Винен тур из Сакар планина за 2 дни!

Следваща дата: 01.03.2025 година - има свободни места!

 

 

Из може би най-добрия тероар в България, комбиниран с много класни вина и гостоприемни винари!

 

Лимитирана екскурзия - много ограничени места - подходяща за любители или хора без опит - бутикови изби - уникални културни обекти и гурме преживяване!!!

 

Александровска гробница - Шато Коларово - Винарна Басареа - Кастра Рубра - Крепост Неузетикон

 

От тази екскурзия може да съберете следния брой печати от 100-те Национални туристически обекта: 2

Обща дължина на маршрута от Бургас 540км, от Варна 800км, от София 645км

В цената 2 дегустации + трета вечерна дегустация и вечеря срещу заплащане, нощувка в добър хотел, транспорт в комфортен бус и придружител-ценител на доброто вино от страна на Инфо Пойнт!

* Степен на трудност: 1 от 10 - Оценката е субективна и e на база натрупан при провеждане на екскурзията опит. Като пример: 10 е най-високата степен на трудност с най-голямо натоварване (като изкачването на връх Вихрен), 1 е без преход и допълнително физическо натоварване. 

 

Цена от Бургас: 199лв ( печелиш 1990 точки -събираш точки за карта EliteClub)

Цена от Варна: 209лв ( печелиш 2090 точки -събираш точки за карта EliteClub)

Вземи тази екскурзия с отстъпка до 7% с карта Eliteclub на Инфо Пойнт.

Как може да се сдобиеш с карта Eliteclub може да разбереш тук: ТОЧКИТЕ

Виж повече за Картите Eliteclub тук: ELITECLUB

 

Програма:

 

1-ви ден

5:00 Отпътуване от Варна (Катедралата);

07:30 Отпътуване от Бургас  посока Александровска гробница с кратка пауза на магистрала Тракия;

10:00 Посещение на музея и разглеждане на гробницата - вход не е включен в цената;

11:00 Отправяне посока Шато Коларово;

12:00 Разходка из малката бутикова винарна - Шато Коларово - дегустация на 3 прекрасни вина, вода и домашна баница с тучница или подобно - в цената на пакета. Технолог и презентатор - Илиана Коева;

14:00 Отпътуване посока Харманли и настаняване в хотела;

15:00 Свободно време за разглеждане на града;

19:00 Отпътуване за вечерна дегустация и разглеждане на винарна Вила Басареа - дегустацията се провежда в регионална енотека Сакар Sakar Wine Shop & Tasting Room - три вина за дегустиране в комбинация с тристепенно меню - салата, основно и десерт. Технолог и презентатор Камен Коев - срещу заплащане от 35лв на човек;

22:00 Връщане към хотела и нощувка.

 

2-ри ден

08:00 - 09:00 Закуска (при наличност) и освобождаване на хотела;

09:00 Отпътуване посока третата винарна в нашата програма - Кастра Рубра;

09:30 Разглеждане на лозови масиви ( при подходящо време ), разходка с гид из винарната и дегустация в дегустационна зала на 3 вина, хляб, вода и хапки. Презентатор и гид Христо Иванов - в цената на пакета;

12:00 Отпътуване посока село Мезек;

13:00 Разглеждане на крепост Неузетикон, време за снимки и емоции - вход не е включен в цената;

15:00 Посещение на 1 скрит обект - изненада;

17:00 Отпътуване за Бургас и Варна;

19:30 Приблизително време на пристигане в Бургас, 21:30 Варна.

 

Възможно е отклонение от часовете, при по-дълги дегустации и по-голям интерес от клиентите.

 

Офертата включва:


- Транспорт с лицензиран автобус;

- Водач от агенцията по време на пътуването;

- 2 дегустации във бутикови изби на вина с хапки на стойност 35лв;

- Нощувка в хотел 3*;

- Закуска - при наличност;

- Туристическа застраховка с лимит 1000лв за лица на възраст до 70 ненавършени години (лица над 70г не се застраховат).


Офертата не включва:

 

- Вечеря свободна консумация в енотека Сакар;

- Вечерна дегустация в изба Басареа на 3 вина / обща стойност на вечеря+дегустация 35лв /;
- Входни такси на посещаваните обекти;

- Разходи от личен характер;

- Самостоятелно настаняване в хотел се доплаща към туроператора 35 лв. /нощувка;

- Застраховка "Отмяна на пътуване" (Покриват се заплатените предварително разходи по договорза организирано пътуване, които не могат да бъдат възстановени от Туроператора, в случай на събития поради които Застрахованият не може да осъществи пътуването, в размер на договорения лимит).

 

 

Описание на обектите за посещение:

 

Александровка гробница

Александровската гробница е открита през 2000 г. при разкопки на могилата Рошавата чука, разположена в западните покрайнини на село Александрово, на около 20 км източно от град Хасково. Гробницата е тракийска и е едно от най-значимите открития на българската археология.

Построена е през втората половина на IV век пр. Хр. Служила е за последен дом на богат тракийски владетел, чието име остава неизвестно.

Стенописите на гробницата са уникални и сравнително добре запазени. Архитектурата на гробницата също е впечатляваща. Височината на могилния насип на Рошавата чука е 15 м, а диаметърът му надхвърля 70 м. Гробницата има коридор, дълъг 15 м, а входът й е от изток. По коридора се стига до правоъгълна камера с размери 1,92х1,5 м. След нея следва кръгла камера с диаметър 3,30 м и височина 3,40 м. Сводът й има камбановидна форма и започва още от пода. До южната й периферия е изградено каменно ложе, което е било разрушено още в античността.

Счита се, че гробницата има два периода на използване. За това свидетелстват двете подови нива на кръглата камера – едното от каменни блокове, другото от трамбована глина.

Гробницата в село Александрово е едно от най-големите съоръжения от този тип. Нейните стенописи са уникални по рода си. Те са из цялата гробница, в камерите, в коридора, в преддверието и представят различни сюжети.

Най-разнообразни са стенописите в кръглата камера – тя е изографисана в шест хоризонтални пояса с различна широчина, разположени един над друг. Повечето фрески изобразяват ловни сцени.

През 2009 г. в непосредствена близост до гробницата отвори врати Музеят на тракийското изкуство в Източните Родопи. Построяването му бе осъществено с дарение от японското правителство. Комплексът бе открит лично от японския принц Акишино и президента на Република България Георги Първанов. В музея е изградено точно копие на Александровската гробница, което е достъпно за туристи, за разлика от оригинала.

 

Шато Коларово

„Шато Коларово” е бутикова изба, основана през 2009 г. Разположена е сред югозападните склонове на Южен Сакар, в близост до град Харманли и носи името на селото, в което се намира. Местността е прочута с плодородната си почва, благодарение на което тук се отглежда грозде от векове. Село Коларово се отличава с богато историческо минало, а лозята сякаш винаги са били част от неговата околност. Винарната разполага с 150 декара собствени, отлично поддържани лозя, от сортовете Каберне Совиньон, Каберне Фран, Сира, Пети Вердо и Малбек, както и 50 декара с 40 годишни лозя от сорта Мерло, които са част от известния Коларовски масив – един от най-големите, най-старите и най-просторните лозови масиви на територията на България и Балканския полуостров. Създаден през 70-те години, като през 1977 година е започнало засаждането на масива в селото и до 1980 година големината му е надхвърляла повече от 7000 декара, които са запазени до днес. През 2008 г. винарска изба „Шато Коларово“ става горд собственик на 50 декара от тях – известно е, че старите лозя дават по-плътни, по-естрактивни и по-структурирани вина.
Винарната притежава и обгрижва също така над 150 декара нови лозови насаждения.
Собственик на винарната е Стоян Стоянов и когато реституцията на семейните лозя го отвежда в Южен Сакар, той закупува старата мандра в с. Коларово и я преустройва във винарна.
Енолог на изба „Шато Коларово“ е една от най-добрите в този  бранш Илиана Коева.
Винарната се представя на пазара с няколко винени серии:
SKS- купажно вино от сортовете Мерло, Каберне Совиньон, Каберне Фран и Мавруд. Това е специална селекция, правена и достигаща до пазара само в години с изключителни характеристики на гроздето. Дълго и пикантно вино за истински ценители. Отлежавало е от 12 до 18 месеца в нови български и френски дъбови бъчви.
Винената селекция „Мегалит” е изцяло от чисто сортови резерви, отлежавали между 12 и 18 месеца във френски бъчви, първо и второ зареждане. Най-добрите вина от съответната реколта се включват в серия Мегалит. Сортовете, които се използват в серията – Каберне Совиньон, Каберне Фран, Мерло, Мавруд, Сира и Пети Вердо.
Чисто сортовите вина са с марка ’Шато Коларово’, като това са вината Шардоне барик, Вионие, Каберне Совиньон и Сира.
Във винарската изба се използва основно френски дъб, с изключение на българския дъб, в който отлежават Мавруд и ферментира част от сорта Шардоне.
Годишно ’Шато Коларово’ произвежда около 70 000 бутилки вино, разпределени в къси бутикови серии, но винаги мощни, с мек южен характер, зрял плод и опушени нотки.
Стремежът на екипа на винарната е произвежданите от тях вина да се превърнат в емблема на регион Коларово и Южен Сакар, без да правят компромиси в нито една стъпка от производственият процес – от гроздето на лозето, до виното в бутилката, ненапразно усилията им към индивидуалност и постоянство в качеството на вината са възнаградени с десетки медали от престижни международни конкурси (Decanter, Concours Mondial de Bruxelles, International Wine Contest Bucharest, Mondiales des Vins –  Canada, Berliner Wine Trophy).
Избата е член на Българската асоциация на независимите лозаро-винари.

 

Вила Басареа

Вила Басареа e създадена през 2014г. в гр. Харманли от трима приятели (братята Тодор и Кирил Братанови и технологът Камен Коев), водени от една обща мечта – да произвеждат малки партиди вина с отличителен характер от местно грозде, съчетавайки модерната технология с традициите на нашите предци.

За направата на всяко едно от вината на избата се използва грозде от региона (основно край с. Изворово и с. Коларово), отглеждано от изтъкнати местни лозари.

Някои масиви са на възраст повече от четиридесет години, което осигурява отличителен характер на вината, произвеждани по класически технологии с изключително много ръчен труд.

Cериите вина са „Villa Bassarea“, „Villa Bassarea Reserve“ и „Image“.  Името на избата произлиза от "Bassareus", което е тракийско прозвище на Дионис.

 

Кастра Рубра

Избата Кастра Рубра в село Коларово, Харманлийско е истинско архитектурно бижу, оборудвано с изключителни, модерни технологии, гордост не само за създателите си, но и без съмнение едно ново начало за българското винарство въобще.

Историята на Кастра Рубра или в превод от латински - Червена крепост датира от ранновизантийския период. Разкрита по време на археологически разкопки през 2007 година на територията на Южен Сакар, недалеч от самата изба, на която дава името си. Крепостта била убежище за хората, преминаващи по Големия диагонален път (Via Diagonalis), който свързвал вечният град Рим с главния град на Изток - Константинопол. Via Diagonalis съответно пък дава името на най-успешният пазарен продукт на Кастра Рубра, виното, което за първи път бе оценено лично от най-големия винен критик Робърт Паркър, който каза за него: "отлично съотношение между качество и цена". 

Via Diagonalis е изключителен бестселър, който спечели сърцата на ценителите още с появата си, заради сочността и пикантността, които се дължат най-вече на прецизния купаж между сортовете мерло & каберне совиньон & рубин & мавруд в точно съотношение 60/30/5/5.

Castra Rubra е първото вино на избата, сътворено от ръцете на прочутия в цял свят френски енолог Мишел Ролан. Името му означава много за всеки, който следи от близо виното в глобален мащаб. У нас той оглави като ексклузивен консултант екипът от трима млади енолози на изба Кастра Рубра.

Трима талантливи млади енолози са постоянно заети в Кастра Рубра. Това са Пламена Костова, Тодор Кацаров и Антон Димитров. Ентусиазирани и амбициозни, те са новата надежда за българското вино.

С уникалния си стил и превъзходен вкус, вината на тази забележителна нова винарна могат да се изправят до най-сериозните имения без притеснения. За най-любопитните ценители на божествената напитка, Мишел Ролан разкри само, че в основата на почти всички купажни вина е сорта мерло; останалото е тайна, известна само на него и тримата му български помощници.

Годишно производство: 2000000 бутилки
Собствени лозя: 200 хектара

Винар: Пламена Костова, Антон Димитров, Тодор Кацаров; консултант – Мишел Ролан

Собственик: Жайр Агопян

 

Крепост Неузетикон

В околностите на село Мезек (община Свиленград), на възвишението Калето се издигат останките от средновековна византийска крепост от края на ХІ в. Тя е най-запазеното отбранително съоръжение в Родопите. Крепостта е имала функции на гранична стражева крепост. Охранявала е територии между реките Марица и Арда. Намира се в покрайнините на село Мезек, на 6 км югозападно от Свиленград и само на 1 км от гръцката граница. 

Някои историци смятат, че това е известната от писмените източници крепост Неутзикон, а други учени са на мнение, че на това място се е намирала крепостта Версиникия, край която през 813 г. хан Крум разгромява византийските войски и завладява Тракия.

При няколко археологически разкопки са открити предмети отпреди XI век. Построяването на твърдината се отнася към времето на византийския император Алексий І Комнин (1081-1117 г.). Стените на крепостта ограждат площ от около 7 декара с форма на неправилен четириъгълник с размери 110/60 м и са изградени от ломени камъни, споени с бял хоросан, украсени с три тухлени пояса от външната страна. Крепостната стена е завършвала със зъбери, които са били запазени до 1900 г.

 

 

Допълнителна информация:

*Възможност за отпътуване от - Варна,Обзор,Свети Влас, Слънчев Бряг, Несебър, Равда, Ахелой,Поморие и Сарафово
* Необходими документи – валидна лична карта;
* Записване и начин на плащане: 50 % депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване; доплащане – до 3 дни преди датата на отпътуване;
Минимален брой за осъществяване на пътуването – 7 пълноплащащи туристи;
Срок за уведомление при неосъществяване на пътуването от страна на агенцията поради недостатъчен брой записани туристи – 3 дни преди датата на отпътуване.
* Настаняването по седалки в автобуса става според последователността на записване;
* Забележка: Фирмата си запазва правото да промени цената при: промяна на транспортни разходи /горива/, летищни,пристанищни и други такси;промяна с повече от 5% на валутния курс в периода между сключване на договора и отпътуването;непредвидено покачване на цените от страна на партньорите ни,както и в други обективно наложителни случаи. При поскъпване на горивата,Фирмата си запазва правото да повиши цената на транспорта за предстоящи пътувания,независимо кога са резервирани и платени. Срок на уведомяване при настъпване на гореспоменатите обстоятелства - 7 дни.

За повече информация +359889150480

 

 

 

 

199,00 BGN
The product is added to shopping cart
Price: 199,00 BGN
Please choose: