Винарни Североизточен район + Велико Търново за 2 дни!

2022 година

 

Винарна Царев брод - Шумен - Геокомплекс Понорите - Велико Търново- винарна Ялово* - Килифаревски манастир

 

Лимитирана екскуризия - много ограничени места - подходяща за любители или хора без опит - бутикови изби - уникални забележителности и гурме преживяване!!!

 

 

Какво влиза в цената на пакета?

 

> Обиколка и дегустация във винарна Царев брод - три вина + хапки. 

> Мемориален комплекс „Създатели на българската държава”, Шумен

> Регионален исторически музей - Шумен

> Разходка из стария град на Велико Търново

> Транспорт в комфортен микробус

> Придружител от страна на Инфо Пойнт - винолюбител

> настаняване във Велико Търново

> * Опционално посещение на винарна Ялово през втория ден от нашата винена разходка срещу доплащане от 15лв на човек - разходка из винарната + дегустация на три вина с хапки. Винарна Ялово е малка бутикова изба, разположена в полите на Стара планина на юг от Велико Търново.

> Туристическа застраховка с лимит 1000лв за лица на възраст до 70 ненавършени години (лица над 70г не се застраховат)

* Степен на трудност: 1 от 10 - Оценката е субективна и e на база натрупан при провеждане на екскурзията опит. Като пример: 10 е най-високата степен на трудност с най-голямо натоварване (като изкачването на връх Вихрен), 1 е без преход и допълнително физическо натоварване.

Цена за Бургас: 126лв ( печелиш 1260 точки )

Цена за Варна: 126лв ( 1260 точки )

Вземи тази екскурзия с точки: с 13100 точки от Бургас и 13100 точки от Варна

Виж повече за точките тук: https://www.infopointbg.com/cashback.html

 

Описание на програмата:

 

1-ви ден

06:30 отпътуване от Бургас през Варна посока село Царев брод ( 09:00 отпътуване от Варна, Катедралата ) с кратка пауза по пътя

10:30 посещение на винарна Царев брод, обиколка и дегустация на 3 вина + хапки

12:00 - 13:00 отпътуване за Шумен  и свободно време за разходка и обяд

13:30 - 14:00 посещение на Мемориален комплекс „Създатели на българската държава”

14:00 отпътуване към геокомплекс Понорите край село Мусина

17:30 отпътуване за Велико Търново и настаняване в хотела, свободно време за разходки и вечеря. ( възможност за организирана вечеря в придружителя на групата срещу заплащане - 19:30 )

 

2-ри ден

08:00 - 09:00 закуска и напускане на хотела

09:00 разходка из Стария град на Велико Търново, музей на илюзиите, Царевец - входове срещу заплащане

12:00 - 13:00 свободно време за обяд

13:30 посещение на винарна Ялово и дегустация -  срещу доплащане 15лв/човек, три вина и хапки

15:00 посещение на Килифаревски манастир и свободно време

16:30 потегляне посока Бургас и Варна с пауза по пътя за вкъщи.

20:00 приблизително време на пристигане в Бургас + 2 часа за Варна

 

Описание на посещаваните обекти:

 

Винарна Царев брод

"Винарска изба „Царев Брод“ се намира в село Царев брод, област Шумен, в непосредствена близост до единственият скален барелеф в Европа – Мадарския конник, който е обект на световното културно и природно наследство на Юнеско.

 

С цел преработване на прясно откъснат плод избата е разположена до лозовия масив. Суровината се бере рано сутрин и се спира при покачване на естествената температура при 16 °C. Така гроздето се обработва незабавно при средна температура от 13-14 °C.

Гроздовата мъст ферментира в малки съдове и барици направени индивидуално за всеки сорт в обем от 225л до 5200 литра.

Белите и розовите вина отлежават пет месеца върху фината утайка , а червеното Пино Ноар 18 месеца в бъчви 225 литрови, след което 12 месеца в съдове инокс, последвани от шест месеца в бутилка преди да излязат на пазара.

Теренът за отглеждането на лозята се намира в землището на село „Царев брод“, област Шумен.Площта на лозовото насаждение е 270 дка.и включва сортовете Совиньон Блан, Траминер,Шардоне, Ризлинг,Гергана и Пино ноар.
През 2018 година  засадихме още 180 дка, заложихме и на някои сортове лози българска селекция.Новите сортове са Пино Гри, Евмолпия и Каберне Фран.

Винарска изба Царев Брод има богат асортимент от вина в няколко серии. Основната е с БЯЛ ЕТИКЕТ и включва едносортови бели вина, бял сепаж, розе и пино ноар. Всички те отлежават от пет до девет месеца в иноксови съдове върху фините утайки.

Серията с ЖЪЛТ ЕТИКЕТ е AMBER HARVEST и е брандът който съдържа най-добрата реколта от годината, без ограничение в сорта. Тук вината отлежават върху утайките 12  месеца без да им се добавя какъвто и да било консервант, за да продължат всички натурални процеси в самото вино и то да остане по-органично и по-натурално.

Високият клас ЧЕРЕН ЕТИКЕТ е РЕЗЕРВА. В тази серия червените вина отлежават 24 месеца в рециклиран френски дъб, а белите в иноксови бъчви с цели зърна.

БЪЛГАРСКА СЕРИЯ: С тази серия искаме да отправим послание за съхраняване на българските сортове, които са част от историческите корени на България. В нея е ГЕРГАНА , който е автентичен бял винен сорт получен при кръстосването на Димят и Мискет Отонел през 1956 г. в опитното поле на ВСИ Пловдив.

След петдесет годишна забрава Иван Иванов от Шумен – собственик на избата, успява да положи основи за възраждането на този забравен български сорт.

През 2008 г. от няколкото индивидуални лози които притежава, той създава първия един декар с ГЕРГАНА в масивите на Винарска Изба „Царев Брод“

След десет годишен труд, вече разполагаме с 20 дка и сме твърдо убедени, че няма да спрем до тук в работата си с българските сортове.

Предизвикателството ни с ароматната ГЕРГАНА е, че при винификацията и използваме дрожди за червено грозде и по този начин избягваме опасността да се получи прекалено напарфюмирано вино и удължаваме неговия живот в бутилка. Отлежалите вина от сорта запазват своя характер."

 

Винарна Ялово

Винарна Ялово е малка бутикова изба, разположена в полите на Стара планина на юг от Велико Търново. Запалени от общия пламък на любовта си към виното, визионерът Антон Танев и енологът Димитър Димов се впускат в това приключение, с желанието да създават вина с характер, изразяващ красотата на региона и общото им виждане за правене на вино. Вината на Винарна Ялово имат амбицията да припомнят традициите и миналото, като съчетават чисти техники и естетика в едно занаятчийско производство!

За нашите вина подбираме парцели на лозари, с които работим тясно и следим за най-доброто развитие на плода така, че да предаде своя характер във виното. Същевременно започнахме създаването на собствени лозя.  Целите ни, освен да си подсигурим суровина, са също да възродим традиционните местни сортове и старите техники за отглеждане, както и да запазим биоразнообразието в региона. Първият парцел е вече засаден с Димят, Памид, Гъмза, Рубин и Шардоне. Подготвяме и други парцели, за които освен тези сортове, ще се опитаме да намерим забравените Кокорко, Виненка, Варненски Мавруд… Насажденията ни са с тесни редове (1,7 м.) при гъстотата от 653 лози в декар, с което се доближаваме до старото традиционно лозарство.   
 
 

 

 Велико търново и крепост Царевец

Велико Търново е град в Северна България, административен център на Великотърновска област. Градът е разположен по поречието на р. Янтра, на 241 км от столицата София, на 228 км от Варна и на 107 км от гр. Русе.

На 10 км от Велико Търново се намира летище Горна Оряховица, което е най-близкото летище до града.

До Велико Търново се стига също с автобус или влак, като от по-големите градове има редовен транспорт.

Населението на града наброява близо 70 000 души, а площта, на която се простира, възлиза на 30,4 км2. Местоположението на града като кръстопът и пресечна точка на много пътни и търговски връзки и маршрути е давало тласък на неговото икономическо и културно развитие от древността до наши дни.

Велико Търново е един от най-старите градове в страната, като историята му датира отпреди повече от пет хилядолетия, за което свидетелстват археологическите разкопки.

Разцветът на Велико Търново се свързва с периода на Второто българско царство (1185 г. – 1393 г.). През 1185 г. градът е провъзгласен за столица на възстановената българска държава от братята Асен и Петър, които обявяват края на византийското господство, продължило 167 години.

След избирането му за столица градът се развива бързо, като в периода XII - XIV век е най-непревземаемата българска крепост, както и културно и духовно средище на България.

Най-значимият паметник на културата във Велико Търново е средновековната крепост Царевец, разположена на едноименния връх, заобиколен от три страни от р. Янтра. Разкопките показват, че Царевец, макар и опасан от крепостна стена, не е бил затворена крепост, а истински средновековен град, в центъра на който се е издигал дворецът, църквата „Св. Петка”, множество жилищни и стопански сгради, водохранилища и бойни кули. На най-високата част на Царевец била резиденцията на патриарха, а в непосредствена близост и патриаршеската църква „Възнесение Христово”.

До Царевец се намира друг исторически хълм – Трапезица. Историческото му богатство е голямо и все още не напълно разкрито. Археологическите разкопки на хълма продължават и наяве излизат нови интересни открития.

Освен с историческите си хълмове, Велико Търново е известен и с множество православни храмове. Една от най-емблематичните средновековни църкви е храм „Св. Четиридесет мъченици”, построен в чест на победата на цар Иван Асен II (1218 г. – 1241 г.) над епирския деспот Теодор Комнин (1180 – 1273 г.). В църквата са погребани българските царе Калоян (1168 г. – 1207 г.), Иван Асен II, както и много други членове на царските семейства и българската аристокрация. В православния храм се съхраняват и едни от най-значимите старобългарски епиграфски паметници – Омуртаговата, Асеновата и Граничната колона от крепостта Родосто от времето на хан Крум (755 г. – 814 г.).

В околностите на града се намират и едни от най-известните български манастири – Патриаршески, Преображенски, Арбанашки, Плаковски, Капиновски, Килифаревски и др.

През епохата на Възраждането (XVIII – XIX в.) Велико Търново е притегателен център за будните българи. Градът е и център на Първи революционен окръг по време на Априлското въстание от 1876 г. срещу османското владичество.

След Освобождението на България от османско владичество през 1878 г. Велико Търново е временна столица на държавата. През 1879 г. в града се свиква Първото Учредително събрание, на което се приема т.нар. Търновска конституция. Пак тук се свиква и Първото Велико народно събрание, което избира за български владетел княз Александър I Батенберг (1857 г. – 1893 г.)

В архитектурно отношение обликът на старата част на града пренася посетителите в миналото. Вървейки по улица „Гурко” или по „Самоводската чаршия” (улицата на занаятите), гостите на града имат възможност да разгледат сгради, издигнати преди повече от 200 години, както и да усетят една изцяло различна атмосфера. Чаршията е своеобразен етнографски комплекс със занаятчийски работилници, дюкяни за сувенири и галерии.

В старата част на града се намира по-голямата част от местните музеи, сред които интерес представляват Археологическият музей, Музей „Възраждане и Учредително събрание“, Музей „Нова и най-нова история“, Сарафкината къща, къщата музей на П. Р. Славейков, Стамболовият хан, ханът на Хаджи Николи и др.

На 20 км от Велико Търново се намира и археологическият резерват Никополис ад Иструм – римски и ранновизантийски град, основан от император Траян (98 г. – 117 г.) през 106 г.н.е.

Само на 6 км от Велико Търново се намира архитектурният резерват Арбанаси. Старинното село е запазило великолепни архитектурни паметници от епохата на Българското възраждане, стари църкви и китни дворове, потънали в цветя и зеленина.

22 март е официалният празник на Велико Търново. Тази дата се свързва с историческата победа на цар Иван Асен II над Теодор Комнин (1230 г.). По традиция вечерта на празничния ден е отредена за безплатен спектакъл на хълма Царевец. Аудиовизуалният спектакъл „Звук и светлина” разказва славната и трагична история на България чрез музика, светлини, лазери и църковни камбани, което го прави уникална атракция за страната. Представления се организират и през останалата част от годината по предварителна заявка срещу заплащане. Не случайно Велико Търново е обявен за балканска столица на културния туризъм и няколко пъти е носител на приза „Най-красив град” на България в резултат от ежегодно проучване, провеждано от медиите. Градът е наистина великолепен с красивите си къщи, накацали амфитеатрално по бреговете на реката, богат на история и забележителности и привлекателен за гостите.

Възможностите за настаняване в града са изключително разнообразни – частни квартири, хостели, къщи за гости и хотели до 4 звезди. Градът предлага и богати възможности за развлечение и нощен живот – дискотеки, барове, ресторанти и др. Главната улица на града предлага разнообразие от магазини, хотели, заведения за развлечения и хранене. Ресторантите в града са известни с добрата си кухня. Тук можете да опитате популярни български ястия и такива, характерни за региона.

За привържениците на активния отдих съществуват редица екопътеки – Негованската (в село Емен), Преображенската, Арбанашката и други. Екопътеките са маркирани пешеходни маршрути сред природата, благодарение на които се дава достъп на туристите до красиви местности и природни забележителности. Районът предлага възможности за скално катерене, планинско колоездене, конна езда, а множеството реки и язовири дават възможност за риболов и плуване.

Повече информация за хотели, ресторанти, забележителности, транспорт, различни атракции и актуални събития, коли под наем и за актуалното състояние на екопътеките може да получите в туристическия информационен център на града, който се намира в централната градска част. Там може да закупите и информационни материали за обектите в Търново, както и да направите заявка за спектакъла „Звук и светлина”.

 

Геокомплекс Понорите

Природният феномен "Понорите" е известен и под името "Пропастите", се намира до село Мусина. Селото е в близост до град Павликени, обл. Велико Търново. На около 400 метра южно от селото, в посока Велико Търново е изградена дървена беседка, от която започва геокомплекса. "Понорите" представлява карстово образование – две свързани пропасти с дълбочина около 25 метра. Изградени са метални стълбички, водещи до дъното на пропастта. Заради влагата в пропастта стълбичките биват влажни 

 

Мемориален комплекс „Създатели на българската държава”

Комплексът се намира на 6 км от град Шумен, на 450 м надморска височина. Разположен е на хълма Илчов баир, на територията на природен парк  Шуменско плато.
Идеята за изграждането на паметника възниква през 1977 г. при подготовката за честванията на 1300-годишнината от създаването на  страната ни. Строежът започва през август 1979 г., а откриването е  на 28.11.1981 г.Чрез образи, символи, надписи и вплетени в експозицията артефакти се разказва историята на България от VІІ до ІХ в , когато шуменския край е   център на държавата.
Монументът е дело на колектив от проектанти и изпълнители, ръководител е проф. Крум Дамянов. Той е експониран за близко и далечно възприемане. От 30 км се откроява силует, състоящ се от осем тела от видим бетон, събиращи се във вид на спирала, символизираща постъпателния възход на българската държава.

 

 

Офертата не включва:
- Входни такси на посещаваните обекти 

- Разходи от личен характер

- Застраховка "Отмяна на пътуване" (Покриват се заплатените предварително разходи по договорза организирано пътуване, които не могат да бъдат възтановени от Туроператора, в случай на събития поради които Застрахованият не може да осъществи пътуването, в размер на договорения лимит.)

 

Допълнителна информация:

*Възможност за отпътуване от - Варна,Обзор,Свети Влас, Слънчев Бряг, Несебър, Равда, Ахелой,Поморие и Сарафово
* Необходими документи – валидна лична карта;
* Записване и начин на плащане: 50 % депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване; доплащане – до 3 дни преди датата на отпътуване;
Минимален брой за осъществяване на пътуването – 7 пълноплащащи туристи;
Срок за уведомление при неосъществяване на пътуването от страна на агенцията поради недостатъчен брой записани туристи – 3 дни преди датата на отпътуване.
* Настаняването по седалки в автобуса става според последователността на записване;

За повече информация +359889150480

 

 

 

126,00 BGN
The product is added to shopping cart
Price: 126,00 BGN
Please choose: