• Home »
  • Blog »
  • Дигитален пътеводител #2 част - Скални манастири край Русе

Дигитален пътеводител #2 част - Скални манастири край Русе

21 February 2021
Дигитален пътеводител #2 част - Скални манастири край Русе

От Русе до Елена за един уикенд: пещера, крепост и скални църкви

 

Неслучайно наричат Русе „малката Виена“. Елена пък, е планински разказвач на истории от старо време. Между тях – много от богатствата на България завещани ни от природата и древни народи. Освободете си уикенда и да тръгваме!

 

Маршрут: Пещера Орлова Чука - крепост Червен - Ивановски скални църкви - Русе - Басарбовски скален манастир – Беленски мост - град Елена

Разстояние до началната точка на маршрута пещера Орлова чука:

От Бургас – 261 км.

От Варна – 214 км.

От София – 288 км.

От Пловдив – 291 км.

 

Орлова чука е открита през 1941 г. Носи името на скалния венец при входа си. Обитаваната още от енеолита пещера е истинско изящно творение на природата. Включва редица галерии и зали, една от друга по интересни. Има и вълшебно изворче, което според поверието сбъдва желания. Пещерата е дом на няколко вида пещерни прилепи, заради комфорта на които посещенията са забранени от 1 ноември до 1 април. Ако точно тогава планирате посещение на Русенския край, вместо Орлова чука може да посетите Свещарската тракийска царска гробница, част от списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Следваща спирка е

 

средновековният български град-крепост Червен, който се извисява на висок скален рид, заобиколен от река. В прегръдките на сложна укрепителна система от стени и крепостна кула, личат останките и някогашното величие на феодален замък, обществено-административни и жилищни сгради, 14 църкви, подземни водоснабдителни проходи, улична мрежа. В размирни времена, градът преминава през вражески ръце. Старинен пергамент, разказва за падането му под турско робство, в тайнствена нощ покрай Кръстовден, лето 1388. Очакват ни

 

Ивановски скални църкви (20 км.), както е познат скалният манастир „Св. Архангел Михаил”. Обителта е основана през XIII в. и обхваща няколко комплекса помещения вдълбани високо в скалите на живописния каньон на р. Русенски Лом. Шест от храмовете още пазят стенописи от старо време. Фреските в главната църква "Св. Богородица" са част от списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Някогашния книжовен център днес привлича многобройни гости от цял свят, които се прекланят пред майсторите, създали пъстро парче българска история, вписано в скалите.

 

За нощувка избираме "малката Виена" изпъстрена с прекрасни сгради, дело на български, италиански, австрийски и немски архитекти – Русе (24 км.) Символ на крайдунавския град е Доходното здание (1901 г). Регионалният исторически музей в Княжески дворец Батенберг е истинска съкровищница. Много любопитни са и Музеят на градския бит, къща-музей Захари Стоянов, крепостта Сексагинта Приста, Националният музей на транспорта... На сутринта се отправяме към

 

единственият действащ скален манастир в България - „Св. Димитрий Басарбовски” (11 км.) от времето на Второто българско царство. Тръгнете по пътеката, в красиво озеленения двор. В края ѝ ви очаква кладенец, изкопан от Св. Димитрий. Каменните стъпала изкачват поклонниците все нагоре, към сгушената в скалите обител. Мястото е изключително очарователно и е трудно да се сбогуваш с него.

 

Продължаваме за Бяла (51 км.), Русенско. Тук над р. Янтра минава прочутото творение на уста Колю Фичето: Беленския мост. Забележителната архитектурна възрожденска творба носи на масйтора султански орден и 50 хил. гроша. Затворете очи и си представете издигането на моста през 1867 г.

 

Последна дестинация за деня е чудната Елена (88 км.) Китният град е бил занаятчийски, културен, просветен център и това се усеща в атмосферата му и днес. Не пропускайте да посетите ансамбъл Разсуканови къщи, къща-музей Иларион Макариополски; Часовниковата кула от 1812 г. , монумента посветен на американския журналист Джанюариъс Макгахан отдавна заслужил да влезе в българските учебници по история; Даскалоливницата; най-старата църква в региона "Св. Никола" (1518 г.) от чийто иконостас ви гледа усмихнато човече – същи емотикон. На тръгване, не пропускайте магазина на местната мандра, както и специалните продавници на прочутия Еленски бут. В механите на Елена може да опитате и разкошна супа от манатарки, които растат в изобилие в региона.

 

 За пътешествия с Инфо Пойнт натисни тук

За мнозина, Северозапада е тера инкогнита – или непозната земя. Незнайно защо, този безкрайно красив край остава някак по-встрани от обичайните маршрути на пътешествениците. Каним ви да тръгнем заедно из него! Очакват ви старини, природни чудеса, топли хора и автентична България!

read more

Пътешествието този път започва с разкошна вила – истински дворец, на аристократ от старо време. Накъдето и да се обърнеш – мрамор, мозайки, разкош и история. После, към невероятното творение на природата, което не прилича на нищо друго, което сте виждали: Водопадът на сътворението. Родопската нощ споделяме с Момчилград. Сутринта е за селото на края на света – Лисиците. До него стигаме по чуден мост над язовир Студен кладенец. За десерт по пътя обратно е Моняк – крепостта, която има много да разказва на археолозите и предлага панорами, пред които и Микеланджело би замълчал.

read more

Най-изкусният ваятел – природата, е създал чудни пещери в Родопа. Сред тях са Дяволското гърло – дом на най-високия подземен водопад на Балканите; Ягодинската пещера с изобилие пещерни образувания сред които леопардова кожа и изумителните пещерни бисери; Чудните мостове – някогашна пещера срутена от земетресение – или пък лют змей.

read more

На около 75 км от Бургас, в посока турската граница, се намира обширен район, пълен с мистика и артефакти с отлична инфраструктура, подходящ за самостоятелно пътешествие. Това е силно енергийната местност на връх Голямо Градище (710м), който е най-високият връх в Странджа планина от българска страна.

read more

Влизането в страната е разрешено за туристи, въпреки корона вируса, но изискването е 14-дневна карантина. Това, може би, спира туристите да плануват почивка там и съответно плажовете и хотелите остават празни. По тази причина хотелиери и жители на Пукет желаят да работят по отстраняването на този проблем.

read more

Свечеряваше се, когато навлязохме в Априлци. Преминалата току-що лятна буря беше изпразнила улиците на планинското градче. Намерихме хотела лесно, а на входа ни чакаше усмихнатата домакиня и вместо с "добър вечер" ни посрещна с гръмкото "няма ток". Бурята беше лишила града не само от хора по улиците, а и от електричество.

read more

След 9-часов полет пръските от скоростната лодка, водеща ни към остров Дифуши от столицата на Малдиви - Мале, са просто удоволствие. Цветовете на водата са невероятно зрелище от бяло, през тюркоазено, до тъмносиньо, като преминаваме близо до малки, сгушени в необятното синьо, зелени палмови островчета.

read more

"Хубава си, татковино, име сладко, земя рай..." Два реда, а казват всичко. Неземно красиви места, заредени с много енергия и мистика, богата история и прекрасен фолклор. Да, за всичко това има само една дума - България!

read more

В края на Януари месец тази година за първи път бяха събрани в общ годишен календар по-големите винени събития в страната. За зла участ, на една част от ивентите бе сложен печат CANCELLED, а на други датите бяха променени поради рестрикциите, свързани с COVID 19. Всички се надяваме поне планираното за втората половина от годината да се осъществи. Има хора, които ще оспорят необходимостта на създаването на такъв календар, други ще го намерят за нужен, но всъщност той е полезен както за винените любители и пътешественици, така и за организаторите, туроператорите, дори и избите.

read more

Почти пладне е, а ние стоим под сенките на няколко големи дървета пред входа на гара Септември. От тук започва и нашето различно приключение. На крачка от Родопите сме и чакаме часа, в който ще тръгнем към планината. Този път ще пътуваме с влак и то не какъв да е влак, а единствената теснолинейка в страната по линията Септември-Добринище .Ще пресечем Родопите и ще видим кътчета, които са скрити и не могат да бъдат видяни от шосето.

read more

Странджа - дива и непозната, а същевременно на крачка от големия град. Всеки, дръзнал да потегли по пътищата и пътеките на планината, бива посрещнат от все още непокътната природа, а вдишвайки от въздуха, поема дълбоко в себе си от мистиката и духът й.

read more

Всеки от нас е чувал в часовете по биология, че дърветата са "белите дробове" на нашата планета. Те произвеждат част от жизненоважния за всеки жив организъм кислород. Дърветата образуват биомаса, която служи за храна на много организми, също така осигуряват подслон за птици, влечуги, насекоми и бозайници. Тези, както и ред други причини, вдъхновиха екипа на Инфо Пойнт да се заеме с инициативата "Засей дърво за Зелени Родопи"

read more

Във време на пандемия и домашна самоизолация е време да планираме живота си след карантината. Пътуването сред природата и походите са любимо занимание за голяма част от нас и ние в следващите редове ще ви запознаем с един малко познат, но изключително приятен маршрут. Дестинацията ни е мистичната планина Странджа, където ще се потопим в царството на Зелениката

read more

Ахой! В далечината - остров. Името му означава "Островът на слоновете," но напомня на "Островът на съкровищата". Почти убеден съм, че някъде под всичките тези палми има заровено пиратско имане. Прилича обезпокоително много и на островът от "Джурасик парк" - с голяма денивелация, покрит изцяло с гъста тропическа джунгла, а горе - виснали няколко облака.

read more

Да се разходим заедно в дома на кхмерите и най-големия древен град в света – Ангкор. Когато пътуваме, най-напред правим разчет на средствата, нали така Практични сме! 30 USD - толкова струва електронната виза за Камбоджа. Запазил топлината на слънчев Тайланд, ще го оставя зад гърба си и пристъпвам в съвсем различно място, познало жестоки времена и управници, чието наследство личи навсякъде до днес. Камбоджа е земя на контрастите.

read more
Рим - ден първи
23 February 2020

Едва ли има човек,който поне веднъж в живота си да не е чувал фразата „всички пътища водят до Рим“. Е,аз го бях чувала повече от веднъж и беше невъзможно да устоя на изкушението да се гмурна в дълбините на Вечния град. Беше слънчева ноемврийска утрин когато пристигнах на летище Чампино и се отправих към центъра на града с малък автобус.

read more

Величествена и могъща, закрилница, дом и стихия, Тежка народна песен и писък на гайда, Природна аптека и убежище – История, тракийски светилища, римски пътища Пещери, меандри и сгушени къщи, покрити с тикли – От комините – спирали дим се протягат към небето. Агнетата се прибират от паша и чановете пеят в общ меден глас. Из горите все още звучи лирата на Орфей, смирявал зверове, хора, природа. Самодиви вият кръшни хора на планински поляни А сенки на хайдути заничат из вековните борове, на стража. Стеле се мъгла и аромат на пламък, на родопски клин и марудник, Завити в месал от стари времена. Всичко това - и много повече е Родопа.

read more

От пътуванията ми през годините съм разбрал няколко неща – проучваме и тогава тръгваме. Oбща представа и ръчен багаж е напълно достатъчен за моето бизнес пътуване. Истината е, че след Тунис и Дубай, Йордания не ми е била в топ 10. След няколко дни там, бих я нарекъл привлекателна.

read more

Един работен ден е към своя край, и тъй като все още си е студено и зимно, бързах да се прибера у дома. Налях си малък от любимият джентълмен* (бърбън) и карамелените му нотки бързо ме пренесоха на по-топло място....Тайланд – една страна с много лица, с много усмихнати хора и уникална природа.

read more

Един вълнуващ разказ за едно вълнуващо пътуване из Карибите.

read more
Short travel #Дубай
4 January 2019

Навечерието на Коледа... Хората вече мислят за подаръци, тежки трапези, семейни сбирки... На мен обаче ми е студено и сиво. Ходи ми се някъде! Седя си с чаша от любимото 12-годишно малцово уиски и си мисля: къде е топло, близо и достатъчно екзотично? Египет, ммм, може би... не, Тунис - другия път, Азия е на 12 часа разстояние... Май ще се стоя и тази Коледа в Бургас! Я чакай, а този прехвален Дубай не е ли само на някакви си 5 часа от България? Я да видя билетите по колко са!

read more