Райското пръскало - най-високият водопад на Балканите! за 2 дни

Следваща дата: 14.06.2025 - няма свободни места

 

Да изкачим заедно най-високият и един от най-красивите водопади в България - Райското пръскало!

 

Калофер - екопътека Бяла река - хижа Рай - Райско пръскало

 

Цена от Бургас: 151лв ( печелиш 1510 точки -събираш точки за карта EliteClub)

Цена от Варна: 161лв ( печелиш 1610 точки -събираш точки за карта EliteClub)

Вземи тази екскурзия с отстъпка до 7% с карта Eliteclub на Инфо Пойнт.

Как може да се сдобиеш с карта Eliteclub може да разбереш тук: ТОЧКИТЕ

Виж повече за Картите Eliteclub тук: ELITECLUB

 

Това приключение участва в играта "Всяка 13-та екскурзия е от НАС" - повече може да прочетеш тук.

 

Една екскурзия с пешеходен преход от общо 9 часа!

Малка група 20 човека + придружител. Трансферен бус с комфортни седалки + придружител по време на пътуването

 

От тази екскурзия може да съберете следния брой печати от 100-те Национални туристически обекта: 2 бр

 

Обща дължина на маршрута от Бургас 500 км

* Степен на трудност: 8 от 10 - Оценката е субективна и e на база натрупан при провеждане на екскурзията опит. Като пример: 10 е най-високата степен на трудност с най-голямо натоварване (като изкачването на връх Вихрен), 1 е без преход и допълнително физическо натоварване.

 

Поради специфика на терена това приключение има такса* „Труден терен“ в размер на: 5лв

*Притежателите на диамантена карта Eliteclub са освободени от таксата.

*Притежателите на златна карта Eliteclub заплащат 50% от таксата.

*Повече за Картите и отстъпките с нея може да прочетете тук: КАРТИТЕ

Таксата се заплаща на място по време на събитието.

 

Програма:

 

  1-ви ден  

5:00

07:30 - 11:00

Отпътуване от Варна

Отпътуване от Бургас в посока село Христо Даново

270 км
11:30 -15:00 Изкачване до водопад Сувчарско пръскало - 5,5 км в посока +600м  
     
15:00 - 15:30 Отправяме се към Калоферски манастир "Рождество  
  Богородично"   
15:30 - 16:00 Време за разглеждане на манастирския комплекс  
16:00 - 16:30 Отправяме се към хотела  
  Настаняване в хотела,свободно време и нощувка  
     
  2-ри ден  
07:00-07:30 Закуска (при наличност) и освобождаване на хотела  
07:30 - 07:45 Отправяме се към местността "Паниците" 6 км
07:45 - 12:30 Поход към х.Рай и Райското пръскало*. Възможност за  
  обяд в х.Рай . Пешеходен преход около 10км в посока!!!  
14:30-18:00 Поемаме обратния път към местност "Паниците"  
18:00 - 21:00 Отпътуване към Бургас 235 км
     
     
     
     
     

 

Изкачването е възможно да се осъществи само при подходящи атмосферни условия.

Възможна отмяна на пътуването при неблагоприятно време  ( буря, обилен снеговалеж и други ).

 

При липса на основни елементи, от туристическата екипировка, е възможно да не бъдете допуснати до мероприятието.

 

Описание на посещаваните обекти:

 

Калофер

Калофер е малък град, разположен в подножието на връх Ботев, на 17 км от Карлово, на 22 км от Сопот, на 56 км от Пловдив и на 164 км от столицата София. Намира се в непосредствена близост до Националния парк „Централен Балкан” и е своеобразен вход за парка. 

Легендата разказва, че районът на днешния Калофер е заселен в средата на XVI век от група мъже, предвождани от Калифер войвода, които нападали преминаващите турски кервани. Заради непосилността си да се справи с Калифер войвода и хората му, султанът се принудил да разреши на хайдутите да се заселят по тези земи, при условие че престанат да нападат керваните. Легендата разказва също, че мъжете си откраднали жени за невести от близкия град Сопот.

През следващите векове Калофер израства като важен културен и търговски център. Наречен е „Алтън Калофер” (Златен Калофер).

В Калофер е роден известният български поет и революционер Христо Ботев. Днес родната му къща, превърната в мемориален комплекс, е един от най-интересните обекти за посещение в града. Там може да се научи много за революционната история на България и за един от главните участници в нея.

Туристите могат да посетят и училището на даскал Ботьо Петков (бащата на Христо Ботев) и да научат повече за методите, по които са учили децата тогава, да пояздят кон или да походят пеш по някои от конните или пешеходни маршрути в Националния парк или да бъдат участници в някои от традиционните фестивали.

Един от най-интересните празници в града е честването на Йордановден и рождението на Христо Ботев на 6 януари. Тогава се играе прочутото калоферско хоро. Ритуалът започва рано сутринта с празнична литургия, след която голяма група мъже и младежи се отправят към реката. Там свещеник хвърля във водите кръст за здраве. Кръстът се улавя и се дава на най-младия участник в ритуала. След това в ледените води на реката мъжете извиват своето хоро и пеят песни. По-късно хорото се пренася на брега, а след това започват празниците по отбелязване годишнината от рождението на Ботев.

Най-новият музей в града е Калоферската къща на историята - своеобразен етнографски и културен център на града, представящ неговото живо наследство - тъкачеството и  традиционните местни черги, традиционни облекла и фестивални костюми, музикални инструменти и възстановка на типична гостна стая.

Интерес в града представляват също многобройните действащи църкви, манастири и параклиси. Мъжкият и Женският калоферски манастир са най-значимите от тях. Женският манастир се намира на около 5-10 минути пеша от центъра на града и е заобиколен от прекрасен двор. Мъжкият манастир се намира на около 15-20 мин. с кола или на около 1 час пеш от центъра на града и е разположен в живописна долина на брега на Бяла река, заобиколен от прекрасни планини.

Градът е запазил своята възрожденска архитектура, традиции и бит. Атракция представляват запазените и до днес калоферски занаяти като плетенето на калоферска дантела.

Възможностите за настаняване в Калофер са многобройни - от традиционна възрожденска къща до съвременен хотел, а ресторантите предлагат традиционна българска кухня и местни специалитети.

Калофер е изходен пункт за покоряване от юг на най-високия връх в Националния парк „Централен Балкан”- връх „Ботев” (2376 м н.в.), както и до най-високия водопад в България – Райското пръскало (124 м). Маршрутът тръгва от м. Паниците, намираща се на 7 км северно от града, и минава през местностите Понякя, Параджика, Каменливеца, Рогачева гора и Малък купен , за да ви отведе след около 4 ч. до хижа „Рай” в подножието на Райското пръскало.

От хижа „Рай” по панорамната  „Тарзанова пътека” за около 2,5-3 ч. ще се изкачите до самия връх Ботев.

Екопътека „Бялата река” също ще ви запознае с много красиви места в парк „Централен Балкан”. В момента екопътеката е затворена за ремонт и се очаква до края на 2011 г. отново да е достъпна за туристи.

Калофер е утвърдена дестинация за екотуризъм. Посетителският информационен център се ръководи и стопанисва от местното Сдружение за екотуризъм „Централен Балкан – Калофер” и е отворен през цялата година. Служителите в центъра ще ви помогнат при планиране на вашето пътуване и престой с резервация или наемането на водач за някой от по-дългите маршрути.

 

Мемориален комплекс Христо Ботев

Mемориалния комплекс посветен на Христо Ботев в родния му град Калофер. Той се намира на едно възвишение в непосредствена близост до центъра на града и градския площад, като от площадката под статуята на Ботев се разкрива прекрасна гледка към целия град. Проектът за този комплекс е дело на проф. Димитър Даскалов в колектив с арх. Иван Николов и Лъчезар Даскалов и е реализиран през 1986 година. Мемориалът се състои от фигура на Христо Ботев в цял ръст, изработена от гранит. Фигурата на поета е висока 14,4 метра, а заедно с пластичния пиедестал, също изпълнен от гранит, височината достига внушителните 25 метра. В близост до основната статуя е разположена композицията "200 пушки" в знак на почит към всички участници в Ботевата чета. В подстъпите към паметника на Ботев е разположен релеф на български лъв с размер 3,2 метра, който също е изсечен от гранит, и който значително подсилва патриотичното внушение на мемориала. Погледнат от площада или от брега на реката паметникът на поета в цял ръст, подобно на този на Бенковски в Копривщица, създава усещането за Ботев като пазител на родния си град, един великан, който винаги ще бъде на пост.

Първият факт от биографията на Христо Ботев, който прави много силно впечатление е, че едва на 18 години той става учител. Любовта му към народа и народното дело в тази крехка възраст се изразява в любов към българските деца в село Задунаевка, Бесарабия. Там младият Христо Ботьов Петков прави първите си стъпки като педагог и възпитава у учениците си пламенен патриотизъм и искрено родолюбие. Няколко месеца по-късно Ботев се завръща в родния си град, за да замени болния си баща като даскал в местното училище. Там, в родния Калофер, на 11 май 1867 година Христо Ботев произнася пламенна реч по случай празника на Светите братя Кирил и Методий и заради тази реч е прокуден от бащината си земя и е принуден да излезе в емиграция.

Следващият ключов момент от биографията на Ботев е зимата на 1868 година, която той прекарва в една пустееща мелница в околностите на Букурещ в компанията на Апостола на свободата. Срещата с Левски до голяма степен оформя революционните възгледи на свободолюбивия младеж и го привързва към българското националноосвободително движение. До този момент Ботев е познавал преди всичко руската революционна мисъл, но не е бил съвсем наясно с положението в Българско. Левски отваря очите на Ботев по редица изключително важни въпроси и оставя трайна следа върху поета – революционер. Поради младостта си обаче Ботев не успява да усвои всички уроци на своя гениален учител и след време ще допусне грешки, които би избегнал, ако се бе вслушал в заветите на Апостола. Най-голямата от тези грешки е организирането на Старозагорското въстание. Христо Ботев, като ръководител на БРЦК, решава да вдигне въстание, но без сериозна подготовка, вярвайки, че българският народ е готов само при един позив да се вдигне масово на оръжие. Това се оказва химера и след краха на въстанието БРЦК се разпада.

Последният героичен момент от краткия живот на Ботев настъпва през пролетта на 1876 година, когато българският народ усилено се готви за едно последно, общонародно въстание против турските поробители. Така на 16 май започва безсмъртния поход на Ботевата чета. В този ден българските четници се качват на австрийския кораб "Радецки" от различни румънски пристанища и около 11.00 часа на следващия ден принуждават екипажа да спре на българския бряг близо до Козлодуй. Там всички въстаници начело с войводата положили клетва, че ще дадат живота си за свободата на родната земя и я целунали като най-скъпа светиня. След това четата се насочва към Враца – революционен център в северозападните български предели. По пътя обаче Ботев и неговите съратници претърпяват няколко разочарования, тъй като в повечето села никой не тръгва заедно с тях, а на места има само по един желаещ. На 18 май след сериозни сражения с башибозука и редовна турска армия четата дава над 30 жертви, но успява да отблъсне противника и през нощта да се измъкне от обкръжение. На 20 май са последните големи сражения на четата с турските сили, като в края на деня убит пада войводата Христо Ботев, който по това време е едва на 28 години.

Мемориалният комплекс "Христо Ботев" в Калофер е едно от местата, които всеки българин трябва да посети. Там може да се усети непримиримостта на Ботев, да се осмисли приносът му за развитието на нашия народ, както и да се прозре вечната връзка между Балкана и България.

 

Водопад Сувчарско пръскало

Сувчарското пръскало е водопад в Средна Стара планина, в границите на Национален парк „Централен Балкан“. Височината на водния пад е 54 м. Намира се близо до с. Христо Даново, община Карлово. До водопада се стига по изоставен асфалтов път, на места с много паднали камъни, нагоре към планината.Преходът е 5,4 км в посока с положителна денивелация от 600м.
 
 
Райско пръскало водопад
 
Водопадът се намира в Централната част на Стара планина в подножието на първенеца на планината - връх Ботев,на територията на национален парк Централен Балкан.Райското пръскало принадлежи към територията на резерват Джендема,който е резерватът с най-голяма надморска височина в парка.
 
Близостта на водопада до възрожденското градче Калофер обяснява често използваното за замеситетел на водопада име - Калоферско пръскало.Пенливите си води Райското пръскало си набавя от снежните преспи на връх Ботев.Пръските на водопада - падащи от невероятната височина от цели - 124,5 метра създават неописуема красота и удивление у туриста.
 

Офертата включва:

- Транспорт с лицензиран автобус;

- Водач от туристическата агенцията по време на пътуването; 

- Туристическа застраховка с лимит на отговорност 1000лв за лица до 70 ненавършени години (лица над 70г не се застраховат);                                                                                                                 

- Нощувка в хотел 2*; 

- Закуска - при наличност.

 

Офертата не включва:

- Входни такси на посещаваните обекти;

- Разходи от личен характер;       

- Самостоятелно настаняване в хотел се доплаща към туроператора 35лв. /нощувка;                                                                                                            

- Застраховка "Отмяна на пътуване" (Покриват се заплатените предварително разходи по договорза организирано пътуване, които не могат да бъдат възтановени от Туроператора, в случай на събития поради които Застрахованият не може да осъществи пътуването, в размер на договорения лимит).

 

Допълнителна информация:

*Възможност за отпътуване от - Варна,Обзор,Свети Влас, Слънчев Бряг, Несебър, Равда, Ахелой,Поморие и Сарафово

* Необходими документи – валидна лична карта;

* Записване и начин на плащане: 50 % депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване; доплащане – до 3 дни преди датата на отпътуване;
Минимален брой за осъществяване на пътуването – 15 пълноплащащи туристи;
Срок за уведомление при неосъществяване на пътуването от страна на агенцията поради недостатъчен брой записани туристи – 3 дни преди датата на отпътуване.
* Настаняването по седалки в автобуса става според последователността на записване;
*От тази екскурзия може да съберете следния брой печати от 100-те Национални туристически обекта: 1 бр.

* За Ваша по-голяма сигурност е препоръчително е да си направите планинска застраховка!   

* Забележка: Фирмата си запазва правото да промени цената при: промяна на транспортни разходи /горива/, летищни, пристанищни и други такси; промяна с повече от 5% на валутния курс в периода между сключване на договора и отпътуването;непредвидено покачване на цените от страна на партньорите ни, както и в други обективно наложителни случаи. При поскъпване на горивата,Фирмата си запазва правото да повиши цената на транспорта за предстоящи пътувания, независимо кога са резервирани и платени. Срок на уведомяване при настъпване на гореспоменатите обстоятелства - 7 дни.

За резервации +359889150480

151,00 BGN
The product is added to shopping cart
Price: 151,00 BGN
Please choose: