Връх Българка с височина 1181м, Източна Стара планина за 1 ден

Следващата дата: 30.11.2024 година - има свободни места 

 

Българка е най-високият връх в Източна Стара планина с надморска височина 1181 м. 

 

връх Българка - връх Кутелка - Кабиленски манастир - къща-музей Хаджи Димитър

 

*От тази екскурзия може да съберете следния брой печати от 100-те Национални туристически обекта: 1 бр

 

Екскурзия за един ден от Варна и Бургас

 

Цена от Бургас: 59лв ( печелиш 590 точки- събираш точки за карта EliteClub )

Цена от Варна: 69лв ( печелиш 690 точки- събираш точки за карта EliteClub )

Вземи тази екскурзия с отстъпка до 7% с карта Eliteclub на Инфо Пойнт.

Как може да се сдобиеш с карта Eliteclub може да разбереш тук: ТОЧКИТЕ

Виж повече за Картите Eliteclub тук: ELITECLUB

 

Това приключение участва в играта "Всяка 13-та екскурзия е от НАС" - повече може да прочетеш тук.

 

Малка група 20 човека + придружител. Tрансферен бус с комфортни седалки + придружител по време на пътуването

 

Обща дължина на маршрута в посока от Бургас 210 км, от Варна 470 км.

* Степен на трудност: 4 от 10 - Оценката е субективна и e на база натрупан при провеждане на екскурзията опит. Като пример: 10 е най-високата степен на трудност с най-голямо натоварване (като изкачването на връх Вихрен), 1 е без преход и допълнително физическо натоварване.

 

Описание на програмата:

7:30ч.Отпътуване от Бургас / Младежки дом /, съответно 05:00 отпътуване от Варна / Катедралата /

9:30ч. Начало на поход до връх Българка и до връх Кутелка

13:30 ч.Отпътуване

14:00 ч  Посещение на къща-музей Хаджи Димитър  Сливен

15:00 ч.Отпътуване

15:30 ч. Посещение на Кабиленски манастир „Рождество на Пресвета Богородица“

16:30 ч.Отпътуване

17:30 ч.Пристигане в Бургас

Около 20:00 часа пристигане във Варна

 

Препоръчва да се носи храна и вода, обувки с грайфер, ветровка и полар.

Възможна е промяна на маршрута при непредвидени обстоятелства.

 

Описание на посещаваните обекти:

 

връх Българка

Сред природните красоти на парк „Сините камъни”, Сливенско, се извисява връх Българка. Със своите 1181 метра надморска височина, той е най-високата точка в парка. Макар и да не е сред най-популярните места сред туристите от цялата страна, връх Българка предоставя всички условия да си отпочинете сред природата.

За произхода на наименованието на върха има две легенди. Едната от тях разказва за времето на законодателя хан Крум. Едно от решителните сражения на българския владетел с византийския император Никифор се случило в Котленския проход. Ханът използвал хитрост, за да надвие многочисления противник. Той заповядал на мястото на полесражението да бъдат оставени покъщнина и добитък. Така визанийската войска, която била тежковъоръжена, била забавена допълнително. Крум се увенчал с победа, а по-късно императорът загубил главата си. Докато войниците се строявали, за да бъдат поздравени от предводителя си, Крум забелязал, че в редиците има и жени. Учудил се и попитал кои са те и какво правят сред войниците му. Жените му отговорили, че са участвали наравно в боевете – носили са храна, вода, оръжие и снаряжение. Изненадан от героизма им, хан Крум овековечил участието им, като нарекъл най-високият връх в Източна Стара планина – „Българка”.

Втора легенда разказва тъжната история на една красива българка, живяла в поробена България. Османлиите дълго време се опитвали да я потурчат и когато им се удало възможност да я хванат, я повели към полето, за да я помохамеданчат. Гордата, удивително красива българка, ронела сълзи, предчувствайки горчивата си съдба. Търсела изход да се спаси, но била зорко охранявана. Пътят, по който вървели, минавал през висок връх. Турците решили да си починат и развързали момата. В същата минута момичето побягнало, изкачило се на върха и се хвърлило в пропастта. Главата й се разбила и рукнала кръв, а тялото й се сгърчило в предсмъртни мъки. Девойката предпочела да запази честта на рода си, запазвайки българското си име. В знак на признателност за жертвата й народът нарекъл върха „Българка”.

 

Резерват Кутелка

Обявен за резерват през 1983 г. за опазване на вековни букови съобщества. В района на резерват Кутелка има множество ендемични видове растения и животни. Резерватът носи името на връх Кутелка, намиращ се в неговия обхват. Резерватът се намира на около 1000 м н.в. Върхът е на 1084 м н.в. Резерват „Кутелка” и прилежащите му територии попадат в границите на защитена зона по Директивата за местообитанията BG0000164 „Сините камъни”.

 

Цената включва:

 

- Транспорт с лицензиран автобус;

 

- Водач от агенцията по време на пътуването;

 

- Туристическа застраховка с лимит 1000 лв. за лица на възраст до 69.99 г.; лица над 70 г. не се застраховат

 

 

Цената НЕ включва доплащания за:

 

- Входни такси на посещаваните обекти.

 

- Застраховка "Отмяна на пътуване" (Покриват се заплатените предварително разходи по договорза организирано пътуване, които не могат да бъдат възтановени от Туроператора, в случай на събития поради които Застрахованият не може да осъществи пътуването, в размер на договорения лимит.)

 

 

Допълнителна информация:

 

*Възможност за отпътуване от - Варна,Обзор,Свети Влас, Слънчев Бряг, Несебър, Равда, Ахелой,Поморие и Сарафово

* Необходими документи – валидна лична карта;
* Записване и начин на плащане: 30 % депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване; доплащане – до 3 дни преди датата на отпътуване;
Минимален брой за осъществяване на пътуването – 40 пълноплащащи туристи;
Срок за уведомление при неосъществяване на пътуването от страна на агенцията поради недостатъчен брой записани туристи – 3 дни преди датата на отпътуване.
* Настаняването по седалки в автобуса става според последователността на записване;

* Забележка: Фирмата си запазва правото да промени цената при: промяна на транспортни разходи /горива/, летищни,пристанищни и други такси;промяна с повече от 5% на валутния курс в периода между сключване на договора и отпътуването;непредвидено покачване на цените от страна на партньорите ни,както и в други обективно наложителни случаи. При поскъпване на горивата,Фирмата си запазва правото да повиши цената на транспорта за предстоящи пътувания,независимо кога са резервирани и платени. Срок на уведомяване при настъпване на гореспоменатите обстоятелства - 7 дни.

 

За допълнителна информация на телефони +359889150480 Бургас и +359884307329 Варна

 

 

69,00 BGN 59,00 BGN
The product is added to shopping cart
Price: 59,00 BGN
Please choose: