• Home »
  • Blog »
  • Дигитален пътеводител #2 част - Скални манастири край Русе

Дигитален пътеводител #2 част - Скални манастири край Русе

21 February 2021
Дигитален пътеводител #2 част - Скални манастири край Русе

От Русе до Елена за един уикенд: пещера, крепост и скални църкви

 

Неслучайно наричат Русе „малката Виена“. Елена пък, е планински разказвач на истории от старо време. Между тях – много от богатствата на България завещани ни от природата и древни народи. Освободете си уикенда и да тръгваме!

 

Маршрут: Пещера Орлова Чука - крепост Червен - Ивановски скални църкви - Русе - Басарбовски скален манастир – Беленски мост - град Елена

Разстояние до началната точка на маршрута пещера Орлова чука:

От Бургас – 261 км.

От Варна – 214 км.

От София – 288 км.

От Пловдив – 291 км.

 

Орлова чука е открита през 1941 г. Носи името на скалния венец при входа си. Обитаваната още от енеолита пещера е истинско изящно творение на природата. Включва редица галерии и зали, една от друга по интересни. Има и вълшебно изворче, което според поверието сбъдва желания. Пещерата е дом на няколко вида пещерни прилепи, заради комфорта на които посещенията са забранени от 1 ноември до 1 април. Ако точно тогава планирате посещение на Русенския край, вместо Орлова чука може да посетите Свещарската тракийска царска гробница, част от списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Следваща спирка е

 

средновековният български град-крепост Червен, който се извисява на висок скален рид, заобиколен от река. В прегръдките на сложна укрепителна система от стени и крепостна кула, личат останките и някогашното величие на феодален замък, обществено-административни и жилищни сгради, 14 църкви, подземни водоснабдителни проходи, улична мрежа. В размирни времена, градът преминава през вражески ръце. Старинен пергамент, разказва за падането му под турско робство, в тайнствена нощ покрай Кръстовден, лето 1388. Очакват ни

 

Ивановски скални църкви (20 км.), както е познат скалният манастир „Св. Архангел Михаил”. Обителта е основана през XIII в. и обхваща няколко комплекса помещения вдълбани високо в скалите на живописния каньон на р. Русенски Лом. Шест от храмовете още пазят стенописи от старо време. Фреските в главната църква "Св. Богородица" са част от списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Някогашния книжовен център днес привлича многобройни гости от цял свят, които се прекланят пред майсторите, създали пъстро парче българска история, вписано в скалите.

 

За нощувка избираме "малката Виена" изпъстрена с прекрасни сгради, дело на български, италиански, австрийски и немски архитекти – Русе (24 км.) Символ на крайдунавския град е Доходното здание (1901 г). Регионалният исторически музей в Княжески дворец Батенберг е истинска съкровищница. Много любопитни са и Музеят на градския бит, къща-музей Захари Стоянов, крепостта Сексагинта Приста, Националният музей на транспорта... На сутринта се отправяме към

 

единственият действащ скален манастир в България - „Св. Димитрий Басарбовски” (11 км.) от времето на Второто българско царство. Тръгнете по пътеката, в красиво озеленения двор. В края ѝ ви очаква кладенец, изкопан от Св. Димитрий. Каменните стъпала изкачват поклонниците все нагоре, към сгушената в скалите обител. Мястото е изключително очарователно и е трудно да се сбогуваш с него.

 

Продължаваме за Бяла (51 км.), Русенско. Тук над р. Янтра минава прочутото творение на уста Колю Фичето: Беленския мост. Забележителната архитектурна възрожденска творба носи на масйтора султански орден и 50 хил. гроша. Затворете очи и си представете издигането на моста през 1867 г.

 

Последна дестинация за деня е чудната Елена (88 км.) Китният град е бил занаятчийски, културен, просветен център и това се усеща в атмосферата му и днес. Не пропускайте да посетите ансамбъл Разсуканови къщи, къща-музей Иларион Макариополски; Часовниковата кула от 1812 г. , монумента посветен на американския журналист Джанюариъс Макгахан отдавна заслужил да влезе в българските учебници по история; Даскалоливницата; най-старата църква в региона "Св. Никола" (1518 г.) от чийто иконостас ви гледа усмихнато човече – същи емотикон. На тръгване, не пропускайте магазина на местната мандра, както и специалните продавници на прочутия Еленски бут. В механите на Елена може да опитате и разкошна супа от манатарки, които растат в изобилие в региона.

 

 За пътешествия с Инфо Пойнт натисни тук

„Простотата е изключително важна за щастието“ Пристигането ни в Мароко през нощта след изморителен полет все още пази спомена на удивление. Трансферът ни до хотел в центъра на Маракеш отне 20 красиви минути, защото нощем успяхме да се насладим на вълшебни светлини като в арабска приказка.

read more

От пътуванията ми през годините съм разбрал няколко неща – проучваме и тогава тръгваме. Oбща представа и ръчен багаж е напълно достатъчен за моето бизнес пътуване. Истината е, че след Тунис и Дубай, Йордания не ми е била в топ 10. След няколко дни там, бих я нарекъл привлекателна.

read more

Почти пладне е, а ние стоим под сенките на няколко големи дървета пред входа на гара Септември. От тук започва и нашето различно приключение. На крачка от Родопите сме и чакаме часа, в който ще тръгнем към планината. Този път ще пътуваме с влак и то не какъв да е влак, а единствената теснолинейка в страната по линията Септември-Добринище .Ще пресечем Родопите и ще видим кътчета, които са скрити и не могат да бъдат видяни от шосето.

read more