Скритите села - Ковачевица и Лещен + преход с Теснолинейката

Следваща дата: 05.02.2022 година

Едно вълнуващо приключение из скритите села в Западни Родопи за 2 дни!

Пътуване с теснолинейка, разходка из застинали във времето прекрасни български селища...

 

 Теснолинейка Септември - гара Аврамово - Банско - Ковачевица - Лещен + скрит елемент

 

Цена от Бургас - 121лв ( печелиш 1210 точки )

Цена от Варна - 131лв (печелиш 1310 точки )

Цена от Стара Загора - 115лв ( печелиш 1150 точки )

Вземи тази екскурзия с точки: с 13000 точки от Бургас и 14000 точки от Варна

Виж повече за точките тук: https://www.infopointbg.com/cashback.html

 

Придружител от страна на Инфо Пойнт по време на пътуването.  Трансферен бус с комфортни седалки.

Обща дължина на маршрута от Бургас 1050км, от Варна 1310км, от София 500км

* Степен на трудност: 1 от 10 - Оценката е субективна и e на база натрупан при провеждане на екскурзията опит. Като пример: 10 е най-високата степен на трудност с най-голямо натоварване (като изкачването на връх Вихрен), 1 е без преход и допълнително физическо натоварване.

 

 

 

  1-ви ден
08:00 - 12:00 Отпътуване от Бургас към гара Септември с кратка пауза по пътя;
12:36 - 15:30 Вълнуващо пътуване с теснолинейката Септември-гара Аврамово;
15:45 - 16:45 Пристигане в Банско и отправяне към хотела;
17:00 Настаняване в хотела и свободно време в Банско.
   Възможност за организирана вечеря срещу заплащане
  2-ри ден
08:00-09:00 Закуска и освобождаване на хотела
09:00 - 10:00 Отпътуване за село Лещен
10:00-12:00 Разглеждане на селото и време за снимки
12:00 - 12:30 Отпътуване за село Ковачевица
12:30 - 14:30 Свободно време за обяд и разглеждане на селото
15:00 - 21:30 Отпътуване за Бургас и Варна + 2,5 часа 


 


Описание на посещаваните обекти:

 

Теснолинейка Септември - Добринище

Изживейте романтиката, сравнима с „пътуване“ назад във времето по единствената функционираща жп линия с междурелсие 760 мм в България, а именно линията Септември – Велинград – Добринище!
Теснолинейката Септември – Велинград – Добринище е част от Пътеводителя за европейските железопътни разписания, издаден от германските железници (DB). Пътеводителят представя най-интересните железопътни линии в Европа.
Теснопътната линия е с обща дължина 124,7 км. Тя свързва Горнотракийската низина, Родопите, Рила и Пирин. От Септември до Велинград линията минава по дефилето на Чепинска река. Тук пътниците могат да се насладят на дивната красота и уникална природа. Линията пресича Чепинското корито и се устремява към Аврамовата седловина, която разделя Рила и Родопите. Именно тук се намира и най-високата гара на Балканския полуостров – гара Аврамово, висока 1267 м. над морското равнище. От там по поречието на река Места, теснолинейката достига до Разложката котловина, в полите на Пирин, където е и крайната и гара Добринище.
Средната скорост, която развива теснолинейната композиция по маршрута, е 40 км/ч.

 

Ковачевица

Ковачевица се издига на 1000 метра надморска височина в Западните Родопи. Спада към територията на община Гърмен, на около 25 км от град Гоце Делчев. Селото се намира в поречието на река Канина, по-известна като Кървава река. Климатът е милостив към местните, тъй като зимата е относително мека, а лятото – приятно и прохладно. Населението  днес е едва 50 души, но за щастие обезлюдяването на българските села тук не се усеща в такава степен заради големия туристически поток.

Историята на планинското селце е наистина впечатляваща. Живот по тези земи има още от древността. Находки от надгробната могила в местността Рударя от късния период на желязната епоха и тракийското светилище от I хил. пр. Хр. в местността Козия камък са само малка част от свидетелствата за богатото историческо минало. Северно от Ковачевица, в местността „Св. Константин“, са открити едни от най-ценните национални находки от края на IV и началото на III век пр. Хр. – бронзовият шлем и бронзовата ризница. В общи линии разположението на землището на Ковачевица в древността е стратегическо, тъй като в близост до него преминава античен път, свързващ Никополис ад Нестум и Филипопол.

 

Лещен

Първото нещо, което ще ви посрещне в село Лещен, е гледката към накацалите по стръмните склонове на планината къщички, изградени в ковачевския архитектурен стил. Те още пазят в себе си истинския дух на българското село.

Сред архитектурните паметници се открояват църквата „Св. Параскева” от 1836 г. и килийното училище. Стенописите на църквата изпъкват с едрия си щрих и ярките си цветове. Според исторически сведения от края на XIX и началото на XX век Лещен е предимно българско село в Неврокопска кааза.

 

 

Банско

Банско се намира в подножието на Северен Пирин на 927 m надморска височина. Отдалечен е на 56 km от Благоевград, 145 km от Пловдив и 150 km от София. Близо до града започва националният парк Пирин. През Банско протича река Глазне. Климатът е планински и позволява задържане на снежната покривка от декември до април, а алпийският характер на Пирин планина обезпечава отличните условия за професионален и любителски ски спорт. Има гара на железопътната теснолинейка Септември - Добринище. Югозападно от града има минерални води.

 

Офертата включва:
 - Транспорт с лицензиран автобус от Варна, Бургас  и Стара Загора                                                           

 - цената на билета за влака

 - Водач от агенцията по време на пътуването;                                                                                                   

 - 1 нощувка със закуски в хотел 2*/3*

 - Туристическа застраховка с лимит 1000лв за лица на възраст до 70 ненавършени години (лица над 70г не се застраховат).


Офертата не включва:

 - Входни такси на посещаваните обекти                                                                                                               

- Разходи от личен характер                                                                                                                               -

- Застраховка "Отмяна на пътуване" (Покриват се заплатените предварително разходи по договорза организирано пътуване, които не могат да бъдат възтановени от Туроператора, в случай на събития поради които Застрахованият не може да осъществи пътуването, в размер на договорения лимит.)

 

 

Допълнителна информация:

*Възможност за отпътуване от - София, Варна, Обзор, Свети Влас, Слънчев Бряг, Несебър, Равда, Ахелой, Поморие и Сарафово
* Необходими документи – валидна лична карта;
* Записване и начин на плащане: 50 % депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване; доплащане – до 3 дни преди датата на отпътуване;
Минимален брой за осъществяване на пътуването – 15 пълноплащащи туристи;
Срок за уведомление при неосъществяване на пътуването от страна на агенцията поради недостатъчен брой записани туристи – 3 дни преди датата на отпътуване.
* Настаняването по седалки в автобуса става според последователността на записване;
*От тази екскурзия може да съберете следния брой печати от 100-те Национални туристически обекта: 1 бр.

За повече информация +359889150480

121,00 BGN
The product is added to shopping cart
Price: 121,00 BGN
Please choose: