70г не се застраховат).

 

Офертата не включва:

- Входни такси на посещаваните обекти;

- Разходи от личен характер.                                                                                                                              

- Застраховка "Отмяна на пътуване" (Покриват се заплатените предварително разходи по договорза организирано пътуване, които не могат да бъдат възтановени от Туроператора, в случай на събития поради които Застрахованият не може да осъществи пътуването, в размер на договорения лимит.)             

 

*Възможност за отпътуване от - Варна,Обзор,Свети Влас, Слънчев Бряг, Несебър, Равда, Ахелой,Поморие и Сарафово

*От тази екскурзия може да съберете следния брой печати от 100-те Национални туристически обекта: 0 бр

 

Описание на посещаваните обекти:

Петрич кале

Крепост "Петрич кале" (или "Петрича") е била важна крепост в отбранителната система на средновековната българска държава. Намира се на 4км северно от село Аврен и на километър източно от гара Разделна, по ж.п. линията Варна - София. Крепостта датира от Vв но за известен период е била разрушена и изградена отново през XI-XIIв.
Освен с Българската, "Петрич кале" е свързана още с чешката, полската и унгарската история. По време на последния кръстоносен поход на обединените християнски армии, под предводителството на полско-унгарския крал Владислав III Ягело, Варненчик, на 7 ноември 1444г крепостта е превзета и разрушена.
Мястото е привлекателно за туризъм и наблизо има построена туристическа хижа. Скалите около крепостта предлагат отлични условия за алпинизъм.

Преди обаче да се насладят на панорамата, която се разкрива от върха на крепостта и на останките на църква и жилищни сгради, туристите ще трябва и малко да се потрудят. Защото единственият път към крепостта е пешеходен, а калето, подобно на повечето непристъпни крепости, е изградено върху стръмен баир. За сметка на това пътеката преминава през живописна гора, а баирът не е непосилен. Изкачването отнема от 20 минути до час, според физическата подготовка.

 

Побити камъни

Природният феномен „Побитите камъни”, известен още като „Каменната гора” и „Дикилиташ”, е разположен на площ от 7 кв. км, на около 18-20 км от гр. Варна и на няколко километра от гр. Белослав.
Природната забележителност представлява ансамбъл от каменни колони, високи до 10 м, кухи или плътни цилиндри, пресечени конуси, различни по форма и големина скални блокове и множество каменни късове, разпилени по целия комплекс.
„Побитите камъни” са били известни като сакрално място от дълбока древност, но за първи път са документирани през 1829 г. Обявени са за природна забележителност със заповед No.РД-817 от 23.08.2002.
От хилядолетия природата извайва каменните късове, за да ги превърне във впечатляващи скулптури, наподобяващи хора, животни, чудовища, митични същества. „Каменните стражи”, „Камилата”, „Трона”, „Каменната гора” са имената само на част от тези природни пластики.
Най-известният и атрактивен за туристите е ансамбълът „Дикилиташка група”. Намира се на около 18 км западно от гр. Варна и е лесно достъпен по шосе Е70. Комплексът се състои от над 300 различни по големина колони, разположени в ивица с размери 850 м х1 20 м и около 50 структури в по-малко петно на юг. Някои от колоните са счупени на две или три части, други лежат на земята, сякаш са били изтръгнати от местата си, трети образуват интересни скулптурни групи.
„Страшимировската група” също е много впечатляваща. Разположена е на юг от основната група, до с. Страшимирово и е съставена от четири близки един до друг ансамбъла с много различни по големина и форма структури. Характерна особеност на колоните тук е, че са издути по средата, сякаш два пресечени конуса са слепени за основите си, като някои от тях достигат до 9 м в диаметър.
Групите „Слънчево” и „Баново” са разположени в околностите на едноименните села и също имат своето очарование. Една каменна скулптура наподобява замръзнал фонтан, в съседство лежи каменен лъв с диаметър в основата над 12 м, на друго място се виждат колосални гъби, а при добро въображение ще различите и други форми.
Останалите групи са разположени около гр. Белослав и също си заслужава да бъдат разгледани.

За резервации +359889150480

42,00 BGN 41,00 BGN
The product is added to shopping cart
Price: 41,00 BGN
Please choose: