• Home »
  • Blog »
  • Дигитален пътеводител #2 част - Скални манастири край Русе

Дигитален пътеводител #2 част - Скални манастири край Русе

21 February 2021
Дигитален пътеводител #2 част - Скални манастири край Русе

От Русе до Елена за един уикенд: пещера, крепост и скални църкви

 

Неслучайно наричат Русе „малката Виена“. Елена пък, е планински разказвач на истории от старо време. Между тях – много от богатствата на България завещани ни от природата и древни народи. Освободете си уикенда и да тръгваме!

 

Маршрут: Пещера Орлова Чука - крепост Червен - Ивановски скални църкви - Русе - Басарбовски скален манастир – Беленски мост - град Елена

Разстояние до началната точка на маршрута пещера Орлова чука:

От Бургас – 261 км.

От Варна – 214 км.

От София – 288 км.

От Пловдив – 291 км.

 

Орлова чука е открита през 1941 г. Носи името на скалния венец при входа си. Обитаваната още от енеолита пещера е истинско изящно творение на природата. Включва редица галерии и зали, една от друга по интересни. Има и вълшебно изворче, което според поверието сбъдва желания. Пещерата е дом на няколко вида пещерни прилепи, заради комфорта на които посещенията са забранени от 1 ноември до 1 април. Ако точно тогава планирате посещение на Русенския край, вместо Орлова чука може да посетите Свещарската тракийска царска гробница, част от списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Следваща спирка е

 

средновековният български град-крепост Червен, който се извисява на висок скален рид, заобиколен от река. В прегръдките на сложна укрепителна система от стени и крепостна кула, личат останките и някогашното величие на феодален замък, обществено-административни и жилищни сгради, 14 църкви, подземни водоснабдителни проходи, улична мрежа. В размирни времена, градът преминава през вражески ръце. Старинен пергамент, разказва за падането му под турско робство, в тайнствена нощ покрай Кръстовден, лето 1388. Очакват ни

 

Ивановски скални църкви (20 км.), както е познат скалният манастир „Св. Архангел Михаил”. Обителта е основана през XIII в. и обхваща няколко комплекса помещения вдълбани високо в скалите на живописния каньон на р. Русенски Лом. Шест от храмовете още пазят стенописи от старо време. Фреските в главната църква "Св. Богородица" са част от списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Някогашния книжовен център днес привлича многобройни гости от цял свят, които се прекланят пред майсторите, създали пъстро парче българска история, вписано в скалите.

 

За нощувка избираме "малката Виена" изпъстрена с прекрасни сгради, дело на български, италиански, австрийски и немски архитекти – Русе (24 км.) Символ на крайдунавския град е Доходното здание (1901 г). Регионалният исторически музей в Княжески дворец Батенберг е истинска съкровищница. Много любопитни са и Музеят на градския бит, къща-музей Захари Стоянов, крепостта Сексагинта Приста, Националният музей на транспорта... На сутринта се отправяме към

 

единственият действащ скален манастир в България - „Св. Димитрий Басарбовски” (11 км.) от времето на Второто българско царство. Тръгнете по пътеката, в красиво озеленения двор. В края ѝ ви очаква кладенец, изкопан от Св. Димитрий. Каменните стъпала изкачват поклонниците все нагоре, към сгушената в скалите обител. Мястото е изключително очарователно и е трудно да се сбогуваш с него.

 

Продължаваме за Бяла (51 км.), Русенско. Тук над р. Янтра минава прочутото творение на уста Колю Фичето: Беленския мост. Забележителната архитектурна възрожденска творба носи на масйтора султански орден и 50 хил. гроша. Затворете очи и си представете издигането на моста през 1867 г.

 

Последна дестинация за деня е чудната Елена (88 км.) Китният град е бил занаятчийски, културен, просветен център и това се усеща в атмосферата му и днес. Не пропускайте да посетите ансамбъл Разсуканови къщи, къща-музей Иларион Макариополски; Часовниковата кула от 1812 г. , монумента посветен на американския журналист Джанюариъс Макгахан отдавна заслужил да влезе в българските учебници по история; Даскалоливницата; най-старата църква в региона "Св. Никола" (1518 г.) от чийто иконостас ви гледа усмихнато човече – същи емотикон. На тръгване, не пропускайте магазина на местната мандра, както и специалните продавници на прочутия Еленски бут. В механите на Елена може да опитате и разкошна супа от манатарки, които растат в изобилие в региона.

 

 За пътешествия с Инфо Пойнт натисни тук

Почти пладне е, а ние стоим под сенките на няколко големи дървета пред входа на гара Септември. От тук започва и нашето различно приключение. На крачка от Родопите сме и чакаме часа, в който ще тръгнем към планината. Този път ще пътуваме с влак и то не какъв да е влак, а единствената теснолинейка в страната по линията Септември-Добринище .Ще пресечем Родопите и ще видим кътчета, които са скрити и не могат да бъдат видяни от шосето.

read more

Свечеряваше се, когато навлязохме в Априлци. Преминалата току-що лятна буря беше изпразнила улиците на планинското градче. Намерихме хотела лесно, а на входа ни чакаше усмихнатата домакиня и вместо с "добър вечер" ни посрещна с гръмкото "няма ток". Бурята беше лишила града не само от хора по улиците, а и от електричество.

read more

След 9-часов полет пръските от скоростната лодка, водеща ни към остров Дифуши от столицата на Малдиви - Мале, са просто удоволствие. Цветовете на водата са невероятно зрелище от бяло, през тюркоазено, до тъмносиньо, като преминаваме близо до малки, сгушени в необятното синьо, зелени палмови островчета.

read more