Нова година в Смолян 2020/2021 с много екскурзии за 4 дни

30.12.2020 - 02.01.2021

Нова Година за 4 дни с много богата програма в сърцето на Родопите - Смолян!

 

Араповски манастир - Смолян - Агушеви конаци - пещера Ухловица - връх Снежанка - Асенова крепост - Рибната църква

 

Цена:350лв

Цена за деца до 12 години:280лв

 

Резервация само срещу 50лв на човек и доплащане 20 дни преди отпътуване!!!

 

При резервация до края на ноември - подарък бутилка уиски за празничната вечер!

 

 

Какво предлагаме и влиза в цената на пакета?

 

* 4/ 3 нощувки със закуски в хотели Силвър** и Невяста** - хотели близнаци в общ двор

* празнична вечеря - блок маса ( виж описание на вечерята, алкохол може да донесете според предпочитанията ), музика, парти и томбола

* ползване на механа "СТАРА" само за клиенти на Инфо Пойнт

* екскурзоводско обслужване

* 4 дни с 4 екскурзии

* транспорт от Варна и Бургас

 

Описание на програмата:

I ден - 30.12.2020
 
06:00 - 08:00 Отпътуване от Варна в посока Бургас  
08:00 - 11:00 Отпътуване от Бургас,посока Араповски манастир с кратка пуза по пътя 242 км
11:00 - 12:00 Разглеждане на манастирския комплекс  
12:00 - 14:00 Отпътуване към Смолян 91 км
14:00 - 17:00 Свободно време за обяд в Смолян с възможност за разглеждане на   
  Историческия музей и Планетариума  
17:00 - 17:10  Отправяме се към хотели Силвър и Невяста,настаняване и нощувка* (хотели близнаци в общ двор)  
  *възможност за вечеря с групата в местен ресторант  
 
II ден - 31.12.2020
 
08:30 - 09:30 Закуска  
09:30 - 10:30  Отпътуване към село Могилица 31 км
10:30 - 11:30 Разглеждане на Агушеви конаци  
11:30 - 12:00 Придвижване до пещера Ухловица 5 км
12:00 - 13:00 Разглеждане на пещерата  
13:00 - 14:00 Отправяне към хотела и свободно време за отмора и приготовления 30 км
19:30 Празнична вечеря и посрещане на 2021 година  
 
III ден - 01.01.2021
 
09:00 - 11:00 Късна закуска  
11:00 - 11:20 Отпътуване към Пампорово 14 км
11:30 - 14:00 Възможност за изкачване с лифт до връх Снежанка и свободно време  
14:30 - 15:00 Придвижване към хотела и свободно време за релакс* 14 км
19:00    
     
 
IV ден - 02.01.2021
 
08:30 - 09:30 Закуска и освобождаване на стаите  
09:30 - 11:30 Отпътуване към Асенова крепост 76 км
11:30 - 12:20 Разглеждане на крепостта  
12:20 - 12:30 Придвижване до Рибната църква 3 км
12:30 - 15:00 Разглеждане на църквата и свободно време за обяд и разходка в Асеновград  
15:00 - 18:00 Отпътуване към Бургас с кратка пауза по пътя 244 км
18:00 Приблизително време на пристигане в Бургас  
20:00 Приблизително време на пристигане във Варна  
 
Възможна промяна на часове и маршрут по независещи от туроперата обстоятелства *( пример: метереологични условия )
 

Офертата включва:

- Транспорт с лицензиран автобус;

- Водач от туристическата агенцията по време на пътуването; 

- 3 нощувки със закуска

- празнична вечеря на блок маса в механа "Стара"

 - родопска салата (боб, царевица, печени чушки, домати и краставици)
 - салата 2-ри вид
 - едно ястие с месо (Родопска капама, къкреща няколко часа в камината с няколко вида месо)
 - три ястия без месо (пататник, родопски клин и сърмички)
 - плодове + ядки
 - десерт - баница с локум или баница с ориз и късмет ( * останалата от Новогодишната вечер храна  ще се сервира на 01.01.21 вечерта )

- Туристическа застраховка с лимит на отговорност 1000лв за лица до 70 ненавършени години (лица над 70г не се застраховат).

 

Офертата не включва:

- Входни такси на посещаваните обекти;

- алкохол и безалкохолно на новогодишната вечер(може да се внесе по собствено желание);

- обяди;

- Разходи от личен характер. 

- Застраховка "Отмяна на пътуване" (Покриват се заплатените предварително разходи по договорза организирано пътуване, които не могат да бъдат възтановени от Туроператора, в случай на събития поради които Застрахованият не може да осъществи пътуването, в размер на договорения лимит.)             

     *Възможност за отпътуване от - Варна,Обзор,Свети Влас, Слънчев Бряг, Несебър, Равда, Ахелой,Поморие и Сарафово

* За Ваша по-голяма сигурност е препоръчително да си направите планинска застраховка!  

*От тази екскурзия може да съберете следния брой печати от 100-те Национални туристически обекта: 2 бр

 

Описание на посещаваните обекти:

Агушеви конаци

Агушевите конаци са един изключителен архитектурен ансамбъл от жилищни и стопански сгради, разположен в Средните Родопи близо до извора на р. Арда, и представляват най-големия родов замък от средновековен тип в Родопите.

Строежът на Агушевите конаци започва около 1820 г. и е завършен 1843 г. Запазен е споменът за смолянският майстор Харалампи Поповски. Върху два декара е изграден комплекс от 3 сгради, които са последователно свързани и са оградени с общ зид и кула, като всяка от тях е с отделен двор, кладенец и всичко необходимо за живот независимо една от друга. Общата площ на Агушевите конаци, заедно с дворовете е 3 266,00 кв.м. Конаците имат 221 прозореца, 86 врати и 24 комина.

Навсякъде в Агушевите конаци доминират два цвята – снежнобелият на варосаните стени и комини и тъмнокафявият на старите греди и порти. Като се влезете вътре впечатление правят широките чардаци, големия брой прозорци и уютните вътрешни дворове. И за да бъде приказката пълна, вътре в стаите са подредени невероятни колекции на традиционните родопски занаяти – истинска съкровищница от халища, кърпи, черги и съдове.

Къщата и дворовете са разположени в пълна хармония с чудната родопска природа. Лицето на Агушевите конаци се оказва обърнато към изгрева, и на юг с цялата му представителност, неповторимост и хубост. Конакът завършва с кръгла кула с бойници в каменната стена, а най-отгоре - малка писана стая. Композицията на източната стена е едно от най-големите постижения на българската архитектурна мисъл. На тази фасада са подредени 5 архитектурни елемента - кула, 2 еркера, пещ и тежки дървени порти, които създават неповторимо въздействие и чувство за ред и хармония, но при реставрацията през 60-те години, пещта е премахната.

Поради внушителния си вид често Агушевите конаци са сравнявани със късносредновековен замък без аналог на Балканския полуостров.

 

Рибната църква

Църквата “Св. Богородица – Благовещение” в Асеновград, наречена още „Рибната”, е най-забележителния православен храм в Асеновград. Намира се в Бахча махала и сякаш е закриляна от природния феномен, наречен Скалата.

Този храм е посветен на Света Богородица и на нейния най-голям празник – Благовещение – оттам и името му. В днешния си вид той е построен през 1834 година. Навремето на мястото на този храм е  съществувал малък параклис. Предполага се, че е носел същото име, бил построен някъде през от XII век. Смята се, че е издигнат заедно с църквата на Асеновата крепост. Днес от този параклис е останала единствено източната, абсидната стена.

Църквата  “Св. Богородица – Благовещение” има три входа – северен, източен и южен. Сградата е трикорабна, куполна, едноапсидна. Има две пристройки, които са изградени няколко години след нейното сътворяване. Сградата е потънала в двор с орехови дървета, липи, кипариси, чемшир, бръшлян и традиционния станимашки зокум. А до параклиса „Свети Йоан Кръстител” цъфти дори магнолия. В двора има две църковни сгради – едната е на Архиерейското наместничество на Асеновград. Другата е жилищна постройка, в която се помещава енорийският свещеник. Срещу нея е иконостасът на Светото Възкресение, където всяка година на Великден вярващите се събират, за да се поздравят с „Христос Воскресе”.

В основната сгада на църквата от стария параклис „Света Богородица” освен абсидата са останали няколко богослужебни книги, датирани от 1777 г., както и иконите -  "Иисус Христос", "Йоан Кръстител" и "Свети Никола". Те са дело на различни майстори.

Други икони са тази от Йерусалим, на Света Богородица Скоропослушница и на Свети Киприян. През 1966 г. се открива престолът на св. Елефтерий, а три години по-късно на св. св. Кирил и Методий.

Но Чудотворната икона на Божията майка е безспорно най-известната сред  тях. Очевидци твърдят, че рикът й помага на болни да се излекуват от тежки болести, изпълнява желания  и извършва чудеса. Всяка година на Преполовение - 25-тия ден след Великден - огромно множество от хора от цяла България участва в пищната процесия, която отнася иконата на Света Богородица в Бачковския манастир.

 

Араповски манастир
 

Араповският манастир "Света Неделя" е един от големите български манастири, който е играл изключително важна роля за духовното и политическо възраждане на българите през ХІХ век.

Той е единственият български манастир, строен по време на османското робство сред полето. Намира се в землището на с. Златовръх, на осем километра източно от Асеновград. Основан  през 1856 г. първоначално като обикновено монашеско общежитие край старото аязмо. Но само три години след това той израснал като цял манастирски комплекс. За негови основатели се смятат Архимандритите Софроний и Герасим. В средата на манастирския двор се издига внушителна трикорабна, триабсидна каменна черква с един купол и предверие. Тя е построена през 1859 г. и представлява интересен паметник на българската възрожденска архитектура, затова и в архитектурно отношение манастирът се отличава с голямо разнообразие, оригинални хрумвания и смесица от стилове и предпочитания в изграждането на двуетажни  и триетажни сгради. Своеобразен акцент в манастирския комплекс е оригиналната жилищна кула, строена според неоспорено от никого досега предание от самия Ангел войвода от близкото село Новаково, широко известен като народен закрилник в този край от епохата на османското робство.

Планетаруим Смолян
В „Сърцето” на Планетариума се намира кръглата звездна зала с куполообразен таван и диаметър 12.5 м и 150 места. В центъра й е разположен основният проектор - планетариум за космически полети (RFP), който създава изкуствено звездно небе, точно копие на истинското. Уредът позволява точното възпроизвеждане на движенията на небесната сфера, Слънцето, Луната и планетите, различни астрономически обекти и явления.

Асенова крепост
Това, че крепостта е била във владение на траки, римляни, византийци, кръстоносци, българи и османци, както и намерените от всички периоди на обитаване археологически находки, съхранени в Историческия музей – Асеновград, правят средновековната Асенова крепост едно от най-предпочитаните места за посещение в района на Асеновград.

 

Връх Снежанка

Родопският връх Снежанка се издига на височина от 1926 м. В подножието на върха е разположен курортът Пампорово. По-голямата част от ски пистите на курорта започват именно от върха, като надморската им височина варира от 1926 до 1400 м.

На връх Снежанка се издига телевизионна кула, от която се разкрива прекрасна панорама към цялата околност. До връх Снежанка туристите могат да стигнат с лифт „Студенец 2” в Пампорово.

Пещера Ухловица

Пещерата Ухловица е една от най-красивите пещери в България. Тя се намира на 3 км североизточно от село Могилица, на около 30 км югозападно от Смолян и на 37 км от курорта Пампорово. Пещерата е разположена в местността Сините вирове в Родопите, недалеч от границата с Гърция.

Ухловица се намира на 1040 м надморска височина, а температурата в нея през цялата година е 10° – 11° С. Дължината й е 460 метра, като само 330 метра от тях са пригодени за посещения.  

Пещерата е една от най-старите в региона. Открита е през 1967 г. Името й произлиза от думата „Улулица” – вид сова, която вероятно е живяла в региона на пещерата.

Със своите красиви образувания Ухловица често е сравнявана с подземен дворец. Окичена е с много красиви образувания, изваяни от водата и от въздушните течения – дендрити, оприличавани на корали и дървета, по-редките хеликтити, които приличат на малки каменни слънца, типичните за всяка пещера сталактити, сталагмити и каменни водопади.

Пещерата е на няколко етажа. В горния етаж е Залата на пропастите. Гърлата на четири дълбоки пропасти се спускат от тази зала към долния етаж, който се достига по стръмна метална стълба. Тази галерия е най-красивата част на пещерата.

Пещерата завършва със 7 красиви езера, които рано напролет се пълнят с вода. Най-атрактивното образувание е големият каменен водопад, искрящ в бяло.

Ако сте с автомобил, може да го оставите на изградения за целта паркинг в подножието на възвишението, а после да поемете по алеята и да изкачите стръмния склон, за да стигнете до входа на пещерата. На паркинга има кафене и беседки за почивка. В пещерата се влиза само с екскурзовод.

 

За повече информация: +359889150480

350,00 BGN
The product is added to shopping cart
Price: 350,00 BGN
Please choose: