Родопи планина в детайли - версия 1.0 за 3 дни

Следваща дата 02.07.2021 - има места

Едно вълнуващо приключение из дебрите на Родопа планина за 3 дни!

Пътуване с теснолинейка, разходка из застинали във времето прекрасни български селища, посещение на една от най-красивите пещери в Родопите и екстремно изкачване с джип до една нова атракция...

 

С Теснолинейката от Септември до гара Аврамово - Банско - Ковачевица - Лещен - Борино - Вълчи камък - Ухловица - Агушеви конаци  - Смолян

 

Цена от Бургас: 179лв ( печелиш 1790 точки )

Цена от Варна: 189лв ( печелиш 1890 точки )

Цена от Стара Загора: 169лв ( печелиш 1690 точки )

Вземи тази екскурзия с точки: с 18500 точки от Бургас и 19500 точки от Варна

Виж повече за точките тук: https://www.infopointbg.com/cashback.html

 

 

Придружител от страна на Инфо Пойнт по време на пътуването.  Трансферен бус с комфортни седалки.

Обща дължина на маршрута от Бургас 1050км, от Варна 1310км, от София 715км

* Степен на трудност: 1 от 10 - Оценката е субективна и e на база натрупан при провеждане на екскурзията опит. Като пример: 10 е най-високата степен на трудност с най-голямо натоварване (като изкачването на връх Вихрен), 1 е без преход и допълнително физическо натоварване.

Необходими топли зимни дрехи и здрави обувки по време на кратките преходи.

 

 

  1-ви ден
08:00 - 12:00 Отпътуване от Бургас към гара Септември с кратка пауза по пътя;
12:36 - 17:20 Вълнуващо пътуване с теснолинейката Септември- гара Аврамово;
15:40 - 16:30  Отпътуване от гара Аврамово посока Банско;
17:30 Настаняване в хотела и свободно време в Банско.
   
  2-ри ден
08:00-09:00 Закуска;
09:00 - 10:30 Отпътуване за село Ковачевица;
10:30-11:15 Разглеждане на селото;
11:15 - 11:30 Отпътуване за село Лещен;
11:30 - 13:00 Свободно време за обяд и разглеждане на село Лещен;
13:00 - 14:30 Отпътуване за село Борино;
14:30 Настаняване в хотела и свободно време.
Опциионално: Опция за екстремно изкачване с джип до Вълчи камък. 12лв/ч
   
  3-ти ден
07:30 - 08:30 Закуска;
08:30 - 10:30 Отпътуване към една от най-красивите български пещери - Ухловица; 30мин преход в посока - 3*
11:00 - 12:00 Посещение на пещерата;
12:00 - 12:10 Отпътуване към Агушеви конаци;
12:10 - 12:40 Разглеждане на Агушеви конаци отвън и фотопауза;
12:40 - 13:30 Отпътуване към Смолян;
13:30 - 15:00 Свободно време за обяд и разходка в Смолян;
15:00 - 20:00 Отпътуване към Бургас с кратка пауза по пътя.
   
   
  Обща дължина на маршрута: 1 005 км
   

 

Описание на посещаваните обекти:

 

Теснолинейка Септември - Добринище

Изживейте романтиката, сравнима с „пътуване“ назад във времето по единствената функционираща жп линия с междурелсие 760 мм в България, а именно линията Септември – Велинград – Добринище!
Теснолинейката Септември – Велинград – Добринище е част от Пътеводителя за европейските железопътни разписания, издаден от германските железници (DB). Пътеводителят представя най-интересните железопътни линии в Европа.
Теснопътната линия е с обща дължина 124,7 км. Тя свързва Горнотракийската низина, Родопите, Рила и Пирин. От Септември до Велинград линията минава по дефилето на Чепинска река. Тук пътниците могат да се насладят на дивната красота и уникална природа. Линията пресича Чепинското корито и се устремява към Аврамовата седловина, която разделя Рила и Родопите. Именно тук се намира и най-високата гара на Балканския полуостров – гара Аврамово, висока 1267 м. над морското равнище. От там по поречието на река Места, теснолинейката достига до Разложката котловина, в полите на Пирин, където е и крайната и гара Добринище.
Средната скорост, която развива теснолинейната композиция по маршрута, е 40 км/ч.

 

Ковачевица

Ковачевица се издига на 1000 метра надморска височина в Западните Родопи. Спада към територията на община Гърмен, на около 25 км от град Гоце Делчев. Селото се намира в поречието на река Канина, по-известна като Кървава река. Климатът е милостив към местните, тъй като зимата е относително мека, а лятото – приятно и прохладно. Населението  днес е едва 50 души, но за щастие обезлюдяването на българските села тук не се усеща в такава степен заради големия туристически поток.

Историята на планинското селце е наистина впечатляваща. Живот по тези земи има още от древността. Находки от надгробната могила в местността Рударя от късния период на желязната епоха и тракийското светилище от I хил. пр. Хр. в местността Козия камък са само малка част от свидетелствата за богатото историческо минало. Северно от Ковачевица, в местността „Св. Константин“, са открити едни от най-ценните национални находки от края на IV и началото на III век пр. Хр. – бронзовият шлем и бронзовата ризница. В общи линии разположението на землището на Ковачевица в древността е стратегическо, тъй като в близост до него преминава античен път, свързващ Никополис ад Нестум и Филипопол.

 

Лещен

Първото нещо, което ще ви посрещне в село Лещен, е гледката към накацалите по стръмните склонове на планината къщички, изградени в ковачевския архитектурен стил. Те още пазят в себе си истинския дух на българското село.

Сред архитектурните паметници се открояват църквата „Св. Параскева” от 1836 г. и килийното училище. Стенописите на църквата изпъкват с едрия си щрих и ярките си цветове. Според исторически сведения от края на XIX и началото на XX век Лещен е предимно българско село в Неврокопска кааза.

 

Пещера Ухловица

Пещерата Ухловица е една от най-красивите пещери в България. Тя се намира на 3 км североизточно от село Могилица, на около 30 км югозападно от Смолян и на 37 км от курорта Пампорово. Пещерата е разположена в местността Сините вирове в Родопите, недалеч от границата с Гърция.

Ухловица се намира на 1040 м надморска височина, а температурата в нея през цялата година е 10° – 11° С. Дължината й е 460 метра, като само 330 метра от тях са пригодени за посещения.  

Пещерата е една от най-старите в региона. Открита е през 1967 г. Името й произлиза от думата „Улулица” – вид сова, която вероятно е живяла в региона на пещерата.

Със своите красиви образувания Ухловица често е сравнявана с подземен дворец. Окичена е с много красиви образувания, изваяни от водата и от въздушните течения – дендрити, оприличавани на корали и дървета, по-редките хеликтити, които приличат на малки каменни слънца, типичните за всяка пещера сталактити, сталагмити и каменни водопади.

Пещерата е на няколко етажа. В горния етаж е Залата на пропастите. Гърлата на четири дълбоки пропасти се спускат от тази зала към долния етаж, който се достига по стръмна метална стълба. Тази галерия е най-красивата част на пещерата.

Пещерата завършва със 7 красиви езера, които рано напролет се пълнят с вода. Най-атрактивното образувание е големият каменен водопад, искрящ в бяло.

Ако сте с автомобил, може да го оставите на изградения за целта паркинг в подножието на възвишението, а после да поемете по алеята и да изкачите стръмния склон, за да стигнете до входа на пещерата. На паркинга има кафене и беседки за почивка. В пещерата се влиза само с екскурзовод.

 

Агушеви конаци

Агушевите конаци са един изключителен архитектурен ансамбъл от жилищни и стопански сгради, разположен в Средните Родопи близо до извора на р. Арда, и представляват най-големия родов замък от средновековен тип в Родопите.

Строежът на Агушевите конаци започва около 1820 г. и е завършен 1843 г. Запазен е споменът за смолянският майстор Харалампи Поповски. Върху два декара е изграден комплекс от 3 сгради, които са последователно свързани и са оградени с общ зид и кула, като всяка от тях е с отделен двор, кладенец и всичко необходимо за живот независимо една от друга. Общата площ на Агушевите конаци, заедно с дворовете е 3 266,00 кв.м. Конаците имат 221 прозореца, 86 врати и 24 комина.

Навсякъде в Агушевите конаци доминират два цвята – снежнобелият на варосаните стени и комини и тъмнокафявият на старите греди и порти. Като се влезете вътре впечатление правят широките чардаци, големия брой прозорци и уютните вътрешни дворове. И за да бъде приказката пълна, вътре в стаите са подредени невероятни колекции на традиционните родопски занаяти – истинска съкровищница от халища, кърпи, черги и съдове.

Къщата и дворовете са разположени в пълна хармония с чудната родопска природа. Лицето на Агушевите конаци се оказва обърнато към изгрева, и на юг с цялата му представителност, неповторимост и хубост. Конакът завършва с кръгла кула с бойници в каменната стена, а най-отгоре - малка писана стая. Композицията на източната стена е едно от най-големите постижения на българската архитектурна мисъл. На тази фасада са подредени 5 архитектурни елемента - кула, 2 еркера, пещ и тежки дървени порти, които създават неповторимо въздействие и чувство за ред и хармония, но при реставрацията през 60-те години, пещта е премахната.

Поради внушителния си вид често Агушевите конаци са сравнявани със късносредновековен замък без аналог на Балканския полуостров.

 

Вълчи камък

Вълчи камък е най-новата aтракция в района на Триград и се намира само на 15 минути от пещера Дяволското гърло. Най-високата на Балканския полуостров Панорамна площадка ще ви остави без дъх, а самото преживяване по изкачването с джип ще остави във вас уникална емоция, която дълго време ще помните.

 

 

Офертата включва:
   

- Транспорт с лицензиран автобус от Бургас;                                                                                                       

- Цената на билета за влака

- Водач от агенцията по време на пътуването;                                                                                                     

- 2 нощувки със закуски в хотел 2*/3*

- Туристическа застраховка с лимит 1000лв за лица на възраст до 70 ненавършени години (лица над 70г не се застраховат).


Офертата не включва:
   

- Входни такси на посещаваните обекти 

- площадка "Вълчи камък" - 12лв                                                                                                             

- Разходи от личен характер

- Самостоятелно настаняване се доплащат към туроператора 26лв. /ден

- Застраховка "Отмяна на пътуване" (Покриват се заплатените предварително разходи по договорза организирано пътуване, които не могат да бъдат възтановени от Туроператора, в случай на събития поради които Застрахованият не може да осъществи пътуването, в размер на договорения лимит.)

 

Допълнителна информация:

*Възможност за отпътуване от - Варна,Обзор,Свети Влас, Слънчев Бряг, Несебър, Равда, Ахелой,Поморие и Сарафово
* Необходими документи – валидна лична карта;
* Записване и начин на плащане: 50 % депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване; доплащане – до 3 дни преди датата на отпътуване;
Минимален брой за осъществяване на пътуването – 15 пълноплащащи туристи;
Срок за уведомление при неосъществяване на пътуването от страна на агенцията поради недостатъчен брой записани туристи – 3 дни преди датата на отпътуване.
* Настаняването по седалки в автобуса става според последователността на записване;
*От тази екскурзия може да съберете следния брой печати от 100-те Национални туристически обекта: 2 бр

За повече информация +359889150480

179,00 BGN
The product is added to shopping cart
Price: 179,00 BGN
Please choose: